Гламурненько про серйозне

2 Вересня 2008
5991
2 Вересня 2008
09:02

Гламурненько про серйозне

5991
«Міністерство прем’єр» у новому форматі ток-шоу не виправдало Зіниних сподівань.
Гламурненько про серйозне
«З голови не йде оце Міністерство прем’єр”», – у відчаї промовила журналістка Зіна Підалькіна. «Господи Боже! – думала вона. – Невже Василиса Фролова звелася на ні” й тусівка першокласних ведучих українського телебачення втратила її?». Такий невеселий настрій виник у дівулі після прем’єри оновленого проекту на М1. Бо перше «Міністерство» було суцільним знущанням із дівочої любові до ведучої, захопленням її талантами. Василиса для Зіни була кумиром. Еталоном живої імпровізації в екрані. Просто стильною, розумною кралею, від якої не хотілося відводити очей. Підалькіна навіть дарувала ведучій деякі нічні ефіри М1, де та з’являлася не у жаданій Зіною формі, без природного блиску в очах і контролю над собою та ситуацією. Головною для Підалькіної була особистість самої Фролової, яка насмілювалася попри конвеєрний телевізійний спосіб існування бути собою – завжди відвертою і понад усе живою, бо не формат попсового екрану керував ведучою, а вона сама творила свій власний бренд «Василиса».
 
«І що ж тепер?» – Підалькіна із надривом заламувала руки і розгублено дивилася у стелю. У прем’єрному «Міністерстві» було показано один-однісінький кліп Ані Лорак, а до студії в якості експертів було запрошено друзів та прихильників поп-зірки. Зіна розуміла: а) вибирати нема з чого; б) на кінець програми її знудить від солодких компліментів.
 
Утім, Підалькіна змусила себе додивитися програму до кінця, бо вона з надією чекала від Васі хоча б одного гострого і некомпліментарного запитання до поп-ідолки української сцени на кшталт: «А чи не обтяжує тебе, Ані, важкий п’єдестал, на який ти видерлася, і чи не хочеш ти вчитися співати далі, десь в Італії чи то в Бурятії, щоби вдосконалити, розширити межі свого солов’їного голосу і нарешті запропонувати публіці щось несподіване?».
 
Натомість Зіна чула приємний вуху Ані Лорак ґвалт у студії, експертів і гостей, у яких на лобі було написано, як їм кортить сподобатися Лорак. А ще впадали в око некоординовані дії двох ведучих – Василиси та її партнера ведучого Іллі Мітька. «Мене взяли позіхи», – зі злістю кинула в екран дівчина, скипівши жовчю до безконфліктної популярності співачки. А через те, що прем’єра співпала з Днем Незалежності України, в голові дівулі застрибали доволі песимістичні думки, що насправді незалежності ніякої немає, що незалежність може бути лише в свідомості, а про яку свідомість можна говорити, якщо на язиках її колег, які мусять бути еталоном незаангажованості, суцільний кисіль. «У мене аж мурахи по спині забігали», – задоволено на кінець промовила одна з журналісток у студії, і Підалькіна наївно подумала, що це і є вершина інтелектуальних можливостей української музичної критики.
 
«Де моя Василиса?» – розгублено кліпала очима Зіна в очікуванні другої програми оновленого «Міністерства прем’єр». Увімкнула Підалькіна М1 і побачила, що її Фролова стояла одна, Мітько десь завіявся, й оточували її вже інші люди, інші музичні критики. Не було Мітька, зате нових кліпів було три. Не було прихильників презентованих гуртів, але була Василиса з їдким гумором, нещадним правом кепкувати прямо в очі, здатністю вести проект по-дівочому конкретно і динамічно. «Більше ніяких карамельних лестощів, як у минулій програмі», – пообіцяла Василиса Зіні з екрану, і та одразу їй повірила. Підалькіна бачила, що і гості Фролової цього разу якісно інші – люди, які вболівають за музичний кінопростір країни, яким є що відповісти попсні екрану; і зібралися вони не для того щоб вклонятися ідолам, а щоби щось змінити в остогидлому усім телепросторі, хай навіть у такому невеличкому проекті. Тепер Зіна не нудилася, їй було замало ефірного часу, а теми, що виникали в студії, потребували його.
 
«А звідки ви знаєте, чого насправді хоче глядач?» – запитала в дівчаток із гурту «Мілос» програмний директор «Русского радіо – Україна» Ганна Свиридова. Та дізнатися, що ж думає народ із цього приводу, Підалькіній так і не вдалося, бо Вася припинила дискусію в зародку, нагадавши співрозмовникам про брак часу. І так тривало до кінця програми. Підалькіній здавалося, що і сама ситуація однобокої критики від експертів навряд чи сприятиме гострій дискусії, бо виконавці опинялися в ситуації суцільних виправдовувань. «От уже паскудна звичка! Було б круто, якби і самі співаки не лінувалися, відривали зад від крісел і готувалися до “Міністерства”, знайомлячись із чимось із написаного чи зробленого експертами», – міркувала Зіна, бо мала сумніви, що «Русскоє радіо – Україна» крутить лише прогресивну музику. От тоді був би й справді цікавий діалог зі змістовними аргументами на кшталт «краще на себе подивилася б».
 
Утім, Зіні проект подобався, і Василиса, як і раніше, захоплювала її, бо в гламурненькому, легкому для сприйняття форматі їй вдавалося говорити про речі серйозні. Не те щоб «Міністерство» було шедевральним, просто Зіна свято вірила, що з тих окремих реплік експертів і прямих натяків Васі глядач здатен зробити свої висновки. І все ж повністю задовольнитися цим дівуля не могла, бо часу для того щоб висловитися й експертам, і Фроловій, і гостям було і справді смертельно мало. Тому, вимкнувши телевізор, Зіна замріялася про російський канал «Ностальгія», де люди можуть годинами дискутувати з різних питань і не перейматися часом. А що в такій ситуації було робити, як не тішити свої мрії? Дівоча інтуїція волала, а проект Василиси підтверджував те, що в країні є все для подібного, але довшого за часом формату серйозного ток-шоу – і люди, здатні говорити, і глядачі, яким цікаво послухати, і час, який таки вимагає дискусій щодо кепського стану культури і шоу-бізнесу, бо не політикою і попсою єдиними живе глядач. І навіть Вася. Цікаво, чи пішла б вона працювати на «Ностальгію»?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5991
Читайте також
05.11.2009 10:45
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
5 182
29.10.2009 16:00
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
13 535
13.10.2009 10:18
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
23 846
09.10.2009 16:39
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
29 384
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду