Безлюдний суд

15 Вересня 2008
30662
15 Вересня 2008
17:53

Безлюдний суд

30662
Коли я, запрошений бути захисником учасника шоу «Народний суд» на «Інтері», повідомив представнику програми про зміни в стратегії захисту, він відповів, сміючись, що концепція змінилась: відтепер ток-шоу – «конфлікт світоглядів, а не людей».
Безлюдний суд
Головну проблему сучасного українського інформаційного простору американські телевізійники збагнули ще десятки років тому. Намагаючись зменшити залежність випусків новин і ток-шоу від десятка-двох політичних спікерів, їм знайшли замінник - героїв гучних судових справ. Розрахунок на те, що глядачу просто ближче за духом дивитися історії про реальні людські проблеми, а не штучні політичні кампанії, справдився. І репортажі з зал суду поступово вибороли своє місце у випусках новин та різноманітних інформаційних програмах і ток-шоу. В Україні ж усе навпаки.
 
За 2 роки до того, як на «Інтері» розпочалась «вирішальна осінь», працюючи на цьому телеканалі, я познайомився із Сергієм Созановським – юристом, який спромігся стати керівником не лише власної адвокатської контори, а й всеукраїнського телемонстра. Після бесіди з ним у мене народилися сумніви у власній компетенції повідомляти людям про всілякі конституційні протистояння, не маючи навіть уявлення про Закон як такий. Тож я зацікавився юриспруденцією, вступив на юридичний факультет і поповнив коло своїх співрозмовників позивачами, відповідачами, адвокатами, прокурорами, суддями… Після ознайомлення майже із кожною справою виникало бажання розповісти глядачам про небезпеку, з якою вони ризикують стикнутись. Та стримувало розуміння того, що юридичні тонкощі – не для телебачення. Це протягом декількох років красномовно доводять рейтинги українізованих програм на зразок «Часу суду». Та надія винайти більш ефективний телевізійний формат судового шоу мене не полишала.
 
Вітчизняні політологи й політтехнологи сходяться на думці, що основна частина виборців в Україні – протестний електорат. Простіше кажучи, люди голосують не стільки «за Тимошенко», скільки «проти Януковича», і навпаки. Головна мотивація таких «соціально активних індивідів» - помста. Розуміючи це, політики дістають гачки на кшталт «Бандити сидітимуть у тюрмах!» або «Справедливість є!» і ловлять на них пересічного виборця, але ніяк не корупціонера чи олігарха. Це розчаровує людей, посилює їхню жагу до помсти. Саме для вгамування цього голоду Савік Шустер і роздає своїм глядачам пульти дистанційного керування, вважають деякі мої знайомі психологи. Але, кажуть, висловити своє «фе» якоюсь кривою на графіку глядачеві не досить, тож телебачення має запропонувати йому не ілюзію, а конкретніший вплив на героя. Тут я й зрозумів, як саме може бути реалізована моя ідея.
 
Проект нового юридичного ток-шоу ми виписали разом із командою однодумців ще минулої осені. Його зйомки планували проводити у своєрідному юридичному Колізеї. Там студійні глядачі мають майже нависати над головами двох опонентів, які доводять свою правоту на маленькому майданчику в центрі мізансцени, створеної у вигляді величезних ваг Феміди. Кожен із героїв стоїть на своїй чаші, яка піднімається чи йде під землю в залежності від голосування глядачів у студії, експертів та sms телеглядачів. Ба більше, ті з них, хто надішле найбільше повідомлень по мобільному, отримають право взяти участь у зйомках наступної програми. Гра на самолюбуванні заохочує людей до більшої активності й водночас формує аудиторію з соціально активних, заангажованих і навіть неадекватних, але особливих людей. Такий формат забезпечив би ток-шоу яскравими персоналіями та їхніми виступами, разом із креативною студією та «опусканням» винного доповнив би своєю видовищністю проблемні сюжети та думки експертів, зміг би уникнути сухості, притаманної більшості юридичних телешоу.
 
Остаточно цей проект був виписаний у березні 2008 року під робочою назвою «Народний суд». У липні ми обговорили всі нюанси режисури з представниками продакшн-студії, що виготовила останню ефірну «сорочку» для ICTV… А 1 серпня з’являється інформація про запуск телешоу із такою ж назвою у новому сезоні «Інтера».
 
Аналогії з «поєднанням у форматі судових шоу, що виходять на американських та британських телеканалах», «системою голосування, що використовувалась у програмі «Свобода Савіка Шустера», а також «поставлене завдання протягом 2-3 тижнів знайти 40 реальних історій і відзняти 20 сюжетів до 16 серпня» нас шокують! Я, грішним ділом, починаю підозрювати «злив». Та, подивившись перший випуск програми, заспокоююсь: навіть якщо ідею й продали, то не купили. Керівництво «Інтера» пішло перевіреним шляхом і заповнило ефір уже відпрацьованим форматом. Шоу не вийшло!
 
Буквально за два тижні доля знову зводить мене з чужим «Народним судом». Мені телефонує один із співробітників цієї програми і пропонує виступити в ролі захисника позивача.
 
У програмі я маю відстоювати права людини, яка купила в агентства з нерухомості перелік квартир, які нібито здавались в оренду, із цінами на них і телефонами власників. Більшість телефонів виявились «липовими», а всі дійсні орендодавці називали зовсім інші розцінки, тож позивач вимагав повернення грошей. Але в угоді, яку він уклав із агентством, не було жодних «квартир», «телефонів», «сум» і «орендодавців» - лише два слова «надання інформації», що, власне, агентство й виконало.
 
У відповідь на цей мій пасаж співробітник «Народного суду» лише мовчить і видає: «Міняти історію ми не можемо». Закочую рукави – впродовж дня ми зі знайомими юристами відшукуємо, що, відповідно до Закону «Про захист прав споживачів», усе-таки маємо можливість вимагати повернення грошей за неякісно надані послуги. Крім того, вирішуємо розширити перелік вимог, включивши до них:
 
- матеріальні збитки, що їх зазнала родина позивача, яка витратилась на лікування застуди після вимушеного перебування на вулиці;
 
- моральну шкоду, що її зазнав позивач від розлучення з дружиною, яка у заяві до суду вказала саме на неспроможність чоловіка «навіть зняти квартиру в оренду».
 
Про всі ці доробки повідомляю співробітнику «Народного суду», а той сміється: «Щойно завершилась нарада з керівництвом. Воно вимагає відмовитись від життєвих і побутових історій. І тепер, пане Олеже, запрошую вас у двічі нове (за півмісяця після старту!) ток-шоу «Народний суд», концепція якого – це конфлікт світоглядів, а не людей…».
 
Олег Дейнека, ведучий 5 каналу
 
«Детектор медіа» готова надати телеканалу «Інтер» та іншим зацікавленим особам можливість відповіді на цю публікацію.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30662
Читайте також
26.09.2008 12:03
Олег Дейнека
, для «Детектор медіа»
22 160
19.09.2008 10:45
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
35 205
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ОНА
5689 дн. тому
И кросавчег, и умница! Не был бы женатым, был бы завидным женихом! Хотя настоящей женщине все под силу. Как и настоящему мужчине. Правда, Олег?
Аналітик
5692 дн. тому
Дейнека, молодчина! Порадувався за цю статтю на Телекритиці(здається першу, яку бачив у авторстві Олега), а за тиждень читаю нову у Дзеркалі тижня. Коли телевізійні ведучі пишуть такі матеріали, народжується надія, що не все втрачено у цій країні! А з приводу намірів балотуватися скажу: "Якби Олег пішов у партійний список якоїсь партії, я б лише зрадів. Таких людей явно не вистачає у політиці. Єдине прохання, не до комуністів. :)
Олег Дейнека
5696 дн. тому
Тому самому сотруднику: "Отнюдь, (Ваше имя)! Врач вынужден устанавливать диагноз и рекомендовать пациенту возможные способы излечивания болезни и последующей ее профилактики. После своего ухода с этого канала я все е остаюсь к нему неравнодушным, поэтому и решил помочь. Ведь Вы сами жаловались на низкие рейтинги "Народного суда". Надеюсь, воспользуетесь советами. :-)
тот самый сотрудник
5696 дн. тому
Знаете, Олег, как-то некрасиво... Неужели я лично чем-то Вас обидел?
otar
5697 дн. тому
Висвічувати ІР - це не відповідає засадам інтернет-безпеки) що ж до програмки, то я наразі сам із цим нормально можу впоратись. Крім того, у деяких великих контор одне ІР, і з нього справді можуть писати різні люди (наприклад, "Інтер" або НТКУ). Але, повірте, такі випадки дуже легко відрізнити від "розмноження особистості".
Можете не попереджати!!!
5697 дн. тому
Я трохи знаю Вас заочно пане Отаре, і тому Вам трохи довіряю, але у нєдовєрчівих людей може скластися враження, що Ви видаляєте пости однодумцівб а одного і того ж громадянина. Може зробити так, щоб або коло нікнеймів коментаторів висвітлювався їх ай-пі, або ввести обов'язкову авторизацію для дописувачів, або слідкувати за тим за тим, щоб люди не підписувалися в коментах під однією статею різними іменами, тільки не очима, а написати програмку-агента, яка буде займатися цим. І так доречі Вам, Отаре, менше роботи як модератору і Вам як модератору і до Вас не буде безпідставних звинувачень :-))
otar
5697 дн. тому
Неправда, безпідставно - не видаляю. Коли одна людина від декількох різних імен пише коментарі приблизно однакової тональності, тоді видаляю залізно, бо це порушення правил.
Можете не попереджати!!!
5697 дн. тому
Все равно и так уже удаляли и притом замечу без предупреждения и без каких-либо оснований, уважаемый пан зам головного редактора, хоть говорили ранее, что публичных людей людей можно обсуждать и осуждать.
otar
5698 дн. тому
Шановний авторе останніх декількох коментів, хворий на розмноження особистості! Попереджаю вас, що всі ваші подальші коментарі будуть видалятися.
Продажні ЗМІ
5698 дн. тому
Жодна поважна газета друкувати Дейнеціні тексти не погодилася би. А Телекритиці просто більше нічим заманювати людей, аби вони годинами висіли на її сайті і вбивали свій час в Інтернеті. Недолуга стратегія, шановна пані Лігачова {CENSORED}
Опозиціонер
5698 дн. тому
До чого тут суд і Безлюдна?! Дєйнєка - прихвостень Балоги і друг його ставленика - зам мінстра юстиції Андрія Богдана(я сам їх бачив разом). Може це любов?! Якщо так, то лише до влади й грошей. Юля - наш Президент!
ZHURIK
5698 дн. тому
Дейнека - общеизвестный провокатор и манипулятор! Если бы не его штучки-дрючки, зритель бы ценил настоящую журналистику, а не утопал во всепоглощающем ПИАРе! Это же очевидно, что панэ Олэжэ решил раскутиться перед выборами. А Телекритика на это ведётся. Позор!
Femina
5698 дн. тому
Ja nichego ne vrazumela iz etoj statti. Kak sud mozhet byt' bezljudnym?! Oleg, zachem tebe eta juristprudencia?! Mnje ochen' ponravils' tvoja pesnja!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dazhe pereslushyvaju ejo inogda. Pochemu ostanovilsja?!
неокритик
5698 дн. тому
А мені сподобалося! Олеже-РУЛЄЗ! Не зважай на тих долдонів, що не розуміють слів поміж рядків. Вони не здатні бачити нове і за традицією під одну планку підлаштовують усіх ведучих, називаючи їх "говорячими головами". Рузмним людям все зрозуміло. Особливо, натяк на Безлюдну! П.С. А репортажі з Грузії були непоганою технологією! Бережи себе! І свої мізки!
evpn
5698 дн. тому
По суті, праві попередні коментатори- пан Олег в рідній Полатві був простим..ді-джеєем! жодного хоч трохи журналістського вдалого досвіду у нього Там не було...як після цього Києві виключно журналістських\репортеських здобутків...Хіба що безтолкове позування на фону грузино-абхазького конфлікту..."Голови, що говорять"...так дивись й Саша Ніколаєнко, Інна Цимбалюк чи Даша Астаф'єва стануть називати себе журналістами!"
О говорящих головах
5698 дн. тому
Дейнека - типичная говорящая кукла, читающая с подсказчика. Читал на "Интере" вроде бы серьезные тексты, претендуя на серьезность. Но будучи уволенным, явил себя миру, как недалекий стихоплент и певун - сочинил песенку, господа, о теленовостях... А теперь этот Дейнека опять с умным видом претендует на то, что он рождает умные телепроекты. Какой канал, такие и дейнеки! Имя их нарицательное.
современник
5698 дн. тому
Вы, простите кто, король в изгнании, или надо говорить о какой-то огромной его "роли" - ви пгосто говогясся гогова. Так как на лице написано так и озвучиваю.
юрист
5698 дн. тому
авторским правом идеи и концепции не охраняются, охраяется форма их выражения.
неюрист
5698 дн. тому
Олег, а ты авторские права на свой проект успел зарегистрировать? И вообще насколько этот шаг эффективен в ситуации с украинским менеджментом, который может сказать, что это нам неинтересно, а вскоре запустить этот же проект только под другим соусом. Либо второй вариант -дать тебе поработать, поставить все на колеса, а потом сказать спасибо, дальше будет работать другая команда. Как бороться с этим? Тебе случайно Созановский не рассказывал?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду