«Євробачення-2009»: обговорили. Наживо

25 Травня 2009
23774
25 Травня 2009
15:31

«Євробачення-2009»: обговорили. Наживо

23774
В найбільшій телевізійній студії нашої країни – другій студії Національного телекомпанії України на Мельникова, 42, в «живому» ефірі було влаштовано обговорення пісенного конкурсу «Євробачення».
«Євробачення-2009»: обговорили. Наживо

Обговорення пройшло жваво, з оплесками, сміхом, мудрими словами і дещо істеричними потугами деяких навколошоубізнесових діячів. В студії пліч-о-пліч розташувалися:

- телевізійне начальство (солідно в першому ряду);

- численні діячі шоу-бізу (ну отут сядьте, вас теж буде видно);

- зовсім нечисленні аналітики (вчасно оцінивши велелюдність, я про всяк випадок кинув свій светр на потрібне місце);

- молоді українські й уже не зовсім співаки і співачки (якщо місце залишиться);

- майбутні молоді менеджери шоу-бізнесу (так, швиденько пересіли отуди... ні, сюди!).

 

Творча команда щотижневої інформаційно-музичної програми Першого національного «Муз.Ua» явно трішечки недооцінила цікавість до події - раптом прийшли всі, кому телефонували! До того ж прихопили з собою своїх протеже. Відтак раптом забракло місця. Це по-перше. По-друге: за хвилину до початку вранішнього недільного прямого ефіру стало зрозуміло, що змістовної розмови не вийде - десятки фахівців, і кожен хоче щось сказати! В результаті телеглядачі не побачили низки цікавих відеосюжетів, відзнятих телевізійниками на місці євровізійних баталій, у Москві.

 

Крім того, в студію не з'явилася представниця від України на «Євробаченні-2009» пані Лобода. Бігом повитягали з імпровізованої сцени зручні крісла - і ведучі програми пані Орлова та пан Мірошниченко взяли весь вогонь на себе. Як на мене, те, що на ефір у студію НТКУ не з'явилася ні пані Лободи, ні представники її команди, - ланцюжок логічних подій. Після того як пані Лободу було відібрано на «Євробачення», її контакти з представниками НТКУ фактично припинилися. Навіть усі свої прес-конференції пані Лобода проводила будь-де, тільки не в досить затишному і професійно обладнаному прес-центрі Першого національного.

 

Крім того, за інформацією, яку я маю від євровізійної команди НТКУ, ніхто з ними не контактував, не запитував, не консультувався. Переконаний - і активно про це писав - саме такий стиль підготовки до «Євробачення» великою мірою і призвів до доволі невтішних, перш за все телевізійних, результатів виступу представниці від України. Чого не скажеш про комерційну складову шоубізнесового проекту «Світлана Лобода». З євровізійними результатами «там» усе нормально: величезна низка контактів, раути з послами, обіди й вечері з потрібними людьми (практично цитую інтерв'ю пані Лободи Першому національному, показаному гостям студії і телеглядачам).

 

От і цього ефірного ранку офіційну причину відсутності було заявлено як «концерти десь у Росії». Ну і, звісно ж, посмішку всіх присутніх у студії викликало публічне телевізійне «ура», продемонстроване у відеозапису: я хочу на наступне «Євробачення»! З цього приводу я подумав: ще б пак! Нагадаю: жодна телекомпанія України не здатна забезпечити вихід українського співака на таку фантастичну аудиторію! Жодна телекомпанія України не здатна забезпечити українським співакам і продюсерам таку кількість живих і активних контактів зі справжніми монстрами світової музичної та телевізійної індустрії. НТКУ і українська держава робить основне - надає й гарантує грандіозну можливість! Решта - в руках творчої і менеджерської команди того або іншого учасника. Скажу по секрету - це варте «закладеної квартири», тим більше якщо про запас є ще одна!

 

Іронічно глузую тому, що дуже мало говорять про реальну частку і фінансову участь держави (в особі Національної телекомпанії) в проекті під назвою «Україна на "Євробаченні"». Таке враження, що все робиться за Гоголем: глянув хтось на вареник - той із бризками шубовснувся в тацю, бровами поводив - той із бульканням борсається у сметані, оком мигнув - той до рота стрибонув. Для телеглядача це справді так! Для колег телевізійників - велетенська робота і потенційна сивина. Для держави - добрячі гроші (порядку кількох сотень тисяч). Причому Європейська мовна спілка чомусь воліє отримувати на рахунки купюри (звісно, в електронному вигляді) зовсім не з портретами знайомих українських тьоть і чолов'яг.

 

Тому радісно констатую: прозвучала, як на мене, головна родзинка ефіру - пан президент НТКУ заявив, що музикант або колектив, якому буде надано право представляти Україну на 150-мільйону аудиторію Європи та Австралії, має укладати з телекомпанією контракт. І в цьому серйозному документі буде все прописано. Обов'язки посланців від України перед телекомпанією також. Нарешті! Вітаю! Уважно спостерігатиму за виконанням цієї обіцянки. І готовий надати посильну фахову допомогу в прописуванні жорстких умов цього контракту. Особливо це стосується взаємного піару та прав на використання аудіо- та відеопродукту. А то знову доведеться зі сміхом нагадувати, хто кого породив. Цей контракт треба викласти на офіційному сайті компанії. Це потрібно тому, що в студії «Муз.Ua» деякі активні діячі вітчизняного шоу-бізу знову почали демонструвати елементарне незнання офіційних документів. Підкреслюю: офіційних, а не викладених чи виголошених своїми словами на сторінках і в ефірі відповідного кольору і запаху. Такий інтелектуальний підхід і рівень, на жаль, стандартний для діячів проросійського стилю ведення шоу-бізнесових справ в Україні. Приємно, що і ведучі програми, і функціонери Першого національного коротко і жорстко навели лад у прямому ефірі і продемонстрували телеглядачам справжній рівень деяких діячів.

 

Багато часу на обговорення в студії було віддано процедурам відбору і голосування. Як на національному рівні, так і на рівні загальноєвропейському. Приємно, що пожвавлення в студії і, сподіваюся, серед телеглядачів викликала пропозиція зробити процедуру національного відбору відкритою, зрозумілою та щорічною. На моє глибоке переконання, тільки в такий спосіб ми отримаємо не тільки якісний і суперцікавий телевізійний продукт, а і гідного представника й пісню на «Євробаченні». Оскільки фахівці зможуть вибудувати роботу системно і з прицілом на перспективу. Телеглядачі з нетерпінням очікуватимуть на видовище. Спонсори і рекламодавці отримають гарантовано цікаві й ефективні рекламні можливості. І головне - телеглядачі і професіонали мають бути переконані в максимальному рівні чесності. Звісно, все одно залишаться незадоволені, але від атмосфери навколо конкурсу не має смердіти туснею.

 

Ефірний час, проведений на Першому національному, залишив іще одну приємність - щойно хтось із присутніх молодих артисток згадав про «конкурс для домогосподарок», в аудиторії вибухнув сміх і бурхливий незадоволений шепіт. Сподіваюся, молоде співоче українське дарування задумається і перестане читати на ніч казна-що.

 

Для цього розділу публічного обговорення - «міфи навколо "Євробачення" в Україні», звісно ж, часу забракло! Як і для інших професійних нюансів, які давно потребують публічного фахового обговорення перед велелюдною українською професійною спільнотою і телеглядачами. Шкода. Адже в українському аудіовізуальному просторі насправді практично не залишилося місць, де можна фахово погомоніти навколо музики і шоу-бізу. Погомоніти тихесенько і з криком. Аргументовано й емоційно. Про друковані сторінки годі й казати. Ми чи не єдина країна Європи, в якій немає фахового музичного друкованого видання! Залишається тільки сподіватися на реалізацію задуманого колегами з Першого національного - переходу на прямий ефір проекту «Муз.Ua». Отримаємо недільний (а можливо, навіть із повтором уночі) музичний клаптик загальнонаціонального телевізійного масштабу.

 

Олександр Зирін, український незалежний телевізійний оглядач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23774
Читайте також
22.11.2009 16:42
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
30 599
30.10.2009 16:00
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
28 519
25.05.2009 17:44
Алексей Фурман, Reklamaster.com
28 136
22.05.2009 22:47
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
10 099
22.05.2009 12:57
Александр Томченко, «Свобода»
10 639
19.05.2009 16:40
Валерий Зайцев
, для «Детектор медіа»
19 795
19.05.2009 07:40
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
9 793
18.05.2009 12:22
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
12 774
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Мадам
5441 дн. тому
Да сколько можно уже!
veta
5441 дн. тому
Спасибо, Александр, за профессиональный "разбор полетов"!! Красиво! А главное - по делу. Браво!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду