Про російську пропаганду та її мімікрію

Про російську пропаганду та її мімікрію

29 Березня 2017
2601
29 Березня 2017
10:00

Про російську пропаганду та її мімікрію

2601
Російським пропагандемам полегшують завдання мімікрувати під респектабельну інформацію дві особливості вітчизняних медіа.
Про російську пропаганду та її мімікрію
Про російську пропаганду та її мімікрію

Звична російська пропаганда припинила своє існування 2014 року. Тоді, коли стало очевидним: «російська весна» обмежилася Кримом і Донбасом і агітувати українців за «русскій міръ» — безперспективно. І кремлівські пропагандисти зробили свої висновки.

Відтоді російська пропаганда навчилася бути тоншою, набагато тоншою, ніж раніше. Мімікрувати під буцімто респектабельну інформацію. Заражати респектабельну інформацію своїми меседжами — й навіть не лише меседжами, а й поглядом на світ.

Російським пропагандемам полегшують завдання мімікрувати під респектабельну інформацію дві особливості вітчизняних медіа. Перша — це засаднича відмінність українських ЗМІ від російських. Хоч би що зробила російська влада, а російські ЗМІ тлумачать це як перемогу, якою треба пишатися. Хоч би що зробила українська влада, а переважна більшість українських ЗМІ тлумачать це як зраду, якою треба обурюватися. Російське «геть усе добре» vs українське «геть усе погано». Від об'єктивності, як неважко збагнути, обидва підходи є далекими абсолютно однаковою мірою, бо обидва базуються на огульності. От тільки внаслідок такої особливості російські ЗМІ є стійкими до будь-яких сторонніх впливів, тимчасом як українські ЗМІ залюбки всмоктують будь-які сторонні вкидання, аби лише про владу був негатив.

І друга особливість: наші ЗМІ висвітлюють події за методом фотоспалаху: «Зупинися, мить!» Бо коли навіть в усіх матеріалах буде дотримано геть усіх журналістських стандартів, це не змінить головного: українські медіа подають події у статиці. Факт, інформаційний привід — усе; тенденція, тривалий процес — ніщо. Найнаочніший приклад — блокада окупованих територій. Адже у країні з розвиненим громадянським суспільством ЗМІ мали би стати майданчиком для потужної суспільної дискусії й про економічні стосунки з окупованими територіями, й про діяльність зареєстрованих в Україні підприємств, що розташовані на тих територіях. Зокрема й про роль та місце олігархів у цих економічних стосунках, і про те, чи не беруть олігархи в такий спосіб Україну в заручниці. І дискусія ця мала би відбутися ДО БЛОКАДИ — й отже, цілком могло б бути, замість блокади.

Але... поки грім не гримне, поки кількісні зміни не перейдуть у якісні — немає інформаційного приводу. Не кажучи вже про те, що навіть коли грім таки гримнув, у багатьох медіаматеріалах чітко проглядає: блокада цікавить не сама по собі, не по суті як явище, а лише під кутом зору висловлювань та дій тих або інших політичних персонажів. Блокада лише як привід і нагода чергового разу висловити своє ставлення до тих персонажів. Персоніфікація подій, доведена до абсурду: персони — все, події самі по собі — ніщо. Події лише як двобої між політиками, лише з погляду: от цікаво, хто переможе.

Оця от статичність, миттєвість інформації відкриває широкий простір для маніпулювання динамікою. Дозволю собі медичне порівняння. На запитання про стан хворого лікарі завжди відповідають: «Динаміка позитивна», або: «Динаміка негативна», або: «Стан стабільний», тобто без змін. Бо сам по собі перелік симптомів на даний момент не каже геть ані про що. І «слабо позитивна динаміка» — це далеко не те саме, що «наростання негативних тенденцій», хай навіть самі по собі симптоми у другому випадку кращі.

Так, в Україні чимало приводів для громадського невдоволення, чимало що заслуговує на оцінку «погано». Але що значить «погано»? Гірше, ніж очікували після перемоги Майдану? Гірше, ніж сподівалися — подеколи необґрунтовано? Гірше, ніж могло б і мусило б бути? А чи гірше, ніж було до перемоги Майдану? Це — дуже принципова різниця. От у цьому й полягає завдання російської пропаганди — переконати українське суспільство, що гірше, ніж було.

Випадає з громадської уваги й той факт, що нині ЗМІ незрівнянно більше й ретельніше, ніж раніше, вивчають діяльність владоможців. І виникає ефект, відомий ще з горбачовських часів під назвою «а от раніше літаки не падали»: за часів Перебудови радянські ЗМІ вперше почали повідомляти про авіакатастрофи, до того — ні (хоча були роки, коли на СРСР припадало до третини великих авіакатастроф у світі). Така злива негативної інформації, якої раніше не було, спонукала аудиторію вважати, що в галузі безпеки авіаперевезень стався різкий провал — хоча насправді саме за горбачовських часів спостерігалося різке зменшення кількості великих авіакатастроф і загиблих у них. Люди не знали й не могли знати, як раніше було насправді — й тому порівнювали інформацію зі ЗМІ «сьогодні» й «учора» без поправки на геть різну міру гласності. Те саме відбувається й тепер: українці порівнюють кількість негативу тепер із кількістю негативу за часів Януковича — і бодай на підсвідомому рівні в них формується переконання, ніби стало гірше, ніж було тоді. «От, тепер знову темники з'явилися — а навіть за Януковича їх не було», — довелося нещодавно почути від вельми інтелектуального й добре освіченого співрозмовника. А звідкіля в нього така інформація? Та з наших же ЗМІ, причому найдемократичніших, які звичайні розробки для спікерів політичних сил (а не для ЗМІ!) публікують під назвою «темники».

Коли ж мова заходить про суто матеріальний бік життя в Україні, яких тільки епітетів не добирають наші ЗМІ. От тільки давно вже не доводилося бачити згадок про те, в якому стані залишив економіку країни попередній президент-утікач. А чи тоді, 2014 року, про економічні результати правління Януковича нам зухвало брехали? «За Януковича люди жили набагато краще» — це вже стало ледь не загальним переконанням. І наші ЗМІ не поспішають його коригувати. Не поспішають нагадувати про той факт, що Янукович утік саме тоді, коли джерел отримання грошей для підтримування економіки на плаву більше не стало — навіть обіцяний йому російський кредит так і не було повністю надано.

Навряд чи Лешека Бальцеровича можна назвати або ангажованим, або недостатньо кваліфікованим. Але от його думка про наявну в Україні динаміку ситуації докорінно відрізняється від загальнонавіюваної. Та одна публікація одного лише Бальцеровича погоди не зробить — а загалом у ЗМІ в пошані зовсім інші експерти.

Тож без динаміки розвитку ситуації в Україні, без порівнянь із тим, що було, найщиріші й найшляхетніші прагнення ЗМІ можуть дати вельми неочікуваний результат. От тільки... Негатив — це завжди гучний факт, великий негатив — це сенсація. Позитив — це найчастіше низка малопомітних, поступових зрушень, кожне з яких саме по собі ніяк не тягне на те, щоби бути інформаційним приводом. Новини сповнені негативу — як чимало хто скаржиться? Але це — особливості жанру. Бо позитив у новинах — це нескінченні «вісті з полів» та «битви за врожай», а ще нескінчений паркет: «Дорогий Леонід Ілліч прийняв посла Франції за посла Великої Британії й мав із ним тривалу бесіду». Почитайте радянські газети догорбачовської доби — й усе побачите.

Утім, позитивні новини теж бувають. Скажімо, 1 жовтня минулого року (ще до цьогорічного загострення) в Авдіївці було відновлено трамвайний рух. Так, на маршрут вийшов один трамвай, і сам маршрут проліг лише неушкодженою частиною колії — від краю центру до коксохіму. Але ж подія була глибоко символічною! Чи повідомляли про неї центральні ЗМІ?

Новини та розслідування — це нині основні тренди наших ЗМІ. (Тут варто, мабуть, уточнити, що розвинений ринок ЗМІ — це стан, коли є різні ЗМІ, на будь-який смак і на будь-який рівень; коли ж майже всі ЗМІ наввипередки женуться за одними й тими самими трендами — це навряд чи ринок у засадничому розумінні цього слова.) Й обидва ці жанри за природою своєю налаштовують аудиторію переважно на негатив.

Аналітика — єдиний жанр, який може розставити все по своїх місцях, дотримати баланс між негативом та позитивом, показати ситуацію в динаміці. Але останнім часом чимало ЗМІ під аналітикою почали розуміти розлогі добірки цифр та цитат. Щось, написане спеціальною мовою для фахівців. Щось, перевантажене фактами, де висновки неочевидні, і їх зведено до мінімуму — а чи, принаймні, вони губляться в надлишковому фактажі. Так, аналітики без фактажу не буває — але ж це не означає, що чим більше механічно звалених до купи фактів, тим кращим є аналіз!

Решту ж аналітики поруч із публіцистикою маргіналізовано до категорії блогів, де всі можуть писати про все, де притомний аналіз стоїть поруч із суто обивательськими стереотипами й на тих самих правах, де аргументовані тексти перемішано з суто емоційними. Такий собі самвидав, різновид соціальних мереж, де редакційне втручання й редакційний відбір — мінімальні.

А все це призводить до того, що російські пропагандистські меседжі й російський пропагандистський світогляд розчиняються в українському медіапотоці, і їх уже непросто відрізнити. У результаті ж дедалі більшає людей, які з гіркотою кажуть: «Тепер я вже розумію, що Майдан був найбільшою трагедією в історії України». Чого російській пропаганді й треба.

Фото: thedailybeast.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2601
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
2581 дн. тому
Как профессионалы, вы не можете не замечать, что наши СМИ работают по такой же схеме. Пропаганда по 1+1 такая же, как и на Первом канале РФ. Пора признать, что дерьмо льётся с двух сторон. И мы ничем не лучше
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду