Вчасно попередь поліцейського

24 Січня 2008
13195
24 Січня 2008
11:19

Вчасно попередь поліцейського

13195
Після першої ж програми «Надзвичайні новини» на ICTV Зіна збагнула, що стала жертвою Костянтина Стогнія.
Вчасно попередь поліцейського
Журналістка Зіна Підалькіна чекала на новий проект Костянтина Стогнія, аж мліючи з утіхи. «Надзвичайні новини», – замріяно думала вона, розглядаючи мужнє обличчя на рекламному постері, – нарешті на українському телебаченні з’явиться проект, що не лоскотатиме нерви глядачів кривавими подробицями кримінальних сюжетів, а популярно розповідатиме, як самому не втрапити на гачок. Для таких великих сподівань дівчина мала певні підстави. Її пам’ять зберегла враження від останніх програм Костянтина на «Інтері». «Чергова камера» пропонувала не просто кримінальні новини – в ній були які-не-які висновки, за допомогою яких «перший криміналіст країни» намагався застерегти співгромадян від лиха. Тому Зіні, котра, як і Костянтин, понад усе прагне справедливості, неабияк хотілося написати кілька теплих слів на його адресу. Напис поруч із обличчям Стогнія на плакаті сповіщав: «Як не стати жертвою», і Зіна серцем відчувала: це програма для неї.
 
«Нарешті!» – тішилася Підалькіна. Її радувало те, що кінець кінцем не останній чоловік у країні пояснить їй, як безпорадній дівчині жити там, де злодюг аж кишить. Увімкнувши вдома телевізор, Зіна напружено заклякла перед екраном. У заставці до «Надзвичайних новин» Стогній вийшов із темряви. «Як термінатор!» – радо заплескала в долоні дівчина. Нарізка з кадрів та написів, із яких Зіні запам’яталися лише два: «Наркотики» та «Відповідальність». Попри швидку зміну заставок, Зіна визнала, що «Надзвичайним новинам» вони надавали ритму. Несподівано Костянтин зробив дивне па – обернувся на місці на 180 градусів. Моторошно стало. Холодно, як у відьми за пазухою. Було щось містичне в цьому викрутасі.
 
«Він, певно, не без гумору», – здивувалася Підалькіна, почувши, що у 15 хвилин Костянтин збирається увібгати аж шість новин. Та дивитися не припиняла. Їй свербіло знати, як це йому вдається. Постать Стогнія знов повернулася на сто вісімдесят, і журналістка від того ледь не впала в кому. Думки відлетіли, очі сомнамбулічно втупилися в екран.
 
Перший сюжет стосувався пташиного грипу в Криму. «Не така вже й надзвичайна новина», – подумала собі Зіна, адже щойно бачила сюжет про хворих птахів на іншому каналі. Але напружено чекала, поки їй скажуть, як не стати жертвою. Тим часом мужній ведучий повідомляв подробиці про птахівництво, ветеринарний контроль тощо. І нарешті, наче звертаючись до скромної дівчини Зіни, сказав: «МНС застерігає мисливців від полювання на пернатих». «Мабуть, це шифровка», – подумала Зіна, але пораду ведучого записала у спеціальний блокнот, на обкладинці якого вивела великими красивими буквами: «Як не стати жертвою».
 
Наступним був сюжет про двох підлітків-самогубців. Голос ведучого за кадром звучав добре і присипляв суїцидальні настрої в самій Зіні – на відміну від голосів героїв у кадрі, яких через бракований звук важко було розчути. «Хоч вішайся!», – скрикнула ображена Зіна, відчуваючи у вухах неприємний біль.
 
А ще Стогній розповів про шкуродерів, які їли котів, убивство пенсіонерів і про браконьєрів на Прип’яті... Але Зіна так і не зрозуміла, як їй не стати жертвою шахраїв, котам – жертвами шкуродерів, а пенсіонерам – убивць. Як уникнути купівлі на базарі котячого м’яса чи радіоактивної риби, як захистити своє життя від зловмисників?
 
А Стогній уже перейшов до новин у світі. «Певно, це фішка нового проекту», – подумала Зіна, бо у програмі Костянтина на «Інтері» такого не було. Теракт у Шрі-Ланці, перестрілка у Мексиці, помилка водія на Кіровоградщині... «Кіровоградщина? – здивувалася журналістка. – У міжнародному блоці? Оце й справді надзвичайна новина».
 
«Катастрофи можна було уникнути, якби водій не перевищував швидкість», – раптом повідомив Зіні Костянтин. «А Волга впадає в Каспійське море», – відповіла про себе Зіна Костянтину. Потім глядачі опинилися у Броварах, де дитина померла... у стоматолога, потім – у Нью Йорку, де чоловік упав із 50-поверхового будинку й залишився живим. «Два світи – два способи життя», – думала Підалькіна, згадуючи свій нещодавній похід до дантиста: хоч і довго не гоїлося, та, як видно, легко відбулася...
 
«У США водій, який збирається вчинити злочин, мусить про це попередити при в’їзді у місто поліцейського, – підбив підсумок Стогній і усміхнувся. – Сподіваюся, що українські водії злочинів не чинитимуть». І все. Крапка.
 
«Йой! – заволала Зіна, бо відчула себе справжнісінькою жертвою. – Отакі вони – чоловіки! Не можна їм віри йняти! Обіцянки-цяцянки!». І хоча програма Стогнія її сильно розчарувала, але рецепт Костянтина, «як не стати жертвою», навіть вона не змогла не визнати геніальним: хочеш вчинити злочин – попередь поліцейського, і не буде ніяких жертв.
 
Взяла Зіна ручку і записала це «плацебо від Стогнія» у блокнотик акуратним дівочим почерком.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13195
Читайте також
09.10.2009 16:39
Зіна Підалькіна
, для «Детектор медіа»
29 385
28.01.2008 13:54
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
13 614
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Иван
5907 дн. тому
А я вам скажу что криминал был есть и будет рейтинговым. Ну любит народ у нас такое смотреть. кстати слыхал что с рейтингами у их как раз все хорошо. Удачи Стогнию и Ко
Зоя
5908 дн. тому
И по-моему, все правильно. Чего теперь действительно полно на ICTV, так это - криминала. В каждом выпуске новостей - криминал, после выпуска новостей - криминал.
Дуболом
5908 дн. тому
А по-моему все правильно. С точки зрения телезрителя программа Стогния - "кидалово". Рекламный фантик не соответствует содержанию. Чем это отличается от "Гавнолия-ТВ"? Ничем. Очередная порция вечерней чернухи, приправленная нарциссизом ведущего.
тупой и еще тупее
5908 дн. тому
Типичная заказуха проплаченная Ганнушкой и Ко.Всякая козявка считает своим долгом охаять талантливого профессионала Константина Стогния,который ушел из ее болота.И правильно сделал.А программа-интереснее чем любой бред на Нисе который показываюст на частоте Унтера.тепрь ищи ветра в поле.Уже уходить некому- все свалили.А ретинги пааааааааадаюююююююююютЪ)))
Ольга Гришина
5908 дн. тому
ЦИТАТА: "Її пам’ять зберегла враження від останніх програм Костянтина на «Інтері». «Чергова камера» пропонувала не просто кримінальні новини – в ній були які-не-які висновки..." Складається враження, що матеріал "замовний". А замовив, хтось з прихильників Нелюдної чи як там її Безлюдної. Аж смішно стало коли перечитала цю джинсу
telek
5908 дн. тому
Ты, карась, видимо в штатах свой и о уголовных рожах знаешь не по-наслышке. А фишка с глупыми законами классная. Хоть немного можно отдохнуть от крови и ужасов. У меня после этой программы хоть не осталось тяжелого осадка.
рыбак
5908 дн. тому
А я Зину люблю, хоть она и критикует часто не впопад. А Карася - поймаю зажарю!
Карась
5908 дн. тому
Недолугий подражатель Задорного не удосужился рассказать в чем смыл законодательной фишки о предупреждении полиции (между прочим она есть далеко не во всех штатах). Фокус в том, что уголовная рожа пойдет не по одной, а как минимум по двум статьям. А срока там суммируются, да еще учитывается количество статей. Чем больше нарушишь, тем больше срок по каждой. Но клоун этого никогда не поймет.
журналюга
5908 дн. тому
не думаю что у Педалькиной первый материал был "шикарным". Есть смысл делать выводы и ставить "оценки" по результатам хотябы месяца.
Форматник
5908 дн. тому
Педалькина, она и есть педалькина... Сравнила бы еще Свободу Шустера с Подробностями...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду