Не зірковий «термінатор» Тищенко в «Ревізорі»

Не зірковий «термінатор» Тищенко в «Ревізорі»

30 Вересня 2017
4254
30 Вересня 2017
11:00

Не зірковий «термінатор» Тищенко в «Ревізорі»

4254
Дебют Миколи Тищенка в програмі виявився настільки вдалим, що цілком виправдав пафосну рекламу, де новий ведучий старого проекту постав в образі першого Термінатора.
Не зірковий «термінатор» Тищенко в «Ревізорі»
Не зірковий «термінатор» Тищенко в «Ревізорі»

Програма «Ревізор» на Новому каналі — довгожитель. Вона існує вже шість років, і йти з ефіру, здається, не збирається, хоча за час існування вже втретє змінює ведучого. Черговий, уже 8-й сезон перевірок на Новому каналі стартував 25 вересня, в своєму звичному слоті — о 19.00. І знову, як це, здається,  трапляється в «Ревізорі» раз на три роки, — з новим ведучим.

Цього разу ним став Микола Тищенко, ресторатор і колишній суддя кулінарного проекту «МастерШеф».

Є на телебаченні проекти, створені під конкретну зірку. Забери з цієї конструкції ведучого — і весь проект розсиплеться на дрібні піщинки. Приміром, неможливо собі уявити «Шустер live» без Савіка Шустера. Викинули Шустера з українських ефірів — зникло й унікальне ток-шоу, хоча багато хто з українських політиків і телеведучих щосили вправляється у спробах повторити успіх цього ведучого.

На початку здавалося, що «Ревізор» на Новому так само «заточено» під Ольгу Фреймут і після її переходу на «1+1» та ще й із аналогічною програмою інспекцій програма Нового не витримає конкуренції й тихо згасне. Але в цьому випадку формат виявився сильнішим за обличчя в кадрі й проект журналістських перевірок закладів громадського харчування та готелів спокійно прийняв нового ведучого в особі Вадима Абрамова. При цьому нічого не втративши. Принаймні, в плані високих вимог до персоналу закладів, які перевіряються.

Точніше, сильнішим виявився не сам формат, який, звісно ж, без людей, які його реалізовують, нічого не вартий, а команда «Ревізора». Недарма ж і Ольга Фреймут, і Вадим Абрамов, і ось тепер — Микола Тищенко, працювали й працюють під пильним оком Ганни Жижі, редактора й натхненника проекту від самісінької розробки. Вона, схоже, й є тією незмінною та незамінною величиною проекту, без якої «Ревізор» посиплеться.

Її «недріманне око», що прискіпливо стежило за Фреймут та Абрамовим, не полишає у спокої й нового ведучого Миколу Тищенка. Хоча, здавалось би, цей професіонал високої кухні та ще й із телевізійним досвідом геть не потребує материнської опіки. Радше, самій Ганні Жижі потрібне його сильне плече, щоб захиститися від хамства персоналу, який команда «Ревізора» перевіряє.

Дебют Миколи Тищенка у програмі виявився настільки вдалим, що цілком виправдав пафосну рекламу, де новий ведучий старого проекту постав в образі першого Термінатора.  Іменну назву — «Ревізор із Тищенком» — також. До речі, певний час реклама нового сезону писалася як «Ревізор з Тищенко», що, безумовно, не відповідає граматиці української мови, яка прагне милозвучності, тобто голосної після приголосної, й де чоловічі прізвища на «енко» відмінюються.

Помилки редактори виправили, за що їм честь і хвала. Проте підозрюю, що на відзнаках, замовлених, вочевидь, заздалегідь, помилки залишилися, бо й сам ревізор, і шеф-кухар відзначеного ресторану грузинської кухні «Мамой клянусь» тримають її так, щоб не було видно перших і останніх літер напису, що персоналізує ведучого. Але менше з тим, адже набагато більше шанувальників формату цікавило, як Микола Тищенко впорається зі своєю роллю.

Повторюся: чудово впорався. Із честю й гідністю. Хоча якось у нього й вирвався відчайдушний зойк: «Как я согласился на эту работу?». Це сталося під час інспекції готелю «Дніпропетровськ», де телезірку змусили переночувати в номері «стандарт». Зі старезними килимовими доріжками, товстим шаром пилюки в кондиціонері, брудом на шафах, іржавою водою з-під крана та іншими принадами «совкового» стилю.

Так, першим випробуванням (без перебільшень) для нового ведучого «Ревізора» стало місто Дніпро. Точніше, чотири тамтешні заклади — вегетаріанське кафе «Домодара», «Чебуречна № 1», ресторан грузинської кухні «Мамой клянусь!» та вже згаданий готель «Дніпропетровськ». Саме під час його інспекції стало зрозуміло: Ольгу Фреймут на Новому пробачили остаточно й безповоротно (тьху-тьху-тьху!). Адже в цьому епізоді показали її перевірку готелю шість років тому. Приємний збіг: під час заселення київських гостей зразка 2017 року ключі їм видавала та сама адміністраторка, яка обслуговувала Ольгу Фреймут 2011-го. Тобто в цьому епізоді «Ревізор» продемонстрував тяглість власних традицій, що не може не тішити.

Від Миколи Тищенка в ролі нового ревізора можна було чекати завищених вимог до власного комфорту у вигляді крутезного райдеру або ж якихось примх у дусі «Я зірка й нюхати йоржик у туалеті не буду!». Але нічого подібного не сталося. «Зірка» поводився дуже скромно й адекватно, втім, не спускаючи об'єктам перевірки жодного недоліку. А їх у дніпровських закладах виявилося чимало. Часом для того, аби показати, якій небезпеці піддають працівники закладів громадського харчування своїх гостей, ведучий експериментує зі своїм здоров'ям. Як це було в «Чебуречній №1». Тут Микола Тищенко, перевіряючи витяжку, розташовану прямісінько над плитою, де смажать чебуреки, відколупав від справжніх покладів жирового субстрату, що назбирався всередині вентиляційного пристрою, цілі шматки, які впали, звісно ж, на заготовку чебурека. «Ревізор» пообіцяв з'їсти випічку з такою сумнівною «приправою», дотримавшись свого слова під час дегустації страв. Коли зірці принесли нормальний чебурек, він повернувся на кухню й демонстративно посипав його шматками бруду з витяжки. Тищенко, звісно ж, не став ризикувати життям і виплюнув чебурек у відро. Але все-таки пожувавши його перед тим. Що це, якщо не справжній подвиг!

Із дебютного для відомого ресторатора випуску «Ревізора» видно, що новому ведучому проекту страшенно подобається власна фізична форма. І хоча тут він, готуючись до сну в убогому номері, не розгулює голяка, як у рекламі, але нагоду побачити Миколу Тищенка в самих трусах глядач таки отримав. Ну що сказати — в чудовій формі пан Микола! Не знаю, які почуття викликали ці кадри в чоловіків, але глядачки, напевно, показуючи на ведучого в кадрі, виказували своїм половинам і за пивне пузо, і за обвислі м'язи.

Здавалося б, людину, яка 22 роки в ресторанному бізнесі, вже нічим не здивуєш. Але персоналу кафе «Домодара» це вдалося — Микола Тищенко вперше в житті побачив вівтар на кухні. Разючий контраст між жахливим безладом у робочому приміщенні й священним вівтарем не лишив байдужим ані ведучого, ані глядача. Тут, до речі, стала в пригоді ще одна чеснота «Ревізора» — шляхетне бажання захищати жінок. Коли один із кухарів нагрубив Ганні Жижі, її партнер одразу ж прийшов на допомогу своєму «недріманному окові».

Новий ведучий настільки вжився в свій образ, що не відчуває жодних незручностей, залазячи під столи й ліжка або ж бабраючись у бруді. Отож, вибір команди «Ревізора» можна вважати вдалим.    

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4254
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду