«Смерть Сталіна» як комедія положень

«Смерть Сталіна» як комедія положень

23 Січня 2018
4068
23 Січня 2018
13:00

«Смерть Сталіна» як комедія положень

4068
Вихід цього тижня в український прокат британсько-французької чорної комедії «Смерть Сталіна» очікувано може стати найбільш резонансною подією тижня.
«Смерть Сталіна» як комедія положень
«Смерть Сталіна» як комедія положень

Певною «арт-підготовкою» до цієї прем’єри став випадок в Одесі. 19 січня чоловік, розшукуваний за статтею «хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї», розпочав стрілянину, і перш ніж був знешкоджений, вбив свого товариша й поранив трьох поліцейських. Як потім з’ясувалося, зловмисник мав підпільний міні-цех із виробництва зброї. Фінальною крапкою в цій справі стала несподівана інформація про політичні погляди чоловіка — він був сталіністом.

З огляду на відновлення позитивного ставлення до тирана Йосифа Сталіна і розвиток реваншизму в Росії, всіляко підтримуваного владою, сталіністів може більшати серед проросійських мешканців України. Для яких політична сатира й шалено гомерична комедія «Смерть Сталіна» точно буде нищівним ударом, здатним або доконати їх, або спонукати до мозкового шторму. Ще наприкінці минулого року російський мінкульт перевіряв фільм щодо наявності в ньому «провокації», вишукуючи «знущання» і «розпалювання національної ворожнечі». Депутат тамтешньої думи і представник КПРФ Олександр Ющенко казав: «Ніколи на Заході, тим паче у Великій Британії, не були об’єктивні в оцінках нашої історії… Тему смерть Сталіна називати комедією… Чого він них ще можна очікувати?» Ria.ru написала, що італійський (?) режисер Армандо Іаннуччі «поглумився над Сталіним» і що «у випадку широкого прокату фільму “Смерть Сталіна” в Росії скандал навколо “Матільди” відійде на другий план». А на сайті «Накануне» вийшла стаття із заголовком, який краще давати без перекладу: «Липкий страх европейцев перед мощью советской страны». Закінчення її теж чудове: «Пусть продолжают бояться и дальше — это им только на пользу».

У Росії, після минулорічного опитування «Левада-центру» щодо «найбільш видатної людини в очах росіян», у якому 38 % опитаних поставили Сталіна на перше місце, будь-яка неправедна реакція на «вождя народів» є наклепом і заслуговує на анафему. Втім, треба сказати, що політичного флеру фільм шотландського режисера практично позбавлений, так мало політики в основі французького коміксу, взятого за основу. Тобто творці навмисно відсторонилися від прямих звинувачень суспільства, зосереджуючись не на загальній критиці чи, Боже збав, пропаганді, а на локальній, ситуативній сатиричності. І навіть коли глядач бачить радянський народ, який у своєму сліпому захопленні вождем проривається повз редути енкавеесників, аби побачити померлого, це не виглядає знущанням, а радше констатацією сумного висновку про масовий психоз людей і тотальне задурення мізків. А от окремі особи, так би мовити свита «хазяїна», — це інша справа.

У комедії положень, якою за формою і є «Смерть Сталіна», ставання в певне положення починається після смерті хазяїна, адже і пекельне місце порожнім не буває. Гру очолюють Берія, Хрущов та Маленков, як ті, що найшвидше прибігли до лежачого у власній сечі вождя. Маленков вирішує перевтілитися в «обличчя» партії, Берія бере на себе всілякі організаційні питання, а Хрущова… призначають займатися похованням. Маленков манірно вибирає костюми, натягає на себе корсет і шукає підходящу дівчинку для фото, загалом мало міркуючи про майбутнє. Берія продовжує тортури, злягання з усіма жінками підряд і масові вбивства, але паралельно обдумує варіант перебудови держави. Натомість Хрущов займається лише одним — швидко рухає язиком, заповзаючи до вуха кожного і «облизуючи» всіх, включно із Жуковим, перехоплюючи ініціативу і правління… У цьому багатоголосому і швидкоплинному співі основним чинником для його органічного сприйняття виступає одночасно і хор, і диригент. Голос кожного з героїв прописаний максимально персоналізовано, зі своїм тоном і характером звучання. І тут важливо дати кожному свою партію і не створити в цій поліфонії хаос. Армандо Іаннуччі це вдається, при цьому він створює незбагненну і гармонійну ритмічність — весь хор «працює» дивовижно досконало (при тому що камера бігає між акторами рвучко, як око глядача).

«Мерзенна сімка» головних дійових осіб — Берія, Маленков, Мікоян, Каганович, Молотов, Булганін і Хрущов — уже тільки своїми прізвищами, досі, навіть через 65 років після означеного смертю холодного літа 53-го, викликають огиду. Але, підозрюю, не на Заході, де вони — лише голоси з далекого й мало зрозумілого минулого. Тому кожен із них є просто фантастично пластичним матеріалом акторського різноманіття. Разом і по одинці, вони — мов феєрверк, і сприйняття його відповідне — щасливий сміх та іскристе задоволення. Є небезпека, недалека від реальності, побачити в них певну карикатурність, але її тінь зумовлена жанром фільму та ціллю, де, втім, немає місця гротеску та гіпертрофії. Тут кожний елемент покликаний розфарбувати цю комедію положень, яка за формою, парадоксально, — чорна. Хоча кому як… Саймона Рассела Бела важко було забути після серіалу «Страшні казки», та в образі Берії він перевищив себе і свої попередні ролі, бо його виконання захоплює більше, ніж треба — убивця, духовний монстр і фізичний потвора, Берія, тим не менше, магнітом притягує до себе погляди й думки. Стів Бушемі, граючи Хрущова, точно змушує забути голомозого я-вам-дам-кузькіну-мать, міняючи його на стендап-коміка. Чудовий Джефрі Тембор у ролі Маленкова — це колос кокетства і тонкості, щасливо (для глядача) відтіняючи свого гидотного прототипа. А Джейсон Айзекс, названий у фільмі Жуковим, гадаю, стане центральним кінематографічним цвяхом зими, якщо не року: це ходяча бомба, деталі якої — мачізм, солдафонство і смерть, а його фраза, коли він двічі дає в пику Берії й каже: «Завжди хотів це зробити», цілком може стати загальновживаною цитатою.

Поза тим «Смерть Сталіна», будучи найсмішнішою екранізацією коміксу, — де від коміксу лише назва, — вимагає значно ширшого осмислення. Іаннуччі вийшов за межі стандартного сприйняття і названих фігур історії, і самої історії, і жанру, спромігся зробити не «клюкву про нас», а «родзинку від них». Таким чином ми маємо і задоволення, й інформацію, і свій слід у великому кіно, адже частина локацій знімалася в Києві… О, а ви й не знали!

На фото: постер фільму

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4068
Читайте також
08.02.2018 11:30
Сергій Цигіпа
для «Детектора медіа»
1 675
05.01.2018 12:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
13 030
02.01.2018 15:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
1 769
19.12.2017 10:35
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 329
15.12.2017 15:30
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
3 757
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду