Час для «Великої гри»: плюси й мінуси футбольного проекту на «Інтері»

Час для «Великої гри»: плюси й мінуси футбольного проекту на «Інтері»

20 Червня 2018
3313
20 Червня 2018
15:00

Час для «Великої гри»: плюси й мінуси футбольного проекту на «Інтері»

Галина Вініченко
спортивна журналістка телеканалу «UA:Перший»
3313
Єдине, що справді важко пробачити інтерівській «Великій грі» — повна російськомовність як ведучих, так і експертів…
Час для «Великої гри»: плюси й мінуси футбольного проекту на «Інтері»
Час для «Великої гри»: плюси й мінуси футбольного проекту на «Інтері»

Попри вимоги бойкоту й намір законодавців заборонити цю трансляцію, телеканал «Інтер» таки показує Чемпіонат світу з футболу, який проходить у Росії. Чутки про можливе запрошення російських коментаторів залишилися чутками — коментують усі матчі наживо українці. Зокрема й Роман Кадемін, який за сумісництвом є одним із ведучих програми «Велика гра». Це аналітична студія з експертами й тематичними сюжетами. Перші ефіри відбулися цієї суботи й неділі. І тепер програма буде регулярно виходити щовихідних до завершення змагань.

Періодичність особисто мене дуже здивувала. Загалом на турнірі буде зіграно 64 матчі. І з понеділка по п’ятницю вони не розбиратимуться. Натомість у суботу й неділю, сумарно за три студії по годині спробують обговорити все. Це нереально. Доведеться обирати, і багато цікавого залишиться поза увагою. Чотири роки тому я працювала журналісткою, висвітлюючи Чемпіонат світу — 2014 на «UA: Першому». У нас було щодня по дві студії, і все одно редакторам доводилося пильно стежити за хронометражем. Особливо цікавими бували дискусії між ведучими й гостями.

Вочевидь, «Інтер» надто переймається інтересами своєї немолодої цільової аудиторії, яка звикла регулярно дивитися конкретні ток-шоу й серіали. А знаючи «любов» цього каналу до спорту, не так і дивно, що «Великій грі» приділили обмаль ефірного часу.

Тепер до формату. Двоє ведучих. Уже названий Роман Кадемін має досвід коментування матчів збірної України, а також регулярно веде студії «Великого боксу». Напарницею йому підібрали Жанну Тихонову, яка є ведучою ток-шоу «Чекай на мене». Доволі несподіваний вибір і навіть сміливий, оскільки відчувається, що футбольна тема для Жанни — не її стихія. Вона більше ставить запитання, які стосуються навколофутбольних тем, розкриває соціальну складову гри, час від часу озвучує цікаві факти з історії, але виглядає це дещо ненатурально. Зате в кадрі помітні теплі стосунки між ведучими, відчувається повага й підтримка з обох боків, і це підкуповує.

Кадемін узагалі тримається впевнено і вміло веде діалог із двома футбольними експертами. У суботу це були головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков і заслужений тренер України В’ячеслав Грозний. У неділю Франкова замінив його заступник Андрій Шахов. Можливо, не всі небайдужі до футболу люди зі мною погодяться, але мені було цікаво слухати цих експертів. Вони не заглиблювалися у складні професійні тонкощі, говорили просто й доступно. Однак я не пригадаю жодної цікавої дискусії. Лишень щось подібне на неї вимальовувалось — як тут Тихонова вставляла ремарку або Кадемін похапцем підводив до чергового сюжету.

Сюжетів було чимало, навіть забагато. Я абсолютно не фанатка «балаканини», втім, це той випадок, коли гості недоговорили. Натомість глядачам показали / розказали море інформації. Починаючи від складів команд і прогнозів — закінчуючи уболівальниками й новою системою відеоповторів.

Єдине, що справді важко пробачити інтерівській «Великій грі» — повна російськомовність як ведучих, так і експертів. «Інтер» і тут принципово не хоче переходити на українську. Втім, не можу не похвалити безпосередньо «Велику гру» за обережність у висловлюваннях. Чесне слово, я забувала, де відбуваються змагання. Слово «Росія» і всі похідні від нього використовувалися вкрай рідко. Це дозволило абстрагуватися й думати лише про футбол. Подивимося, як буде далі.

Насамкінець — про те, наскільки доцільно показувати чемпіонат світу, який проходить у Росії? На мою думку, це потрібно було робити з двох причин. Першу вже було озвучено Зурабом Аласанією. Права на трансляцію ЧС-2018 були викуплені ще п’ять років тому в пакеті з ЧС-2022. Якби Національна суспільна телерадіокомпанія України не виплатила боргів за цією угодою — втратила би право на показ матчів мундіалю в Катарі через чотири роки. Хтось скаже, що так тому й бути, адже національні інтереси важливіші за футбол. Не сперечаюся, але в Україні багато людей люблять футбол. Люблять настільки, що готові дивитися трансляції англійською, іспанською чи польською, але насамперед усе ж доступною російською — за відсутності української альтернативи. І це причина номер два: нехай краще вітчизняні вболівальники насолоджуються «грою мільйонів» разом із українськими коментаторами, ніж мимоволі слухають про «вєлікій русскій мір».

Фото: прес-служба «Інтера»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3313
Читайте також
20.06.2018 19:29
Сергій Цигіпа
для «Детектора медіа»
2 790
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду