Гроші не пахнуть?

3 Лютого 2009
18373
3 Лютого 2009
14:50

Гроші не пахнуть?

18373
Участю в кількасекундному рекламному ролику легко підмочити репутацію, що будувалась роками.
Гроші не пахнуть?
Представники шоу-бізнесу, спорту, телеведучі, задіяні в комерційній рекламі, для України вже давно звична річ. Хоча й тут є свої нюанси. Якщо Людмила Добровольська, яка рекламує косметику, сприймається цілком органічно, то Андрій Шевченко, кумир сотень тисяч дітлахів, у рекламі пива – це нонсенс, абсурд. Тому що ця реклама певною мірою суперечить його основній діяльності – спорту великих досягнень, публічною частиною якого є і пропаганда здорового способу життя.
 
Є й більш свіжі приклади. У минулому видатна гімнастка, а тепер не менш видатна світська левиця Лілія Подкопаєва взялася донести до українців спосіб відбілити зуби. Для цього, переконує вона, треба користуватися зубною пастою «Сенсодин». Насправді, її слова, як би категорично вони не лунали, можна сприймати як добру пораду. І якщо зуби не стали білими – всі питання до стоматолога.
 
Інша справа – реклама банку «Надра», в якій взяли участь багато відомих осіб – зірки» телебачення, співаки, актори. Рекламна кампанія була запущена на початку 2009 року.
 
Треба віддати належне творцям цієї реклами - вони справжні майстри своєї справи.  Бо впродовж роликів – і за участю «зірок», і за участю «людей з вулиці» – розставили стільки психологічних пасток, що упослідженому владною елітою населенню годі їх оминути: «Я хочу», «Я люблю машини», «Я матиму...», «Це легко» тощо. Дуже цікаво було б колись дізнатися, яким був «вилов».
 
Можливо, про це розкаже Володимир Горянський, який із посмішкою доброго клоуна переконує людей віднести 1000 гривень на депозит. Чи Юрій Кот, якій зізнається в любові до автомобілів і дає зрозуміти, як легко буде в результаті розіграшу на цю тисячу той-таки автомобіль отримати. Чи Олександр Пономарьов, чи Тіна Кароль, чи Алла Мазур... Те, з якою майстерністю вони допомагають спекулювати на людській жадібності, викликає щире захоплення.
 
Ну добре, якби це були спокійні часи – акція сприймалася б як удалий комерційний хід. Але ж надворі криза. І хто знає – можливо та тисяча гривень, яку віддасть довірливий глядач, виявиться у нього останньою.
 
А тут ще й сам банк став фігурантом численних скандалів із політичним та корупційним присмаком. Його звинувачують в отриманні непропорційно великої суми грошової підтримки від Нацбанку та у валютних спекуляціях. Тим часом профільні видання повідомляють, що й рейтингове агентство Fitch відмовилося рейтингувати «Надра Банк». У причинах цих звинувачень та неприємних новин могли б розібратися компетентні органи, якби мали на це бажання та політичну волю своїх патронів. Так чи інакше, це зовсім не те тло, щоб собою створювати рекламу будь-якій фінансовій установі.
 
Можливо, криза робить і «зірок» менш розбірливими через те, що скоротилася кількість корпоративів і всіляких інших «халтур»? Можливо, вони як суто творчі люди не дивляться телебачення і не читають газет, а тому не в курсі останніх політичних та економічних баталій? Чи культурний бомонд у нас поза політикою? В тому сенсі, що політика їм «по барабану», аби платили гроші. Звісно, рекламу могли знімати й раніше, до початку активної фази кризи, проте з огляду на теперішні обставити залучені до реклами банку знаменитості мають очевидні підстави для відмови у використанні свого іміджу для поліпшення іміджу «Надр».
 
Слово, сказане людиною, яка багатьом подобається, якій звикли довіряти, важить дуже багато. Добре, коли йдеться про пральний порошок. А якщо про серйозніші речі, про ті ж гроші? У випадку, коли раптом трапиться щось лихе, можна, звісно, заявити, що за достовірність інформації відповідальність несе замовник реклами, а не той, хто цю інформацію озвучує. Але це слабка відмовка, адже публічна особа теж відповідає за те, про що промовляє на всю країну.
 
Якою привабливою б у фінансовому плані не була пропозиція знятися в рекламі, треба бути обережним у своєму виборі. Адже дуже легко кількасекундним роликом «підмочити» репутацію, яка будувалася роками.
 
«Детектор медіа» нагадує, що редакція не завжди поділяє думки позаштатних авторів. Ми готові опублікувати інші думки щодо реклами банку «Надра» та інших рекламних кампаній та участі в них знаменитостей.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18373
Теги:
Читайте також
25.02.2009 10:22
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
23 520
16.02.2009 10:30
Ирина Миронова, «Коммерсантъ»
19 030
12.02.2009 15:44
Елена Сокол, для «Детектор медіа»
9 537
04.02.2009 10:20
Артем Вакалюк, «Экономические известия»
19 453
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Leo
5552 дн. тому
О чем вы спорите? Пацаны тупо отмыли бабло на рекламе. Все ясно, что прямая реклама абсурдна в период кризиса и информационных военных действиях. Она только ВРЕДИТ!!! Для больших спецов, в т.ч и автора, было бы полезна хотя бы литературку почитать по этому вопросу! А рекламисты -молодцы: тупейшие ролики разместить в период полного информационного дерьма! Фирташ и Гиденко- ЛОХИ!!!
j
5552 дн. тому
Пане Євгене! Хотілося б Вам вказати, що репутація це справа особиста, як і участь у рекламних компаніях. Раджу Вам подивитися на проблему ширше: хтось руйнує репутацію банку та відповідної системи своїми безвідповідальними заявами, а хтось - як учасники реклами намагаються залучити кошти до банку, щоб він мав можливість виплатити депозити 4 млн. вкладників. Щодо міри чи безмірності рефінансування, то це не справа політиків, а фінансистів, і взагалі не завадило б якби певні особистості (переважна більшість учасників нашого політ-шоу) були б більш відповідальними, а не лише піарно-креативними. Крім того, пане Євгнене, знаючи Вас особисто, хотів би нагадати. що Ви заробляли не лише журналістикою, але і археологічною практикою не будучі спеціалістом, тому не Вам судити, хто чим хтось має собі заробляти на життя
O_mega
5553 дн. тому
Интересное кино: автору претит футболист в рекламе пива, а журналист в рекламе банка нет? Во всём цивилизованном мире это в принципе нгедопустимо, т.к. критерий доверия к лицу, которое ежевечерно сообщает тебе о новостях в разы выше, чем к любой другой публичной персоне. Банальное нарушение профессиональной этики, хотя о чём я?...
soda
5553 дн. тому
всем публичным персонажам нужно в суд подать на этот паскудный банкишко.
ЯКБИ АВТОР УВАЖНО
5554 дн. тому
вивчав тему, він би помітив, що реклама банку Надра була запущена не на початку 2009, а ВОСЕНИ 2008. Пригадуєтерекламну сім"ю з татком, мамою,бабусею і дівчинкою, яка просить купити їй "собааачку, з доооовгими вухами"? Отож. Це й був старт цієї рекламної кампанії, це все було ще до першої хвилі звільнень, а зйомки рекламних роликів й поготів проводили навесні-влітку. Поява зірок на боці банку "Надра" саме зараз - залєталово для самих зірок, але хто ж міг передбачити таку халепу з кризою, і роль банку "Надра"???
YaYa
5554 дн. тому
Як на мене, ролик робився ще задовго до того,як здійнявся увесь той гомін з банком. Так що, можливо, "коні не винні". Але не винні саме по суті.Що ж до форми, то видється,що там брали участь не професійні актори, співаки та шоумени, а люди з вулиці,який захопили зненацька. Настільки ролик неорганічний, кострубатий та... вибачте на слові, недоумкуватий.
вкладчик
5554 дн. тому
ребята о чем вы говорите Надра собирает бабки без всякого умысла вернуть их обратно если в МММ об этом знали единицы то в о Надрах знают все банкиры и просто читающие пресу люди Та же Мазур отлично информирована о состоянии банка Надра кторый уже 3 месяца как банкрот я думаю что толпы пенсионеров мерзнущих под кассами этого банка долго будут ей сниться. Лучшая реклама - это если бы вся эта братия свой гонорар от рекламы отнесла на гривневый депозит в надра - )))
Ева
5554 дн. тому
Погоджуюсь - дуже схоже на Льоню Голубкова. Я як тільки побачила рекламу цього банку - подзвонила своїй подрузі, яка тримала там гроші, і порекомендувала іх звідти забрати. Вона прислухалась - і зараз мені дуже вдячна:)) Взагалі, краща реклама для банку - це відсутність особливої реклами. Краща реклама - фінансовий звіт банку (адже вони публікуються). Публикуються основні балансові показники банків і у Віснику НБУ. Якщо не вмієш сам читати фінансову звітність - можна попросити це зробити знайомого економіста. Якщо звичайно ти "зовсім фермер" - то згідно з твердженням О Генрі - бути тобі обдуреним. Колись між іншим демонстрували ролик якоїсь західної агенції, який було визнано кращим рекламним роликом року для банків. Ролик демонструє кімнату із співробітниками. На вікні здається - спить кошеня. Повна тиша і сонний спокій. Через паузу - практично та ж картинка, тільки кошеня перетворилось в здоровенного кота, що спить на тому ж вікні. І текст: "Пройшов рік - у нас нічого не змінилось". Як на мене - це краща реклама місця для зберігання грошей. І ролик не виглядає так аморально, не звертається до темних сторін людської натури. Це принципово не Льоня Голубков - "не халявщик, а партнер". Він (ролик) не спонукав бігти щось добути чи виграти "на халяву". Не закликав отримати щось негайно і зараз. Не підігравав гіршим людським якостям, зокрема жадібності Він демонстрував місце, де стабільність і спокій - який люблять гроші. І все. Це непогана демонстрація факту, що не будь яка комерційна реклама - це негарно
Ігор LondOn
5554 дн. тому
Репутація банку коштує дорого, тому вони і не пожаліли грошей на гонорари відомим обличчам. =) Хоча такого кроку в рекламі банків давно не було видно. P.S. Не знаю чому, але коли вперше побачив цю рекламу, то одразу згадав ролік із Льонею Голубковим =)))
Не довіряю банкам
5554 дн. тому
Стаття є частиною сланованої антипіаракції проти банку "Надра"?
babay
5554 дн. тому
Ні, ну авторові точно немає про що писати і він взагалі не розуміє сам, що каже... Таке враження, що банк ВІДБИРАЄ у людей гроші! Це ж тупо "замануха" нести депозит до банку із можливістю виграти мільйон! Я уже бачу як хтось несе "останню тисячу" на депозит! "Замануха" сама по собі дурна... в надії на всеохоплюючу любов нашого народу до "халяви", але люди, що знялися в рекламі - ні до чого... Набагато більш цинічна реклама була про "Лікарню майбутнього", наприклад. Де вона, та лікарня? Де гроші, які на неї віддали люди? Про це чомусь місцевим графоманам писати не хочеться...
рекламіст
5554 дн. тому
ну прізвище автора точно відображає його сприйняття світу:)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду