Довженко голосом Вертинського

Довженко голосом Вертинського

28 Листопада 2016
2804
28 Листопада 2016
09:06

Довженко голосом Вертинського

2804
Документальна стрічка Юлії Лазаревської про Олександра Довженка фокусується на темі війни і знаковій для класика світового кіно роботі «Україна в огні»
Довженко голосом Вертинського
Довженко голосом Вертинського

25 листопада, у роковини вшанування пам’яті Олександра Довженка, у Будинку кіно відбулася прем’єра документальної стрічки про кіномитця «Загальний зшиток». А увечері 26 листопада картину змогли переглянути і глядачі «UA:Першого».

Фільм знято кіностудією Національної спілки кінематографістів України «Кінематографіст» на замовлення Держкіно. Автором «Загального зшитку» є кінорежисер і художниця Юлія Лазаревська, а сценаристом виступив дослідник історії культури, кінокритик, лауреат премії імені Джеймса Мейса-2016 Сергій Тримбач. Оператором стрічки є Микола Мандрич, який, зокрема, раніше співпрацював з лідером «київської школи наукового кіно» Феліксом Соболєвим. В озвучуванні картини задіяні зірки українського кіно й театру Лариса Кадочникова (голос Юлії Солнцевої) та Олексій Вертинський (голос Олександра Довженка).

«Загальний зшиток» – епізоди з біографії класика світового кінематографу періоду Другої світової війни. Цей період охоплює, зокрема, особисте сприйняття Олександром Довженком цих подій (наприклад, у зруйнованому Києві), визнання його стрічок, евакуацію Київської кіностудії до Ашхабада, роботу воєнкором газети «Красная звезда» і співпрацю з військовими кіооператорами. Як зауважує у спогадах удова митця, актриса і кінорежисерка Юлія Солнцева, щоразу вони з Олександром Довженком відправляли операторів на війну і щодня чекали на них. Два роки роботи з цією хронікою, зауважує вона, лишили невідворотній слід.

Війна, вогонь, цензура, руйнування України і українців, як ішлося під час виступу творчої групи, – питання, актуальні дотепер, адже, як і у фільмі, нині «солдати йдуть на Схід». «Матеріал [фільму] непростий. Матеріал війни. І Довженко, і війна триває», - наголосив Сергій Тримбач.

Створено чорно-білу стрічку на основі емоційних щоденникових записів і листів Олександра Довженка, оповідей його вдови Юлії Солнцевої. Увійшли до «Загального зшитка» факти з документів з архівів НКВС СРСР. До речі, прем’єра викликала інтерес і в істориків. Зокрема, був присутній доктор історичних наук Юрій Шаповал.

Автори фільму обрали стримано неофіціозну інтонацію розповіді. «Я смотрю на тот ужас, который творится в кино, и думаю: ну, кино – это так-сяк, а если такой же ужас творится и в оборонной промышленности? Дураки – это страшное явление», – лунає цитата з «агентурного донесення від 24 липня 1940 р. про висловлювання О. П. Довженка», і зал не знає – сміятися чи плакати. Тут же витяг з архіву змушує здригнутися, уявляючи реалії 1940-х: «Взять Довженко и Солнцеву в разработку».

Візуальну стилістику картини реалізовано як хроніку. Фрагменти стрічок Олександра Довженка, які включено до фільму, художньо візуалізують його тези зі щоденникових записів. Зокрема, згадується і про фатальний для кінодраматурга сценарій кінокартини «Україна в огні», через який Олександра Довженка викликали до Сталіна, який віддав наказ заборонити зйомки стрічки.

Документальні кадри, зокрема, Київ воєнного періоду показано з акцентом на його мешканців. Також стрічка відтворює реконструйовані епізоди зі сну Довженка і його реалій. Акцент авторка фільму Юлія Лазаревська зробила і на світлинах Олександра Довженка. За її рішенням, ці зображення подано у трикратному повторі постаті Довженка у кожному кадрі. Цю візуальну ідею прокоментував «Детектору медіа» оператор Микола Мандрич: «Духовно людина не складається тільки з одного тіла. Апостол Павло каже про духовне і душевне тіло, а фізичного він не згадує. Будь-яка постать є дуже складною особистістю, а тим паче такий майстер, як Довженко. І скільки ми торкатимемося теми таких постатей, щоразу відкриватимемо їхню першу-другу-третю сутність».

У ролі Довженка знявся Олександр Пащенко. Втім, найпомітніші ролі у цьому фільмі, за відгуками присутніх у кінозалі митців, – голосові. «Подібних хронікальних документальних фільмів не існує, – сказав у коментарі «Детектору медіа» драматург Богдан Жолдак. – Адже голос Вертинського стовідсотково відтворив [голос] Довженків з усіма його дефектами російського мовлення. Це найбільш вражаюча складова цього фільму: тут ми чуємо живого Довженка, і ніяка кінохроніка раніше на це не була здатна». А Микола Мандрич додає: «Вертинський показав джазове виконання цієї ролі».

Сергій Тримбач відзначив, що таку благородну вимову в російській, як у Лариси Кадочникової, у Києві годі було знайти. І додав, що саме завдяки авторській позиції режисерки фільму Юлія Солнцева в «Загальному зшитку» сприймається як персонаж позитивний.

Кінокритик Сергій Васильєв підсумував: «Фільм запам’ятався в першу чергу майстерно дібраними щоденниковими автентичними записами, їхньою вибудованою драматургією. Доповнено їх хронікою, кадрами з фільмів Довженка і зйомками, зробленими безпосередньо для документального фільму. Завдяки такому поєднанню, а також озвучуванню Довженкових текстів, які засвідчують ту важку ситуацію, в якій він існував – адміністративного, поліцейського, енкаведистського нагляду – фільм постає переконливою правдивою документальною картиною і дозволяє зробити певні алюзії. Адже Україна, що нині знаходиться у вогні, фактично обпалюється тими самими силами нацистського, фашистського ґатунку, що й раніше. Лише тепер вони більшою мірою передусім походять від Росії».

В одному зі щоденникових записів Олександр Довженко не приховує розпачу через наслідки заборони сценарію стрічки «Україна в огні». Зокрема, пише він, п’ятнадцять його «врожаїв» були щасливими, а один, шістнадцятий, йому не простили.

Звертаючись до глядачів, Юлія Лазаревська нагадала, що крім фільмів і нематеріального спадку Олександр Довженко залишив нам і сад. «Зараз це зимовий сад, але він – живий», – акцентувала кінорежисерка.

На фото – Юлія Лазаревська і Сергій Тримбач

Фото - «UA: Перший»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду