Умовний спосіб, або Чому ІТК відмовчується?

28 Березня 2008
26177
28 Березня 2008
12:42

Умовний спосіб, або Чому ІТК відмовчується?

26177
… У відповідь на «наїзди» Нацради. Українській медійній індустрії конче потрібний повноцінний Індустріальний комітет ЗМІ.
Умовний спосіб, або Чому ІТК відмовчується?
Резонансні попередження, котрі вже більш як місяць ніяк не винесе Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, а також ухвалені нею рекомендації щодо визначення мови телепрограм стали очевидним викликом українським телеканалам та всій національні телеіндустрії. Логічно було очікувати якоїсь більш-менш акцентованої публічної реакції. Однак пропозиція, а фактично заклик «Детектор медіа» до телеканалів висловити власне бачення ситуації та запропонувати той чи інший можливий варіант виходу з неї залишився проігнорованим індустрією. Майже.
 
Свою позицію достатньо обережно сформулювала тільки Незалежна асоціація телерадіомовників. Також ми побачили звернення депутата Вадима Колесниченка. Але самі канали мовчать, і головне, що мовчить організація, яка носить горду назву «Індустріальний телевізійний комітет». Мовчання цього Комітету мене бентежить найбільше. Спеціально зайшов на його сайт, аби дізнатися, чим він живе... З того часу перебуваю під неповторним і дуже глибоким враженням.
 
Село і люди
Спочатку я довго ходив по цьому сайту, щоби зрозуміти, навіщо взагалі існує в Україні цей Комітет і чим він відрізняється від НАМ. Зрозуміти не зміг. Виглядає, що ІТК – це своєрідний закритий клуб, що об’єднує не якихось там регіональних мовників, а лише обмежене число «провідних» телеканалів. І то далеко не всіх. Лише одинадцять. Зокрема, НТКУ серед членів Комітету ніде не значиться. Деяких інших телеканалів теж не видно, зате потужно представлені у цьому клубі для обраних організації, яких побачити серед членів Індустріального телевізійного комітету я не очікував взагалі, за жодних обставин. Але про них пізніше. Спочатку запропоную вам одну уявну ситуацію.
 
Уявіть, що наш «Індустріальний комітет» є трохи іншим й об’єднує не лише усі загальнонаціональні телеканали, але й провідні радіостанції, газети, журнали та інтернет-ЗМІ. Уявіть, якою б солідною і потужною була б тоді ця структура. Кожному як мінімум було б зрозуміло, чим вона займається і чим відрізняється від інших. Але важливіше – інше. Уявіть, що у цій, теперішній, ситуації наш уявний Комітет, який говорить від імені усієї медіаіндустрії, чітко заявляє свою позицію і виразно артикулює, у чому саме позиція Нацради є неконструктивною (протиправною), що саме варто пом’якшити у її вимогах, і при цьому пропонує якийсь конструктивний компроміс.
 
Картинка буде виразнішою, якщо ви уявите, що від імені телевізійників і Комітету в цілому у переговорах із Нацрадою виступають відомі медійники. Хіба не звучала б їх позиція вагоміше, ніж теперішнє мовчання телевізійних гендиректорів? (Хай їм там гикнеться у Каннах.)
 
Мені заперечать, що ІТК свідомо створювався як суто телевізійна структура і т. п. Власне, я пам’ятаю, як він створювався. Мене цікавить інше. Чому тоді нікому не спало на думку напоумити пана Пінчука та інших, щоб не перетворювали продуктивну ідею на фарс? Бо вийшов саме фарс.
 
Просто для порівняння зайдіть на сайт російського «Индустриального комитета СМИ». Серед його засновників ви побачите і телеканали, і радіостанції, і друковані ЗМІ. Цілі сформульовано чітко, усе зрозуміло. Хтось скаже, що російський Комітет створювали під наглядом Кремля. Можливо. Але це чомусь не завадило Олексію Венедиктову («Эхо Москвы») бути серед його засновників. Та й іншим відомим медійникам. У будь-якому випадку ви не знайдете у росіян таких див, як у нас.
 
Бо у нас так просто диво-дивне – членами ІТК окрім 11-ти телеканалів є ще чотири потужні рекламні компанії (переважно іноземні), а також… іще чотири транснаціональні компанії, подані у такому порядку: «Кока-Кола Україна Лтд.», «Проктер енд Гембл Україна», «Жиллетт Юкрейн ТОВ», «Юнілевер Україна». Усе. На цьому перелік членів ІТК завершується.
 
Просто бракує слів, щоб якось усе це неподобство коментувати… Мабуть, таки дійсно не ту країну Гондурасом обізвали. Зате нема зла без добра. Тепер ІТК може попросити представників «Кока-Коли», «Проктера» та «Жиллетта» виступити адвокатами телеканалів перед лицем Нацради. І я не здивуюсь, якщо наша патріотична Нацрада прислухається до їх думки значно швидше, аніж до думки найвідоміших українських журналістів. Особливо ж якщо це будуть не українські менеджери відповідних ТНК, а їх закордонні керівники. Особливо ж якщо вони при цьому ще й говоритимуть англійською. Ну, як зможе їм відмовити Нацрада? Ніяк не зможе. «Кока-Кола» – це ж наше все! І «Проктер із Ґембелом», і «Жиллетт». Бо таки, видно, правда – про Гондурас.
 
Але що ж нам із інших сміятися, коли організація, що об’єднує провідні телеканали України (вдумайтеся!), одним лише переліком своїх членів засвідчує нам, що вона з гордістю сповідує філософію відвертого і незаперечного кугутства.
 
Ото, мабуть, росіяни вже з нас сміються – не нарегочуться. На чолі з Президентом свого «Индустриального комитета СМИ» Костянтином Ернстом. Хоча вони там, мабуть, і не знають про наш ІТК. Як я, до речі, не знаю – а хто є Головою чи Президентом ІТК в Україні?... На сайті цю інформацію звичайній людині знайти дуже важко. Сам я намучився добряче, хоча ніби й знайомий із нетом та різними сайтами. Аж нарешті, на сторінці «Керівництво», повідомляється, що головою ІТК є симпатичний чоловік на ім’я Олег Попенко. Мене це здивувало – я цього чоловіка зовсім не знаю. Ернста знаю, а Попенка ні. Це не закид Попенку. Це просто іще один штрих до портрету організації, яка бере на себе право говорити від імені усієї телевізійної індустрії. І при цьому вперто мовчить.
 
На війні як на війні
Про Нацраду треба сказати окремо. Дуже важко знайти до неї підхід, якщо не усвідомлювати головні мотиви цієї поважної організації. Ці мотиви досить точно, як мені здається, визначив російський журнал «Эксперт», який видається в Україні. Недавно у ньому вийшов цікавий редакційний матеріал «Хотят ли украинцы войны». Ні, там не згадується прямо Нацрада. Там говорять про Ющенка і Тимошенко, про те, які «війни» вони ведуть із Росією. Один на культурно-історичному фронті, інша – на газовому. Цікава стаття, а головне коротка. Раджу прочитати.
 
Так от. Дії Нацради, безперечно, слід розглядати саме в межах ось такого культурного наступу в уявній чи реальній війні з російською інформаційною та культурною експансією. Про це виразно свідчить стенограма з останнього засідання Нацради, подана «Детектор медіаю». І скажу чесно: у словах членів Нацради я побачив достатньо багато слушного. Ви, безперечно, можете мене затюкати, але уявіть себе на їхньому місці. Вони ж не просто так зібралися. Вони – реальна бойова одиниця, резерв ставки Головнокомандуючого, який кинули у прорив і від якого тепер чекають конкретних результатів.
 
Мені загалом сподобалася тональність виступів. Вона засвідчує готовність до компромісу. Цих людей просто треба уважити. Прийти до них. І пообіцяти. От що вже їм обіцяти – питання інше. Але обіцяти щось потрібно, виходячи саме з мотивів, які ними керують. І найлогічнішою, на мою думку, була б тут спроба перевести дискусію з «мовного питання» на тему власного виробництва. Спробувати пояснити членам Нацради, які проблеми стоять перед галуззю, і спільно пошукати якийсь компроміс.
 
Компроміс, як відомо, вимагає поступок з обох сторін. У чому могла б поступитися Нацрада (про що її просити), ніби зрозуміло – пом’якшення позиції щодо мовно-відсоткових вимог. А от що можуть телеканали пропонувати навзамін?... Можливо, гарантію виготовлення україномовних новорічних шоу? Нарешті. На вісімнадцятому році незалежності. Можливо, все-таки є сенс пообіцяти і зняти за літо по одному україномовному телесеріалу? І запустити з осені по одному власному телевізійному шоу?
 
Ні, правда, чому власники телекомпаній так уперто не хочуть вкладати гроші в українське телевізійне виробництво? Хіба це не слушне запитання? І хіба краще буде, коли Нацрада відкриє по телекомпаніям прицільний вогонь (у той чи інший спосіб), а вони кинуться за захистом у Європейський суд із прав людини, скажімо? Хоча це теж варіант. І, якщо телекомпанії готові до такої війни, тоді їм і прапор у руки. Але якщо вони до війни не готові, то краще їм спробувати виробити спільну позицію і прийти й домовитися, а не відсиджуватися по Франціям.
 
У будь-якому випадку – чи для війни, чи для миру – українській телевізійній та й усій медійній індустрії конче потрібний повноцінний Індустріальний комітет ЗМІ. Очевидно, найкраще було б створити його з чистого аркуша і не відкладати цю справу у довгий ящик. Бо треба, і не лише для мирної угоди з Нацрадою, але й для вирішення багатьох інших, якщо не всіх, проблем медіаіндустрії.
 
Від редакції: «Детектор медіа» наголошує, що висловлена автором позиція не є позицією редакції «ТК». У разі, якщо представники Індустріального телевізійного комітету матимуть бажання вступити в дискусію, їм буде надана така можливість.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26177
Читайте також
02.04.2008 12:55
Микола Кульчинський
, для «Детектор медіа»
4 732
30.03.2008 13:14
Валентин Коваль
, для «Детектор медіа»
6 639
20.03.2008 14:22
Микола Кульчинський
для «Детектор медіа»
9 623
07.03.2008 11:38
Микола Кульчинський
для «Детектор медіа»
11 061
03.03.2008 09:55
Микола Кульчинський
для «Детектор медіа»
4 478
21.02.2008 09:37
Микола Кульчинський
для «Детектор медіа»
25 794
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сива Кобила
5861 дн. тому
"Резонансні попередження, котрі вже більш як місяць ніяк не винесе Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, а також ухвалені нею рекомендації щодо визначення мови телепрограм стали очевидним викликом українським телеканалам та всій національні телеіндустрії". Українським??? Національній???
otar
5864 дн. тому
Кульчинський є, він справжній і не замовний)
GFK
5864 дн. тому
А такий пан (М.Кульчинський) існує? Чи це знов хтось, наприклад, з Нацради пише про своїх опонентів від імені якихось ніби-то діячив? Пане Авторе, ви реальний?
глядач
5864 дн. тому
Бsльшої нісенітниці на телекритицы ще не було.....писала людина або хвора на голову)))) або на замовлення когось))) так чи інакше а неадекватність всього написаного, та відсутність будь яких конкретних фактів чи закидів говорять самі за себе))) пане кульчинський вам спочатку треба розібратися в тому матеріалі який ви пишете а потім писати, тому що ваша некомпетентність дуже кидається в вічі)))
Аннушка
5864 дн. тому
Чесно кажучи, жаль витрачати час на подібні "опуси". Людина нічого не розуміє, але "не може промовчати"! Можливо, до ІТК є питання, але зовсім інші. А от порівняння з Росією - це абсолютна дурь. Там взагалі ІТК - штучно створена при владі структура, яка ніколи не працювала. Автор , якщо сам нічого не розуміє, мусив хоча б запитати в когось з експертів. Стаття ганебна своєю непрофесійністю. Телекритика, зверніть увагу: цього автора навряд чи варто друкувати.
Писаки
5864 дн. тому
Ця демагогія поповнить ще кількома тисячами знаків інтернетівський смітник. Виявили проблему, - так розкрийте її нормально, професіонально, а то розводите зрозумілий небагатьом "чос", який навіть нікому не цікавий...
padre
5866 дн. тому
to АТ: подивіться уважно - фото автора в ілюстрації до матеріалу :-))) все сходиться очі і вуха завязані. Шкода, що руки не звязали, щоб не писав таку профанацію
111аа
5866 дн. тому
Согласен с автором в описании проблемы: ИТК - отставший от жизни клуб любителей гольфа, Нацсовет - боевая единица Ющенка с Тимошенко. Вот только зря вы думаете, что у телеканалов кишка тонка. Это у нас медиа-ресурс, а не у нацсовета. И с нами воевать нельзя, потому что телеканалы сделают так, чтоб на следующих выборах победил Янык. Вот они и пытаются обманом и хитростью брать. Компромиссы подсовывают. На счет собственного производства - это очень может быть, только опять же - почему своё обязательно должно быть украиноязычным??? На Интере сейчас к примеру в пик-тайме идет собственный и очень успешный сериал, который даже в России не ретранслируется. Но снятый на русском языке, потому что аудитория - русскоязычная. Что, так нельзя? Или будете танки выводить? Нет никакой реальной угрозы со стороны нацсовета. Это всё предвыборный пиар Ющенко. Потому и директора в Каннах.
//
5866 дн. тому
про закритий клуб -то досить влучно. давно треба припинити його існування. сидять там, нічого не роблять. лише корупцію розводять. оголошують якісь безглузді тендери, щоб замилити іншим очі. та й голова там беззмінний вже з початку заснування ітк. хоча за статутом мае мінятися раз в півроку. РОЗІГНАТИ на ***).
капці ернста
5866 дн. тому
прелестно!!!
АТ
5866 дн. тому
маразм якийсь, цього знаю, цього не знаю, а Нацрада просто боги, їм треба щоб власники спустились і пообіцяли. дайте фото автора:)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду