«Ранок на П’ятому»: сповнені ентузіазму вправи на граблях

3 Травня 2009
34738
3 Травня 2009
14:00

«Ранок на П’ятому»: сповнені ентузіазму вправи на граблях

34738
Як структурований ранковий ефір 5 каналу, які питання доводиться щодня вирішувати творчій команді, скільки годин спить єдина поки що пара ведучих, і чи не перетворилися вони за місяць регулярних недосипів на зомбі, що працюють від електромережі…
«Ранок на П’ятому»: сповнені ентузіазму вправи на граблях

Неефективне використання ресурсу ранкового прайму на 5 каналі давно кидалося у вічі. Те, що звичайні випуски новин зі значними рейтинговими провалами в паузах між ними - далеко не межа можливостей «українського CNN», розуміли не тільки менеджери каналу, але й глядачі. Тож, довгоочікувана поява «Ранку на П'ятому» - логічний крок, що викликає повагу до його ініціаторів та виконавців, з огляду на не дуже сприятливі нині економічні обставини.

 

Через місяць після старту вже є про що говорити - поступово вимальовується логіка виробництва інформаційного ранкового формату, та й самі за себе говорять рейтинги (у середньому рейтинг 0,2%, частка 2,4%, аудиторія 18+, загальнонаціональна панель GFK Ukraine). Загалом середня частка «Ранку на П'ятому» більша за середню всього каналу, що свідчить нехай не про шалений, але все ж таки успіх нового проекту. Про те, як структурований ранковий ефір 5 каналу, які питання доводиться щодня вирішувати творчій команді, скільки годин спить єдина поки що пара ведучих, і чи не перетворилися вони за місяць регулярних недосипів на зомбі, що працюють від електромережі - про це і про інше читайте в нашому матеріалі.

 

«З мого боку ідея проекту народилася на випадковостях, із боку каналу - на системі», ‑ говорить керівник «Ранку на П'ятому» Юлія Жмакіна. Здається, як і минулого разу, коли Юля в кінці 2005-го - на початку 2006 року трактувалася в ролі одної із ведучих «Сніданку з «1+1», у неї розпочався новий період ранкового щирого ентузіазму, що так рідко зустрічається не тільки серед медійників, а й серед інших людей. Особливість теперішнього професійного виклику, що триває в житті Юлі десь із листопада минулого року (саме тоді розпочалась робота над версткою майбутнього «Ранку») ‑ в тому, що їй уперше довірили роль старт-продюсера, яку тепер, до речі, їй доводиться комбінувати з обов'язками випускового редактора «Час. Підсумки» з Лідією Таран.

 

«Ми пішли традиційним для українського телебачення шляхом: спочатку виходимо в ефір, а потім починаємо удосконалювати проект, - посміхаючись, каже Юля. - Я не вважаю, що це поганий шлях. Ми показали не зовсім сирий проект, але весь час із моменту свого ефірного старту ми перебуваємо в процесі становлення та в ситуації експерименту». Тим не менш, експеримент ретельно готувався. Юля розповідає, що прем'єрі «Ранку на П'ятому» передували тривалі консультації із представниками консалтингової компанії Kwendi mass communications expertise & management, які на замовлення менеджменту проаналізували весь ефір 5 каналу та рекомендували зміцнити позиції каналу в ранковому праймі. «До середини січня я сиділа з маркетологами - ми вибудовували сітку, базуючись на дослідженнях аудиторії. Для мене це було дуже корисно: я почала розуміти, що там, де пробиває романтика, ти можеш опинитися перед суворим обличчям цифр. Там, де хотілося би дати прекрасний лайфовий сюжет хвилини на чотири, насправді глядач чекає на стислий прес-огляд, ‑ коментує Юля. - Крім того, я щоранку дивилась ранкові ефіри ВВС World, Sky News та CNN, спостерігала за їхньою динамікою, варіантами подачі, стилістикою поведінки ведучих... Знаєш, це тільки у нас на ведучого починають указувати пальцем, якщо він задивився у свої папірці. А вони там можуть дивитися на свої заготовки ще довше, але це неважливо, бо головне - їхнє особистісне ставлення до того, про що вони розповідають».

 

Загальна ідея нового формату 5 каналу очевидна: якщо вчорашній вечір ви провели з друзями і не дивилися новини, то «Ранок» вам дасть концентрат найважливішого зі вчорашнього дня та зорієнтує на день, що тільки починається. Паралельно з подачею свіжих новин зі світу та України ранковий ефір покликаний «розігнати» інформаційний день на каналі: ведучі Катерина Кельбус та Артем Овдієнко щоранку анонсують, де протягом дня стоятимуть ПТС 5-го, які теми набудуть розвитку у випусках «Часу новин», яких гостей у студії чекають у вечірньому праймі.

 

При розробці верстки ранкового ефіру з 6:30 до 9:00 виходили з результатів досліджень маркетологів: з 6:30 приблизно до 8:00 збирається найпривабливіша аудиторія («здебільшого чоловіки 35‑50, які ухвалюють рішення і в цей час готуються виїжджати на роботу»), після восьмої - переважно жіноча аудиторія. Відповідно до цього підбираються й теми ранкових студій-бесід із гостями: перша топ-тема (з 7:00 до 7:30) «серйозна», а в другій (з 8:00 до 8:30) - «більше лайфу, всього, що можна помацати у своєму буденному житті ‑ освіта, діти, читання, дозвілля». «Виходячи з досліджень, ми задали і певний новинний «корсет», - пояснює керівник проекту, ‑ кожну годину нашу аудиторію тримають великі випуски новин, щопівгодини - стислі випуски новин, і кожні 15 хвилин - новини у заголовках, які навіть графічно оформлені, як стрічка».

 

Окрім новин, для ранкового ефіру журналісти різних департаментів каналу готують окремі сюжети, так би мовити, під розмову із гостями, а також власне ексклюзивні репортажі, які будуть показані на 5-му лише раз - зранку. У виготовленні ВМЗ команда «Ранку на П'ятому» реалізує якщо не класичні стандарти авторитетних західних новинарів, то принаймні мрію про зеппінг: сюжети тривалістю більше 1,30 хвилини («дорожче гривні п'ятнадцять ‑ гривні тридцять», жартує Юля) тут заборонені. Журналісти, нею ж розбещені заохочуваннями робити для вечірнього «Час. Підсумки» майже документальні міні-фільми по шість-сім хвилин, тепер заради «Ранку» мусять знову вписуватися в жорсткий хронометраж. «Я раджу тим репортерам, хто чинить опір, дивитися Бі-бі-сі: вони теж розповідають про газ, але чомусь уміють вкластися в такий мінімальний хронометраж, уміють працювати з синхронами. ‑ говорить керівник проекту. - Звісно, треба напрацьовувати цей навик - без бантиків та віньєток. Не можу сказати, що зараз є якісь грандіозні успіхи на цьому звивистому шляху, але вони є, і вже помітні. І, що найважливіше, це теж не мій садизм, а необхідність, продиктована дослідженнями».

 

Натомість, здається, своєрідного садизму не бракує менеджерам 5 каналу, передовсім у їхньому ставленні до ключового ресурсу нового проекту «українського CNN» ‑ ведучих. На цю роль було фактично призначено Катерину Кельбус та Артема Овдієнка, які перед тим практикувалися здебільшого на читанні новин із суфлера. На їхнє перевтілення у дотепних інтерв'юерів, що влучно доповнюють одне одного та мають про все на світі власну нетривіальну думку, було виділено близько двох тижнів перед стартом. Тракти відбувалися після першої ночі, коли студія нарешті звільнялася, і тривали в реальному часі (2,5 години). З 9 лютого, коли проект запустили, пара ведучих щодня приїздить на «Ленінську кузню» близько 4:30 ранку, і що буде, якщо хтось із них матиме серйозні причини не виходити в ефір, досі не знає ніхто. Принаймні, поки що ознак інтенсивних пошуків другої пари ведучих не спостерігається. Напевне, менеджери 5 каналу гадають, що Катя та Артем мають властивості біороботів, які не хворіють і щасливі, коли в їхньому житті є тільки робота та міцний сон щодня. Вірогідно, саме на підставі віри у невтомність та працелюбність своїх підлеглих боси каналу також не передбачили розвозку для ведучих після ефіру.

 

Тож, поважаючи те, з якою сміливістю 5-й не відступив від свого бажання оновитися та посилити ранковий прайм, доводиться констатувати, що сутнісно «канал чесних новин» не прогресував з тих часів, коли його критикував Роман Скрипін. Пішовши з каналу на початку 2006 року, один із його засновників і зірок та екс-шеф-редактор в інтерв'ю «ТК» викривав 5-й у тому, у чому він досі продовжує виявляти впертість, - у невідповідності стандартам «класичного новинного каналу, на якому єдина мережа виробництва, коли все автоматизовано, а витрати людського ресурсу мінімальні. Тим часом, це дуже важливо, бо інакше ми не отримаємо якісного продукту. Все це є причиною вторинності українського телевізійного ринку і програшу конкурентам за багатьма параметрами». Втім, щодо мінімізації витрат людського ресурсу на 5-му ‑ місцями таки помітні зсуви: скажімо, весь ефір зранку видають чотирма камерами, за якими стоїть один-єдиний оператор. Чим не ноу-хау? Керівник проекту каже, що в цьому сезоні вирішили не експериментувати з режисерсько-операторською видачею «Ранку», залишивши це у творчих планах разом із мрією відкрити у студії вікна, щоби впустити в неї ранкові пейзажі навколишніх індустріальних красот Рибальського острова.

 

Поки Юлія Жмакіна розробляла верстку разом із маркетологами, хедхантінгом для «Ранку» займався нинішній шеф-редактор 5 каналу Володимир Мжельський, який передусім свідомо шукав людей із ранковим досвідом. Утім, перлина його пошуків була неподалік. Нею виявилася Мирослава Ульяніна, ще студентка Національного педуніверситету ім. Драгоманова, яка прийшла у «Час новин» півроку тому. Керівник проекту інакше, аніж «кіберлюдиною», усміхнену тендітну Мирославу й не називає, тому що вона - найвитриваліша ланка команди: звечора видзвонює потрібних гостей, готує на них профайли для ведучих та інколи встигає робити власні сюжети, а зранку зустрічає гостей кавою та асистує випусковому редактору.

 

Валентин Синчак, один із випускових редакторів програми, працював з Олегом Панютою над «Сніданком» та над «Ранком з «Інтером». «Мені подобається дивитися, як все прокидається. Насправді я більше люблю працювати зранку. Крім того, у мене двоє маленьких дітей, так що для мене підриви рано - це, можна сказати, природно», ‑ зізнається Валентин. Вони з другим випусковим проекту Юрієм Лисенком (не бійтесь, це не відомий поет, а з недавнього часу й один зі спічрайтерів В. Ющенка, а зовсім інший Юрко, який до того ж працює на радіоновинах та викладає в університеті), складають по-справжньому гармонійну пару. Звечора, години з 16-17-ї, один із них збирає ефір - переглядає, принаймні по діагоналі, весь матеріал, який назбирав канал, щось відбирає для себе, продукує теми та ідеї, консультує ведучих, готує монтажний лист. Окремий пункт програми - здійснити обхід різних департаментів каналу (від аналітиків, які готують стислі бекґраунди за темами розмов із гостями, до відділу регіональної інформації, що забезпечує регіональні сюжети та включення), щоби роздати завдання та переконатися, що попередні замовлення на ранок виконуються. З метою оптимізації бюджету «Ранок» багато в чому є результатом спільних зусиль «маленької, але злої» команди проекту та репортерів «Часу новин». Останніх на додаток до їхнього навантаження у щоденних новинах «ощасливили» ще й роботою на новий проект, щоправда, у режимі заздалегідь домовленого чергування. Репортери «Часу новин», як правило, можуть взятися за сюжети для ранкового ефіру вже ввечері, і коли щовечора до них приходить випусковий «Ранку» з питанням «Ну і?..», на їхніх обличчях з'являється суперечлива гамма почуттів, в якій не бракує переляку та скепсису. Ввечері багатьом журналістам уже не до особливих творчих пошуків - монтують сюжети переважно на архівному відео.

 

Випускова група у складі ранкового редактора, гостьового редактора Мирослави Ульяніної, журналіста-міжнародника, інженера монтажу та ведучих приїжджає на канал о 4:30 ранку. На випускового зранку покладається функція керування ефіром, котрий, як відомо, буває непередбачуваним. Так, уже кілька разів запланований гість запізнювався чи зовсім не приходив на ефір. Як за рахунок екстрених змін монтажного листа компенсувати раптову відсутність гостя і при цьому вписатися між рекламними блоками (їх близько десяти протягом усього ефіру) та сценарними «стовпами» у вигляді випусків новин різного формату (від звичайних до новин у заголовках) - у цьому і полягає віртуозність роботи такого редактора в процесі видачі програми.

 

На проекті працюють також два режисери: Андрій Іваненко та Олексій Ковалевський. Останній відрізняється більшою деспотичністю, аніж колега, оскільки свого часу наклав табу на користування лептопами з боку ведучих, котрі за допомогою icq вели жваве спілкування з керівником проекту просто під час ефіру. Юля розповіла, що, сидячи вдома буквально в піжамі, вона ще не так давно мала можливість дистанційно втручатись в ефір за допомогою оперативних рекомендацій ведучим. Але це не сподобалось Олексію, коли він зрозумів, що хтось, окрім нього, дає команди Катерині Кельбус та Артему Овдієнку.

 

«Я вийшла з ефіру - їду додому, їм і сплю. Інколи і не їм, а відразу сплю, особливо, коли треба вибрати - їсти чи спати, ‑ розповідає нам після закінчення програми про свій теперішній спосіб життя Катерина. ‑ Якщо б мені три місяці тому сказали, що треба сидіти у студії 2 години 45 хвилин, не маючи можливості зробити перерву, я би подумала, що такий режим мене вб'є. Але людина до всього звикає». Важко прокидається й Артем, але каже, що їхній ранній приїзд технологічно обґрунтований: «Потрібно прокинутися, випити кави, ще раз прокинутися, зрозуміти, на якому ти світі, вдягнутися та загримуватися (у мене це забирає 15 хвилин, а у Каті не менше 40-ка), подивитися, що нового відбулося. Я читаю «під себе» тексти, котрі потім озвучуватиму в ефірі з суфлера - огляд преси, курси валют, прогноз погоди, а Катя готується читати перший випуск новин».

 

Ведучі «Ранку» зізнаються, що переважна більшість того, що вони говорять в ефірі, ‑ чистий експромт. За рекомендацією Юлі, вони випробовують на собі технології, які застосовують на акторських факультетах. Самостійно готуючись до ефіру, Катя та Артем відмовились від детального розписування питань. Замість цього вони намагаються побачити у гостьових студіях своє «надзавдання» (найголовніше, що слід дізнатися у того чи іншого співрозмовника) і схематично накидати «гачки», які дозволять його досягнути. Звісно, це теорія. В реальності ж, за словами Юлі, щодня їй доводиться проводити «спаринг-бої» із Катериною та Артемом: «Ми їх викинули з човна і тепер дивимося, чи вони випливуть. І, знаєш, не завжди людина, яку викидають із човна, попливе. Тут треба мати певну зухвалість, щоби розуміти, що це шалений шанс, який дається не кожному. Одна справа працювати із суфлером, а інша - в такому форматі». В свою чергу Юлія має власного «спаринг-партнера» в особі давнього приятеля Андрія Куликова. Знаний телеведучий час від часу дивиться ранкові ефіри на 5-му, він по-дружньому відвертий у критиці та щедрий на професійні поради. Приміром, саме пан Куликов порекомендував ведучим не починати прямі включення словами «Доброго ранку! Що там діється?», а відразу переходити до суті справи, вже будучи в курсі того, що діється на місці включення. «Не треба говорити зранку про вчорашні теми, треба знаходити принаймні розвиток цих тем, ‑ пояснює екс-новинар свої вимоги до ранкового формату. - А взагалі, хочеться, щоби ранкові ведучі були не просто тими людьми, хто транслює інформацію, а моїми співрозмовниками, щоби вони могли висловити свої враження від того, що саме вони чекають від дня, що саме вони побачили по дорозі на роботу, прочитали в пресі, поки я снідаю».

 

«Ми на серйозному каналі, в цей ефір приходять перші особи держави. З другого боку, ранок - це, все-таки, формат «без краваток», тому ми повинні балансувати. Ми не можемо говорити про гороскопи і не можемо оминати політику, ми зараз у процесі розуміння, що є нашою темою, і хто є нашими гостями», ‑ так у розмові зі мною Юлія Жмакіна небезпосередньо погоджується із критикою деяких медіаекспертів щодо гіпертрофованої політизованості гостьових студій «Ранку» протягом першого тижня ефірів. Керівник проекту розповідає, що зараз команда «дрейфує в бік більш легкого ранку», прагнучи бачити в своїй студії тих, кого навряд чи запросять на 5 канал у вечірній прайм, або добиватися від ефірних завсідників «розмови з використанням іншої лексики», створюючи для цього умови. «Скажу більше: для цих гостей наші чотири гостьові студії  тривалістю по дві хвилини - це вже ментальний прорив, тому що вони звикли до зовсім іншої динаміки розмови», ‑ додає Юля.

 

«Ви зараз попрощаєтесь чи вам доведеться витягнути підслушки з вух!» оголошує ведучим у гарнітуру режисер Андрій Іваненко, подивитись за роботою якого разом з усією ефірно-випусковою групою мене та фотографа ТК запросила керівник «Ранку на П'ятому». Режисер з'являється на каналі відносно пізно, приблизно о 6:30, і щоразу виходить в ефір, наче стрибає у відкритий космос: «Мені здається, наша програма - це суцільний марафон. Як режисер я маю бути готовим, що будь-якої хвилини всі знепритомніють, «ляже» сервер, а виходити-то все одно треба». На кнопках - програмний режисер, окрема людина, єдина в апаратній вдягнута зовсім по-домашньому: банні капці, штани-спортивки. Поруч - випусковий редактор Юрій Лисенко, який стежить за вчасним виходом на рекламу і новини. В апаратній багато сміху: підводячи до сюжету про київський концерт свого кумира, британського музиканта Джеймса Бланта, Катя промовляє, що давно не бачила такого стильного чоловіка. «А ти давно у нас в апаратній була?!» ‑ ледь не хором реагує чоловіча частина випускової групи, яка протягом усього ефіру розважається тим, що бурхливо та з гумором реагує на все, що говорить ведуча. В зв'язку з тим, що найбільша пауза в ефірі з 6:30 до 9:15 триває не більш чотирьох хвилин, охочі вдихнути нікотину мусили опанувати швидкісний метод куріння. Цьому, здається, заздрять ведучі (обидва курці), які не можуть вибігти зі студії навіть на ці лічені хвилини. Натомість вони терпляче дочікують кінця ефіру, а потім по півгодини релаксують із кавою й цигарками у ще порожній курилці 5-го.

 

«Все, кінець! Усіх ненавиджу!» ‑ цими словами режисер Андрій Іваненко після останнього випуску новин о 9 ранку традиційно прощається з випусковою групою та виходить з апаратної. «Навзаєм», ‑ завершують цей ритуал його колеги та з полегшенням зітхають, знаючи, що завтра з самого рання їх гарантовано чекає «доросла» доза ефірного адреналіну.

 

P.S. Із моменту написання цього матеріалу минуло трохи часу, протягом якого, наприклад, до команди «Ранку на 5-му» долучився генеральний продюсер Олег Афанасенко (екс-продюсер ранкового проекту на «Ері»). ТК вирішила звернутися до шеф-редактора 5 каналу Володимира Мжельського, щоб дізнатися, як розвивається «Ранок» і чи є підстави для чуток, які останнім часом гуляють на каналі та стверджують, що проект невдовзі буде закрито.

 

Пан Мжельський спростував ці чутки, сказавши, що «будь-який проект можна закрити, але на сьогодні немає інформації, що «Ранок на 5» себе не виправдав». За його словами, Олег Афанасенко поки що «намагається шукати перспективні варіанти просування продукту», відповідальними за виробництво якого залишаються випускові редактори Юрій Лисенко та Валентин Синчак. Юлія Жмакіна, запрошена як старт-продюсер, останній мясяць опікується «Ранком» суто за особистою ініціативою, хоча фактично вона вже не уповноважена ним займатися: її запрошували лише на перші два місяці запуску. Пошук другої пари ведучих не ведеться. Втім, на думку шеф-редактора 5 каналу, в цьому немає нічого дивного. На питання, скільки, за його прогнозами, ще витримають ці ранкові щотижневі тортури ведучі Катерина Кельбус та Артем Овдієнко, Володимир Мжельський порекомендував згадати аналогічний досвід колишніх ведучих «Підйому» Маші Єфросініної та Юрія Горбунова, які також кілька років поспіль прокидалися раніше півнів.

 

Фото Яни Новоселової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34738
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ніна
5442 дн. тому
"ми зараз у процесі розуміння, що є нашою темою, і хто є нашими гостями" - піссєц. це слова керівника проекту?????? зазвичай, про цільову аудиторію і концепцію програми думають ДО її запуску, а не після.
Солнишко
5443 дн. тому
Марі, з днем народження!!!!
Зачем делать хуже других?
5443 дн. тому
Неудача. У ведущей все равно глупое лицо. Они с Артемом все равно дети. От детей на ТВ - УСТАЛОСТЬ. Кстати, как-то Артем во время какого-то интервью искренно так выпалил: "А вы знаете, как я учил украинский язык? По мультфильмам!" Понятно, что он не выдал, а лишь подтвердил свой почти школьный возраст, но как-то не умилило... И потом - утверждать про владения языком с таким количеством ошибок... Так и хочется сказать: тренируйтесь на кошках. Утренние программы умирают. Вон Горянский на Интере как оскандалился. А так бы никто и не знал, что он плохой актер.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду