6800
Автори нового проекту на Новому каналі відтворюють, здається, невимушену атмосферу сільського весілля, де тамада повсякчас робить натяки на сексуальні стосунки між учасниками дійства.
«Квартал» намацав дно в «Зоряних яйцях»
«Квартал» намацав дно в «Зоряних яйцях»

Коли ти бренд, тобі можна все. Скажімо, писати відверту дурню, яку сприйматимуть за одкровення, або ж видавати непристойність за здоровий народний гумор.

«Квартал», — це, безумовно, бренд. Цінний шанувальникам та аналітикам, окрім неймовірної продуктивності, ще й унікальним умінням монетизувати власний продукт на ринку, й не лише внутрішньому.

Хоча в цьому випадку йдеться таки про внутрішній ринок, а саме — прем'єрний випуск нової розважальної програми «Зоряні яйця», виробленої студією «95 квартал» для Нового каналу. Чесно кажучи, після його перегляду ваша авторка впала в стан легкого ступору. Мучило одне альтернативне запитання: «Квартал» таки перетнув межу легкого фолу в бік вульгарщини (російською мовою це звучить краще й виразніше — «пошлость») чи в мене проблеми з почуттям гумору?

Поки дивилася перший випуск «Зоряних яєць», у голові крутився тост однієї родички на дні народження брата: «Вип'ємо за ту дату, коли мама дали тату, бо якби мама не дали, то ми б сьогодні не були». Пригадую мовчанку за святковим столом, що запала після цього «тосту». Все-таки для нашої родини такий гумор виявився неприйнятним. Проте для двоюрідної сестри з Кривого Рога подібні сентенції були чимось природнім і безпосереднім. Чому я це згадала? Тому що Оля Полякова вже під час представлення учасників команд дуже вже «по-народньому», в дусі згаданого «тосту», прокоментувала слова Ксенії Кошової, дружини квартальця Євгена Кошового, що її чоловіка переважно годує теща. «Смотри, а то начнет с тещей...». Тут Оля прикусила язика, виправившись словами: «Шутить начнет с тещей». Але Євген Кошовий показав на пальцях, що вона мала на увазі, підвівши риску реплікою: «Полякова молодец!». Цей міні-епізод, зазначу, викликав шалений ентузіазм і регіт усіх учасників.

«Зоряні яйця», здається, мають на меті відтворити невимушену атмосферу сільського весілля, де тамада повсякчас робить натяки на сексуальні стосунки між учасниками дійства. Не має значення, хто ці учасники — молодята, дружби чи тещі зі свекрухами. Для сільського весілля десь у глибинці Оля Полякова була б незамінною тамадою. Не сумніваюся, що під час перегляду весільного відео її жарти знайшли би сердечний відгук у серцях глядача.

Але ж аудиторія загальнонаціонального каналу, здається, трохи відрізняється від аудиторії любительського відео. Проте ані креативники-сценаристи «Зоряних яєць», ані ведуча, ба навіть учасники дійства так і не зрозуміли цієї різниці.

Тому й зробили нове шоу у форматі невибагливих конкурсів для «зірок». Суть «Зоряних яєць» — нібито змагання двох команд із трьох учасників кожна. В першому випуску троє чоловіків — Арсен Мірзоян, Євген Кошовий та Сергій Середа (команда «Ліги сміху» «Одеські манси», актор скетчкому «Одного разу в Одесі»), змагаються зі своїми половинками — Тонею Матвієнко, Ксенією Кошовою та Настею-Ерікою-МамаРікою.

Уже згаданий епізод із тещею Євгена Кошового, як з'ясувалося далі, був основоположним для «Зоряних яєць». До речі, незрозуміло, чому це шоу назвали саме так, а не інакше. Бо якщо йдеться про крутизну яєць, то до чого тут жінки, в яких, вибачте на слові, з яєць є лише яйцеклітини? Здається, продюсери Нового вирішили просто-напросто заповнити паузу між сезонами битви статей «Хто зверху?».

Чи це такий спосіб продемонструвати свою прихильність до фемінізму? Якщо так, то з цієї демонстрації нічого не вийшло. Занадто заважав загальний примітивізм шоу. Дякувати богові й сценаристам, тут не було неминучих для корпоративів та весіль конкурсів, хто першим укусить яблуко із зав'язаними очима чи швидше когось обмотає туалетним папером. Але, скажімо, конкурс, коли до талії учасників прив'язують мотузку, до якої кріпиться магніт, за допомогою якого вони мають «виловити» з акваріуму рибок, викликає, щонайменше, подив. Річ у тім, що «вудочка» з магнітом на кінчику кріпиться ззаду, тож конкурсант, щоб виловити рибину з акваріуму, мусить добряче поприсідати задом до «водойми». Нікому нічого не нагадує? Так отож! Смішно? Мабуть, справді смішно. Для тих, хто виголошує тости про маму й тата, які колись комусь «дали». Або ж для шанувальників відомого квартальського номера про музикування на роялі в чотири «кінцівки».

Із цієї ж серії й конкурс «Покер фейс». Тут жінкам треба було вгадати, кому з їхніх чоловіків справді робили епіляцію, бо останні мусили ввести їх в оману, або ж симулюючи страждання від нестерпного болю, або ж його стримуючи. Оля Полякова, перевіряючи, хто ж насправді постраждав, обходила мужиків, які лежали в цей час на сцені в махрових халатах під білими простирадлами, не шкодувала слів для своїх вражень. Запитавши, зокрема, в Євгена Кошового, де його труси. Ну й паралельно дорікнувши всім учасникам експерименту тим, що вони ніколи, лягаючи в ліжко, не знімають шкарпеток.

Величезний подив викликає мовний режим «Зоряних яєць». Сценаристи всіх шоу на Новому каналі завжди, незалежно від того, чи володіє українською мовою ведучий (хай це були навіть російські «зірки» на кшталт Катерини Варнави), ніколи не формулювали запитань російською мовою для учасників будь-яких батлів. Але буквально за місяць до набуття чинності закону про мовні квоти на українському телебаченні тут це зробили. Алілуйя й слава «Зоряним яйцям»? Навіщо це робити, якщо всі учасники шоу, в тому числі й ведуча, в безпосередньому спілкуванні легко переходили на державну мову?

Таке враження, що люди, які розробляли цей формат і писали сценарій, просто не володіють ані російською, ані українською мовою, бо назва другого раунду — «Мозкотруска», вбила наповал. Цей покруч іще можна було б якось пояснити, якби йшлося про офіційне використання в програмі українсько-російського суржику. Але ж ні, творці «Зоряних яєць», як уже було сказано, претендують на те, щоб тут «усьо било па-русскі»!

Часом здається, студія «Квартал 95», під маркою якої виходять «Зоряні яйця», просто віддала створення цього продукту на аутсорсинг невідомо кому під своїм брендом.

Насамкінець кілька слів про ведучу. Я вважаю Олю Полякову найдосконалішим тілом українського шоу-бізнесу. Вона, безперечно, має цілковите право демонструвати свої досконалі форми на всіх загальнонаціональних телеканалах як зразок упертої роботи над собою. Оля Полякова також заслуговує на величезну повагу через свою надзвичайну працездатність і вміння створити собі безмежну популярність серед глядачів від «двох до 92» як авторка «народних» хітів і грандіозних шоу на сценах найбільших залів України.і

Але, як колись сказав Сергій Притула під час одного з випусків «Суперінтуїції» на тому ж таки Новому каналі, Оля Полякова геть не вміє розповідати анекдоти. Так само, вочевидь, їй не дано вести шоу на загальнонаціональному телеканалі.

Адже як можна було повсякчас підкреслювати, що Сергій Середа й МамаРіка живуть «у гріху», бо тут зібралися, мовляв, лише одружені пари?

Я вже не кажу про епізод, який принизив Тоню Матвієнко. Оля Полякова сказала, що дружина Арсена Мірзояна сидить із виразом, наче зараз заспіває «Сіла птаха», маючи на увазі щось дико нудне, й почала співати цю пісню. На цей випад Тоня Матвієнко відповіла, що вона зробить це набагато краще за ведучу, й заспівала «Птаху».

Різонув у цій програмі, де брали участь виключно українські зірки, ще перший епізод. Ішлося про виконання пісень у караоке без приголосних. Для мужиків сценаристи підібрали пісню російської групи «Агата Крісті» «Я на тебе как на войне». Для «бабів» — «Все мы бабы стервы». Ну не знайшлося в сценаристів інших пісень, виявляється.

Гадаю, Вакарчук або ж Скрипка на це дуже образилися б.

6800