Після «Євробачення»: як канали перейшли від мистецтва до політики

Після «Євробачення»: як канали перейшли від мистецтва до політики

28 Травня 2016
3005
28 Травня 2016
10:00

Після «Євробачення»: як канали перейшли від мистецтва до політики

3005
Українські телеканали не пішли далеко від російських і теж вдалися до політизації «Євробачення» та педалювання українсько-російського протистояння після конкурсу.
Після «Євробачення»: як канали перейшли від мистецтва до політики
Після «Євробачення»: як канали перейшли від мистецтва до політики

Днями «Детектор медіа» опублікував огляд висвітлення російськими ЗМІ участі Джамали в «Євробаченні-2016». Сьогодні пропонуємо увазі читачів огляд українських ЗМІ на цю ж тему.

«Євробачення» – поза політикою. В цьому постійно намагалася переконувати співачка Джамала, відкидаючи політичні акценти в інтерв’ю журналістам.

До речі, протягом усієї історії «Євробачення» організатори намагалися (не завжди успішно) вивести конкурс за межі політики. Як пише BBC: «Євробачення неодноразово використовували для політичних заяв, попри постійні спроби організаторів вивести конкурс за межі політики. У 1960-ті, приміром, у піснях конкурсантів із Іспанії часто звучала прихована критика на адресу диктатора Франка, а тексти нерідко мали рядки на кшталт "нарешті прийде новий світ". В останні роки глядачі часто непривітно зустрічають російських співаків через порушення прав сексуальних меншин у країні».

Тож висвітлювати «Євробачення» осторонь від загальнополітичної ситуації навряд чи можливо. Але одна справа, коли медіа, подаючи новини про «Євробачення», намагаються якщо не ухилитися від політичних меседжів та акцентів у випусках, то принаймні мінімізувати їх представлення в ефірі. Інша справа, коли редакції самі продукують їх, розпалюючи пристрасті після проведення конкурсу навколо самого змагання та імені переможниці. Як, до прикладу, українські канали в новинних праймтаймових блоках.

Антиросійські настрої

Невідомо, яким би був контент новин на українських каналах, якби одним із прямих суперників Джамали на Євробаченні не був «бронзовий» призер конкурсу Сергій Лазарєв – представник Росії, визнаної українським парламентом країною-агресором. Можливо, саме це спонукало більшість редакцій у постконкурсному ажіотажі вдаватися до антиросійської риторики, висміюючи реакцію окремих представників та політиків з Росії та представляючи її як думку всієї країни.

Одним із тих каналів, які саме в такий спосіб рефлексували після «Євробачення», був «1+1». У програмі «ТСН.Тиждень» першого ж дня після оголошення результатів конкурсу, 15 травня, ведуча каже, що йдеться «про музику», але у своїй підводці акцентує на темі політичного протистояння України й Росії:

«І хоча мова йде про музику, глядацькі симпатії знову перетворили пісенний конкурс фактично на клінч України і Росії, і Джамала, як на мене, виграла цей бій ще задовго до фіналу. Бо, попри опір Москви, попри заяви росіян про політику і спроби не пустити пісню на Євробачення, вона таки проспівала те, що так болить її рідному народу».

В одному з сюжетів випуску журналіст спілкується з російськими вболівальницями про музику та політику. І чомусь вважає доречним і коректним поставити їм питання, чи може Лазарєв брати участь у конкурсі, коли країна, яку він представляє, є агресором і забрала Крим.

«Кор.: Потім вирішую усе-таки поспілкуватися з росіянками про музику та політику російською мовою.

Фанатка з Росії: В финале будем поддерживать Россию, безусловно.

Дмитро Фурдак, кореспондент "ТСН": Вот как вы считаете, без относительно к тому, что Сергей Лазарев прекрасный певец, может ли Россия, которая является агрессором, которая украла Крым, которая посылает войска на восток Украины, имеет ли она моральное право принимать участие в песенном конкурсе "Евровидение"?

Фанатка з Росії: Россия или Украина?

Дмитро Фурдак, кореспондент "ТСН": Россия, конечно, отобрала Крым и посылает войска на Донбасс.

Фанатка з Росії: Конкурс вне политики».

В іншій частині цього сюжету – ще один приклад антиросійської риторики. Журналіст протиставляє «неоригінальний» виступ Лазарєва з «автентичним» номером Джамали. Це хоч і не стосується напряму політики, але є допоміжним акцентом, аби глядачу зобразити негативно Росію. Інакше для чого концентруватися на виступі російського представника, який хоч і був одним із конкурентів, але в результаті посів третє місце, а не, до прикладу, друге?

«Кор.: Тим часом величезний прес-центр "Євробачення" не затихає ні на секунду. Серед сотень репортерів помічаю чоловіка з сумкою з "Євробачення" у Києві 11 років тому. Це Єнс Крістен з Норвегії. Блогер і давній фан конкурсу. Торбу з Києва він придбав на аукціоні два місяці тому. Про російський номер на конкурсі він говорить чітко:

Стенсруд Ларс Крістіан, блогер із Норвегії: Вони взяли початок торішнього виступу Монса Селмерльова. Трошки над ним попрацювали, використали усілякі технічні ходи з минулих років, як-от Греція, Україна з Shady Lady. Тому Росія не має права виграти цьогоріч. А крім того їхня реакція на події на Майдані, їхні дії в Донецьку та Луганську – це все огидно.

Кор.: Натомість номер від України – цілком автентичний продукт. Джамала – авторка музики і тексту».

Ще один приклад політизації постконкурсних ефірів на каналах – надання можливості коментувати перемогу Джамали та загалом конкурс політичному істеблішменту.

В одному з сюжетів випуску «ТСН.Тижня» автор матеріалу переповідає думку фахівців музичної галузі щодо мистецької цінності пісні-переможця. Майже наприкінці сюжету з титром «експертна думка» з’являються синхрони двох політиків – екс-прем’єра Арсенія Яценюка та посла ЄС в Україні Яна Томбінського. Цікаво, що ведуча в підводці попередила: говоритимуть «знавці українського шоу-бізу».

«Ведуча: Стиль, якість і смак – ось що принесло перемогу нашій Джамалі. Так говорили нам сьогодні знавці українського шоу-бізу. Іван Воробйов далі.

Кор.: Під час урочистостей до дня пам'яті жертв політичних репресій у Биковнянському лісі колишній прем'єр Арсеній Яценюк розповів нам: своєю перемогою Джамала об'єднала Україну. А її пісня розповіла усій Європі правду про сумні часи кримськотатарського народу. Думку українського політика підтримав і його європейський колега.

Арсеній Яценюк, колишній прем'єр-міністр України: Це підняття національного духу

Ян Томбінський, голова представництва Європейського союзу в Україні: Це таки частина цієї правди, що не можна замовчати 44 рік і депортації кримських татар».

17 травня «1+1» скористався ще однією можливістю для політизації дискурсу – подав новину про те, що Джамала не збирається йти в політику:

«А самій Джамалі окупаційна влада Криму, напередодні, запропонувала змінити громадянство на російське і повернутися на півострів. На що співачка відповіла: у неї лише одне громадянство і іншого їй не потрібно, як і зміна професії. Так Джамала відповіла на запитання щодо її можливої політичної кар'єри. Завтрашню річницю депортації кримських татар вона проведе в Києві. Зокрема візьме участь в акції на Михайлівській площі».

Вірогідно, що питання на цю тему ставив один із представників медіа на прес-конференції, яку давала співачка в день виходу матеріалу. Адже до того не було жодного інформаційного приводу чи якоїсь заяви про можливість співачки змінити професію.

22 травня «ТСН.Тиждень» став справжнім бійцем інформаційного антиросійського фронту. Ведуча розповідає про петицію, зареєстровану на сайті Європейської мовної спілки з проханням переглянути результати конкурсу. Ведуча доходить висновку, що цю петицію зареєстрували саме росіяни, а не «якийсь Артур Овенисян» із Вірменії. Мовляв, журналісти перевірили – в соцмережах немає такої людини.

«Але спроба забрати таки в України перемогу на "Євробаченні" почалися буквально наступного дня після оголошення результатів. Якийсь Артур Овенисян, нібито з Вірменії, зареєстрував на сайті Європейської спілки петицію із закликом переглянути результати. Кажу якийсь нібито, бо журналісти перевірили і твердять, що персонаж видуманий, немає такого в соцмережах. І найпевніше вигаданий самими росіянами, бо про петицію пишуть більше російські сайти».

У цьому випадку редакція робить невмотивований висновок. По-перше, ведуча чомусь не посилається на того, хто проводив це дослідження і дійшов висновку, що акаунту такої людини не існує в соцмережах. По-друге, вона неправильно вирішила, що дані акаунтів у соцмережах чомусь мають відповідати демографічній базі Вірменії. Простими словами: якщо людина не зареєстрована у Вконтакте чи Facebook – не означає, що такої людини не існує взагалі.

Але на цьому редакція не зупиняється. Звинувачує Росію в накручуванні на користь Лазарєва голосів (із території України, зокрема) за допомогою «технологічного трюку»:

«Ну а ми, тим часом, знайшли інше. 12 балів російському співакові від глядачів України можуть виявитися технологічним трюком Москви. СБУ викрила цілий канал зв'язку російських спецслужб із терористами на Донбасі. Ось фото і відео. Щоб заховати звідки дзвонять, із допомогою спецобладнання і сімкарток міжнародні телефонні розмови зловмисники переправляли як внутрішньо українські. І українських сімок у квартирі знайшли майже на 350 тисяч гривень. Уявіть, якщо всі ці картки нібито з України голосували і на "Євробаченні", так як треба Кремлю? А якщо такі центи працюють і в решті країн Європи? Факт і підозри точно варті того, щоб СБУ передала їх дирекції "Євробачення". Бо якщо масова фальсифікація підтвердиться, тут самій Росії доведеться думати, як уникнути дискваліфікації на конкурсі».

Водночас, якщо поглянути на відповідну новину прес-служби СБУ, відомство повідомляє: «Закритими каналами телефонного зв’язку неодноразово користувались терористи "ДНР/ЛНР" для переговорів зі своїми російськими кураторами (виділено мною. – Авт.)».

До речі, Liga.net аналізувала можливість накручування голосів в Україні на користь Росії через інформацію про збільшення продажів стартових пакетів мобільних операторів напередодні «Євробачення». І дійшла висновку – велика кількість таких продажів пов’язана з початком туристичного сезону, а не конкурсом. Крім того, за висновками видання, більшість есемесок відправлялися з Центральної та Західної України.

«С самопровозглашенными "ЛНР" и "ДНР" совсем другая история. На этих оккупированных территориях основным мобильным оператором по-прежнему остается "МТС Украина" (Vodafone) с украинским кодом (+38). Точное количество абонентов компании там неизвестно. В одном из интервью местным СМИ так называемый министр связи "ДНР" Виктор Яценко недавно говорил, что услугами оператора пользуются около 2 млн абонентов. То есть абсолютное большинство, поскольку "Лайф" в регионе практически не представлен. У "Киевстар" на этой территории вообще не сохранилось абонентов, ее сеть захватили.

Накануне "Евровидения" "МТС Украина" действительно наблюдала рост продаж симок Vodafone, признает пресс-секретарь компании Виктория Павловская. Но она связывает этот тренд не с проведением музыкального конкурса в Швеции, а с началом туристического сезона. При этом стоит отметить, что абоненты МТС, большая часть которых традиционно проживает на востоке и юге страны, оказались далеко не самыми активными в голосовании. По информации Павловской, в финале их абоненты отправили на номер "Евровидения" 7766 около 20 000 СМС. То есть 1 СМС в расчете на 1 000 абонентов. Это очень небольшая активность.

В любом случае можно сделать вывод, что большинство украинских СМС было отправлено из центральных и западных регионов. Таким образом, итог украинского голосования становится еще менее понятным. Почему большинство голосов получил восточный сосед, а не, например, представитель Польши?»

Ще один лідер політизації постконкурсних дискусій – ICTV. 15 травня у підводці ведуча розмірковує, що політика в пісні Джамали «1944» все-таки була, і наводить власні аргументи.

«Чи була у її виступі політика? Напевно, це би мало значення, якби пісня і вокал представниці України були слабшими за інших, але Джамала показала найвищий фаховий рівень і емоції, які не могли залишити нікого байдужими. Ну а щодо політики. Якщо відносити до неї переживання за страждання свого народу, своєї країни, то політика у пісні таки була. Джамала передала біль усієї України. І ця перемога, здобута попри російську істерику та жовч, засвідчила: голос Джамали гучніший за російські гармати. І правда на нашому боці».

Сюжет має антиросійський настрій, якому сприяють дібрані негативні факти про реакцію окремих представників Росії на перемогу Джамали.

«Кор.: Розуміти від самого початку відмовлялися у Москві. Ось, як пісню, лейтмотив якої депортація радянською владою кримських татар, інтерпретували телевізійники росіяни».

Спершу узагальнюючи негативну реакцію, згодом журналіст каже, що все-таки фанати українки є «серед вчорашніх братів». Останнє означення одразу викликає у глядача певні флешбеки щодо політичних стосунків двох країн.

«Хоча фанати українки знайшлись і серед вчорашніх братів. Зокрема, ось таке пророцтво авторитетний музичний критик Артур Гаспарян зробив іще за тиждень до тріумфу Джамали.

Кор.: В Европе композицию воспринимают, как еще одну молитву о судьбах людей, которые вольно или невольно покидают свой дом в поисках лучшей жизни».

16 травня у «Фактах» у підводці до сюжету ведуча, розповідаючи про реакцію на перемогу Джамали, акцентує увагу, що «Росія ж вкотре демонструє свою агресію». Також узагальнено протиставляє негативну реакцію Росії з позитивною зі «всього світу», який «у захваті від українки».

«Перемоги Джамала надихнула всіх українців. Наше музичне послання світу, наповнене щирістю та любов'ю, було почуте. Росія ж вкотре демонструє свою агресію. Емоції там просто зашкалюють. У соцмережах та ЗМІ багато образливих коментарів та неправдивих висновків. Російські чиновники впевнені, що перемога Джамала має виключно політичний підтекст. Навіть хочуть бойкотувати наступне "Євробачення" в Україні. Зате Європа і весь світ у захваті від українки. Очевидно, думка російської сторони нікого не цікавить».

У підсумковому випуску «Фактів тижня» від 22 травня ведуча змішує кілька інформаційних шарів – перемогу, річницю депортації кримських татар, та проводить аналогії теми твору з нинішніми подіями окупаційної влади щодо кримських татар.

«Цікаво, що на "Євробаченні" прямо жодним словом не згадувалася нинішня окупаційна влада, яка нині теж викидає кримських татар з власних домівок і забороняє кримчанам вшановувати жертв депортації 44-го, але паралелі настільки очевидні, що російська пропаганда просто захлинулася. Російські коментатори "Євробачення" сказали, що пісня Джамали – це молитва за тих, хто полишив свій дім в пошуках кращого життя».

Інший сюжет – сповнений сарказму щодо реакції окремих представників Росії на перемогу Джамали.

«Оксана Соколова, ведуча: А перемогу Джамали в Росії сприйняли як особистий ляпас від Європи. Артисти, політики, віце-прем’єри – кожен вважав своїм обов’язком сказати щось гидке і принизливе на адресу України. Ось Жириновський запропонував відправити на "Євробачення" в Україну хор фракції ЛДПР. Ну, а дехто з журналістів заявив, що приїде на українське "Євробачення" у Києві на танках. Братська любов по-російськи. Маразм тижня зібрала Юлія Плісенко».

Між тим редакція не звертає увагу на достовірність і точність інформації. Журналіст говорить про те, що понад 200 тис. громадян Росії підписали петицію про перегляд результату конкурсу.

«Кор.: Тож і результати конкурсу мусять бути негайно переглянуті, – заявили в Москві. Петиція з такою вимогою зібрала вже понад 200 тисяч підписів громадян Росії.

Громадянин Росії: Все эти конкурсы, по моему мнению, уже давно с политической подоплекой».

А потім каже, що Європейська мовна спілка, розглянувши петицію, відмовилася переглянути результати.

«Кор.: В свою чергу організатори конкурсу, розглянувши петицію росіян, залишились непорушними. Наступне "Євробачення" пройде в Україні.

Пол Джордан, речник Європейської мовної спілки: Ми розуміємо, що не всі згодні з результатами конкурсу "Євробачення", однак на конкурсі, де результати визначаються на основі суб’єктивних, і часто дуже особистих думок, завжди з’являться люди, які не згодні. Недивлячись на це, результати залишаться у силі».

Меседж про те, що саме росіяни організували та підписали петицію, не має під собою ніякого підґрунтя. Оскільки Європейська мовна спілка реагувала на відповідну петицію, яка була зареєстрована на сайті Charge.org. Підписати її мали змогу будь-хто, незалежно від національності. Звідки в редакції дані, що завізували цю вимогу виключно росіяни, – невідомо. Зате представлення в негативному контексті росіян вчергове підбурює обурливі настрої до окремого народу.

5 канал менше часу витрачав на політизацію «Євробачення», але без цього тех не обійшлося. У підсумковому випуску 15 травня ведучий теж вдається до антиросійського узагальнення та каже про «істерику з ненависті» в Росії. Причому в короткій підводці не було часу на те, щоб деталізувати, в кого саме була ця «істерика».

«Україна перемогла в "Євробаченні". Європа почула Джамалу, і є сподівання бодай трохи спробувала зрозуміти, що таке біль кримськотатарського народу. Як наслідок – в Росії знову істерика з ненависті. Їхні чорні крила (хто бачив трансляцію "Євробачення", той зрозуміє про що мова) перемогло життя, дерево життя нескореного народу. А Україна, зрештою, знову побачила, хто насправді наші друзі».

17 травня журналістка в сюжеті про підсумкову прес-конференцію Джамали в Києві каже про відсутність політичних амбіцій у співачки. Але оскільки інформаційного приводу для такої новини, як уже зазначалося, немає, то кореспондентка, по суті, штучно його створює – каже, що таке рішення Джамала ухвалила, попри «політичний шлейф».

«Кор.: І хоча за її перемогою ще довго тягтиметься політичний шлейф, Джамалу на сцену політичну не затягнути.

Джамала: Мені не туди взагалі. Там, де є політика, там немає почуттів. Немає... А в музиці навпаки».

Канал «112 Україна» 15 травня під час включення з аеропорту «Бориспіль» подає синхрон голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова. Цілком прогнозовано він у коментарях журналістам озвучує політичну заяву: «Тепле ставлення до України повиненне бути перетворене на конкретні кроки міжнародного співтовариства з де окупації Криму».

«Кор.: В аеропорту на Джамалу чекає група підтримки, сюди прийшли українці з кримськотатарськими, українськими прапорами. Вони чекають побачити свою співачку, очікують поговорити з нею та привітати її з перемогою. Що кажуть люди, слухаємо.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу: Сейчас самое главное, чтобы вот то теплое отношение, которое есть к Украине во всем мире, чтоб оно было преобразовано в конкретные шаги международного сообщества по деоккупации Крыма».

В одному з закадрових текстів журналістка цитує західну пресу, що пісня «не лише про історію кримських татар, а й про сьогодення». Таким чином зміщуючи акцент із мистецького на політичний. Політизації додає цитування контраверсійних коментарів окремих представників Росії, підкріплене коментарем Рефата Чубарова.

«Кор.: Західна преса тим часом обговорює зміст пісні Джамали. Журналісти зазначають, що вона розповідає не лише про історію кримських татар, а й про сьогодення. Британська The Guardian розмістила фото співачки із підписом "Ти слухаєш, Путін?", а Reuters називає перше місце України несподіваним і цитує заклик Джамали до миру. А деякі російські журналісти твердять: переміг саме Сергій Лазарєв, оскільки йому віддали перемогу телеглядачі. Водночас речниця тамтешнього МЗС заявила, на наступному "Євробаченні" слід виконати пісню про президента Сирії Башара Ассада. Ці слова вже прокоментував глава Меджлісу Рефат Чубаров.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу: Я могу только выразить сожаление, что параноидальные такие процессы в российском обществе заходят так далеко. Я знаю, что сказал господин Рогозин, официальный представитель МИД России госпожа Захарова. Все это связано с тем, что те, кто сегодня определяют политику России, они не в состоянии осознать именно те ценности, о которых пела Джамала».

Хоча перед цим у прямому включенні був синхрон Джамали, яка всіляко намагається пояснити: суперечки Росії та України – недоречні. А її пісня – неполітична.

«Джамала, переможниця "Євробачання-2016": Дуже багато обговорювалась пісня як політична, але насамперед я музикант і тому я вважаю, що ці речі не для мене. Знаєте, сперечання РосіяУкраїназараз це було недоречно, хоча я дійсно відчувала це».

18 травня в сюжеті «112 Україна» про річницю депортації кримських татар подано коментар Джамали з титром «переможниця "Євробачення-2016"». Хоча за день до відзначення річниці трагедії співачка акцентувала в інтерв’ю каналу СТБ, що перебуватиме на акції просто як громадянка, не співачка. Тож згадка «Євробачення» в контексті річниці депортації виглядає штучно притягнутою.

«Кор.: Заборона кримчанам визначати цю трагічну дату не припустима, так вважає переможниця Євробачення Джамала, її батьки та родичі досі мешкають на півострові.

Джамала, співачка, переможниця "Євробачення-2016": Дуже складно про це говорити, і сумно коли ми чуємо, що зараз просто, знаєте, звучить так: ми забороняємо вам пам’ятати.

Кор.: Такі дії окупаційної влади – це повна аналогія подій 72-річної давності, та нині, як і тоді окупантам не вдасться покорити кримських татар, вважає Президент України. Натомість каже: український парламент має розширити права корінного народу».

«Інтер» 15 травня в післяконкурсних дискусіях дав можливість попіаритися одному з урядовців.

У студії ведучий розмовляє з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном. Одна з частин діалогу стосується перемоги Джамали. Але ведучий говорить зі спікером не як із відповідальним за певну сферу урядовцем (до прикладу, про підготовку України до «Євробачення-2017»), а дає йому можливість заробити кілька інформаційних балів.

«Ведучий: Давайте тоді ще одну тему згадаємо. Сьогодні багато приємних приводів поговорити. Перше – це Джамала, велика подія для України. Дивилися?

Володимир Омелян, міністр інфраструктури: На жаль, я дивився вже під кінець ролик вже після того. Але я хотів би Джамалу особисто привітати. Я особисто з нею знайомий. І ви знаєте – Джамала – це приклад ще раз того, що ми можемо. Тобто, якщо ми хочемо і ми є професійними, не лише патріотами нас був і гурт "Гринджоли"), але і професіоналами – ми можемо перемагати».

16 травня «Інтер» використовує тему перемоги Джамали, аби, навпаки, «наїхати» на одну з політичних сил. Зокрема, йдеться про партію «Свобода», окремі представники якої негативно висловлювалися з «золота» представниці України на «Євробаченні».

«Победе Джамалы на Евровидении рады не все украинцы. Например, не по вкусу она некоторым "свободовцам". Накануне днепропетровский "революционер" из этой политсилы Игорь Токовенко на своей странице в Facebook разразился гневной тирадой.

Фарион пишет: когда наблюдаю за истеричной попсой от "Евровидения", вспоминаю Липинского – действительно ли вечно будет тяготеть над Украиной это проклятие демократического уравнивания нации по самым низким типам – и людей, и идей?…»

А 17 травня в начитці ведуча, як і колеги з інших каналів, підживлює політичний післяконкурсний дискурс «новиною» про відсутність політичних амбіцій у Джамали.

«Также Джамала рассказала, что ни свою победу, ни саму песню с политикой не связывает. И сама политиком становиться не планирует.

Джамала, певица: Мені навіть трохи сумно, що так багато асоціюється пісня з політикою. Мені здається, що там, де є політика, там немає почуттів. Ні. А в музиці навпаки. Там тільки почуття можуть розповісти. Це просто, як різні полюси: політика і музика. І мені не туди взагалі».

Про те ж саме 17 травня поінформував і канал «Україна», який упродовж минулого тижня найменше політизував «Євробачення»:

«Уже народная артистка Джамала сегодня дала пресс-конференцию. Заявила – в политику идти не собирается, а призы и регалии ее не интересуют».

«UA: Перший» 15 травня в матеріалі робить політичний акцент, використовуючи синхрон одного з шанувальників співачки, який каже, що «наша победа – политическая».

«Кор.: Журналісти провели її прямо до аеропорту, де її очікували буквально сотні шанувальників, які принесли квіти, які принесли стяги кримськотатарського народу. І вони скандували "дякую" Джамалі за те, що вона так гідно представила Україну на "Євробаченні".

Ерфан Кудусов, кримський татарин: Я крымский татарин. И, наверное, этим многое сказано. И я украинец. И сегодня эта победа для нас символическая. Это первый шаг к возвращению Крыма, я считаю. Наша победа – политическая».

У цьому ж ефірі редакція робить антиросійський акцент, узагальнено кажучи, що «в Росії перемозі Джамали не зраділи». Для підтвердження цих слів згадуються окремі негативні коментарі російських політиків та коментаторів.

«Кор.: …У Росії перемозі Джамали не зраділи. В прямому ефірі російські коментатори назвали тих, хто за неї проголосував, "редисками". А потім переконували, що насправді переміг Лазарєв. Час прокоментувати результати знайшли і російські політики. Одні депутати назвали успіх Джамали програшем, інші запропонували взагалі не брати участі в "Євробаченні-2017". А віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін зауважив, що треба відрядити в Україну лідера гурту "Ленінград" Сергія Шнурова. Той відповів, що почувається злим героєм казки, яким усіх лякають».

В іншому сюжеті «UA: Перший», як і колеги з деяких інших каналів, протиставляє позитивну реакцію із Заходу та негативну зі Сходу. Хоча, згадаймо роботу «Інтера», навіть в Україні не всі позитивно сприйняли її перемогу (йдеться про окремих представників «Свободи»). Крім того, канал використовує в цьому сюжеті політичну заяву голови Меджлісу Рефата Чубарова.

«Натомість росіян успіх українки розлютив, і своє невдоволення вони висловили на сторінці співачки в "Інстраграмі". Як відреагували соцмережі – в огляді Ксенії Середи.

Кор.: "Джамала перемогла. Ми найкращі" такими публікаціями українці буквально засипали соціальні мережі після перемоги на "Євробаченні". Одним із перших на своїй офіційній сторінці співачку привітав президент Петро Порошенко. До нього приєдналися й інші політики, зокрема Володимир Гройсман, Павло Клімкін та Арсеній Яценюк. Вітали з перемогою й іноземні дипломати – колишній очільник МЗС Швеції Карл Більдт і посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. А голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав перемогу першим кроком до повернення Криму.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу: Особлива вдячність за десятки і десятки тисяч голосів на підтримку Джамали, спрямованих земляками з тимчасово окупованого Росією Криму. В один з прекрасних днів ми неодмінно зберемося всі разом у вільному від російських окупантів Криму, в стародавньому і славному Бахчисараї. Сьогодні до цього дня зроблено ще один важливий крок».

На підтвердження негативної реакції росіян журналістка використовує коментарі з соцмережі «Інстаграм». Автор матеріалу фокусується на тому, що це реакція користувачів із Росії. Й цитує окремі коментарі. При цьому подача скриншотів, які ілюструють ці коментарі, не дає можливості побачити зміст написаного, а також приналежність їхніх авторів до тієї чи іншої країни та національності.

«Кор.: Натомість користувачі мережі з Росії відреагували на результат голосування розлюченими постами в "Інстаграмі" Джамали. Одні писали, що перемогу України проплачено, інші – про те, що Україна не зможе провести конкурс наступного року.

– Крим все одно наш. А ви навіть не маєте грошей проводити "Євро". Жах. Ваша пісня заслуговує на друге чи третє місце. Але не на перше.

– Я присягаюся, вони заплатили, щоб виграти. Бо я не думаю, що нормальні люди голосуватимуть за ці завивання.

Кор.: Припустили росіяни, і хто може поїхати від них на наступний пісенний конкурс. Серед претендентів назвали Андрія Макаревича, який має проукраїнську позицію. І хор пісні та танцю російської армії. Натомість українці запропонували для росіян пісню, приспів якої закінчується на "ла-ла-ла". А ще припустили, що заспівати її може Віктор Януковича».

СТБ у «Вікнах-новинах» 16 травня створює напружене ставлення до Росії, вдаючись до агресивної лексики: ведуча каже, що Росія «бризкає піною». Мовляв, «там» (узагальнення) невдоволені результатами. Хоча розгортання інформаційного двобою між Україною та Росією через конкурсні баталії можна пояснити лише політичним контекстом стосунків між двома країнами. Адже Сергій Лазарєв, який представляв Росію та посів третє місце, до прикладу, позитивно відгукнувся про перемогу Джамали.

«Ведуча: Хоча другою за рейтингом голосів стала Австралія. Хто і досі бризкає піною, то це Росія, яка опинилася на третьому місці. Там подейкують, Україна виграла нечесно і посилаються на нібито нові правила голосування, мовляв, саме це дало більше шансів перемогли Джамалі. Та, як з’ясувалося, ці правила чинні 8 років. Просто цього разу організатори влаштували справжню інтригу, в якій у двобої зіткнулися Україна та Росія».

Крім того в іншій начитці ведуча акцентує, що найвищі бали віддали Джамалі країни, які підтримують Україну на «політичній арені», чим вкотре дає глядачу зрозуміти – політика на конкурсі присутня.

«Ведуча: Представники всіх країн оголошують лише кому журі віддало 12 балів. Решту очок і так видно на екрані. Росія і Україна обмінюються нулями. А от найвищі голоси за Джамалу віддають ті, хто відверто підтримує Україну і на політичній арені, наприклад, Польща і Грузія. Крім Польщі, Грузії, ще Сербія, Боснія, Герцеговина, Молдова, Латвія, Ізраїль, Македонія, Сан-Марино, Словенія і Данія. Всього 11 країн дають Джамалі по 12 балів».

Але цікаво, що іншої думки Politeka. Видання проаналізувало процес голосування і дійшло висновку – голосування журі не можна назвати політично заангажованим.

«Согласно нашим расчетам, по отношению к Украине оценки жюри действительно были объективными или, по крайней мере, решение принималось без оглядки на принцип соседства. Однако в результатах России мы нашли незначимый, но достаточно видимый нюанс: чем дальше страна находится от России, тем лучше ее жюри оценило выступление Сергея Лазарева.

Так что даже если и согласиться с утверждением российских экспертов и СМИ, что оценки были "политически ангажированными", то предвзятость эта наблюдалась, во-первых, не в голосовании жюри, а, во-вторых, соседи России были менее склонны голосовать за нее, чем наши соседи за Украину. Иными словами, как аукнется, так и откликнется. Проукраинского заговора ЦРУ Politeka обнаружить так и не смогла».

Далі в ефірі «Вікон» – продовження протистояння України й Росії. Цього разу редакція висміює роботу телевізійників із сусідньої країни:

«Отже, Росія болісно відреагувала на перемогу Джамали. Політики та журналісти звинуватили конкурс у політизованості. Прокремлівський телеканал «Росія» назвав підсумки голосування проявом русофобії, а скандальний Дмитро Кисельов нарікнув на журі конкурсу».

Наступною у верстці після «Євробачення» йде тема річниці депортації кримських татар.

«Тетяна Висоцька, ведуча: Тим часом поки Джамала ворохобить світ, її земляків і далі утискають в окупованому Криму. Про це сьогодні заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров».

Такий перехід робить випуск більш органічним, але додає ще одну нотку до політизації навколо конкурсної тематики.

19 травня «Вікна» розповідають про фінансовий аспект проведення наступного «Євробачення», дають коментар міністра культури Нищука, який переводить розмову в політичне русло. Мовляв, «Євробачення» повинно відбутися, щоби презентувати країну іншою, ніж зображує російська пропаганда.

«Міністр культури Євген Нищук вважає: відмовитися від конкурсу – то осоромитися. Він уже говорив із міністром фінансів і переконував у необхідності прийняти «пісенний» виклик.

Євген Нищук, міністр культури України: Ми вже так трішечки поспілкувалися. Він не проти, він просто закликає до розуміння того, де буде витратна частина, де буде заробіток. Але я думаю, що... Особисто я вважаю, що однозначно "Євробачення" повинно відбутися, тому що це одна з небагатьох можливостей презентувати країну зовсім іншою, ніж про нас говорить російська пропаганда у світі».

Битва міст

Паралельно з політичними дискусіями довкола перемоги Джамали деякі канали минулого тижня почали міркувати: хто прийматиме «Євробачення-2017».

Станом на наступний день після оголошення результатів «Євробачення» про готовність провести у своєму місті конкурс заявили очільники п’яти міст України. Про це, до прикладу, пише «Радіо Свобода»:

«Крім Кличка, про готовність прийняти у своєму місті пісенний конкурс "Євробачення" в 2017 році заявили мери ще чотирьох українських міст (Дніпропетровська, Одеси, Львова і Херсона)».

В інформаційному просторі виникло своєрідне змагання між містами. І канали підігравали цьому суперництву. Не всім редакціям вдалося дотриматися балансу представлення списку охочих, чим навмисне чи ні формували певні вподобання глядачів.

15 травня «ТСН.Тиждень» подає аналіз за гарячими слідами. В ньому глядач сприймає Київ однозначним фаворитом. Адже журналіст у сюжеті подає синхрон лише мера Києва, який розповідає про переваги проведення конкурсу в столиці. Думка інших учасників «змагання» опускається.

«Кор.: Щойно трохи вщухли емоції від бажаної перемоги нашої Джамали, одразу виникло питання: де саме проходитиме головний пісенний конкурс. У соціальних мережах користувачі вже викладають свої припущення. Не забувають і про Крим.

Кор.: Втім очільник Києва не сумнівається, саме столиця прийме "Євробачення" 2017.

Віталій Кличко, міський голова Києва: Мы очень рады тому, что город Киев будет не только лишь городом, который будет принимать, а городом, в который приедут туристы. И для нас самая большая задача сделать все, подготовиться к этому конкурсу достойно».

А в синхроні очільник НТКУ Зураб Аласанія узагальнено, без конкретики каже, що в багатьох містах від Харкова до Львова є досвід проведення таких заходів.

«Зураб Аласанія, генеральний директор Національної телекомпанії України: Немає жодних навіть передбачень. В багатьох міст, починаючи з Харкова і закінчуючи Львовом, є величезний досвід проведення таких величезних міроприємств».

«112 Україна» цього дня згадує лише про Крим як про бажане місце проведення конкурсу наступного року.

«Де провести конкурс наступного року? Вже обговорюють українці.

Вболівальниця 1: Мы очень хотели бы, чтобы следующее "Евровидение" проходило в Крыму. Все крымские татары этого ждут и это правильно».

На «Інтері» взагалі безальтернативно кажуть, що Віталію Кличку «схоже, доведеться взяти на себе відповідальність за "Євробачення" 2017 року». Інші претенденти на фоні Києва виглядають зовсім мляво. Слова ведучого, що з’явилися й інші претенденти, шансів їм при такій подачі не додають.

«А вот его брату – Виталию – теперь, похоже, предстоит взять на себя ответственность за "Евровидение" 2017 года. Будут ли конкурс будущего года опять проводить в столице? Мы сегодня спросили об этом мэра Киева.

Виталий Кличко, мэр Киева: Город Киев готов. И уверен, что все эти дискуссии по поводу других городов не имеют под собой основания, так как город Киев – наиболее подготовленный город для проведения таких значимых мероприятий

Ведущий: Но уже сегодня появились и другие претенденты на "Евровидение". Одесса, Херсон, говорят и о Львове. Пожалуй, в Украине в следующем году можно ожидать не только сам песенный конкурс, но еще и конкурс украинских городов».

16 травня в «ТСН» уже ґрунтовніше намагалися підійти до висвітлення цієї теми. Спочатку перелічують кількість міст, які забажали прийняти конкурс 2017 року. Але слово мають тільки очільника Києва та Херсона. І в сюжеті подається невеликий аналіз їхніх можливостей прийняти конкурс.

«Тим часом українські міста сперечаються, де буде відбуватися дійство. Олександра Мітіна більше.

Кор.: Одеса, Дніпропетровськ, Харків, Львів чи Київ? Організатори дипломатичні.

Кор.: Місцева влада категорична.

Віталій Кличко, міський голова Києва: Київ не має конкурентів.

Кор.: У Херсоні з Кличком не згодні.

Володимир Ніколаєнко, мер Херсона: Ми претендуємо саме на фінал».

16 травня на «112 Україна» в сюжеті випуску о 20:00 кардинально порушили баланс представлення міст. Спочатку журналіст изначає, що саме Дніпропетровськ – «один з перших кандидатів на проведення "Євробачення"». Також дає слово меру міста Борису Філатову.

Натомість, представляючи Одесу, кореспондент не дає жодного синхрону очільника міста Геннадія Труханова.

«Також провести "Євробачення-2017" пропонують в Одесі. Міський голова Геннадій Труханов каже: багатонаціональна європейське місто з багатою історією і культурними традиціями – гідний майданчик для пісенного конкурсу».

Повідомиши про Львів та подавши синхрон мера Львова, автор матеріалу дає інформацію про Херсон – без думки представника цього міста.

«Серед імовірних претендентів і Херсонтам теж оголосили про готовність прийняти "Євробачення"».

А заключний висновок журналіст надає можливість говорити меру столиці. Мовляв, усі дискусії навколо міста, яке прийматиме конкурс, не мають підгрунття.

«А от міський голова столиці наполягає – приймати конкурс має Київ. Мовляв, тут найрозвиненіша інфраструктура. На вибір – концертні майданчики та готелі, два аеропорти».

Втім, наприкінці матеріалу журналіст вирівнює становище конкурсантів, зазначаючи, що правила дозволяють проводити в будь-якому місті країни.

«UA: Перший» цього дня перелічує міста, які заявили про бажання прийняти конкурс. Але, давши коментар мера столиці Кличка з підводкою про найбільшу підготовленість Києва, штучно підштовхує до фінішної прямої саме Київ.

«Перемога Джамали означає, що наступне "Євробачення" пройде в Україні. П'ять міст – Київ, Херсон, Одеса, Львів і Дніпропетровськ – висловили готовність прийняти його. Столичний мер Віталій Кличко вважає, що Київ найбільш підготовлений до конкурсу, а один з можливих майданчиків для його проведення це спорткомплекс "Олімпійський".

Віталій Кличко, голова КМДА: Зараз багато спекуляцій, яке місто підходить, яке не підходить. Хочу ще раз зробити акценти. По розвитку інфраструктури, по сучасним готелям, по аеропортам, які знаходяться, Київ не має конкурентів».

СТБ спрацювали найвідстороненіше – подавши список міст, редакція дає коментар представниці організаторів «Євробачення-2017», яка перелічує список вимог до міст.

«Тетяна Висоцька, ведуча: Після перемоги Джамали в Стокгольмі навперейми 5 українських міст заявили про готовність прийняти в себе "Євробачення-2017". Це Київ, Одеса, Херсон, Дніпропетровськ та Львів. Певні, саме вони, на думку мерів, якнайліпше підходять для проведення конкурсу.

Вікторія Романова, заступниця гендиректора Національної телекомпанії України: Перелік вимог, він базовий. Він важливий. Це ринок, це можливість добратися зручно до міста проведення. Це готовність, це безпека, це можливість забезпечити культурною програмою. Це невичерпний список вимог. Ми його отримаємо, подивимося і тоді зможемо сказати набагато більше».

«Факти» ICTV, пославшись на невідомих експертів, у начитці кажуть: «Саме столиця має приймати пісенний конкурс».

«Україна вдруге перемога на "Євробаченні". Це означає, що наступного року саме ми прийматимемо пісенний конкурс. У травні 2005-го "Євробачення" відбулося у столичному Палаці спорту. Цього року про готовність прийняти конкурсантів заявили Київ, Львів, Одеса, Дніпропетровськ та Херсон. Експерти, з якими поспілкувалися «Факти», переконані: підготуватися до "Євробачення-2017" країна зможе. Адже є досвід 2005 року. Одностайні експерти і в тому, що саме столиця має приймати пісенний конкурс. Адже є майданчики, є готелі та інфраструктура, яка залишилася від "Євро-2012".

Тему деякі канали продовжили і в неділю, 22 травня, у підсумкових випусках новин.

У «ТСН. Тиждень» у сюжеті журналіст на перший погляд збалансовано подає список претендентів. Перелічує список міст-претендентів та вимог, які висувають організатори до потенційного міста, яке прийматиме конкурс наступного року.

«Кор.: Вже зараз у боротьбу за право прийняти гостей "Євробачення-2017" долучилися Київ, Дніпро, Одеса, Львів, Херсон. Делегати Євробачення враховуватимуть усе – від стану аеропортів, кількість і зірковість готелів, наявність критого концертного залу або проекту його побудови. Тож до того, як в Україні розпочнеться найпопулярніший пісенний конкурс Європи, відбудеться ще й битва міст за право провести це свято».

Але перед цією інформацією автор матеріалу дає меседж, що «Олімпійський», який за технічними параметрами має певні вади, можна вдосконалити, аби на ньому проводити «Євробачення». Про це каже в синхроні міністр молоді та спорту Жданов. Хоча за таким же принципом ремонт чи технічне удосконалення можна зробити і в будівлях інших міст. Але про це автор не вказує.

«Кор.: Урядовці в той день наввипередки поспішали заспокоїти: "Євробачення" буде. Міністр молоді й спорту навіть на "Олімпійський" сходив придивитись, чи не мокнутимуть тут від дощу гості "Євробачення-2017".

Ігор Жданов, міністр молоді і спорту: Можна там 40 тисяч глядачів розмістити, це був би абсолютний рекорд. Можна технічно зробити покриття кришу, тому що вже зв'язувалося керівництво стадіону з німецькими підрядниками, які будували і проектували цю кришу. Є всі засоби безпеки».

На «Інтері» ж аналіз «битви міст» можна назвати умовним. Під час нарізки з інтерв’ю із Джамалою звучить думка співачки про критерії, яким, на її думку, повинне відповідати місто-господар наступного «Євробачення»:

«Мне бы хотелось увидеть этот конкурс в том городе, который имеет возможность встретить огромное количество гостей тепло и толерантно. Я хотела бы, чтобы просто сделали все на высшем уровне. Потому что Стокгольм встречал просто на сумасшедшем высоком уровне! И безопасность была, и дружелюбность, и вкусная еда, и атмосфера. Поэтому мне хочется, чтобы встретил тот город, который может это обеспечить. Какой – мне не важно! Важно, чтобы действительно было от души».

Найбільш збалансовано подали тему у «Фактах тижня» на ICTV. В сюжеті представляються можливості всіх п’яти міст, мери яких оголосили про готовність прийняти «Євробачення-2017». Та легкі іронічні натяки щодо кандидатури Херсона, які звучать як у підводці ведучої, так і в сюжеті, відводять місту одне з останніх місць у цих «перегонах».

«Ведуча: Навколо 17-го року "Євробачення" розгорнулася справжня боротьба, бо бажаючих прийняти цей конкурс виявилося чимало. Навіть невеличкий Херсон заявив про власний амбітний план, мовляв, тут поблизу Криму проведемо "Євробачення" так, що нікому й не снилося. Усіх кандидатів роздивлявся Сергій Антонов.

Кор.: Щоправда, дехто з місцевих мешканців досі не розуміє, жартує, чи говорить серйозно їхній надамбіційний мер?

Однак місцевій владі, здається, таки не до сміху. Якщо виграють, кажуть, шоу пройде в парку "Херсонська фортеця", а жити учасники та гості зможуть неподалік, на воді».

Фото – viva.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3005
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду