Хочу бути кілером!

3 Березня 2008
24216
3 Березня 2008
13:27

Хочу бути кілером!

Катерина М'ясникова
Виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників
24216
Хочу бути кілером!
29 лютого у ток-шоу «Свобода Савіка Шустера» я мала нагоду побачити багатостраждальний український народ. Він явився мені юною львів’янкою із заплаканим обличчям, що поставила високочолим українським політикам запитання, котре я і, думаю, кожен з вас ставить собі щоразу, як дивиться новини: «Чому ж вони, як злодії на місце злочину, знову і знову повертаються до влади та псують нам життя?». Її сльози були виразом і мого відчуття люті та безпомічності, що не покидає мене вже котрий місяць спостережень за цирком, який усі домовилися називати красивими словами «політична криза». Це був найголовніший та найвідвертіший момент однієї з найкращих програм, присвячених політиці, що я бачила за останній час.
 
Політики у студії, усвідомивши або інтуїтивно відчувши всю загрозливість слів дівчини, в один голос почали звинувачувати її в нечемності та агресивності. Найкращий захист – звичайно, напад... Але панове, майте мужність гідно сприймати правду хоча б із вуст дитини. Від себе хочу подякувати їй за цю голу правду, а всіх нас привітати з тим, що навіть наші діти вже знають ціну нашим політикам. У п’ятницю ми побачили власне майбутнє – розумних, інтелігентних, високоосвічених дітей, які краще за депутатів, мерів, прокурорів та міністрів знають, що болить державі та її народові. Вони можуть дозволити собі неймовірну розкіш, якої немає в жодного з високих мужів – говорити відверто та правдиво. Та чи отримають вони шанс реалізуватися та стати лідерами України – велике запитання...
 
Не можу не висловити свої співчуття політикам, котрі брали участь у програмі. Думаю, ніхто з них не очікував такого різкого контрасту не на свою користь. Дійсно, коли один політик ставить своєю звичною «пташиною» мовою питання іншому, а той, у свою чергу, нею ж відповідає – але зовсім про своє, відчуття загальної атмосфери абсурду не дає остаточно зрозуміти, хто чого вартий. А от коли на конкретне й абсолютно зрозуміле запитання щодо того, чи буде в Україні більше туристів після Євро-2012, дитині розповідають про власне щасливе минуле та докладно пояснюють, що мають робити її батьки, щоб виховати з неї чемного громадянина, – розумієш, у чому таки проблема: наші політики дурніші за наших дітей.
 
Власне, нічого нового не відбулося. Як і раніше, кожен із професійних демагогів прийшов на програму із заздалегідь завченими меседжами. Хтось про підступність опозиції, хтось про невиконання зобов’язань владою, хтось про виключну правильність соціалістичної моралі. І вони незмінні – незалежно від того, хто з цих політиків – влада. Все до болі знайоме. Кожен говорить про своє, нікого не чує, час від часу ображає опонента та виконує план піар-заходів. Але контраст мене вразив. Вираз абсолютного нерозуміння на обличчі 16-річного хлопчика, коли на запитання, чому власники приватного житла змушенні платити за квадратуру, йому прочитали лекцію про те, як зовсім скоро не буде дорогих кредитів та що таке європейське соціальне житло у сприйнятті київського мера…
 
Відчуття, що тебе дурять, не полишає й коли на запитання про зовнішнє тестування дітям відповідають, що це неправильно – так поспішати, але вже так сталося, а колишні або діючи професори діляться інформацією про корумпованість вишів. І коли у відповідь на низку запитань про те, чого це наші обранці не працюючи продовжують отримувати зарплату, квартири та компенсації, представники всіх політичних партій палко розповідають, що це не вони, а їх погані опоненти, – очі юних учасників красномовно говорять: «Чого ви нас за лохів тримаєте?».
 
Панове, та хто ж та шоста фракція негідників, що всупереч вашим клятвам скасувати пільги продовжує відчайдушно ними користуватися? Пригадується старий анекдот про студента, який складав біологію та вивчив лише одне запитання про кільчастих хробаків... Політики, як той горе-студент, завчили один текст та безрезультатно намагаються адаптувати його до будь-яких питань. Радила би їм взяти до себе на роботу дітей, котрі брали участь у програмі. Певна – вони підкажуть нові тексти та допоможуть стати адекватнішими.
 
От і виходить, що ми маємо запаморочливо світле майбутнє, але взагалі не маємо сьогодення. Та це все ж таки краще ніж нічого. Тепер зрозумілий план наших із вами подальших дій – не дати остаточно розвалити країну, допоки вони ці маленькі бізнесмени, політологи, актори та державні діячі не виростуть.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24216
Читайте також
18.03.2009 10:51
Катерина М'ясникова
для «Детектор медіа»
6 536
05.02.2009 08:32
Катерина М'ясникова
, для «Детектор медіа»
20 056
21.01.2009 18:01
Катерина М'ясникова
, для «Детектор медіа»
36 381
28.05.2008 10:12
Наталія Рекуненко
, для «Детектор медіа»
17 213
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
глядач
5867 дн. тому
Леда! Настроение семьи, как вы говорите выдавали родители, просящие у тех кого считают бовдурами, проспонсировать таких, как злобная крыска-зомби. Вот истинное настроение в обществе: урвать у кого угодно, выставляя щитом своих "умненьких" деток.
вермутЪ
5867 дн. тому
устами типа глаголит. интиресно бальшыми или малыми? карашо што я этих дигиниратов ни сматрю.
Саша
5867 дн. тому
Что же касается Шустера и его передачи - она себя уже изжила: "знакомые все лица" и заученные фразы - полностью согласна. Телезритель никогда не переключит кнопку,1. если в эфире плачет ребенок,2.если смотрит на жизнь животных, и 3. если слушает межрелигиозные разборки. Шустер детей в своей программе уже попользовал. Остались животные и религиозные фанатики. Шустеру - ВИВАт! (Не пойму, кто за этого "найкрасивішого чоловіка України" голосовал? И неужели Шустер стал гражданином Украины?)
Вася
5868 дн. тому
Посты читать интереснее, чем статью. Со многими согласен. Главное - нам показали наше будущее - это и страшно.
Рената Бедро
5868 дн. тому
Девочка плачет от ненависти...Причём не просто к политикам - их в общем-то любить не за что, особенно учитывая, что у нас сейчас творится их стараниями, с газом в том числе...Нет, девочку злило не это, а засилие в студии и политикуме русскоязычных людей... На это было страшно смотреть. Ребёнок оказался выразителем настроения нашего региона...он был похож на зомби, выкрикивающего лозунги и не слышащего обращения к себе...На лице и в глазах было одно: "Я вас ненавижу, будь у меня автомат - перестреляла бы!" Это в 13 лет...
Леда
5868 дн. тому
Зрителю На все "100" согласна с автором статьи, Lesha и Владом: неумение уважать чужое мнение - следствие ограниченности, а ваш злобный тон не дает вам право говорить о "злобности, присутствующей в народе" как бы отстраненно, это, мол, не обо мне. Да, вопросы детей были подготовлены.Ну и что? Их устами задавал "неудобные" вопросы тот простой гражданин, которого власть не слышит. А та, как вы выразились, "кусачая крыска" - единственная выразила то настроение, которое присутствует в народе: пулемет бы в руки. И спец.подготовкой здесь и не пахло. А вам не надоела эта мышиная возня в верхах? Судя по всему, вы в принципе ненавидите украинцев, в частности, западынцев. А я вот более хлебосольного и доброго народа не встречала, хоть и поездила по свету. А раскол в Украине может случиться из-за таких, как вы, ненавидящих ту землю, на которой живете. Что же касается Шустера и его передачи - она себя уже изжила: "знакомые все лица" и заученные фразы. Исчезла даже видимость объективности, а политическая заангажированность "так и пре" - надо же отрабатывать гонорар. Последняя передача всколыхнула это болото, хотя Герман в своем репертуаре, даже детей не постеснялась, затеяла грязные разборки. А вот мне дети понравились. Их непосредственность выдала с головой настроения в семье, а стало быть, и в обществе. Я бы с удовольствием посмотрела цикл подобных программ, только давать больше времени детям и меньше - политикам. Потому что, как известно "устами младенца глаголит истина", а это, как бы вам не хотелось, наше будущее.
Леся Сакада-Островська
5868 дн. тому
Панове "зрітель"! Та "злобная львовская плакса" - Найрозумніше й Найіронічніше Створіння, яке з"явилося на українському ТБ за останні роки!!!!!!!! Кого дійсно шкода, це політиків і "зрітєлєй", які не втямили її іронії... А потім, вона була такою щи-ро-ю, і тому беззахисною, що пан Литвин і Червоненко з їхніми недолугими психологічними діагнозами, які вона "клеїли" Юній Розумасі, виглядали "Дорослими Бовдурами"!!!!!!!
не так, на самом деле.
5868 дн. тому
зритель, не строй догадок насчет того, почему плачут дети... и девочка плакала совсем по другому поводу. И это была совсем не злобность, жаль, что для тебя и, наверное, еще многих это выглядело так. Это были обида и разочарование некотрыми событиями, которых не было в эфире.
5868 дн. тому
Проблема в том, что Сербы в отличии от дисциплинированных жителей послевоенной Германии не прошли «демлошивизацию»…а журналисты ну что с них ущербных возьмешь…
Vlad
5868 дн. тому
Правда, набросились на автора, а статья - совсем не о том. Не о детях, а о взрослых, которые заигрались. И о нас с вами - дураках, которые за этими забавами столько времени с интересом наблюдают. А на фоне деток - пусть даже не очень гениальных, но естественных по определению- все эти игрища выглядят натужными. Легко вещать, когда Шустер подыгрывает, а оппоненты - такие же , только ситуационно в другой команде.А вот на детские вопросики ответить - совсем другое дело, декларациями и лозунгами не обойдешься. Вот они и нервничали.
Lesha
5868 дн. тому
Интересно, в этой стране хоть кто-то когда нибудь признает право другого человека на другое, отличное мнение? Почему дискуссия сразу переходит в фазу "сам дурак"? Чем мы-то сами отличаемся от этих искренне неуважаемых политиков? Почему столько злости? Где чувство юмора, ирония, самоирония? Ребята, то ли мы все заразились от депутатов, то ли мы имеем ту власть, что заслуживаем.
зритель
5868 дн. тому
Странно читать эти авторские сопли взахлеб. Дети были разные и не все умные. Разве можно назвать умным кировоградского "митця" мечтающего стать...прокурором? А львовская злобная плакса, отлично подготовленная родителями плакала от злости, что вдруг ее не заметят и не дадут попиариться. И эта маленькая кусачая крыска, будущее Украины? Передача в общем-то провальная, но есть о чем задуматься. Злобность, присутствующая в народе не умирает, тем более, что такая вот, налицо преемственность. Может в объявленном Шустером 2036-7 году эта воспитанная злобность плаксы, так обласканная и ведущим и автором приведет к полнейшему расколу Украины. Разве не самые "революционные" студенты из Львова стояли на Майдане в Киеве?И что же? Передают эстафету таким вот отвратным деткам как их землячка. А запомнилась очень положительно девочка, мечтающая стать биологом, а сейчас занимющаяся проблемами сохранения экологии. Таких бы побольше. Но о ней автор не вспоминает ини слова!!!
Вася
5868 дн. тому
От і виходить, що ми маємо запаморочливо світле майбутнє, але взагалі не маємо сьогодення. Так и при советской Украине так было. А потом выросли хорошие умные мальчики и девочки и отобрали пенсии у бабушек и дедушек. Дорогая Катя, если у Вас понимание действительности на уровне ребенка, то мои Вам сочуствия.
Шустерманам 2
5868 дн. тому
Политэлит в Украине действительно слабенькая, но Шустер только делает ее хуже. Любой, даже самый умный политик, поставь его в формат "Свободы", превращается в идиота. Программа Шустера для тех кто не верит в свою страну и, главное, в себя, а исходит из того, что на фоне таких политиков он еще живет правильно, хотя и живет в дерьме по собственной вине. Это тот же Дом-2 - помогает уродам по жизни видеть, что политики на телеке выглядят еще большими уродами. И великий космополит Шустер над всем этим, как херувим. Противно!
Поттер
5868 дн. тому
Дійсно дурні політики - замість того, щоб сказати "А хр...н його знає, що там трапиться до 2012 року, але якщо тенденція збережеться, а 3 світова війна не почнеться - то туристів побільшає і до і після Євро", а "власники приватного житла змушенні платити за квадратуру, бо на обігрів 3 метрів і 3000 йде різна кількість пального (на математиці підрахуй), більше площі для прибирання і догляду - навіть по кубатурі - і нехай твої батьки ще подакують парламентарям за жадібність і лінь, бо платили б ще за майно (рухоме і нерухоме), як в усьому світі". А взагалі, передача - прикольна.
Олег
5869 дн. тому
1. Як мені здалось, у дітей були не менш заготовлені запитання, ніж у політиків відповіді. 2. Про квартплату і збільшення теристів - це батьки мають дитині пояснити, а не задавати такі питання у прайм-тайм. 3. Нажаль, я не дивився передачу з самого початку, тому не вловив причини, чому ж дитина почала плакати. 4. Наскільки я зрозумів, під час перерв до політиків підходили батьки й просили допомогти їхнім діткам. Ото діти такого мають вчитись у своїх батьків? А не самим на своєму горбу виїзжати?
Шустерманам
5869 дн. тому
Все плохие - только умный Шустер оказался самым хорошим и вместе с умной Кароль самыми красивими. Надо тогда Тину вместо Тимошенко, а Шустера - вместо Ющенко(только итальянское гражданство поменять)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду