Дорогий Ганапольський

Дорогий Ганапольський

1 Червня 2016
4465
1 Червня 2016
13:30

Дорогий Ганапольський

4465
Як власник «Ери» планує використати аудиторію, зібрану епатажним ведучим?
Дорогий Ганапольський
Дорогий Ганапольський

Уже понад три місяці слухачі «Радіо Ера FM» прокидаються з Матвієм Юрійовичем Ганапольським. Після нетривалої перерви колишній топ-ведучий «Радіо Вести» з’явився в ефірі найбільшої всеукраїнської розмовної радіостанції з авторським шоу «Ранок із Матвієм Ганапольським»: у будні з 8.00 до 11.00.

Поява російської зірки в ефірі радіостанції, що належить екс-регіоналу Андрію Деркачу (зауважмо, що інший працедавець Ганапольського, власник NewsOne Євген Мураєв, теж із екс-регіоналів), спричинила жваві дискусії в журналістському середовищі. Добре відомий пострадянській аудиторії з московського телебачення 90-х, Ганапольський відзначився провокативними ефірами на радіостанції «Эхо Москвы». Для «Вестей» він був, либонь, головною атракцією й важливою частиною бренду, втрата якої була вочевидь небажана (не дарма компенсувати її намагалися, запросивши з Росії ще більш скандального Отара Кушанашвілі).

У матеріалі «Дорогі російські ведучі та каламутні гроші. Соратники Януковича профінансують українське радіо» «Новое время» стверджувало, що Ганапольського переманили на «Еру» нові менеджери, також російського походження, що займаються перезапуском радіостанції. Керівництво «Ери» відповіло в форматі відкритого листа, в якому звинуватило «Новое время» у виконанні замовлення та поцікавилося джерелами фінансування цього видання.

До 1 квітня «Ера» транслювалася на хвилі Національного радіо, що має всеукраїнське покриття. За умовами ліцензії, мовлення Національного радіо ведеться виключно українською. Коли півроку тому, згадує Наталія Соколенко, «Громадське радіо» намагалося домовитися з керівництвом державної радіокомпанії про російськомовні ефіри, розраховані на мешканців прифронтової та окупованої території Донбасу, відповіддю було категоричне «ні». Можливо, поява в ефірі росіянина просто збіглась у часі з «розлученням» Нацрадіо, інкорпорованого в Національну суспільну телерадіокомпанію України, та приватної ТРК «Ера». А можливо, стала каталізатором цього процесу.

Незадоволені тим, що в ранковому праймі улюбленої радіостанції тепер панує не просто російськомовний, а російський ведучий, протестували і в соціальних мережах, і в телефонних дзвінках в ефір. Та не схоже на те, щоб у Ганапольського ці нападки викликали бодай мінімальний дискомфорт. У конфліктному середовищі він почувається як риба у воді. «Віддам ваш номер СБУ», «ви українська вата», «я говорю російською мовою, вкусіть себе за задницю Фаріон», — відповідає критикам колишній львів’янин.

Ранкове шоу Ганапольського умовно можна поділити на три частини: інформаційний вступ, тема дня (опитування, голосування, спілкуванні зі слухачами) та підсумки ефіру. На початку ведучий перечитує новинні заголовки, кепкує з них та коментує кожну новину. До прикладу, про «Євробачення-2016» Ганапольський висловився так: «Ви дали дванадцять балів ворогу — не Сергію Лазарєву, а країні, яка воює проти вас!».

Навіть якщо тема обговорення не стосується політики, ведучий спілкується зі слухачами, що додзвонились до ефіру, провокативно. «Ви не праві... я вас зловив», «мій дорогий (дорога), я вам поясню, чому ви не праві, на мою думку», «Ви сказали своє і навіть більше», «Ей, виключайте радіо, вас що, паралізує?», «наше завдання, щоб наші діти не були ідіотами», — типові зразки його висловлювань. А ще «дура», «козел», «ніфіга собі», «виродок», «скотиняка», «повісити за яйця». Аналогічною була поведінка Ганапольського в ефірі «Радіо Вести». Зокрема, ведучий жорстко нахамив слухачеві з Дніпра, що висловився на підтримку Путіна.

Ефір із нагоди Міжнародного жіночого дня 8 березня також завершився скандалом — народні депутатки, запрошені до дискусії, звинуватили Ганапольського в дискримінації та вимагали вибачень. Цей ведучий взагалі не надто переймається політкоректністю: Надію Савченко називає «бабою з яйцями», а першій слухачці, що додзвонилася до нього на «Еру», сказав: «Ви в мене перша, я запам’ятаю вас, як першу дівчину в житті сексуально збудженого підлітка». Він часто намагається чи то підкупити, чи то шокувати слухачів подробицями свого особистого життя.

Звичний аргумент у таких випадках — «не подобається, то не слухай» — не спрацьовує: понад десятиліття «Ера» була єдиним україномовним розмовним FM-радіо. Не завжди збалансоване й політично нейтральне, воно, втім, тримало марку осередку цивілізованої радіожурналістики, де можна було щодня почути пристойні новини та різні думки в дискусійних програмах.

Можна не сумніватися, що поява в ефірі харизматичного скандаліста, який не визнає нічиєї думки, крім своєї власної, притягне на «Еру» специфічну аудиторію. Ймовірно, ця аудиторія буде набагато більшою, ніж у класичної україномовної «Ери», до якої ми звикли. Адже саме за це заплатив власник радіостанції, перекупивши у «Вестей» високооплачуваного топ-ведучого. Питання лише в тому, як цю аудиторію планують використати.

Фото - obolensky.blogspot.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4465
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Серiй
2862 дн. тому
Кращий Ганапольского Скрипiн
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду