Бій із тінню Саакашвілі: канали на низькому старті

Бій із тінню Саакашвілі: канали на низькому старті

3 Червня 2016
2905
3 Червня 2016
13:30

Бій із тінню Саакашвілі: канали на низькому старті

2905
Обшуки в Одеській обласній державній адміністрації 26 травня телеканали подавали немов під копірку, а потім забули про них
Бій із тінню Саакашвілі: канали на низькому старті
Бій із тінню Саакашвілі: канали на низькому старті

Минулого тижня на фоні інформаційної хвилі навколо звільнення Надії Савченко інші події були в тіні. Зокрема, йдеться про обшуки в Одеській обласній державній адміністрації 26 травня. Ця подія за інших умов мала шанси перерости в початок повномасштабного скандалу. Зважаючи на політичну складову дійства — про що йдеться, до прикладу, в матеріалі «РБК Україна»:

«Ситуація викликала переполох на Банковій. В Одесу терміново вилетів перший заступник глави АП Віталій Ковальчук, який відповідає за роботу з головами ОДА. Про що саме він розмовляв з Саакашвілі достеменно невідомо.

Джерела “РБК-Україна” в оточенні президента стверджують, що після повернення Ковальчука з Одеси Порошенко розпорядився зам'яти скандал з силовиками. Ще до цієї історії Саакашвілі пообіцяв, що буде брати участь у парламентських виборах в Грузії, які пройдуть у жовтні».

Невідомо, чи інформаційна хвиля зупинилася через те, що, за даними видання, на Банковій цю тему зам’яли. Втім, першого дня, коли стало відомо про обшуки, в прайм-таймових новинних блоках більшість каналів долучилися до гри. А два канали взагалі розтягнули задоволення аж на два дні — «1+1» та «Інтер».

Натомість кілька загальнонаціональних каналів цю тему в прайм-таймі проігнорували. Йдеться про канали групи Віктора Пінчука ICTV та СТБ, а також про канал «Україна» Рината Ахметова.

На «1+1» 26 травня видали лише начитку в студії. Але «компромативний» меседж на адресу Саакашвілі є очевидним.

На початку ведуча каже про спецоперацію. Додаючи ситуації нотки «блокбастеру». Хоча обшук, про який на початку вона каже, — це звичайна слідча дія: «Обшуки в Одеській обладміністрації. Спецоперацію у кабінеті помічника і радника Михеїла Саакашвілі сьогодні проводили слідчі Генпрокуратури і СБУ».

У тексті автор називає Теймураза Нішніанідзе фігурантом процесуальних дій. Хоча це не зовсім коректно. Адже фігурантом є згаданий благодійний фонд «На благо Одеси»: «Фігурант процесуальних дій Теймураз Нішніанідзе, колишній генконсул Грузії, а також благодійний фонд "На благо Одеси", в офісі якого теж шукали докази у кількох кримінальних провадженнях».

Крім того, про те, що Теймураз Нішніанідзе перебуває в статусі підозрюваного, нічого невідомо. Про це, наприклад, пише Deutsche Welle з посиланням на слова Генерального прокурора України Юрія Луценка. Йдеться лише про розслідування кримінального провадження за фактом «незаконних операцій із відшкодування ПДВ»: «А обшук проводився в рамках кримінального провадження за фактом незаконних операцій з відшкодування ПДВ посадовими особами генерального консульства Грузії в Україні у 20122013 роках».

При цьому цікаво, яким чином редакція інтонаційно розставила акценти щодо фактів, які «накопали» слідчі. Мовляв, «згідно з матеріалами справи, дипломати отримали майже 20 мільйонів гривень за, нібито, придбані в київських магазинах брендові речі». Таким чином автор начитки ставить під сумнів не загалом факт отримання 20 млн грн. за відшкодування ПДВ, чого в судовому порядку ще не доведено, а що ці 20 млн були отримані за купівлю брендових речей.

Друга частина начитки — суцільний «наїзд» на Нішніанідзе. Редакція оцінно каже, що фонд, очолюваний екс-консулом, неодноразово опинявся в центрі скандалів: «Фонд "На благо Одеси", який очолює Нішніанідзе, неодноразово опинявся у центрі скандалів».

А далі редакція без жодних посилань перелічує скандальні «факти», що, мовляв, компрометують Сашу Боровика та голову Одеської ОДА: «Він купував дорогі автівки для одеських чиновників, через нього оплачувалися перевиборчі ролики соратника Саакашвілі Саші Боровика. Звідти надходили кошти на закордонні поїздки губернатора тощо».

Як йдеться у згаданій статті «РБК-Україна», до поширення даних про використання коштів фонду долучився нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Дмитро Голубов:

«Ми детально розбиралися в цій ситуації, а у Саакашвілі був після цього серйозна розмова з президентом. Після цього він затих», — згадує співрозмовник “РБК-Україна” в керівництві АП. Тоді ж кулуарами поповзли чутки про те, що у команди президента є компромат на Саакашвілі, нібито мова йшла про платіжки, з яких начебто випливало, що фонд "На благо Одеси" оплачував чартери для голови ОДА і не тільки це. Схожі документи в цей час оприлюднив депутат від БПП Дмитро Голубов».

Ім’я Голубова, як зацікавленої в темі людини, фігурує і в матеріалі місцевого видання «Думская». Також там фігурує й ім’я народного депутата України від «Народного фронту» Євгена Дейдея: «Народный депутат Украины Евгений Дейдей заявляет: использование средств из благотворительного фонда “На благо Одессы” не по прямому назначению возмутило членов Союза участников АТО. 20 миллионов гривен, которые губернатор Одесской области растратил на нужды своей команды, в зоне АТО пригодились бы больше, — утверждает нардеп».

У начитці про обшуки редакція «Плюсів» зазначає, що «Генпрокуратура і СБУ від коментарів поки що утримуються». Втім, чомусь жодного коментаря немає від людини, яку редакція назвала фігурантом процесуальних дій, — Теймураза Нішніанідзе. Якщо ж і він відмовив, редакція нічого не каже про те, що намагалася в нього взяти коментар.

Контрольний постріл — наприкінці начитки. Ціль — Саакашвілі. Він, зі слів редакції, «неодноразово використовував силовиків для розв'язання конфліктних ситуацій на Одещині». Цю інформацію подано узагальнено, без посилань та конкретики. Тим паче синхрон, який іде в ефірі після цих слів, стосується ситуації з обшуком в ОДА. В ньому Саакашвілі обурюється діями слідчих і силовиків із СБУ. Таким чином редакція ніби насміхається з голови Одеської ОДА:

«Михеїл Саакашвілі, голова Одеської облдержадміністрації: Вообще уже у них крыша поехала? Они заперли наших сотрудниц, которые испуганные сидели уже там последние четыре часа, пока меня здесь не было. Автоматчики стоят над головой. Какие-то швондеры, прокурор Генеральной прокуратуры и выполняют этот позорный политический указ. Я говорил сейчас с генеральным прокурором. Я потребовал у него немедленно отозвать эту шваль отсюда прямо, этих своих следователей».

Загалом же ця інформація зміщує центр уваги на персону очільника Одеської області й відвертає увагу від теми самого обшуку.

Водночас слід зауважити, що редакція оперативно не відреагувала на повідомлення на сторінці у Фейсбуку Лариси Сарган, прес-секретаря Генпрокурора Юрія Луценка. Вона, з посиланням на свого шефа, заявила: «Слідчі дії в Одесі здійснювалися на законних підставах, політична складова виключена». Час публікації повідомлення — 20:04. Тобто за півгодини до завершення ефіру випуску новин. Натомість новина про обшуки вийшла на 46-й хвилині ефіру.

Наступного дня, 27 травня, редакція вже подала сюжет про обшуки в Одеській облдержадміністрації.

Цього разу на перший план у зображенні конфлікту редакція виводить також двох головних героїв — Генпрокуратуру та персону Михеїла Саакашвілі. Це можна зрозуміти з тексту підводки до сюжету, де жодним чином не йдеться про Теймураза Нішніанідзе. Хоча саме діяльність його благодійного фонду стала приводом для обшуку.

«Слідчі дії в будівлі Одеської обласної адміністрації законні і пов'язані з розслідуванням діяльності кількох благодійних фондів, зокрема і місцевого "На благо Одеси". Про це сьогодні офіційно заявили в Генеральній прокуратурі. Натомість очільник Одещини Михеїл Саакашвілі твердить: операція силовиків — замовне політичне шоу».

В самому сюжеті позиція Нішніанідзе подається. Але його ім’я, як і загалом тему обшуку, журналіст прив’язує до імені Саакашвілі та виводить у сюжеті на другий план. Крім того, автор оціночно називає заяви Саакашвілі скандальними:

«Кор.: Обшуки в адміністрації Саакашвілі не мають політичної складової. Про це заявив генпрокурор Луценко, коментуючи скандальні заяви одеського губернатора, які пролунали під час слідчих дій в обладміністрації напередодні.

Михеїл Саакашвілі, голова Одеської ОДА: Я говорил сейчас с генеральным прокурором. Я потребовал от него немедленно отозвать эту шваль отсюда, б...дь.

Кор.: Як з'ясувалося, обшук проводився на вимогу депутатських запитів про перевірку діяльності фонду "На благо Одеси". Його очолює наближений до Саакашвілі Теймураз Нішніанідзе. Сьогодні він обурений, чому слідчі прийшли не до фонду, а в обладміністрацію.

Теймураз Нішніанідзе, голова благодійного фонду "На благо Одеси": Если они хотят ознакомиться с деятельностью фонда, есть офис фонда, есть бухгалтерия, есть документация. Зачем лезть туда, где их априори нет».

Журналіст намагається вивести на чисту воду згаданий фонд, заявляючи, що в його офісі слідчі таки не провели обшуку. Мовляв, за місцем реєстрації перебуває «геть інша структура»:

«Кор.: Виявляється, що слідчі напередодні все ж намагалися обшукати офіс фонду, однак не знайшли його і дійсно по юридичній адресі організації перебуває геть інша структура.

Журналіст: Они здесь не базируются? Нам сказали наверху, что давно у нас не снимают?

Чоловік: Их не было здесь. Нас уже вчера за целый день замучили».

Та у згаданому матеріалі Deutsche Welle зазначається, що офіс благодійного фонду «На благо Одеси» перебуває в Одеській ОДА. Справді, фактична та юридична адреса можуть не збігатися:

«Генпрокурор наполягає, що фонд, який розташовується у будівлі Одеської ОДА, потрапив під увагу правоохоронців через те, що екс-генконсул Грузії в Україні Нішніанідзе, який має стосунок до цього фонду, отримав відшкодування ПДВ на суму близько 20 мільйонів гривень».

Журналіст «1+1» між тим доходить висновку, що обшуки були в ОДА, тому що Теймураза Нішніанідзе «завжди можна побачити в обласній адміністрації». І знову його ім’я пов’язує з Саакашвілі, демонструючи при цьому світлину. Мовляв, Нішніанідзе керував на одному із офіційних заходів протоколом зустрічі:

«Кор.: Теймураза Нішніанідзе, на відміну від офісного центру, завжди можна побачити в обласній адміністрації. Ось на цих світлинах, наприклад, він керує протоколом офіційної зустрічі Михеіла Саакашвілі, то ж слідчі отримали дозвіл на обшук там, де фігурант справи буває частіше. Прокурори підозрюють колишнього консула Грузії, а нині очільника фонду "На благо Одеси" Теймураза Ніншіанідзе у незаконному відшкодуванні ПДВ на майже 20 мільйонів гривень.

"В ході обшуків було вилучено достатньо інформації, яка буде використана слідчими СБУ та ГПУ в рамках вищезазначеної справи. А також при розгляді справ про неправомірні дії посадовців в нинішній час"».

Насправді автор матеріалу міг подати думку експерта, щоби принаймні допомогти з’ясувати, чого в цій ситуації більше: політики чи закону. Про конфлікт цих версій ішлося в підводці до сюжету.

Такий «розбір» намагався зробити, до прикладу, автор матеріалу Deutsche Welle. Так, у статті з посиланням на експерта зазначається, що за формальними критеріями обшук можна було проводити:

«Як зауважує юрист з кримінального права Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, строки давності розгляду цієї справи не пройшли, тому правоохоронці мають всі законні підстави проводити обшук в рамках відкритого кримінального провадження.

Його, однак, насторожує, що кримінальне провадження проти Нішніанідзе веде ГПУ. "Цим мала займатися податкова поліція, а не ГПУ. Нинішня політизована система призначення керівників ГПУ та СБУ передбачає, що люди з Генпрокуратури можуть бути політично лояльними до влади і їх можуть використовувати для політичних ігор", — вважає Банчук».

Натомість у сюжеті «Плюсів» — жодного аналізу. І версія ГПУ лідирує. Адже ще на початку матеріалу зазначається з посиланням на Генпрокуратуру, що дії є законні. Альтернативна версія не розглядається:

«Кор.: Також генпрокурор зазначив, що незаконних дій не здійснювалося. Прес-секретар Генеральної прокуратури також звернула увагу, що фондом "На благо Одеси" не обмежиться, найближчим часом ревізія відбудеться і в багатьох інших благодійних фондах, які працюють в різних регіонах країни».

«Інтер» також подавав тему протягом двох днів.

26 травня вже в підводці до сюжету ведучий «заряджає» глядача — натякає, що обшуки можуть бути початком кінця політичної кар’єри Саакашвілі. Хоча, нагадаю, обшуки не мають прямого стосунку до персони губернатора Одещини:

«Обыски в Одесской обладминистрации. Что искали люди в погонах, что нашли, как на это отреагировал губернатор Михаил Саакашвили, и правы ли те, кто усматривает в этих обысках начало конца его карьеры в Украине? Репортаж наших корреспондентов».

У сюжеті акценти в інформації про причини обшуку розставлені так само, як і у колег із «1+1». Ставиться під сумнів не загалом факт отримання 20 млн грн., а факт купівлі товарів за ці кошти. Крім того, автор оцінно каже про незаконність отримання коштів:

«И вот, по данным следователей, в этот период Нишнианидзе и его подчиненные незаконно получили 20 миллионов гривен в качестве возмещения НДС за якобы приобретенные для консульства товары. Правоохранителей интересует финансовая документация, электронные носители памяти.

– Понятые! Понятые, пройдите!»

Журналіст зазначає, що з цим обшуком чиновників «застали врасплох». Таке оцінне судження наводить на думку, нібито чиновники робили щось протиправне в цей момент:

«Одесских чиновников застали врасплох. Заместители губернатора ничего не комментирует. Внутрь помещений их уже не пускают.

Они закрылись сейчас в кабинете, выйдут, тогда будем выяснять все обстоятельства!”».

Автор матеріалу каже про начебто незаконність дій під час обшуків. Але жодним чином журналіст не намагався з’ясувати з допомогою експертів — законними чи незаконними були дії силовиків:

«Кор.: Спустя пару часов появляется Михаил Саакашвили. Говорит, вынужден был взломать дверь, потому что сотрудников в кабинете держали взаперти без доступа адвокатов. А это, мол, незаконно.

Михаил Саакашвили, председатель Одесской ОГА: Вообще уже у них крыша поехала! Они заперли наших сотрудниц, автоматчки стояли над их головой, какие-то швондеры».

На відміну від Саакашвілі, який не має прямого стосунку до фонду «На благо Одеси», журналіст подає думку Теймураза Нишнианидзе без синхрону. Крім того, з посиланням на нього кореспондент каже про політичну складову справи. Також не розбираючи цієї версії з допомогою експерта:

«Кор.: Чуть позже о политической подоплеке обысков на пресс-конференции сказал и сам Теймураз Нишнианидзе. Что же касается ГПУ, то ближе к вечеру на сайте ведомства появилось сообщение — в ближайшие часы Генпрокурор Юрий Луценко заслушает доклад о том, насколько законны были следственные действия, и по результатам проинформируют общественность дополнительно».

До речі, ближче до кінця ефіру редакція оперативно відреагувала на офіційну заяву ГПУ щодо обшуків. На відміну від «ТСН»:

«И вот появилась реакция Генерального прокурора Украины на обыски в Одесской обладминистрации. На странице ГПУ в Facebook Юрий Луценко заявил — следственные действия в Одессе осуществлялись на законных основаниях, политическая составляющая исключена…»

Наступного дня — ще один сюжет. Ведучий у підводці оцінно називає обшуки «скандальною одеською справою»: «Еще об одном скандальном одесском деле — вчерашних обысках в обладминистрации. Наш корреспондент Анна Каменева пыталась выяснить все детали этой истории: что же все-таки искали, что нашли и с чем могут быть связаны действия столичных следователей в Одессе».

Як і на «Плюсах», на перший план історії в сюжеті журналіст ставить персону Саакашвілі: «После обысков в ОГА страсти в Одессе так и не утихли. Губернатор Михаил Саакашвили накануне вечером раздает интервью. Громкие заявления и возмущения.

Михаил Саакашвили, глава Одесской облгосадминистрации: Есть обычный заказняк, обычные воры, коррумпированные жулики, которые ничему не научились после Майдана, которые сидят в высших эшелонах власти и которые чинят вот этот произвол».

Авторка матеріалу некоректно каже про радника Саакашвілі як про головного фігуранта справи. Адже, нагадую, він навіть не є в статусі підозрюваного: «Кор.: Главный фигурант этого дела — советник Саакашвили Теймураз Нишнианидзе. В 11-13 годах он возглавлял генеральное консульство Грузии в Одессе».

Журналістка, як і її колега попереднього дня, ніби під копірку, ставить під сумнів не думки слідчих про незаконність отримання 20 млн грн. (це потрібно ще довести в суді), а купівлю цим коштом товарів для консульства Грузії в Одесі, яку очолював Теймураз Нішніанідзе: «Именно в этот период, по мнению следователей, он незаконно получил 20 миллионов гривен в качестве возмещения НДС за якобы приобретенные для консульства товары».

Водночас щодо іншого епізоду справи — подача більш коректна. З наданням думки самого керівника благодійного фонду:

«Второй эпизод — это уже события последнего года. Якобы Нишнианидзе растратил 14 миллионов гривен благотворительного фонда "На благо Одессы". ГПУ обыскала его квартиру и офис фонда. Говорит, изъяли уставную документацию, флешки, его мобильный телефон и 5 тысяч долларов личных сбережений. Что искали в ОГА — не понимает.

Теймураз Нишнианидзе, глава благотворительного фонда: Там не находилась никакая документация. Никакого отношения благотворительный фонд "На благо Одессы" не имеет ни к моей работе на службе как дипломата, никакого отношения не имеет, в том числе, и к областной администрации. Если правоохранительные органы, гнилая система хочет поставить шоу и затянуть нас в политику — у них это не получится».

Журналістка оцінно каже, що зазначений фонд — «давно в центре скандалов». Й узагальнено посилається на «многие СМИ». І з цим некоректним посиланням на джерело журналістка «наїжджає» на голову Одеської ОДА: «Кор.: Этот фонд — уже давно в центре скандалов. Многие СМИ писали — деньги шли не всегда на благотворительность. Мол, за счет фонда закупались дорогие автомобили, оплачивалась предвыборная кампания Саши Боровика, заграничные поездки губернатора и антикоррупционные форумы. А деньгами сбрасывались бизнесмены».

На те, що ціллю сюжету є Саакашвілі, вказує синхрон, який іде після закадрового тексту. В ньому політолог дає меседж: мовляв, команда Саакашвілі «разваливается на глазах»:

«Геннадий Чижов, политолог: Бизнесмены, которые вносили туда деньги, они будут постепенно отходить от Саакашвили. Это тенденция очень давно наметилась. Уже это отразилось. Мы видим, как разваливается его команда на глазах. Саакашвили уже намекают, что нужно искать информационный повод — давно пора, чтобы стукнуть громко дверью и уходить из этого региона».

Інший меседж у сюжеті: обшуки — це, можливо, «начало конца карьеры Саакашвили в Украине». Тобто той же меседж, який озвучував ведучий у підводці до сюжету на цю тему днем раніше, 26 травня.

При цьому авторка, подаючи цю думку, маніпулятивно посилається на невідомих експертів. Хоча думка лунає тільки одного політолога, наближеного до співвласника телеканалу «Інтер»:

«Кор.: Обыски, считают эксперты, это только начало. Возможно, даже начало конца карьеры Саакашвили в Украине.

Кость Бондаренко, политолог: Обыски — это только уже параллельный процесс. Они не являются самодостаточным процессом, чтобы похоронить Саакашвили. Закат карьеры у него начнется тогда, когда у него начнутся сыпаться рейтинги. Сегодня можно говорить о том, что рейтинги у Саакашвили застыли на какой-то точке, 67 % и вряд ли они могут развиваться. Это сигнал, что не все так просто в его окружение. И это сигнал, что нет дыма без огня».

В сюжеті автор створює дисбаланс версій причин обшуку. Про «законність» згадується тільки наприкінці матеріалу з посиланням на ГПУ. При цьому, на відміну від політичної версії, юридичні аспекти не підкріплюються словами тих чи інших фахівців:

«Кор.: В ГПУ сегодня от комментариев отказываются. Но вот накануне генпрокурор Луценко заявил: деятельность фонда проверяют по запросу ряда нардепов. Обыски законные, политическая составляющая — исключена».

Доволі коректно подала тему редакція «UA: Першого»: «Обшуки в Одесі. Слідчі Генпрокуратури та СБУ прийшли сьогодні з обшуками додому та в робочий кабінет помічника губернатора Одещини, колишнього генконсула Грузії Теймураза Нішніанідзе. За повідомленням Генпрокуратури, такі слідчі дії проводили в рамках кримінального провадження у справі про незаконні операції з відшкодування ПДВ посадовцями Генконсульства Грузії у 20122013 роках».

Та водночас редакція подає неповну інформацію — не каже про суму відшкодованого ПДВ, в законності якого сумніваються слідчі.

Також немає повної інформації щодо різних епізодів, які розслідуються в рамках кримінального провадження. Їх чітко розділяє, до прикладу, «Радіо Свобода»:

«Відповідно до матеріалів слідства, 20 березня 2016 року Генеральна прокуратура України розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016000000000766. “Встановлено, що у період з серпня 2015 по лютий 2016 року Теймураз Нішніанідзе вчинив розтрату грошових коштів Благодійного фонду «На благо Одеси» на загальну суму близько 14 000 000 гривень”, — йдеться у матеріалах суду.

Крім того, слідчі підозрюють, що перебуваючи на посаді генконсула Генерального консульства Грузії в Одесі у 2011–2013 роках Теймураз Нішніанідзе подав фіктивні документи про нібито придбання надкоштовних речей відомих брендів, серед яких Louis Vuitton, Prada, Tornabuoni, Helen Marlen. Таким чином, як вважають слідчі, Нішніанідзе “заволодів державними коштами у сумі 19 783 660 гривень, які виділялися на відшкодування податку на додану вартість”».

Водночас, як і колеги з інших каналів, на перший план редакція «UA: Першого» в історії ставить персону Михеїла Саакашвілі, з якого створює своєрідний образ адвоката свого помічника, в кабінеті якого проводився обшук. А отже, перш за все його думку потрібно ставити в пріоритет. Натомість позиція очільника благодійного фонду відсутня. Канал подає версію голови Одеської ОДА про політичну складову в обшуках:

«На місце події — в Одеську обладміністрацію — прибув і сам голова Михеїл Саакашвілі. На відео, яке з'явилося в інтернеті, він обурюється діями слідчих, називає це політичною провокацією та вимагає звільнити з приміщення заблокованих співробітників. А ще Саакашвілі звернувся до Генпрокурора з проханням в усьому розібратися.

Михеїл Саакашвілі: Это чистейшая политическая провокация, заказанная вот этим ничтожеством из Генеральной прокуратуры».

У відводці після начитки для балансу дає й думку Генпрокурора, мовляв, той відкидає політичну вмотивованість дій його підлеглих. Явно не вистачає думки експерта, який би міг «розсудити» цю битву версій. Адже навіть із озвучених в ефірі гіпотез по різні сторони «барикад» незрозуміла аргументація прихильників своїх версій:

«Як щойно стало відомо, Юрій Луценко заслухав доповідь слідчих і заявив, що слідчі дії в Одесі відбувалися на законних засадах, а політична складова — виключена».

На каналі «112» 26 травня в прайм-таймовому періоді матеріал вийшов о 20:00. У начитці ведуча теж ставить на перший план персону Саакашвілі. А обшук оцінно називає словом «трус», яке має негативне забарвлення щодо дій слідчих:

«Михеїл Саакашвілі проривався через кордон силовиків, щоб з’ясувати, на якій підстав ті проводять обшук в обладміністрації. У кабінеті були заблоковані троє співробітників, до яких не пускали адвокатів. Як з’ясувалося по обіді, співробітники Генпрокуратури та Служби безпеки влаштували трус у кабінеті радника Саакашвілі Теймураза Нішніанідзе».

Редакція не дає думки Нішніанідзе. Крім того, каже, що він працював Генеральним консулом Грузії в Україні:

«Слідчі дії відбулися і в нього вдома, і за місцем реєстрації благодійного фонду, яким він керує. У ГПУ заявили — підозрюють, що Нішніанідзе причетний до схеми з незаконного відшкодування ПДВ на суму 20 млн грн. у 2012-13 роках, коли він був Генеральний консулом Грузії в Україні.

Михеїл Саакашвілі, голова Одеської Облдержадміністрації: Основа захода сюда — действия консульства Грузии 2011 года. Пшонка не делал — стыдно. Эй, вы, ребята в Киеве, вы что вообще озверели?»

Хоча, як ідеться в повідомленні одеського видання «Думская» від 6 липня 2015 року, він працював Генконсулом Грузії в Одесі: «Сегодняшний совместный брифинг губернатора Одесской области Михаила Саакашвили и посла США вел бывший Генеральный консул Грузии в Одессе Теймураз Нишнианидзе».

Можна вважати, що це технічна помилка. Але такої ж неточності припускається редакція і в ефірі о 21:00. Цього разу знову ж таки немає жодного коментаря від радника Саакашвілі. І так само ведуча використовує оцінне слово «трус», описуючи дії слідчих:

«В одеській облдержадміністрації півдня тривав обшук, який обурив керівника області Михеїла Саакашвілі. Йому довелося прориватися через кордон силовиків до заблокованих у кабінеті співробітників, до яких не пускали адвоката. Слідчі дії проводила Генпрокуратура та Служба безпеки. Вони влаштували трус у кабінеті радника Саакашвілі Теймураза Нішніанідзе. Слідчі дії відбулися і в нього вдома, і за місцем реєстрації благодійного фонду, яким він керує. У ГПУ заявили — підозрюють, що Нішніанідзе причетний до схеми з незаконного відшкодування ПДВ на суму 20 млн грн. у 2012-13 роках, коли він був Генеральний консулом Грузії в Україні.

Михеїл Саакашвілі, голова Одеської облдержадміністрації: Основа захода сюда — действия консульства Грузии 2011 года. Пшонка не делал — стыдно. Эй, вы, ребята в Киеве, вы что, вообще озверели?»

Цього ж дня в ефірі о 22:00 редакція подає вже сюжет щодо подій в ОДА.

Ведуча в підводці повторює неточну інформацію, мовляв, Нішніанідзе працював раніше Генконсулом Грузії в Україні. Також некоректно каже, що його ГПУ підозрює. Адже, як зазначалося, про висунення підозри нічого не відомо:

«Підозрюють колишнього дипломата, а обшук в обладміністрації в Одесі. Силовики влаштували трус у кабінеті радника Михеїла Саакашвілі, який три роки тому працював Генконсулом Грузії в Україні. Теймураза Нешніанідзе ГПУ підозрює у незаконних операціях із відшкодування ПДВ на 20 млн грн. та Саакашвілі вважає — це спроба його дискредитації. Наші кореспонденти продовжать».

В самому сюжеті автор теж зазначає його колишню посаду як «Генеральний консул Грузії в Україні». При цьому з самого початку матеріалу на перший план в історії з обшуком ставить персону Саакашвілі:

«Михеїл Саакашвліі прорвався через кордон силовиків — хоче з’ясувати, на якій підставі ті проводять обшук в облдержадміністрації. В кабінеті були заблоковані троє співробітників, до яких не пускали адвокатів. Трус у кабінеті радника Теймураза Нешніанідзе влаштували ГПУ та СБУ. Підозрюють у фінансових оборудках, коли той був Генеральним консулом Грузії в Україні.

Михеїл Саакашвілі, голова Одеської облдержадміністрації: Основа захода сюда — действия консульства Грузии 2011 года. Пшонка не делал — стыдно. Эй, вы, ребята в Киеве, вы что, вообще озверели?»

Цього разу в матеріалі каналу з’являється думка самого Теймураза Нішніанідзе. Водночас у сюжеті — жодних коментарів експертів:

«Генпрокуратура на своєму сайті повідомила — вилучила документи, які можуть свідчити про незаконні фінансові операції. Тим часом Луценко зібрав нараду, яка тривала дві години. Порушень у роботі слідчих і силовиків не побачив.

Теймураз Нешніанідзе з такою позицією не погоджується.

Теймураз Нешніанідзе, радник голови Одеської облдержадміністрації: Они взяли в том числе дома, где я находился, мои личные сбережения, денежные средства в районе 5 тысяч долларов, которые никакого отношения не имело к этому делу…»

На 5-му каналі обійшлися начиткою з включенням телефоном власкора з Одеси. Ведучий запитує в журналіста — до кого з чиновників завітали правоохоронці. У відповіді кореспондента йдеться про радника Саакашвілі. Чим редакція змушує глядача подумати, нібито йдеться про чиновника ОДА. Хоча позаштатний радник, яким було призначено Нішніанідзе минулого року, — не є працівником адміністрації. Про те, що він є саме позаштатний радник — пише сайт «Радіо Свобода»:

«Артем Овдієнко, ведучий: І розпитаємо телефоном нашого одеського кореспондента Дениса Соколова. Денисе, то із якого саме відомства були ці правоохоронці? Що мали вони за підозри і до кого саме з чиновників ОДА прийшли із обшуком?

Денис Соколов, кореспондент: Вітаю, студія. Сьогодні до приміщення ОДА завітали оперативники Служби безпеки України та Генпрокуратури. Вони прийшли до облдержадміністрації близько опівдня. Щонайменше тридцять представників прокуратури надали чиновникам облдержадміністрації ухвали Київського Печерського суду на обшук. Після цього спецпрезначенці розпочали обшук у кабінеті Теймураза Нішніанідзе — це радник Саакашвілі».

В повідомленні журналіст подає версію Генпрокуратури щодо участі екс-генконсула в фінансових махінаціях як уже начебто доведений факт. Хоча це лише версія слідства, не доведена судом. Піддає сумніву лише, що київські компанії «ймовірно причетні до махінацій»:

«За даними прокуратури, Нішніанідзе, працюючи у Генеральному консульстві Грузії, три роки тому в Одесі брав участь у фінансових махінаціях з налоговою системою України на суму щонайменше 20 мільйонів гривень. Обшук провели як в облдержадміністрації, так і за місцем проживання чиновника та у київських компаніях, ймовірно причетних до махінацій».

Цікаво, що всі канали випустили один момент. Попри те, що розслідуються нібито незаконні махінації з відшкодуванням ПДВ у благодійному фонді «На благо Одеси», журналісти не сказали про його засновників. Серед них, приміром, є нардеп Олександр Грановський із БПП. Про це пише у згаданій статті «РБК-Україна»: «За офіційною інформацією, серед засновників фонду виступають компанії підприємців Бориса Кауфмана, Олександра Грановського, Кивана Аднана, Володимира Мороховського та інших. До речі, самі бізнесмени, наприклад, Киван, не заперечують, що фінансують фонд».

Фото - cont.ws

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2905
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
СД
2876 дн. тому
«Попри те, що розслідуються нібито незаконні махінації з відшкодуванням ПДВ у благодійному фонді «На благо Одеси», журналісти не сказали про його засновників. Серед них, приміром, є нардеп Олександр Грановський із БПП.» Это другой Грановский, полный тезка нардепа.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду