Свобода за п’ять копійок

27 Січня 2009
8421
27 Січня 2009
15:05

Свобода за п’ять копійок

8421
Свобода за п’ять копійок
Те, що на вітчизняному телебаченні свобода слова не вартує іржавої копійки, здається, зрозуміли навіть затяті оптимісти, які донедавна ще втішалися найбільшим досягненням революції кольору помаранча. Клони «великої» свободи Шустера згодом не тільки розмножились, а й відверто деградували (згадаймо експерименти «Інтера» з політиками-ведучими), які вщент зневолювали гарну ідею та благі, як то кажуть, наміри. Інакше ніж словесним проносом усі ці зібрання вгодованих державних дядьків та тіток назвати важко.
 
Програма Савіка Шустера стала відвертим рупором Юлії Тимошенко, котра переконана, що все добре і вже зовсім скоро стане ще краще. Одне питаннячко, щоправда, залишається відкритим: а коли те супер-пупер завтра нарешті настане? У відповідь – чарівна усмішка, та й чи можна таке запитувати у жінки, яка врятувала націю від замерзання? Шустер, як правдивий інтелігент, подібних запитань уникає. І правильно чинить, бо пані Тимошенко може образитись – і що тоді, як рейтинги робити? Та й печальний приклад уже маємо, на шустрівську свободу неабияк образилася пані Інна Б. і більше в неї, мабуть, не вступить, бо відтепер любитиме і вступатиме виключно у спецсвободу «Інтера».
 
Іронічне ток-шоу Романа Чайки «5 копійок» – теж щось на кшталт усіх «свобод», от лише дивитися його останнім часом усе цікавіше. Можливо, тому що автори проекту намагаються запрошувати до участі не надто «затасканих» героїв, хоча і тут є свої кумири – приміром, колоритний в усіх сенсах, окрім світоглядних, Геннадій Москаль. Остання програма Чайки, як, зрештою, і багато попередніх, грішила гучною заявкою: «Чи дотерпите до чергових виборів?», та скотилася на далекі манівці «Кого слід карати?». Чайка прагнув крові, народ у студії виявився толерантнішим і гуманнішим. Та це я так, мимовільно, зачепився, бо загалом ведучий задає правильний тон і витримує досить високий градус полеміки від початку до кінця, намагаючись все ж дотиснути візаві і почути бодай щось, схоже на конкретику, а не лише «завтра буде краще, ніж сьогодні, лишень оберіть нас красивих».
 
Шоу «5 копійок» не вражає студійним дизайном, та елемент гри, дотепні репортажі роблять його не нудотним, а навпаки. Зрештою, чия «свобода» дорожча – вирішує все одно глядач. Утім, судячи з останньої полеміки в «5 копійок», народу не до захисту ображеної гідності, він поволі звикає до такого стану і це, мабуть, найстрашніше. А між тим марафон «свобод» триває, бо шоу в цьому випадку понад усе, навіть коли ціна йому 5 копійок.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8421
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5558 дн. тому
Шустера хвалил - тот не дал, Куликова - с тем тоже не получилось)))Вот она, тяжелая девичья судьба...Ну, может, С Чайкой че выйдет))))
greta
5560 дн. тому
На останніх 5-ти копійках мені, більше ніж Роман, сподобався Гарань - він наполегливо намагався , щоб депутат-регіонал Лукьянов (про якого Є.Сверстюк колись сказав "депутат з лицем дауна) пояснив значення слова "крос-дефолт", яке Лукьянов використав у каскаді своїх звинувачень. Але Владік так і не пояснив. Чомусь.
Татьяна
5560 дн. тому
Кто знает, но на заказуху похоже..
Bob
5560 дн. тому
Какая тупая ЗАКАЗУХА !
Алла
5560 дн. тому
Наконец-то, Костя, Вы появились. А то ТЕЛЕКРИТИКА без Вас пресновата. Свободой, действительно, достали. Перетирают одно и то же.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду