«За Вікнами» – один у полі. Але чи воїн?

22 Жовтня 2008
23266
22 Жовтня 2008
13:03

«За Вікнами» – один у полі. Але чи воїн?

23266
«За Вікнами» – один у полі. Але чи воїн?
Програма «За Вікнами», що виходить уже другий сезон на телеканалі СТБ, знов опинилась у центрі уваги завдяки резонансному сюжету Лесі Штогрин. Сайт «Дуся» уже публікував інтерв’ю з Лесею Штогрин. Андрій Кокотюха має дещо інший погляд на дієвість журналістських розслідувань у такому форматі. Свою думку можете висловити і ви, шановні читачі та дописувачі «ТК».
 
Із 6 жовтня на каналі СТБ стартував перший у новому сезоні випуск програми «За Вікнами» з новою ведучою: Богдана Кутєпова замінила Наталя Франчук. Цей проект вартий уваги вже хоча б через те, що пережив свого головного конкурента – програму «Агенти впливу», яка виходила на «Інтері» і теж була у форматі «розслідування». Формат справді дуже модний, навіть при тому, що самі журналісти ще чітко не визначилися, що ж таке журналістське розслідування, як воно повинно проводитися, для чого і яким мусить бути бюджет одного розслідування.
 
«Агенти впливу» з ефіру зникли і мають воскреснути після 1 листопада. Та й на слуху саме ці два проекти були не стільки через їх наповнення, скільки через контрпрограмування, до якого вдався «Інтер» у боротьбі за рейтинги. Так чи інакше, відтепер «За Вікнами» – поза конкуренцією. Цей проект залишився єдиним, так би мовити, серйозним гравцем у царині соціальної журналістики, де оголюються суспільні виразки, розтинаються застарілі гнійники та теоретично відстоюються права та свободи особистості.
 
Вже другим випуском від 13 жовтня «За Вікнами» привернула до себе увагу громадськості сюжетом журналістки Лесі Штогрин, який був не лише чільним у програмі і мав небувалий хронометраж – більше 20 хвилин, це вже маленький документальний фільм! – а й має всі підстави для того, щоби стати етапним і для журналістки, і для програми, і взагалі вважатися візиткою другого сезону «За вікнами».
 
Але чи можна вважати кадри, зняті прихованою камерою в Святошинському інтернаті для психічно хворих, журналістським розслідуванням, а саму Лесю Штогрин – кимось на кшталт Воїна Світла?
 
Словник подає значення терміну «розслідування» як виявлення особи чи групи осіб, яка винна у скоєнні злочину або зловживанні. За виявленням винних настає покарання, і тут журналіст уже безсилий, бо він – не представник закону, а лише виразник громадської думки. У своєму розгорнутому інтерв’ю після ефіру згаданої програми Леся Штогрин, зокрема, говорить, що слід зробити, щоби журналісти не стріляли своїми сюжетами вхолосту: «Повинна бути якась громадська ініціатива. Треба об’єднуватися, говорити про те, що пропускати факти, які журналісти викладають у таких сюжетах, просто так не можна. Це дуже серйозна проблема. За кордоном такі сюжети провокують відставку високопосадовців, навіть до найвищих чинів – міністрів». У нас, говориться в тому ж інтерв’ю, подібне за визначенням неможливе.
 
А раз так, то відеозйомки, на яких докладно показано, як і хто знущається з психічно хворих, я б вважав не розслідуванням, а саме дослідженням.
 
Звісно, Леся Штогрин заслуговує на всякі похвали. Скажімо, я в свої майже 38 років не готовий до подібних дій. Тобто, дивитися на все це і потім розказувати правду я все ж таки готовий. Влаштовуватися заради цього на роботу, з якої потім, через кілька тижнів, доведеться звільнятися зі скандалом, теж записаним на приховану камеру – ні. Для цього потрібно значно більше нервів та мужності, аніж для споглядання за кошмарами в закладі, який називають «дурдомом». Наприклад, моя вразлива дружина не змогла дивитися на це навіть по телевізору – втекла на кухню.
 
При всій своїй мужності Леся Штогрин не сказала, мені здається, головного: справа не в тому, що санітарки там працюють за 600 гривень, тому й втратили людську подобу. Мовляв, контингент складний, не будеш кричати чи битися ти – придушать тебе, бо вони хворі і неконтрольовані. Але якщо людям, які працюють не лише в цьому конкретному інтернаті, а й у цій системі, підняти платню навіть у десять разів, свого садистського ставлення до пацієнтів вони не змінять. Людяність за гроші не купиш. В ідеалі треба повністю міняти керівництво і персонал, як колись Антон Макаренко викорінив свавілля в колонії для неповнолітніх. Проте масових замін персоналу чи підвищення зарплат теж не треба чекати. Максимум, що може бути – головному лікарю і санітаркам вставлять пістон за те, що пустили на територію журналістку, не розкусили її.
 
Якщо вже говорити про розслідування як висновок, що робиться в результаті аналізу зібраних фактів, я би швидше виділив наступний сюжет програми від 13 жовтня: про будівельні кидалова під шапкою Служби безпеки України. Будівельні фірми, оголосивши, що замовником будівництва є СБУ, дають таким чином гарантію: все буде чесно, будинок здадуть вчасно, гроші інвесторів не гавкнуть, як із «Еліта-центром». Проте згодом будівельний об’єкт заморожується, інвестори смокчуть лапи і скаржаться телекамерам, а журналіст на пальцях пояснює, чому це відбувається. Висновок: довіряти не можна нікому. Інший висновок, який уже роблять глядачі – купуйте житло на вторинному ринку і робіть там ремонт.
 
Так само повноцінні розслідування бачив і в програмі від 20 жовтня. Ось журналісти дізналися й аргументовано пояснили, хто винен у тому, що справу про вбивство, яке скоїв у результаті ДТП водій-товстосум на Дніпропетровщині, не можуть не лише довести до суду, а навіть відкрити. Тут журналісти дійшли у своєму розслідуванні аж до міністра внутрішніх справ і отримали від нього резолюцію.
 
Наступний сюжет – поетапне, старанне, багатошарове викриття згубної для пересічної людини діяльності секти саєнтології, забороненої, до речі, в багатьох країнах, незважаючи на те, що її «обличчями» давно стали Том Круз та Джон Траволта. Автор цього сюжету – сама ведуча, Наталя Франчук, і вона так само, як і її колега Леся Штогрин, провела експеримент на собі, застосовуючи приховану камеру.
 
Третій сюжет – фальшиві дипломи, і знову нам пропонують замість досліджень та особистих вражень міцно зліплений соціальний детектив. У фіналі якого – прекрасна фраза однієї з героїнь сюжету: «Диплом дипломом, але треба спілкуватися, ми дивимося на людину». Якби всі так ставилися до дипломів, бізнес на їх підробках давно б загинув. Словом, усі ці сюжети вкупі зі згаданою у попередній програмі історією про будівельні афери справді доведені якщо не до крапки, то до хоч відкритого – але фіналу.
 
Тоді як у резонансному і професійно зробленому сюжеті про Святошинський інтернат насправді немає ані початку, ані фіналу. Ті, хто бачив, заперечать: але ж який там фактаж, це ж справжній шок! Але я хочу запитати вас: невже хтось вважав і вважає, що в інтернатах для психічно хворих, до того ж – державних, чи інших подібних закритих закладах пацієнтів годують перетертими курячими супчиками з білим хлібом і на руках укладають, носять до туалету і назад?
 
Ми побачили, як воно є. Ми переконалися: так і знали. Ми нічого не можемо змінити. Ми, глядачі, не підемо волонтерами в інтернати. Леся Штогрин та її колеги теж не будуть проводити там свій час, виявляючи людяність. Взагалі, не може ані знімальна група, ані окремо взятий журналіст, ані навіть цілий канал взяти шефство над кожним героєм того чи іншого сюжету, над дитячим будинком із периферії, де воші, голод та педофілія, над тими, кого обдурили та скривдили в міліції, суді, ЖЕКу. Так само, як у жодній державі нема стільки поліцейських, щоби від народження до смерті стояти над людиною, оберігаючи її від негараздів. Бо, по-перше, потрібен хтось, хто оберігатиме самого поліцейського. А по-друге – той, хто оберігатиме від поліцейського.
 
Тому, мені здається, практична користь від сюжетів про будівельні афери, корупцію в прокуратурі чи способи, якими тоталітарні секти викачують бабло з кишень простого народу, тобто про те, як не попастися і що на нас чекає, на порядок більша, ніж від просто зйомок прихованою камерою і коментарів до показаного.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23266
Читайте також
16.11.2010 09:20
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
22 581
02.02.2009 17:33
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
36 230
23.10.2008 07:38
Антон Степюк, для «Детектор медіа»
11 305
07.10.2008 20:30
Володимир Міхалєвіч
, для «Детектор медіа»
20 187
04.04.2008 15:06
Николай Рашеев
, для «Детектор медіа»
25 677
21.03.2008 16:27
Борис Бахтєєв
,для «Детектор медіа»
14 865
19.11.2007 13:44
Николай Рашеев
для «Детектор медіа»
17 226
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
nikostar
5649 дн. тому
Смотрел программу за 03.11.08. Как все ужасно. Да "За викнами", эту программу вы высекли сами себя... Это же надо было так из себя постебаться... Почему? А потому что, то про то что вы рассказывали: еду из маркета, квартиры, усыновление и брэнды для лохов, вы сами и делаете, только телевизионное, впариваете под своей маркой несвежее и трудноваримое телевизионное видиво. чтобы не быть голословным доказываю: 1. "Еда из супермаркетов" - если это расследование, то вас плохо учили или вообще не учили, каким оно должно быть. Героя, что отравился или заболел, нет (а может никто и не травиться и вообще этот материал - сотрясение воздуха). Далее, ни цифр, ни масштабов, ни статистики, чтобы зритель хоть понял, как ему или соседу это может грозить - нет. Третье - перебор со скрытой камерой, да и еще на ней видно, что журналистка, что делает блинчики (с таким маникюром, никогда на кухне не была - настораживает) и говорит, что ей, бедной, перчаток не дали. Эти кадры и слова вызывают смех. Четвертое: к чему в материале этот фуршет торговцев? Пятое: плохо верится, даже под слова журналиста, что несвежее что-то, как для меня нормальные продукты, докажите обратное(может их так и надо хранить?). И наконец сам диктор сюжета - впечатление, СЕПЕЛЯВАЯ студентка, что проходит практику на районном кабельном ТВ, там такие расследования на ура!!! 2. "Элитное жилье", тут надо отдать должное, жанр расследования выдержан, но опять же, реальных героев столько, что веришь всем. 3. "Разусыновление", материал неплохой, даже слезу вышибает, и музычка его поднимает, но расследованием тоже "не пахнет", причины есть, а хоть один из тех, что вернули ребенка отсутствует, да и скрытая камера тут к чему? Ааа, для понтов, чтобы придать огоньку и перчинки, спасли лишь масштабы в конце и папа мальчика, а так - "Еда для телелохов" 4. "Брэндомания" - опять перебор скрытой камеры, ей не веришь, если ее столько, из позитива - есть героиня, есть колоритный турок-брэндоман, и даже интересно про броварские фирмы, но всего натыкано и очень много, усвоить и понять трудно, нужно смотреть еще раз. Вот так, прекрасная марка "За викнами", что имеет своих зрителей на этот раз впарила им то, от чего предостерегала... не смешно.
Enigma
5656 дн. тому
Выступая как постоянный зритель таких вот социальных программ, хочу сказать, что сравнивая кто круче "Агенти впливу" или "За Вікнами", неуместно. Было бы эффективнее системно (к примеру, раз в месяц) показывать итоги этих социальных расследований: как они повлияли на судьбы героев сюжетов, как изменилась ситуация, какой формат она приобрела и т.д. и т.п., как это было иногда в "Агентах" Так как, считаю (по крайней мере, надеюсь), что главной миссией каждого такого социального проекта является не поднятие рейтингов канала, или просто констатация существующего беспредела, а реальная и эффективная помощь обществу, и действенного влияние на сложившуюся ситуацию. Высказывание: "Человека судят не по словам, а по поступкам", можно применить и к обговариваемой теме: "Социальную журналистику необходимо судить по уровню её положительного влияния на общество".
FIALKA
5659 дн. тому
на протязі дня відео сюжету зявиться тут: http://dankodenis.livejournal.com/


викладіть відео, будь-ласка!!!
автор
5660 дн. тому
пан Кокотюха нічого не розповість, бо не страждає на комплекс нереалізованості, а отже - не має потреби перераховувати всі свої досягнення та поразки. досить того, що за 18 років професійної діяльності як мінімум 10 він займався соціалкою. а отже, знає, про що говорить і пише.
Таня
5660 дн. тому
а смысл что-то комментировать и давать какую-то оценку, если фактаж сам говорит за себя? тем более такие эксклюзивы в такой программе допустимы!
sasa
5661 дн. тому
на протязі дня відео сюжету зявиться тут: http://dankodenis.livejournal.com/
5661 дн. тому
Може, пан Кокотюха спершу розповість, що ж такого корисного для суспіьлства він зробив за свої "майже 38", а вже потім, як метр буде робити зауваження тим,хто намагається зробити наше життя хоч трохи прийнятнішим?
За вікнами
5661 дн. тому
Були. Не сумнівайтеся.
преображенський
5661 дн. тому
Богдане, Ви дуже правильно сказали про цей сюжет: викриття! чи були відповідні подання до прокуратури по факту цього викряття та по іншим фактам, викритим журналістами? хто скаже?
otar
5661 дн. тому
Богдане, ну шо ти таке кажеш))) ми зовсім не обмежуємось телебаченням. До речі, ніхто ще не виклав сюжет Лесі Штогрин на ютьюб? Поруште, будь ласка, хтось авторські права СТБ, бо народу дуже хочеться подивитись)
Богдан Кутєпов
5661 дн. тому
ПРЕОБРАЖЕНСЬКОМУ: А що далі - читайте на "УкрПравді" та на "Україні Кримінальній". Бо на ТК висвітлюється лише сфера ТБ-журналістики. А функції журналістики, на жаль чи на щастя, обмежені максимально аргументованим висвітленням, викриттям без купюр. Хочете дії? Це не до "За Вікнами" і не до Штогрин, це до прокуратури.
преображенський
5661 дн. тому
побачили. подумали. далі - що?
5661 дн. тому
такое ощущение, что все коменты пишет команда "За викнами"
автор
5661 дн. тому
так, Владе, від роботи, яку ти робиш, треба сподіватися або практичної користі, або естетичної насолоди. не думаю, що від показаного і інтернаті журналістка отримала насолоду. значить, це вона робила для того, аби спробувати принести користь. ось тільки треба було не поспішати, а все ж таки бодай спробувати отримати якійсь коментар стосовно даного стану речей.
оля
5661 дн. тому
не згодна, що практичної користі від росслідування Лесі немає - а резонанс? завдяки цьому матеріалові, люди мають змогу побачити все як є - життя і санітарок і психічнохворих - і задуматися!!! Журналістика в першу чергу повинна змушувати людей думати!
Влад
5661 дн. тому
Автору Відчувається справжня радянська людина. Нічого страшного - ми всі звідти, і маємо цим пишатися. Щодо практичної користі...невже, від усього має бути практична користь? Кола вже пішли по воді, цього достатньо. Команда починає добре, все гаразд.
имя, сестра!
5661 дн. тому
А где сильнее расследования, простите? В каких около-криминальных программах?
перец
5662 дн. тому
а как по мне - то "за викнами" слабенькое как для жур. расследований. А социалки хватает и в около-криминальных программах. Странно, почему так? Там ведь Мустафин смотрит за проэктом. Неужели Леша увлекся "Викнами" и сбросил все на Образцову?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду