Комбінація з трьох

5 Листопада 2008
35822
5 Листопада 2008
19:21

Комбінація з трьох

35822
Комбінація з трьох
Ні, не пальців. І це вже, як на мене, чудова новина. Особливо – для початку.
 
У цьому огляді йтиметься про три програми на Першому каналі – «Попередження» з Миколою Вереснем, «Лінію долі» з Тетяною Цимбал та «Знайдемо вихід» із Наталією Розинською, – які по-різному трактують одне й те ж поняття «соціального телебачення». Усі ці програми – «про людей і для людей», усі вони (принаймні, на рівні задуму) мали б якщо й не розтрощити кришталеву телетруну, в якій летаргійно сопе масова зацікавленість неполітичним життям, то принаймні перевірити на міцність ланцюги, на яких вона так затишно гойдається.
 
Ідея соціального телебачення, якщо вірити цій комбінації з трьох, полягає у тому, щоби нашугати, видати пораду й заспокоїти. Тобто, повісити мішені, роздати патрони і відібрати зброю. Така парадигма видається мені дуже перспективною.
 
Усі три програми можна вважати авторськими (на що грубо натякають хоча б іменні назви), хоча ведучі в цих проектах виконують абсолютно різні функції, не завжди адекватні до задекларованих намірів. Зрештою, хтось із них опинився на цій скромні соціальній тризні після оргій та іншого комерційного теледіонісійства, а хтось (не будемо тикати пальцями в Наталію Розинську) вважає, що Перший національний канал – це доля.
 
Отже, соціальне телебачення у своїх трьох літерах, трьох аспектах і трьох річищах, починається з переляку. Це, звісно, «Попередження» з Миколою Вереснем. Попри те, що сам пан Микола переконаний у позитивному звучанні очоленого ним камерного підрозділу досвідчених журналістів, зазвичай програма складається із сюжетів трьох типів: а) зараз ви подивитесь сюжет про катастрофу; б) зараз ви побачите сюжет про те, чи є в Україні катастрофа; в) а зараз сюжет про те, якої катастрофи можна чекати. Наприкінці, звісно, може трапитися десерт на кшталт сюжету про альфонса-пройдисвіта, але таке нібито відсторонення від катастрофічної тематики оптимізмом не пахне. Парадокс цієї програми – у недоладному поєднанні прискіпливих журналістських розслідувань, за якими відчувається і досвід, і вишкіл, і вміння аналізувати, та брутального модераторства, що іноді сягає каналізаційних глибин проекту «Максимум».
 
Найкраще, що вдавалося Миколі Вересню раніше, – це творити паузи, наповнені очікуванням глибокого сенсу. Звісно, це був трохи погорілий театр, і драматично видобутий сенс ніколи не перевершував епічного поєднання міміки і жесту, проте ці паузи – найкращий Вересень, якого я пам’ятаю. У «Попередженні» для цього просто немає часу. Режим «підводки-відводки» змушує пришвидшуватися. А сьогоднішній Вересень – це не той хард-рок, який може перетворитися на якісний спід-метал.
 
Протягом останніх років, прожитих на телеекрані, дистанція між Миколою Вереснем і тим, що відбувається в кадрі, стрімко зростала. Ще у ток-шоу на К1 він аж так іноді відсторонювався від розмови, ніби все його єство розчинялося в очікуванні фіналу.
 
В інтерв’ю, оприлюдненому днями на сайті Першого національного, Вересень запевняє: «Якщо є можливість пояснювати сутність речей – я пояснюю. Якщо немає – я не пояснюю». Але це не вся правда. Коли після чергового сюжету в «Попередженні» він розводить руками і каже: «Я навіть не уявляю, які зробити висновки», – це звучить дуже комічно. Бо перед ним журналіст уже все сформулював і розтлумачив, – маестро мав би тільки вийти й артистично вклонитися, але він натомість розгублено заявляє, що не впізнав мелодію, не вгадав жодної букви і взагалі не уявляє, як можна дотягнути до першої неспалимої суми.
 
Втім, катастрофічне модераторство не може нагло зіпсувати програму про катастрофи, – на тому все й тримається.
 
Наступний етап шляху до світла – проект «Знайдемо вихід». На відміну від «Попередження», авторка й ведуча цього шоу завжди знає, що робить і навіщо. Наталія Розинська поводиться в кадрі з такою точністю, вивіреністю рухів та інтонацій, ніби веде прогноз погоди. Це, зрештою, й недивно: коли у студії – ретельно зрежисований штиль, тріумф злагоди та одностайності, то й немає сенсу імітувати штормове попередження.
 
Концепція програми передбачає, що на кожну озвучену проблему буде запропоновано бодай кілька корисних порад та схем проїзду до кращого майбуття. Шоу не дискусійне – і це вже добре. Адже більшість проблем, які озвучують експерти та учасники цього проекту, – риторичні. Вони не потребують гострих суперечок чи скандальних заяв, – завдання полягає лише в тому, щоб ефективно перенести знання про ту чи іншу проблему у свідомість громадян. Наприклад, минулої неділі аудиторія з’ясовувала, чи настав час визнання Голодомору геноцидом української нації. Так, все це ток-шоу, якщо керуватися логікою комерційного телебачення, можна було би скоротити до єдиного короткого резюме Владислава Верстюка: «Ми, вчені, свою роботу вже зробили, ми нагромадили матеріал. Скажіть, хіба сьогодні недостатня доказова база? Вам іще мало документів? Скільки ще збірників треба видати, щоб останній комуніст визнав Голодомор геноцидом?».
 
Але навіть у такому гіперлаконічному форматі навряд чи воно могло б зацікавити розніжене «свободами» телебачення, де потрібна лише така правда, яка буде лаятися з брехнею, аж поки вони обхаркають одне одного до непізнаваності. «Знайдемо вихід» – це радше проект-сподівання, надзвичайно потрібний просвітницький продукт, в якого, звісно ж, немає шансів вижити у битві за рейтинги (як співає моя улюблена брутал-дез-група Bolt Thrower, «немає кишок – немає слави»). Найбільша його вада – це практична відсутність зворотного зв’язку. Відтак соціальне значення програми – більшою мірою ілюзія, ніж інструмент впливу.
 
Хоч як це дивно, але набагато більше можливостей хірургічного проникнення в глядацьке серце має новий проект Тетяни Цимбал «Лінії долі». Це класична програма роззброєння, розвантаження, відпочинку від остогидлих мармиз. Ніяких прямих соціальних ін’єкцій у ній не передбачено, – і тому мені було б надзвичайно цікаво, щоб вони там все ж таки з’являлися.
 
Походеньки з гостем, яким у прем’єрному випуску був чудовий український актор Іван Гаврилюк, розмови про життя і творчість, щастя й долю, любов і переконання, – усього цього можна і варто було чекати. Це звичний для глядача диванний формат, у якому після Ольги Герасим’юк з її есеїстичними променадами у «Проти ночі» важко поставити новий рекорд з видобутку душевного вугілля. В «Лінії долі», зрештою, немає претензій на якісь естетичні чи візуальні новації (за винятком сумнівного монтажу). Є гість, масштаб якого дозволяє поговорити про великі й важливі для країни речі, і є ведуча, досвід якої дозволяє пірнати на недосяжну для ток-шоу-контрабандистів глибину. А ще важливіше, що цей проект – місце зустрічі Першого національного і УТ-1, і тому є всі підстави чекати від нього якогось руху. Цілком імовірно, що напрямок цього руху стане метафоричною відповіддю на загальніше питання щодо соціальної орієнтації каналу і його найближчих пріоритетів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35822
Читайте також
04.09.2009 10:14
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
19 005
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 820
21.04.2009 12:35
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
29 512
27.02.2009 15:53
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 163
08.02.2009 13:27
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
12 685
16.01.2009 16:44
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 923
26.12.2008 08:37
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
11 023
11.12.2008 12:13
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
6 534
04.12.2008 14:11
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
9 444
26.11.2008 14:24
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
39 389
20.11.2008 14:57
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
34 144
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду