До побачення, Євробачення!

8 Грудня 2008
19535
8 Грудня 2008
07:38

До побачення, Євробачення!

19535
70-річний ветеран Террі Воган не поїде до Москви коментувати «Євробачення 2009»: його замінить жвавий кітчелюб Греєм Нортон.
До побачення, Євробачення!
Новина про те, що Террі Воган – 70-ти річний сер Террі, один з найвідоміших радіо- і телеведучих, не поїде до Москви у якості коментатора шоу «Євробачення» для британського телебачення, викликала розчарування, але аж такою несподіванкою не стала. А призначення його наступником Греєма Нортона – короля кітчу і так званого «ризикованого» гумору, демонструє, що «Євробачення», принаймні у міркуванні британських телегуру, ще рано відправляти на помийку історії шоу-бізнесу.
 
Протягом 35 років сер Террі піднімав рейтинги сумнівному співочому конкурсу завдяки своїй гострій як лезо іронії. Британські глядачі щотравня вмикають телевізори, щоб дивитися «Євробачення», не тому, що планують гарячково підтримувати якогось темного конячку чи телефонувати знайомим в інших країнах, щоб ті підтримали їхнього представника; ні, для них це чистої води «прикол», це нагода провести тематичну вечірку у стилі «Євробачення», де всі можуть одягтися в щось блискуче і погано танцювати під погану музику, це - доброзичливе спостерігання за борюканням захеканих східноєвропейських і балканських країн, які готові серце й душу покласти на те, аби перемогти у священному конкурсі.
 
Самі британці, зручно вмостившись на своїх диванах, смокчуть пиво з банок або барвисті коктейлі з келихів, і слухають, як Террі Воган опускає всіх без винятку учасників, і кожного – саме за те, за що треба.
 
Так було протягом 35 років, і за останні десять сер Террі ставав дедалі глузливішим і дедалі менше стримував зневагу до конкурсу, де, за його словами, тепер виграють тільки завдяки блоковому голосуванню, а країни, які власне платять за проведення конкурсу, пасуть задніх, і не тому, що їхні мистецькі якості другосортні, а тому, що у них немає достатньо солідарності, яку демонструє колишній Варшавський договір.
 
У самій Британії не бракує конспірологічних теорій (особливо у жовтій пресі) щодо того, як насправді відбувається голосування і так, тут теж підозрювали минулого року, що повинна була перемогти Сердючка, фаворитка місцевих букмекерів, а Сербії дали перше місце лише з геополітичної політкоректності.
 
Те, що Британія, країна, чиї музичні надбання як історичні, так і сучасні, - найпопулярніші, найкасовіші і найякісніші, хронічно посідає останні чи передостанні місця у «Євробаченні», просто суперечить здоровому глузду, навіть беручи до уваги, що в конкурсі не беруть участь Oasis чи Еймі Вайнхаус.
 
2009-тий повинен стати переломним роком. За справу взявся сам Ендрю Ллойд Вебер – він шукає гідного виконавця, а коментаторську справу передали до рук Греєма Нортона – справді унікальної постаті на британському телебаченні.
 
Його з величезною натяжкою можна назвати привабливим зовні і його почуття гумору вкрай специфічне: його на відстань витягнутої руки не підпустиш до дев'ятої години вечора, саме тому його тижневе шоу щочетверга сидить у безпечному слоті пів на одинадцятої вечора, коли, за наївними розрахунками, продюсерів дітлахи вже полягали спати і Греємові жарти, які дуже часто напряму пов'язані з людською анатомією, різними її функціями та власне вибором у її застосуванні, турбуватимуть уяву тільки їхніх батьків.
 
Греєм Нортон представляє отого рідкісного птаха, за яким полюють у прямому і переносному сенсах на британському телебаченні – гумор на межі. Він весь час може видати щось, за що з роботи полетить півканалу (на кшталт ситуації з Джонатаном Россом та Расселом Брендом), але якщо він не буде тримати публіку на цьому вістрі ножа, то й рейтинги не будуть такими високими.
 
Греєм уже заявив, що з нетерпінням чекає Москви, де поєднання дешевої горілки і мовного бар'єру повинно зробити його перебування у російській столиці справді незабутнім – коментар, якого Террі Воган не дозволив би собі в принципі ніколи.
 
Тепер лишається чекати, чи зможе світовий супремо мюзіклів Ендрю Ллойд Вебер знайти якийсь справжній діамант, який вразить всю Європу і примусить її проголосувати за Британію, і чи зможе Греєм Нортон притягти до телеекранів такі ж рекордні аудиторії, як це протягом десятків років робив сер Террі. У своєму сніданковому шоу на Radio 2 він, Террі Воган, щоранку тримає біля приймачів майже вісім мільйонів слухачів. Греєму Нортону до цього поки далеко.
 
Катерина Хінкулова, Українська служба Бі-Бі-Сі
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19535
Читайте також
18.06.2010 15:27
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
47 135
10.05.2010 06:52
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
65 786
18.03.2010 08:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
30 705
11.03.2010 06:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 695
11.03.2009 12:19
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
21 269
09.02.2009 09:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
6 821
09.10.2008 10:27
Олександр Зирін
, для «Детектор медіа»
25 734
04.06.2008 10:45
Микола Кульчинський
, для «Детектор медіа»
9 979
02.06.2008 10:37
Олександр Сушко, «Дзеркало тижня»
10 159
28.05.2008 09:47
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
9 752
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
op
5616 дн. тому
после "сер Террі піднімав рейтинги сумнівному співочому конкурсу" не читал
x34
5616 дн. тому
Да, я тоже несколько фигею. С одной стороны, чувак не едет в знак протеста против заполитизированности конкурса. С другой, почему-то жертвой становится именно Россия. То есть, Россия типа просто так конкурс выиграть не может. Выходит, сэр Терри далеко не беспристрастен именно к России, так что это лицемерие - заполитизированным выглядит именно его решение. Да, Дима Билан - не Том Джонс, но городить, будто Украина голосует за него только потому, что хочет газа... Она голосует потому, что Билан, как и многие другие российские звезды, очень популярны здесь. Конечно, все голосуют за своих, в этом он прав. Но Россия в этом смысле - не хуже и не лучше Сербии или Греции. Просто правила голосования надо менять - сам конкурс интересен.
5617 дн. тому
Та шо ж такое, а? Опять Москва виновата.......Вы ему еще политычный прытулок дайте в Киеве, этому Вогану.
Влад
5617 дн. тому
...просто, сер Воган дозволив собі нечуване нахабство пожартувати щодо російського виконавця. Один з відомих кремлівських радійників почав бризкати слиною з цього приводу. Звісно, що британська корона вирішила оберегти шанованого ведучого - а, як його в Москві заарештують?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду