Чи треба було заборонити російську «Нелюбов»?

Чи треба було заборонити російську «Нелюбов»?

19 Квітня 2018
4751
19 Квітня 2018
10:00

Чи треба було заборонити російську «Нелюбов»?

4751
Вихід в український прокат російського фільму «Нелюбов» Андрія Звягінцева порушує одразу два питання: чи має право під час війни показуватися фільм країни-агресора й чи кіно має стосунок до політики?
Чи треба було заборонити російську «Нелюбов»?
Чи треба було заборонити російську «Нелюбов»?

Коли ми приймаємо на віру парадигму «кіно є найважливішим із мистецтв», ми однозначно робимо кіно сателітом політики. Втім, ситуація трохи інакша, бо кіно і є політикою, й цю сентенцію, гадаю, обома руками підтримав би Годар, палкий француз-демагог на барикадах протистояння з капіталізмом, сіонізмом та іншими «-ізмами» нашого калічного світу. Росіянин Звягінцев — випадковий, можна сказати, разовий прибічник Годара. Політика зіграла з ним злий жарт — притягла до себе своїм тяжінням супроти його волі. «Ти не цікавишся політикою, — проголошує старий афоризм, — отже політика зацікавиться тобою». Звягінцев не міг інакше, як стати її частиною, як і всі в країні Путлера, вічні заручники ментальності загарбника, роздутого его панрашизму й месіанства. Та навіть у часи, коли «Старший брат пильнує за тобою», трапляється якийсь такий Сміт, здатний у проміжку між п'ятихвилинками ненависті второпати реальність.

«Нелюбов» — не про політику, радше про її наслідки, жахливі наслідки жахливої радянської й пострадянської політики, і зважаючи на те, що події відбуваються в Росії, — фільму про Росію, як би хто не хотів це видавати за узагальнення, за антиутопію чи ще якийсь бздур. 1984-й наступив, реалізувався в одній окремо взятій країні, де немає головного — любові до дитини.

Двоє розлучаються. Хочуть продати квартиру, щоб роз’їхатися. Але в кожного все одно є коханець / коханка. Невільний — невинний — свідок-жертва цих обставин — їхній син, для якого розлучення батьків — мов ножем по серцю. Та батьки на це не зважають. Особливо в розлученні лютує дружина, весь час намагаючись більш болюче допекти колишньому чоловікові. Син натомість мовчить, цілковито закритий у мушлі болю й відчаю. Мати ще більше казиться, кричить на нього, шарпає його, розбавляючи навпіл ненависть із байдужістю. Та одного разу хлопчик не повертається зі школи. Здавалося б, у біді мусять усі об’єднатися, але де там — гризня триває, й доходить до абсурду, коли у фіналі герої в різних квартирах дивляться одну й ту ж програму з відомим пропагандистом Кремля Кисельовим і чують, як «на востоке украіни разразилась полномасштабная война»...

Попри таке враження, це не абсурд. І про це з усієї сили беземоційності стверджує Звягінцев, це — реальність, російська реальність, у якій царює егоїзм, нелюдська зацикленість на собі й повна відчуженість від інших. І таке проявляють усі: дитину шукають, а коханцям-коханкам головних героїв важливо, коли ж їхні «неблаговерные» прийдуть додому; бабусі зниклого хлопця теж усе до фені, їй потрібна повага, «каво я раділа?», «нікакова сочуствія»... Може, це одиничний випадок, думатимуть глядачі, та ні, каже режисер, і показує, як той самий батько, в якого народився вже новий син, саджає малого до дитячої загорожі, бо телевізор заважає дивитися. А мама зі своїм новим коханцем, сидячи перед тим самим телевізором, загрузла у своєму ґаджеті. Мовчки. Для тих, хто в танку, Звягінцев начіпляє на цю маму спортивну кофту з написом Russia, зайвий раз вказуючи, де це відбувається й до якої країни мають стосунок ці люди.

Відповідаючи за багатьма ознаками «чорнусі», як пострадянському жанру 90-х, «Нелюбов» тим не менше ним не є. У цій соціальній драмі міститься філософія Савонароли, тільки без звинувачень конкретних осіб, чим був знаний апологет чистого, всеохопного християнства. Виконана в холодних металево-синіх кольорах, «Нелюбов» усім своїм виглядом і всіма своїми деталями говорить, кричить, плаче про жах збайдужіння. Недаремно на початку фільму камера довго показує лише дерева, ніби як те, що залишиться після зникнення людей, без почуттів, позбавлене руху. У корінні в нього заплуталась біло-червона стрічка; такою огороджують небезпечні місця. І місця злочину. Хлопчик нею бавиться, закидає у верхів’я, й вона залишається висіти, мов труп повішеного, мов нагадування, мов попередження.

Єдиною позитивною силою у фільмі виступає волонтерська організація, що за відсутності уваги міліції — а міліції теж на все плювати, — береться за пошуки хлопчика з гідною заздрості наполегливістю, розклеюючи оголошення, перевіряючи всі під’їзди, лікарні, морги, опитуючи сусідів та комунальні служби. Не знаю, чи справді таке є «за поребриком», але волонтери мають багатомірний зміст: спершу це сила, яка відтіняє байдужість і слугує потужним контрастом для глядача, показуючи хто правий, а хто — ні; потім ця сила демонструє злагодженість і позитив об’єднавчого моменту людей, жодним чином матеріально не зацікавлених у пошуках; і нарешті, як мені здається, згадка про волонтерів — це спосіб Звягінцева зняти капелюха перед українськими волонтерами, безкорисливими людьми, які допомагали на Майдані, а невдовзі врятували тисячі й тисячі на сході України. Цілком імовірно, така інтерпретація занадто ідеалістична. Бо ж не забуваймо: йдеться про російський фільм. Менше з тим, вона має право на існування, зважаючи й на те, що «за поребриком» «Нелюбов» неодноразово називали «антиросійським», хотіли навіть заборонити. Як, до речі, й у нас (наявність моментів із передачі Кисельова було достатньо). Та дозвіл, у даному випадку, дасть більший ефект, аніж заборона. Бо «Нелюбов» покликана не ощасливлювати, не тішити. Цей фільм дивитися важко, незручно, не дуже й хочеться. Його дивитися просто треба, як їсти часник, як би він не пік і як би від нього не смерділо з рота. «Нелюбов» — це камера Бухенвальда, й на ній написано: дивіться, що буде, якщо не буде любові.

Фото: кадр із фільму

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4751
Читайте також
23.08.2015 15:51
Андрей Звягинцев,«Новая газета»
3 543
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду