Клаксони в їхніх головах

24 Грудня 2008
15449
24 Грудня 2008
12:09

Клаксони в їхніх головах

15449
Навіщо теленовини повідомили про успіх «масової акції» «Дістали!», яка насправді провалилась?
Клаксони в їхніх головах
Пам’ятаєте, як під час Помаранчевої революції жонглювали кількістю маніфестантів на Майдані? В залежності від своєї політичної орієнтації одні медіа роздували її до фантастичних «мільйонів», інші – скорочували до «кількох тисяч» або й взагалі оголошували, що Майдан спорожнів. Дехто нібито намагався рахувати за міліцейськими методиками, але результати все одно різнились на порядок – знов-таки, в залежності від політичних уподобань ЗМІ. Історія повторюється…
 
Про передумови, завдання та успіхи акції «Дістали!», ініційованої «Манифестом среднего класса Украины» Юрія Романенка, вже багато було сказано й написано. Ті, хто ставився до акції скептично, о 12-й 22 грудня мали власний флешмоб: обмінювались інформацією про те, що чути за вікном. Здебільшого за вікнами було тихо.
 
Те, що «гуділи мало», визнала і головний редактор «Української правди» Олена Притула, без чиєї активної підтримки акція навряд чи відбулась би, а «Маніфест» навряд чи перетворився б на найрезонансніший текст минулого тижня. Неможливо встановити, скільки було автомобілістів, які відгукнулись на заклик Юрія Романенка і натиснули на гудок – сотні, тисячі чи десятки тисяч. Проте факт є фактом: акція не була масовою. У ній взяла участь відносно невелика кількість мешканців Києва. Переважно гудки було чути в центрі Києва від машин, які спеціально приїхали туди, зокрема й в організованих колонах.
 
Не коментуючи ані саму ідею акції, ані особистість її ініціатора, зосереджуся на власному прогнозі, який здійснився на 102%: «Неважливо, скільки людей буде бібікати. Важливо, що про це напишуть». Щоправда, в іншому я помилився: муху зі слона зробила не «УП», а журналісти всеукраїнських телеканалів. Ті, хто чув удень поодинокі сигнали серед звичного міського шуму, мали бути вражені, побачивши ввечері в новинах сюжети про те, що відбулась успішна масова акція протесту проти дій влади, і далі буде ще масовіше і успішніше, а хто не бібікав, той козел.
 
З усіх всеукраїнських телеканалів лише Перший національний вирішив, що акція, яка провалилась, не є інформаційним приводом. Усі інші послали своїх кореспондентів висвітлювати клаксонний флешмоб, і всі кореспонденти сумлінно виконали завдання.
 
Розшифрування матеріалів, присвячених акції, можна побачити тут. Ось деякі цитати:  
 
«1+1» (сюжет Олексія Душки):
«З початком кризи суспільство в Україні активізувалося: почалися масові протести – хто з транспарантами, а хто просто їдучи в машині і тиснучи на сигнал.
"Дістали", – коротко і зрозуміло назвали організатори акцію протесту. Колона з десяти авто порушила спокій можновладців».
 
 (Словосполучення «масові протести» добре сполучається з названою кількістю автомобілів, які створювали потрібний шумовий ефект на Печерську – 10).
 
«Інтер» (сюжет Акіма Галімова):
«Сегодня в полдень по всей Украине водители нажали на клаксоны своих машин…
 
… Такие истории рассказывали сегодня в каждом крупном городе Украины.
 
… И лишь водители чиновников не нажимали на клаксон…»
 
Новий канал (сюжет Сергія Кутракова):
«Юрій Романенко і гадки не мав, що його ідею трихвилинного протесту підтримає стільки людей. Уперше запропонував таке в Інтернет-щоденникові. Відгукнулося чимало охочих. За підрахунками Юрія, не менше мільйона….
 
…Сьогодні о дванадцятій на вулиці виїжджають автомобільні колони».
 
ТРК «Україна: (сюжет Наталії Гусак):
«Достали. Сказать об этом властям сегодня решили тысячи людей по всей Украине. В основном – предприниматели…
 
.. Акция с таким названием прокатилась сегодня по Украине. Принять в ней участие в течение недели предлагали всем несогласным с нынешней ситуацией в государстве, раздавали листовки и давали объявления по радио. Одновременно на клаксоны в Днепропетровске нажали несколько тысяч водителей. Еще столько же в Києве».
 
Винесемо за дужки розмовну програму «Новий час» на 5 каналі, ведучі якої явно «перегнули палицю» в інший бік (за що й постраждали від надмірно експресивного гостя), і зосередимось саме на новинах.
 
Якщо скласти з того, що повідомили різні канали, цілісну картину події, можна уявити справді масову акцію, в якій узяла участь більшість (так, зокрема, повідомив «Корреспондент.нет» - «В 12:00 на центральных улицах Киева прошла акция под названием Достали. Большинство автомобилистов на протяжении нескольких минут гудели в клаксоны своих авто») водіїв. Крім того, акцію всеукраїнську (називались Харків, Дніпропетровськ та «всі великі міста»), тим часом як, наприклад, «Газета по-киевски» поцікавилась у своїх регіональних кореспондентів і виявила, що в обласних центрах було чути лише поодинокі гудки.
 
Що ж до походження акції, то жоден із авторів не озадачився цим питанням: обмежились констатацією того, що учасників «об’єднав маніфест в інтернеті». Смішно, але нічого не було сказано про аргументацію ініціаторів акції, про цілі, які вони переслідують (хоча вони не надто чітко артикульовані і в самому маніфесті) – лише «обурення ситуацією, що склалась». Лише «1+1» не полінувався перелічити: «проти спекуляцій із доларом, проти хабарів у місцевому самоврядуванні, лавах ДАІ та пожежників та проти політики Росії щодо України, і бездіяльності Тимошенко, Януковича і Ющенка» (наскільки це відповідає викладеному у «Маніфесті», судіть самі). Так само не поцікавились журналісти й особою пана Романенка (яка, на думку Володимира Фесенка, могла стати причиною охолодження ентузіазму тих, хто спершу підтримав акцію). Відтак, усі застереження щодо механізмів поширення (зокрема, тривалий піар на «УП» із банерами та серією «промо-текстів»), змісту та персоналії автора маніфесту залишились за кадром. У кадрі ж – «масова акція протесту», якої не було.
 
У мене є дві версії причин того, що сталося.
 
Перша версія. Журналістів послали на завдання, їхні сюжети планувались у вечірніх випусках, тож вони повинні були «кров з носа» привезти матеріал. Повідомляти про провал акції видалось не комільфо, тому вони вирішили вчинити за принципом, сформульованим свого часу Жаном Новосельцевим: «я по максимуму розганяю подію і даю, щоб вона була смачною». 
 
Найбільше ця ідея вписалась у формат «Вікон» СТБ, для яких значущість події в загальному суспільно-політичному контексті – далеко не найважливіший критерій для визначення того, що має потрапити у випуск. Смішно, як з президентськими кажанами, не вийшло, проте в цілому дух події вони передали, і, до честі журналістки Мар’яни Бухан, принаймні, не казали неправди про «тисячі», «масовість» тощо. Інші, прагнучи виправдати нікчемний насправді інформаційний привід, мусили знайти у події трохи «доданої вартості». Зрештою, журналісти могли й самі вболівати за акцію, тож трошки – ну зовсім трошечки! – перебільшили її масштаби. 
 
Друга версія. Надійшла команда «тема важлива і актуальна», і журналістам було рекомендовано розкрутити акцію «згори». Це непрямо підтверджується тим, що найбільше пафосу та трагізму бачимо в сюжетах «Інтера» та ТРК «Україна» - двох каналів, які відверто працюють на нинішню опозицію та проти Кабінету Міністрів. «Кому вигідно?». Певна річ, тим, хто зараз найменше асоціюється з владою, проти якої був спрямований протест.
 
Навіть не знаю, що краще. Якщо десяток журналістів провідних телеканалів України (а скільки ще було репортажів на малих каналах, у газетах, на радіо, на сайтах!) вирішили, не змовляючись, «дотягнути» порожню подію, щоб їхній матеріал не пропав – симптом прикрий і небезпечний. Тут уже глядачеві пора замислитись, чи варто довіряти новинам, у яких заради рейтингу та галочки конструюються віртуальні масові акції. А керівництву каналів – про те, що буде, якщо глядач довіряти перестане.  
 
Насправді ніхто не заважав журналістам зробити матеріал про те, чому акція не виправдала сподівань. До того ж, на відміну від скромної реалізації, задум та його промоція виявились справді безпрецедентним для українського Інтернету прикладом вірусного поширення суспільно-політичного тексту. Наскільки українське суспільство готове реагувати на заклики до бунту в сучасних умовах? (Власне, неуспіх акції засвідчив, що не готове). Наскільки українців насправді «дістали»? Тема цікава, але, очевидно, не для нашого телебачення. І не для його уявного глядача.
 
Якщо ж насправді журналісти лише виконали чиюсь указівку показати акцію так, щоб вона видавалась якомога масштабнішою… Що ж, тоді незабаром ми можемо знову побачити в газетах фото на зразок цієї:
 
 

 
Це, нагадаю, перша шпальта газети «Киевские Ведомости», яка зображає демонстрацію на підтримку політики Леоніда Кучми. Насправді на фото – мітинг «України без Кучми», але гасла на транспарантах «відфотошоплені» - замінені на протилежні за змістом.
 
Здавалося, що це все давно стало історією, яка ніколи не повториться. Але тепер хтозна, як далеко заведуть нас клаксони в журналістських головах, які заглушають голос розуму.
 
P.S. «Детектор медіа» охоче надасть усім авторам згадуваних сюжетів та їхньому керівництву можливість пояснити, чому акція «Дістали» була висвітлена саме таким чином.
 
Володимир Павлюк, шеф-редактор новин Нового каналу:
- Я біля Кабінету Міністрів не був, але на відео добре видно і можна оцінити, скільки охочих узяли участь в акції. Я в цей час був на Татарці, і там теж сигналили водії.
 
Олексій Душка, кореспондент «1+1»:
- Я не можу відразу охарактеризувати, чи була масовою ця акція. Так, 10 машин, які сигналили, проїхали з прапорцями. Решта машин також сигналили. Люди, які стояли біля Кабміну, також махали руками. Сигналили водії і в Харкові, і у Львові, і в інших містах. Чи була акція масовою в масштабах усієї України – треба глибше досліджувати.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15449
Читайте також
06.02.2009 11:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
26 379
30.12.2008 10:08
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
13 244
26.12.2008 09:30
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 124
22.12.2008 11:59
Сергій Грабовський, «Майдан»
6 221
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
offtop 2otar- о Луценковских индульгенциях,Грицаке
5592 дн. тому
http://www.pravda.com.ua/ru/news/2008/12/26/85882.htm- это не тупые "дуделки", а маааленький фактик))
offtop 2otar- о Луценковских индульгенциях,Грицаке
5592 дн. тому
Проверка показала следующее: на серый Мерседес-320 2001 года выпуска был выписан талон за подписью министра Луценко, который значится за автомобилем "Мазда-626". "Мерседес" был угнан за границей, перегнан в Украину, и в сентябре 2008 года на него выдали временный техталон гражданину Валерию Волкову, 1949 года рождения....Брат Василия Грицака, Виталий, сегодня занимает один из руководящих постов в милиции - он возглавляет Государственную службу охраны МВД....
Ирина
5594 дн. тому
Не надо, дядя Отар Довженко ПРЕДСТАВЛЯТЬ сколько было репортажей в маленьких газетах и на других телеканалах. Надо просто ПРОВЕРИТЬ были ли. Вот у нас в Виннице была мертвая тишина. О чем кстати и сказали в местных газетах. Может стоит задуматься о киевских журналистах, так сказать - столичной пробы. Может они просто слишком много кушают, в смысле, зажрались, и без крутого флэшмоба жизни себе не представляют. Потому и привирают чуток - чтоб жизнь веселее казалась, а? А по части поклаксонить - это, ребята, вообще не наше дело. Пущай сами себе гудят. Без нас разберутся. Они бы и майдан наверное сами слабали. Только тамошней массовке пришлось бы платить в триста раз больше. Дорого оказалось, так сработали на нас - сэкономили в предчувствии "свитового финансового криСиса". Сентенция о том, что нас пытаются проверить на прочность и подготовить к новым свершениям на площадях ради их власти - верна на 100%, поддерживаю.
Тетяна Селезньова
5594 дн. тому
Отаре, браво! а я вже думала мучитись докорами сумління, що не дивлюсь новини по ТБ виявляється, у мене просто чудова інтуіція, бо на такі шедеври здоров`я немає.. Словом, дякую за тверезість і незатьмареність думки!)))
Вера
5594 дн. тому
Помнится, в фильме "Шум" народ дудел действительно массово, но не где попало, а под окнами мэрии, и не бесцельно, а чтобы вынудить руководство города бороться с шумом автосигнализаций по ночам. Вот это акция, это я понимаю. А то, что было у нас - забава. Намечается еще одна ужасно серьезная акция (кажется, даже сегодня) - день протеста против нововведений платных услуг в "ОДноклассниках". Кажись, народ не хочет простестовать, а хочет забавляться. И журналисты тоже хотят не работать, а забавляться. И это получается у них гораздо лучше!
Madrog
5594 дн. тому
"мобильная революция" в 2004...класс разный...массовость разная...те кого она разогрела мерз потом на майдане...можно ли назвать "сигнальную акцию" 2008 разогревом нужной части общества под весеннюю смену власти...в общем будем посмотреть
Сірожа
5594 дн. тому
Ця акція скоріше була приурочена до річниці битви під Крутами, коли 300 студентів виступили зі зброєю в руках, а інша маса сиділа в теплих хатах та дуділа від чорного хліба, таким чином "підтримуючи" їх
Настя М.
5595 дн. тому
Та взагалі ідея була дурацька, ясно, що ніхто не буде бібікати, окрім тих, хто спеціально приїхав на акцію. По-перше, це порушення ПДР, за яке можна "схлопотати" пару сотень, якщо пробібікаєш поруч з гайцем. По-друге, якщо ти їдеш серед дороги і почнеш бібікати, тебе неправильно зрозуміють інші учасники руху. Ми їхали якраз по Перова, і жодна жива душа на жвавій трасі не сигналила. А щодо ЗМІ... Ну а що їм лишалося? Виїхали на акцію, а там глухо. Але ж сюжет подавати треба, він уже запланований, бо по резонансу видавалося, що всі аж бігом сигналитимуть. Ось і роздули мальохо.
romy4
5595 дн. тому
А їм тра було дотягнути, бо подій в Україні нема, одне лайно. А тут таке… Звичайно, це дурість, але вони ж зараз не мають про що розказувати.
Gregory House MD
5595 дн. тому
Дудуки несколько туповати и самозакохані...і в Харькове немає в продажі зефірних шоколадних зайчиков))
5595 дн. тому
В центре Харькова было тихо
otar
5595 дн. тому
"дивний стиль", а в чому проблема? Матеріал опублікований у рубриці Column і є моєю персональною точкою зору. Чи я, на вашу думку, на неї не маю права? :)) Я ж не в новини свою позицію тулю.
дивний стиль
5595 дн. тому
я, мені, мій прогноз - і це видання, яке займається повчанням журналістів? Це від зарозумілості, чи від непрофесійності? Авторові треба ще добряче попрацювати "в полі" пере тим, як сідати за редагування.
Gregory House MD
5595 дн. тому
))Авжеж. Набрибли Заказухіни кузякіним.Респект)
otar
5595 дн. тому
Gregory House MD, наші Заказухіни і Кузякіни - дуже чесні автори :)
Gregory House MD
5595 дн. тому
Отаре, можу сказати тобі БРАВО! З твоїм поглядом можно сперечатись і разом з тим довіряти. Тобто можна бути впевненним , що ти ніколи не впадеш до заказухі. Не можу втямити, навіщо на ТК Заказухіни? Anyway, respect!)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду