Політичний безграмотний ранок

13 Лютого 2009
15924
13 Лютого 2009
14:40

Політичний безграмотний ранок

15924
Перший тиждень «Ранку на П’ятому» відзначився беззубістю і недоречними жартами ведучих. І нудними політиками, звісно.
Політичний безграмотний ранок
З нового року не бачимо ранкового «Сніданку з “1+1”». Зберігся, хоча й дещо змінив формат та розширився, «Ранок із “Інтером”». Тримається ранковий «Підйом!» на Новому – поки що єдина присутність уламків українського Comedy Club. Є ще ранкова програма на КРТ, яку ваш автор не бачив. Запропонувати своїм постійним глядачам спеціальну ранкову програму вирішив із 9 лютого 5 канал: формат може зникати з певного каналу, та він, очевидно, запитаний ефіром. Бо, мабуть, не просто для заповнення часу від 6.30 до 9.00 ранку вирішили запустити на «каналі чесних новин» такий проект.
 
Називається програма без витребеньок: «Ранок із П’ятим». Все б нічого, якби концепція 5-го каналу передбачала наявність хоча б дещиці інформаційно-розважального чи інформаційно-пізнавального продукту. Оскільки «канал чесних новин» неофіційно й не відомо з чийого легкого язика називають Першим політичним, то й ранок на ньому, відповідно, перший політичний в Україні. Раз на те пішло, структуруємо й решту телевізійних «ранків»: «Підйом!» на Новому – Перший комедійний, а «Ранок із “Інтером”» – Перший буржуазний.
 
Правда, хочеться одразу посперечатися з подібними визначеннями? Але спростовувати твердження про появу Першого політичного ранку навряд чи хто захоче. Бо від 6.30 на 5-му каналі в ранковій програмі починають говорити про політику – як без політиків, так і з ними – перший політичний гість чекає в студії вже близько сьомої ранку. Що означає: щоби прийти на 5 канал і поговорити там про політику й себе в політиці, український політик згоден прокинутися о шостій ранку, щоби доїхати до Рибальського острова, де базується 5 канал, загримуватись і бути готовим починати свою ранкову політичну промову.
 
Скажімо, вже в перший день ефіру до студії «Ранку з П’ятим» завітав політик Євген Жовтяк. Показавши сюжет про відключення тепла в Донецьку, ведучі запитують: «Пане Жовтяк, що робити? В Донецьку тепло вимикають!». Екс-губернатор Київщини пан Жовтяк починає компетентно пояснювати, що треба робити і чому це ніколи не буде зроблено. Без коментаря пана Жовтяка, з коментарем пана Жовтяка – місто, яке іменують «колискою Партії регіонів», все одно лишається без тепла.
 
Наступний гість – екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук, теж фігура політична, радник президента. Запрошений він у ранкову студію з досить дивного, як на мене, інформаційного приводу: півроку тому помер старшокласник Антон Тищенко, перша і найвідоміша жертва індійської вакцини. Розмова, звісно, знову довкола вакцинації: давайте, мовляв, щось із нею вирішувати, бо люди не хочуть, вакцина лежить у холодильниках, термін придатності спливає, гроші заплачено. Відзначити зранку, під каву та яєчню, півроку невирішеної медичної проблеми, яка перейшла, як все в нас, у політичну площину – це тонкий хід.
 
10 лютого рано прокинувся народний депутат від БЮТ Володимир Яворівський. Тут же повідомив: він прокидається ще раніше, ніж думають ведучі, бо хоче зранку трошки попрацювати ще яко письменник. Тоді починає обговорювати можливість кадрових ротацій в уряді, хоча з його слів ми розуміємо лише одне: потрібні зміни, причому такі, які не вигідні політичним опонентам письменника Яворівського. Що нового і свіжого сказано о сьомій ранку вівторка, я так і не зрозумів. Хоча списую своє нерозуміння на власну політичну неграмотність та пасивність. А чому б натомість не попросити бютівця прокоментувати сенсацію, оприлюднену напередодні газетою «КоммерсантЪ», про участь Олександра Турчинова у розширеній колегії Міністерства внутрішніх справ? Якби в будь-якій цивілізованій країні стало відомо, що перший віце-прем’єр сказав щось на кшталт «Пользуясь тем, что в зале нет никого из посторонних, со всей ответственностью вам заявляю: мы находимся в условиях надвигающейся трагедии, в условиях военных действий. Вы первые, кто это должен понять», і дав зрозуміти, що міліція розглядається як опора політичної сили у цих «воєнних діях», ЗМІ витрусили б душу з усіх, від прем’єра до останнього члена партії… Що й казати про 60%-ве виконання бюджету та інші загрозливі симптоми. Увечері 9 лютого ця тема обговорювалась на «Свободі слова» Андрія Куликова. У «Ранку з П’ятим» - тиша, як, утім, і в більшості інших ЗМІ.
 
Ну, а 12 лютого, перш ніж запросити в студію вічно забутого лідера «Братства» Дмитра Корчинського, нам показали політично-апокаліптичний сюжет, який нагадував хроніку милих серцю брата Дмитра бойових дій: тут страйк, там протест, в іншому місці немає тепла, води і світла. Корчинський спокійно пояснює: він уже власним коштом поставив намет на Майдані і відкрив із цього приводу щось типу громадської приймальні. А коли його чомусь попросили оцінити ситуацію з «Фаїною», політик висловився: «Нормальні країни мстяться. Росіяни, скажімо, вбивають. Пірати могли б загинути, разом із ними – члени їхніх родин та їхня світська худоба». Показово, що сам Корчинський, здається, не збирається мститися сомалійським піратам за «Фаїну». Очевидно, чекає спеціального наказу…
 
Пізніше в цій самій студії з’явився політик і банкір Василь Горбаль. Розмова про банки та банківську систему могла б бути, нарешті, хоч комусь цікавою – навіть серед цільової аудиторії 5-го каналу є ті, хто має заблоковані банківські депозити. Та Горбаль-банкір ведучим чомусь нецікавий, їм цікавий Горбаль-політик, тому його запитують у стилі: «Ну, і як воно взагалі?».
 
Отут переходимо до ведучих. Якщо вони імпровізують під час ведення – це погано. Якщо повторюють тексти, написані редакторами – ще гірше. Бо, скажімо, Артем Овдієнко після блоку «Огляд преси» дає репліку: «Якщо полюбляєте пресу – купуйте її. Але пам’ятайте, що телебачення – набагато оперативніше. Бо в нас є реклама!». Ну, а його колега Катерина Кельбус, розповівши про студента, хворого на вроджений порок серця, який помер, піднімаючись сходами на 13-й поверх, бо вимкнули електрику і, відповідно, не працював ліфт, завершує: «Така ось прикра новина. Але натомість маємо і щось прекрасне – реклама на 5 каналі!». Після цього відразу йде рекламний блок, котрий починається обіцянкою виплатити 120 тисяч гривень страховки тому, хто платить 30-50 гривень на місяць і в кого виявили первинний діагноз «рак», «інфаркт», «хвороба серця» і так далі. Може, я надто цинічний. Проте розповідь про смерть хворого студента цілком могла бути своєрідної підводкою для такого рекламного повідомлення…
 
Проте всі ці спостереження насправді нічого не означають і ні до чого не спонукають. Адже останніми роками, коли з телепростору вперто вимиваються мислячі люди, глядачі навіть не дослухаються до сказаного по телевізору, а просто слухають. Фоново, наче FM-станцію. Тим більше – не вчитуються в титри. Бо якби перед телевізорами з 6.30 до 9.00 ранку сиділи не лише вухасті, а й окаті глядачі, вони б побачили граматичні помилки в титрах сюжетів. Наприклад, сюжет про дитячу й підліткову жорстокість в титрах великим літерами називався: «ЖОСТОКІСТЬ підлітків». Може, є якісь інші правописні правила. Може, справді не так уже й важливо, з помилками прикре явище чи без, бо важливіше подолати його. Одначе це тільки одна помилка, яка впала в око. Та й то я не спеціально її вишукував.
 
Хоча все, помічене вище, – не претензії. Бо які можуть бути претензії до Першого політичного… Від політиків ніхто не вимагає, щоб вони стежили за словами. Значить, і аудиторія в Першого політичного ранку теж не надто вибаглива. Зрештою, політикою та політиками взагалі (особливо зранку) цікавиться найменш вибаглива й освічена частина телевізійної аудиторії.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15924
Коментарі
23
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
nepomaranch
5501 дн. тому
Нашоукраїнець Віктор Матчук посміявся з пропозицій ввійти до складу уряду Тимошенко http://depomaranch.at.ua/news/2009-03-05-183 Москва вимагає відставки керівника держрезерву Михайла Поживанова http://depomaranch.at.ua/news/2009-03-05-184 Несервільний Сергій Дацюк нафакав сервільним помаранчевим. Оновлено і доповнено. http://depomaranch.at.ua/news/2009-03-05-182 Мрачняк - друг журналіста http://depomaranch.at.ua/news/2009-03-06-186
непомаранч
5503 дн. тому
Сергій Дацюк попередив помаранчевих, що їх викинуть http://depomaranch.at.ua/news/2009-03-04-173
марта
5519 дн. тому
згідна абсолютно з автором, що ранок на 5 дуже слабенький, мені навіть не хочеться заради такого фуфла прокидатися о 6.30, краще вже подивитись підйом на новому, там хоч прикольний Притула, гості веселі і взагалі живенько якось... А на 5 сонні ведучі, вчорашні новини, купа реклами, нецікаві гості - одним словом, слабенько, ясно при бажанні можна зробити цікавіше, веселіше, краще, але для цього у авторів і менеджменту бракує цікавих ідей, і видно зі сторони, що зроблено халтурно і халявно... короче, вчіться працювати краще, бо ранкові проекти вимагають немало затрат А ведучим треба вчитись спілкуватись з гостями, бо таке врадження шо ведучим самим нецкаво говорити, що гість для них самих не складає інтересу, питання нецікаві, хоча можна було б тих самих навіть політиків середньої руки подати в якомусь цікавішому ракурсі
Iрина
5519 дн. тому
Выбор ведущих неудачный. Они оба никакие. А у Катерины еще и противный голос. Утром не хочется нажать кнопку 5-го.
SKORPION
5520 дн. тому
Автору текста рэспэкт и уважуха. :) А если не сленгом, а литературным языком, то большое Вам спасибо!!! Вы, случайно, мысли не читаете? Спрашиваю, потомучто Вы описали ощущения многих из тех, кто видел Утро пятого. Отдельная благодарность за легкость в изложении материала!
fft
5520 дн. тому
Попередній комент написано фантомом. Я москальським балаком не послуговуюся. Отаре, прошу вжити заходів
fft
5520 дн. тому
Коко, не стоит писать еще один обьём специально для нас! Вам Вам за коменты не заплатят))
fft
5520 дн. тому
2 FFt і :) , стандарт будь-якого поважного інформаційного мовника говорить, що коли є події світового масштабу (теракт у Бомбеї, інавгурація Обами, війна в Газі, самміт у Давосі тощо) то ці події подають наживо цілком або частково і обов"язоко з коментарями експертів, учасників та оглядачів. Це і є основний стандарт для ВСІХ без винятку, поважних звичайно. Для 5-го ці стандарти не писані. І на що вам на хуторі знати про те, що робиться у світі. Займайтеся коаліціядою
кокотюха
5520 дн. тому
Аноніме, не хочу Вас розчаровувати, проте мушу: я МАЮ гадку про те, як робляться ранкові програми. Бо сам працював на таких проектах певний час. І до нас приходили гості наживо з самого ранку. Запис - форс-мажор, це коли людина не може, або коли вона - іноземець. Хто коли питає гостя, якого запрошують на телебачення, чи зручно йому бути в цей час? Не смішіть гиндиків!!!!! А VIP-и - це ви про кого? Про політиків середньої та нижчої ланки? Корчинсікий - віп? Все-все, зупиняюся, бо зараз ще на один такий обсяг напишу спеціально для Вас...
Наталія
5520 дн. тому
А куди поділася освічена аудиторія? Їй є місце біля екрану? Назвіть противагу "безграмотному ранку"
5521 дн. тому
А це залежить від каналу - якщо канал престижний, то ВІПи й о 4-й ранку прокинуться й на канал приїдуть!
5521 дн. тому
Авторе! Зразу видно, що Ви гадки не маєте, як робляться ранкові програми: зазвичай гості не приходять на ефір о 6-й ранку! Запис відбувається або напередодні - яікщо не за тиждень, у зручний для гостей час. Тим паче,якщо це VIPи.
2 FFt і :)
5521 дн. тому
цікаво, на якому це каналі дописувачі ТК примудрилися побачити інавгурацію обами і проголошення незалежності косова... а якщо не бачили, то звідки знають, що це буде цікаво? керуючись такими теоретичними висловами, можна хотіти побачити з епіцентру ядерний вибух - бо, красііііво. 2 FFt. ви хоч знаєте, про які загальноприйняті стандарти говорите? вони, до вашого відома, на різних каналах різні. мало того, що відрізняються стандарти у новинах сша і європи, так ще і європа неоднорідна, тому в різних її країнах новини подають по-різному. той, хто говорить загальними словами про "стандарти", засвідчує свою необізнаність у деталях процесу.
преображенський
5521 дн. тому
який ви грамотний, аж страшно. на собі регулярно переживаєте згадане бабське явище?
Преображенскому
5521 дн. тому
ПМС - это Предменструальный Синдром: раздрадительность, нервозность, недомогание :)
непомаранч
5521 дн. тому
На ТСН з цитати Ющенка вилучили слова http://depomaranch.at.ua/news/2009-02-12-121
:)
5521 дн. тому
а от мені цікаво дивитися інавгурацію обами в прямому ефірі.і проголошення незалежності косова.і запуск колайдера теж.уявляєте..а коли вам ні - просто вимкніть телевізор.теж мені проблема.
FFt
5522 дн. тому
Ви, прошу пана, верзете відверті бздури. Слухати чергового експерта про чергову коаліціяду цікавіше, ніж дивитися те за чим споглядає цілий світ? То знаєте що, обнесіться парканом і живіть лише подіями свого хуторка. Так і легше і дешевше. Є загальноприйнятні стандарти інформаційного мовлення, які негласно єдині для каналів цього типу у цілому світі. Якщо ж 5-й визнає свою провінційність і примітивність, хай змінює слогани.
преображенський
5522 дн. тому
а що таке ПМС?
2 FFt
5522 дн. тому
2 FFt якщо вже казати про tvn24 і polsat, то, нагадаю вам, що і ці польські канали не стали одразу нормальними і придатними до перегляду - тривалий час залишалися повним г..ном. у мене взагалі тоді було єдине питання: на кого ці канали розраховані, хіба що на селян 60-х років минулого століття. і насамперед, це - канали з американським капіталом, тобто це - абсолютно інші масштаби і бюджети. отже, навіть каналам з величезними вливаннями грошей не одразу вдалося вилюдніти. в україні їх можна порівняти з 1+1 - там теж іноземний капітал. і що бачимо? гроші вкладаються (в якійсь кількості), на виході - мінус. ну і чисто суб"єктивно: мені абсолютно начхати, як проходить інавгурація обами. мені достатньо і сюжету на цю тему, а сидіти і витирати сльози милування протягом церемонії - марна трата часу. і чисто теоретично підрахуйте: скільком громадянам україни буде цікаво дивитися проголошення косова у прямому ефірі.
FFt
5522 дн. тому
5 канал маргіналізований до жахів. Там просто немає чого дивитися. Безперервні теребеньки тих самих нудних сірих функціонерів, до того ж у дуже нецікавому форматі і з сірими ведучими. Так не робиться інформаційне телебачення. Може так воно робиться в Україні, але точно не у світі. Не може бути так, що коли йде інавгурація Обами чи проголошення незалежності Косова 5 канал транслює якусь нудоту у записі. Якщо менеджери 5 вважають, що у світі крім української нудної політики більше подій немає і що глядач дивитиметься такий продукт вартістю у 100 грн. то вони сильно помиляються. Не треба далеко ходити - порівняте 5-й з тими ж російськими "Вєстямі" або польськими TVN24 і Polsat news. Небо і земля. Динамічність, графіка, кореспонденти у цілому світі, різносторонність. І тут 5-й - тотальне хуторянство.
ira
5522 дн. тому
Очень симпатичный материал! Прочитала от начала до конца. А это сейчас редкость...
ккк
5522 дн. тому
Такое впечатление что этот Кохатюха на самом деле Катюха и у нее ПМС...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду