«Контролер» — сподіваємося, що реальний, а не для галочки?

«Контролер» — сподіваємося, що реальний, а не для галочки?

16 Лютого 2018
6770
16 Лютого 2018
12:30

«Контролер» — сподіваємося, що реальний, а не для галочки?

6770
Поки що нова програма каналу «Україна», яка має на меті допомагати громадянам боротися зі свавіллям чиновників, не прозвітувала про успіхи власних зусиль. Тож її реальна мета незрозуміла.
«Контролер» — сподіваємося, що реальний, а не для галочки?
«Контролер» — сподіваємося, що реальний, а не для галочки?

Немає нічого нового під сонцем, а якщо і є, то це просто забуте старе. Стародавню мудрість підтверджує повсюдна практика українських телеканалів, де або одночасно підхоплюють якийсь тренд (кулінарні шоу нині буяють у всій красі та креативі, а перевірки всього та всіх, від забігайлівок до фешенебельних курортів, стали справжньою модою, не кажучи вже розмаїті талант-шоу), або ж підбирають ідею, викинуту колегами на смітник.

Саме таке враження виникло після перегляду нової програми «Контролер» на каналі «Україна». Дуже вже вона нагадує закриту в серпні минулого року програму розслідувань «Остання інстанція» на каналі ZIK. Про плагіат тут не йдеться, боже борони, адже реалізація ідеї — допомогти конкретним людям, які звернулися до тележурналістів як до останньої інстанції, обійшовши перед тим усі кола бюрократичного пекла, для телебачення геть не нова.

Приміром, на Новому каналі вже далекого 2012 року виходила в ефір програма «Стороннім В», ведучий якої Антон Середа боровся з дикими ЖЕКами зв допомогою вишуканого перформенсу з елементами тролінгу. І він таки домагався позитивного результату, за що йому безмежно дякували глядачі, які зверталися до програми з проханнями змусити комунальні служби виконувати свої прямі обов'язки.

«Контролер», як на мене, — це передусім авторська програма правника Ярослава Куца. Який таким чином підвищує власну телевізійну та професійну капіталізацію. Тим більше, що вести свою авторську програму на канал «Україна» він прийшов уже з телевізійним досвідом, здобувши його в рубриці «Кримінал в деталях» ранкового шоу на каналі ICTV («Ранок у великому місті»).

Ну а для «України» програма «Контролер» — це такий собі мікс, умовно кажучи, «Ревізора», «Останньої інстанції», «Стороннім В» та безкоштовної юридичної консультації. Вона, по-перше, відповідає тренду «шоу перевірок», популярному на всіх загальнонаціональних каналах. А по-друге, вона заповнює нішу, яка в лінійці соціальних телепередач на цьому каналі (ток-шоу «Говорить Україна» з його очевидним ухилом у жовтизну, що часто-густо перетинає всі можливі червоні лінії етичності, й програма «Головна тема», де обговорюють глобальні проблеми на кшталт пенсій чи тарифів) досі була порожньою, хоча й дуже затребуваною. Тобто «Контролер» безпосередньо реагує на запити своїх глядачів, які не можуть добитися справедливості від чиновників у різноманітних відомствах.

Тож інтереси каналу та нового ведучого нової програми збіглися в одній точці — вечір четверга, о 23.20.

У прем'єрному випуску від 1 лютого Ярослав Куц разом зі знімальною групою досліджував драматичний випадок у Полтаві, де дівчинка Олеся Запорожан, з'їхавши з гірки на дитячому майданчику, отримала компресійний перелом хребта. Не знаю, чи мав на меті ведучий показати, окрім усього, ще й дике хамство представників місцевої «еліти», але свою розмову з прес-секретарем колишнього мера Полтави (до самого екс-мера, нині депутата міськради, коштом якого й було споруджено злощасний дитмайданчик, де й отримала травму Леся, як зазвичай це й буває, не достукалися) Ярослав Куц таки в ефір видав. Прес-секретар без тіні сумніву звалює вину за травму дитини на її батьків, обзиваючи їх «дебілами», бо вони водять дітей на небезпечний майданчик. Перед цим чиновник цитує ще й приказку: «Хто всрався? Невістка!», відкидаючи звинувачення на адресу свого шефа, фонд якого встановив той самий майданчик.

Не те щоб ніхто не знав, як ставляться чиновники до електорату під час політичного міжсезоння, але зайвий раз переконатися, за що мають людей ті, кому вони за Конституцією мусять служити, не завадило.

Але все-таки це побічний ефект від роботи Ярослава Куца. Бо головна його мета — розібратися, хто ж усе-таки винен у тому, що дитина дістала травму. Для початку група їде на той самий майданчик із експертом. Експерт встановлює, що гірка, з якої скотилася травмована дитина, аварійна, бо не має гальмівного порогу, відтак кожна дитина, яка скочується з цієї гірки, майже гарантовано приречена на травму.

Далі знімальна група прямує до житлово-експлуатаційної організації, що обслуговує будинок за номером 91 по вулиці Небесної Сотні, щоби поцікавитися, хто відповідає за стан дитячого майданчика. Камера знімальної групи прискіпливо відстежує реакції заступників начальника ЖЕО № 2 на появу журналістів від «Контролера». Вони цілком передбачувані.

«Чого ви сюди прийшли?»; «Нічого я вам більше не скажу!»; «Не можу відповісти на ці запитання!» — ось набір фраз, якими представники ЖЕО реагують на телевізійників.

Зрештою Ярослав Куц усе-таки дізнається, що майданчик на подвір'ї по вулиці Небесної Сотні, 91, де Олеся Запорожан дістала травму хребта, не на балансі цього ЖЕО. Тому, що його встановлював колишній мер Полтави Андрій Матковський перед парламентськими виборами 2014 року. І хоча до Верховної Ради пан Матковський тоді не пройшов, ставши натомість депутатом міськради, тобто лишився в рідному місті, він так і не дав собі труду написати заяву про те, щоби поставлені його фондом дитячі майданчики взяли на баланс місцеві комунальники.

Тож за стан цих споруд ніхто не відповідає. І таких майданчиків, як з'ясовує ведучий за допомогою місцевої активістки, в Полтаві 221.

Група програми «Контролер» побувала на кількох із них, і всі вони лякають занепалим виглядом, на додачу до того, що дерев'яні конструкції готові розвалитися від одного поруху, загрожуючи впитися в шкіру величезними скабками. Не кажучи вже про цвяхи й болти, які стирчать із усіх металевих конструкцій та наполовину згнилих драбин і містків.

Із усією цією інформацією знімальна група в буквальному сенсі штурмує приймальню першого заступника мера Полтави (сам мер, виявляється, на момент запису програми був у відпустці), яка перекидає відповідальність за стан дитячих майданчиків на ще одного заступника міського голови — цього разу з питань ЖКГ, обіцяючи ведучому донести його запитання до відповідального за сектор ЖКГ в обласному центрі.

Але тут — о диво! — Ярослава Куца запрошує до кабінету сам Андрій Лямін, той самий відповідальний за ЖКГ в Полтавській міськраді, до якого, як припускає ведучий «Контролера», вочевидь, уже дійшли чутки про візит телевізійників із самого телеканалу «Україна».

Чиновник, запросивши ведучого до себе, спершу намагається погасити медійний скандал стандартною відмовкою про те, що його господарство відповідає тільки за ті дитмайданчики, які збудовано бюджетним коштом, а вина за безпеку / небезпеку малих архітектурних форм (виявляється, юридичною мовою дитмайданчики теж так називаються) лежить на мешканцях, які дозволили їх спорудження на прибудинковій території.

Від себе додам, що ці слова абсолютно блюзнірські. Адже всі без винятку мешканці багатоквартирних будинків, байдуже, в Києві чи Полтаві, чудово знають, як то все відбувається — приїхали з раннього ранку браві хлопці на вантажівках, за півгодини встановили стандартні конструкції посеред пісочниці та й поїхали собі. Кому з мешканців, які, прокинувшись, побачили посеред двору яскравий дитячий майданчик, спаде на думку дзвонити в ЖЕК, щоби поцікавитись, чи законно його встановили?

Але, й тут треба віддати належне ведучому, точніше, його професійним навичкам адвоката, Ярослав Куц, що називається, дотискає чиновника «наївними запитаннями» на кшталт: підкажіть мені найкоротший шлях, який допоможе встановити правду про дитячий майданчик за згаданою адресою.

Заступник мера Полтави таки не витримує професійної облоги й здається на милість переможця, переставши зрештою кивати на попередників і пообіцявши послати інспекцію на місце травмування дитини. До того ж, як стверджує Ярослав Куц після своєї зустрічі з заступником мера Полтави, останній має заборонити встановлювати дитячі майданчики на прибудинкових територіях без погодження з владою.

Без висновків-акту комісії, яку пообіцяв створити заступник полтавського мера з питань ЖКГ, мама Олесі Запорожан не зможе піти в суд, як на початку розмови з «Контролером» порадив заступник мера Полтави Андрій Лямін. А до суду в подібних випадках, згідно з практичною частиною програми, де подається чіткий алгоритм дій для тих, хто постраждав через травмонебезпечні дитячі майданчики, треба обов'язково звертатися.

Як і в незабутній «Останній інстанції», «Контролер» теж має на меті допомогти конкретним людям у конкретній ситуації, показуючи, як можна й варто діяти, щоб домогтися справедливості. Щоправда, яким буде рішення суду, навіть якщо постраждалі до нього звернуться, невідомо. Цілком можливо, що рішення місцевих судів будуть так само боягузливими, як поведінка полтавських чиновників, які й досі бояться свого колишнього мера, нині — «простого» депутата міської ради. Андрій Матковський, як між іншим припускає сам ведучий «Контролера», свого впливу на місцевий «істеблішмент» не втратив, адже збирається балотуватися на посаду міського голови на наступних виборах. Тож псувати з ним стосунки ніхто ані з колишніх, ані з нинішніх полтавських чиновників не хоче.

Приміром, ось як Ярослав Куц окреслює алгоритм дій для мами дівчинки Лесі, яка хоче довести, що її дитина отримала компресійний перелом хребта саме через неякісний дитмайданчик.

Перше: «Дитячий майданчик має відповідати вимогам Держстандарту. Їх можна подивитися в наказі “Про правила будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки”» (незрозуміло, чий це наказ. — Авт.)

Друге: «У ЖЕКу чи ОСББ з'ясуйте, на чиєму балансі та на чиїй землі знаходиться майданчик, і туди ж звертайтеся з заявою з вимогою проінспектувати та відремонтувати дитячий майданчик» (якщо він не перебуває на жодному з балансів, невідомо, що робити. — Авт.).

Третє: «Якщо ваша дитина таки травмувалася, і ви певні, що це сталося через небезпечний майданчик, звертайтеся до департаменту ЖКГ місцевої влади. Подавайте скаргу на поганий стан майданчика з вимогою розслідувати нещасний випадок. Відповідальна комісія має встановити, що даний майданчик травмонебезпечний».

Четверте: «Із цими документами та медичними висновками ви можете подавати позов до суду на власника майданчика».

Насамкінець ведучий обіцяє стежити за виконанням обіцянок посадовців, аби жодна дитина більше не травмувалася на небезпечних майданчиках Полтави, закликаючи глядачів писати на його електронну адресу. «І ми обов'язково перевіримо заради правди!» — закликає Ярослав Куц у фіналі програми.

Але в наступному випуску, присвяченому аварійній школі в селі Борбин на Рівненщині, жодних слів про якісь наслідки попередньої перевірки немає. Зате є той самий прем'єрний алгоритм. Тобто — відеозвернення до єдиної справедливої телепрограми, цього разу, на відміну від попередньої, не від індивідуальної жертви чиновницького свавілля, а від колективу. Бо тут уже йдеться про цілу об'єднану територіальну громаду, голова якої за цілий рік так і не зміг збудувати нову школу замість аварійної. Принаймні, на думку знімальної групи програми «Контролер» на каналі «Україна». Далі — те саме, що і в прем'єрному випуску. Тобто знімальна група програми «Контролер» показала, що на місці аварійної школи в селі Борбин дешевше звести нову школу замість її капітального ремонту.

При цьому ніхто зі знімальної групи каналу «Україна» не показав ту саму іншу школу у створеній рік тому місцевій ОТГ, на реконструкцію якої громада виділила 800 тисяч гривень. Дослідивши всі проблеми місцевої об'єднаної територіальної громади в селі Борбин на Рівненщині, ведучий програми «Контролер» знову ж таки, як і в першому випуску, доходить висновку, що всі проблеми на місці можуть вирішувати виключно місцеві ради.

При цьому так само обіцяючи, що програма «Контролер» на каналі «Україна» стежитиме за тим, чи виконає свої обіцянки заступниця голови Рівненської обласної державної адміністрації Світлана Богатирчук-Кривко. Яка на камеру «Контролера» заприсяглася, що коли школа в Борбині завалиться, вона особисто оголосить надзвичайний стан в області й допоможе, чим зможе. Приміром, виділить шкільний автобус, щоби возити борбинських школярів до сусідньої школи.

А ще ця пані заявила, що зробить усе, щоби збудувати нове приміщення для навчань. Але тільки в тому разі, якщо місцева ОТГ виділить ділянку для нової школи. До речі, в розмові з ведучим «Контролера» голова Острожецької територіальної громади (мабуть, ідеться про об'єднану громаду, але саме так протитровано голову створеної рік тому ОТГ. — Авт.) Тарас Гордійчук цю ділянку показав. Проте Ярослав Куц навіть не згадав про це у своїй бесіді із заступницею голови Рівненської ОДА.

Коли саме ведучий «Контролера», як обіцяє наприкінці кожної програми, оголосить наслідки своїх так званих розслідувань, наразі невідомо. Але ми терпляче чекаємо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6770
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ирина
1603 дн. тому
Здравствуйте! Рассмотрите, пожалуйста, моё письмо " Оставшиеся без тепла" ! Мы очень ждем решения проблемы. Мой Контактный телефон 0509613412 и 0680832121
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду