Окупація минулого

21 Травня 2009
25150
21 Травня 2009
10:00

Окупація минулого

25150
«Роман Чайка? З речами на вихід! Підготуватися Сергію Буковському!..» Чи зможе російська комісія з протидії спробам фальсифікації історії цензурувати український медіапростір?
Окупація минулого

«Хто контролює минуле, той контролює майбутнє, а хто контролює сучасність, той всевладний над минувшиною». Ці слова Джорджа Орвела вкотре вже довели свою точність і, на жаль, непроминущу актуальність. Бо ж Старший Брат знову створив Міністерство правди, поєднане з Міністерством любові. Як і належить, покликане діяти не в масштабі однієї окремо взятої держави, а у масштабі всесвітньо-історичному. А якщо не вдасться такий замах - то принаймні у масштабі однієї шостої суходолу, яка не так давно жила під червоним прапором із серпом і молотом.

 

Іншими словами, віднині українські публіцистичні програми, політичні телешоу, документальні фільми, радіовистави, газетні статті тощо прискіпливо оцінюватимуться кремлівськими «істориками у цивільному» - і за вислідами цих оцінок вживатимуться певні заходи, аж до відкликання посла Росії у Києві, до традиційного загвинчування газового вентиля, і, ясна річ, до засобів персонального впливу на тих, хто невірно трактує російську історію. Від трьох до п‘яти років. Десь чи то у Мордовії, чи то на Колимі. Щоб наскрізь просякли вірним історичним духом і ніколи більше не використовували ЗМІ, бодай і поза межами Дуже Великої Росії, для наклепів та фальсифікацій.

 

Читач, я думаю, вже здогадався, що йдеться про указ президента РФ Дмитрія Медвєдєва «Про Комісію при Президентові Російської Федерації з протидії спробам фальсифікації історії на шкоду інтересам Росії» від 19 травня 2009 року і про законопроект щодо кримінальної відповідальності за заперечення перемоги СРСР у Великій Вітчизняній війні та реабілітацію посіпак нацизму, який зараз проходить через інстанції Державної думи.

 

Що закон у разі його ухвалення означатиме відверте повернення до тоталітаризму, а указ відкриває шлях цьому поверненню, - про це в останні дні російськими істориками й публіцистами (з числа тих, для кого розум, честь і совість нашої доби знаходяться не у Кремлі і не на Луб‘янці) написано немало. І просто-таки кидається у вічі, що президентська комісія складається з кого завгодно - з держчиновників, генералів ФСБ і СЗР, думців галасливо-імперського штибу, - але тільки не з фахівців-істориків. Бо ж не будеш вважати таким, скажімо, академіка Сахарова (ясна річ, зовсім не родича Андрія Дмитровича...), директора Інституту російської історії, який ще з молодих років вірно служив «конторі глибокого буріння», про що знала і знає вся академічна спільнота на пострадянських просторах. Що звідси випливає? А те, що комісія не цікавитиметься власне фальсифікацією історії (бо ж зрозуміти, де правда, де ні її члени в більшості своїй просто нездатні) - а от «шкоду інтересам Росії» вона винюхуватиме вміло. Слід розуміти, з відповідними практичними рекомендаціями прокуратурі, суду, уряду тощо.

 

І от уявіть собі: Роман Чайка 1 вересня 2009 року, у 70-ті роковини початку Другої світової війни, знову, як і на цьогорічне 9-те травня, збирає на свої «П‘ять копійок» компетентних істориків, дає їм можливість говорити все, що вони вважають за потрібне, а «на закуску» пропонує цього разу не порівняти радянські та нацистські плакати, а оцінити фрагменти певного роду «кіно шедеврів» обох держав та кадри спільних переможних парадів 1939 року. А то ще й покаже деякі документи з системи нацистського політнавчання крупним планом - про «Гітлера як людину з народних мас» та «справжній трудовий соціалізм для європейських народів»...

 

Наслідок: сам Роман і всі учасники програми (бо ж професійний історик ніколи не стане заперечувати факту ідеологічної спорідненості двох режимів і їхньої тісної дружби та співпраці, завдяки яким німецько-польська війна перетворилася на Другу світову) стають нев‘їзними до Росії, де їм загрожує арешт, суд та ув‘язнення; так само нев‘їзним стає й Петро Порошенко, а випущені його фабриками цукерки й торти урочисто спалюються «молодопутінцями» прямо на Красній площі. Ну, і, звичайно, нота російського МЗС з вимогою негайно припинити ці безчинства плюс дружне ревище у Верховній Раді України депутатів певного ґатунку - «не фальсифікуй! не руйнуй! не замахуйся!..».

 

Чи дозволить Роману Чайці менеджмент каналу провести за нових умов таку програму? І чи всі історики, що брали участь у «П‘яти копійках» 9 травня, захочуть перекрити собі на певний (боюся, що тривалий) час можливість поїхати до Москви, щоб попрацювати у тамтешніх бібліотеках та архівах? Зрештою, чи знайдуться у Верховній Раді політики і політичні сили, готові беззастережно підтримати такі програми й таких журналістів та істориків напередодні тяжких (як завжди) перемовин із «Газпромом» про постачання газу у зимовий період?

 

Є в мене побоювання, що не тільки провідні телеканали, а й впливові періодичні видання плюс Інтернет-сайти вже ближчим часом впровадять у себе самоцензуру. З різних причин: одним це настирливо «порадять» спонсори, у редакторів інших у Росії живуть родичі, ще хтось просто вирішить не лізти на рожен... Отже, практично всі теми історії України (не тільки Друга світова війна та радянський тоталітаризм, хоча саме вони передусім) виявляться «поза зоною досяжності», бо ж завдати шкоди інтересам Кремля та Луб‘янки здатне об‘єктивне висвітлення чого завгодно - від перипетій доби Антської держави (ґвалт! а де ж «русские»?) до сюжетів, пов‘язаних з українською кооперацією першої третини ХХ століття (бо ж саме під враженням від її успіхів такий собі Ульянов-Ленін переформатував своє бачення соціалізму і визначив його як «лад цивілізованих кооператорів») - іншими словами, історичні розвідки у ЗМІ накажуть довго жити. Я вже не кажу про телефільми на кшталт тих, які зробив (і здатен, ясна річ, зробити ще) Сергій Буковський, - чи кожен захоче давати кошти на проекти, які неодмінно будуть визнані у Москві «шкідливими для інтересів Росії», тим більше, показувати їх на провідних телеканалах? Ба більше: чи насмілиться канал «1+1» надалі - як це було на 9 травня - показувати стрічки-розслідування виробництва Бі-бі-сі про Другу світову війну? І чи стане мужності у Першого національного повторити «Сад Гетсиманський» Ростислава Синька за Іваном Багряним? Адже жарти жартами, а у Луб‘янки руки довгі, і цю істину старше і середнє покоління знає не розумом, а битою задньою частиною свого тіла...

 

Але, ясна річ, не всім за нових умов буде кепсько. Скажімо, ведуча Першого ділового каналу Тетяна Чугаєнко зможе безперешкодно їздити до Білокам‘яної, а менеджери і власник каналу, у разі потреби, - розвивати свої ділові стосунки з Росією. Не випадково ця ведуча прикрасила себе на 9 травня радянсько-імперською георгіївською стрічкою (для довідки: ця стрічка царського ордена Св. Георгія була пристосована Сталіним до радянського ордену Слави у часи, коли Сталін відновлював спадкоємність між СРСР і Російською імперією). Не випадково вона запросила до студії полковника-ветерана, який доводив, наче бійці УПА присягали... Гітлеру (що не викликало, ясна річ, жодних заперечень з боку ведучої). От такі журналісти і таке телебачення буде за нових умов, поза сумнівом, процвітати!

 

Якщо, звичайно, не знайдеться в сьогоднішній Україні бодай кількох десятків науковців, журналістів, політиків та бізнесменів, для яких історична правда вища за фінансові інтереси і страх перед Луб‘янкою. Бо ж якщо не знайдеться, якщо українці не доведуть, що вони справді незалежні від погроз неототалітарних монстрів - то невдовзі справді доведеться Роману Чайці, Сергієві Буковському, Володимиру В‘ятровичу та іншим збиратися з речами на вихід. Або змінювати рід своїх занять на щось значно більш енергійне.

 

Редакція «Детектор медіа» залишає за собою право не погоджуватись із позицією позаштатних авторів. Ми готові дати можливість висловити інші думки щодо теми, заявленої автором.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25150
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 612
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 712
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 822
15.10.2009 10:20
Сергій Грабовський, «День»
38 461
29.09.2009 07:09
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 955
28.09.2009 16:51
Сергій Грабовський, для «Радіо Свобода»
20 205
23.08.2009 11:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 897
30.07.2009 11:55
Сергій Грабовський
2 850
20.07.2009 09:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 643
02.07.2009 09:10
«Ежедневный журнал»
59 557
30.06.2009 09:30
Олександр Михельсон
, для «Детектор медіа»
11 166
25.06.2009 15:46
Олександр Михельсон
, для «Детектор медіа»
22 897
23.06.2009 09:21
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
14 702
05.06.2009 10:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 863
25.05.2009 10:24
Галя Койнаш, Zaxid.net
13 814
25.05.2009 07:50
Віктор Каспрук
, для «Детектор медіа»
9 893
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Борис
5424 дн. тому
Теоретически Р. Чайка может стать невъездным в Россию. Ну и что? Какая в этом трагедия? С чего переполох? Я уже 10 лет не езжу в Россию - не потому что не впускают в страну, а просто не хочу. Что за шум из ничего?
Олександр Михельсон
5424 дн. тому
По-моєму, шановний автор просто робить на пустому місці рекламу російському фашизму. Може, я не такий "битий по задньому місцю" їхнім вічно живим НКВД, але щось мені здається, що рано аж так панічно ставити питання. Хоча, звісно, недооцінювати фашизм взагалі не випадає, а вже російський - і поготів (це вам не кумедний Тягнибок), але ж і не треба з них робити таке щось просто всесильне... Бо на тому ж вони й тримаються, як правильно зауважував ще шанований нами всіма Орвел :)))
Алегарф
5425 дн. тому
«Роман Чайка? З речами на вихід! Підготуватися Сергію Буковському!..» : ))))) Что, Сирожа, уже про Соловки подумываете, про необъятные карельские просторы, - а нету там СЛОНа больше, монастырь теперь. Не читал. *восхохотамше под лавкою*
ingvar
5425 дн. тому
В России,конечно же,от демократии мало что осталось,но и нам нечем хвалиться.А Нацрада и ее деятельность-это разве не проявления диктата,правда,другого толка?Я подразумеваю усиленное и тотальное вытеснение из эфира русского языка,являющегося родным для миллионов наших с вами соотечественников.Скажете:,,Снова языковой вопрос?".Так ведь он то и является индикатором нашей украинской демократии.Уверен,что многие наши национал-демократы,к которым можно отнести Р.Чайку,втайне завидуют российской власти,мечтая о таких же полномочиях.Чего только стоит вся та грязь, адресованная России в передачах 5-го канала.Давайте чаще смотреться в зеркало.
Ніна
5425 дн. тому
Всім журналістам варто б не менше ніж раз на рік брати довідку у психіатра наша служба небезпечна і важка комусь мерещиться "гитлерівський рейх" так можна і у вікно викинутися з криком "фашисти на вулицях Одеси!"
alx
5425 дн. тому
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса Боже, какой слог - "рыжая власть" "диоксиновый царек" "одесский сатрап" "оранжевая мразь" "фашиствующий писака" "обанкротившемуся режиму" прямо вернулся в 80-е в совок очнись, 21 век на дворе
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5425 дн. тому
Это вам, Нина должно быть стыдно за ваш комментарий - набор помаранчевых глупостей. При демократии честным журналистам не пытаются закрыть рот, при демократии их не таскают на допросы в СБУ и не грозятся посадить на 15 лет. У нас не демократия, а свидомая пародия на гитлеровский рейх. А если бы канал АТВ был "непрофессиональным", рыжая власть не боялась бы нас и не пыталась бы нас закрыть. Телекомпанию АТВ терроризируют, потому что мы говорим людям ПРАВДУ. Вот чего боится диоксиновый царек, его одесский сатрап Гурвиц и прочая оранжевая мразь
Ніна
5425 дн. тому
Кваснюк може мати будь які погляди, бо у нас же демократія( на жаль, можливо) А от його АТВ - останній писк безграмотності і непрофесійності. Соромно Вам, Кваснюк. у такому віці бути таким малоосвіченим
Григорий Кваснюк, ТК АТВ, Одесса
5425 дн. тому
В России прижали коричневую гнусь, и это правильно! А фашиствующий писака Грабовский беснуется, потому что чувствует, что обанкротившемуся режиму Ющенко осталось немного, и очень скоро "свидомых" любителей Гитлера, Демьянюка и СС "Галичины" отправят на нары
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду