«Католицька Пасха» та ідеологія протистояння

«Католицька Пасха» та ідеологія протистояння

29 Березня 2016
4046
29 Березня 2016
12:00

«Католицька Пасха» та ідеологія протистояння

4046
Сьогодні замовчування протестантів — а йдеться саме про нього — призводить до формування в суспільства викривленої картини зовнішнього світу
«Католицька Пасха» та ідеологія протистояння
«Католицька Пасха» та ідеологія протистояння

«Інтер», 27 березня, «Подробиці тижня», сюжет про теракти у Брюсселі: «Когда Европа отмечает католическую Пасху...». «Факти», ICTV, 12:45: «Сьогодні — католицький Великдень; напередодні у костелі святого Олександра відбулася урочиста літургія… Були духовні наставники Римо-католицької громади, а також настоятель Греко-католицької церкви отець Святослав Шевчук». «1+1», «ТСН. Тиждень»: «У християн західного обряду сьогодні велике свято — Великдень. У вічному місті, Римі…», далі було викладено проповідь Франциска, й нарешті: «У костелах та родинах святкують українці. Цього року між православним та католицьким Великоднем розрив більш ніж у місяць». Перший канал Національного радіо — «кондомініум» УР-1 та «Ери»: «Католики всього світу святкують Великдень», в іншому випуску новин — так: «Західнохристиянський світ святкує Великдень, в усіх католицьких храмах...». У різних повідомленнях вислів «католицька Пасха» неодноразово лунав упродовж кількох днів напередодні свята. Те саме стосується текстуальних ЗМІ.

Але стриваймо. Минулої неділі святкували Великдень не лише католики, а й віряни більшості протестантських церков. Протестанти становлять переважну більшість населення таких країн, як Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Канада, скандинавські країни включно з Фінляндією. Протестанти — це понад половина вірян Німеччини, майже чверть вірян Угорщини. Чимало протестантів і серед українських громадян.

Від часів Варфоломіївської ночі у стосунках між католиками й протестантами було чимало сумних, а то й трагічних сторінок — принаймні їх було не менше, ніж у стосунках католиків із православними. Лінії розмежування між протестантами й католиками ставали державними кордонами, як-от між протестантськими Нідерландами та католицькою Бельгією; потік біженців та переселенців — протестантів із Бельгії до Нідерландів та католиків із Нідерландів до Бельгії — як на ті часи, вражав не менше, ніж сьогодні потік біженців із Близького Сходу.

Відлуння католицько-протестантського протистояння відчувалося до зовсім нещодавніх часів — навіть у США католики протягом тривалого часу зазнавали дискримінації, й лише 1960 року вперше в історії цієї країни католика, етнічного ірландця Джона Кеннеді, було обрано президентом. Конфлікт довкола Ольстеру був суто політичним: етнічні англійці та шотландці виступали за збереження його у складі Великої Британії, тимчасом як етнічні ірландці — за приєднання до Ірландії. Але маркували сторони як «протестантів» та «католиків», чим привносили до конфлікту конфесійний присмак.

Ба більше: відгомін того протистояння де-не-де відчувається й понині. Схід Латвії, куди Росія підкидає ідеї «Латгальської народної республіки», є переважно католицьким — на відміну від переважно протестантської решти країни; ця ознака була не останньою, через яку свого часу більша частина території нинішньої Латвії входила до Ліфляндської та Курляндської губерній, тоді як католицький схід — до Вітебської.

Тож протестанти й католики далеко не є різновидами одного й того самого, вони не мають нічого подібного до спільної ідентифікації.

Але от слова «протестанти» в матеріалах, що тим або іншим чином зачіпали тему Великодня, особисто мені бачити майже не довелося, один із дуже небагатьох винятків — «Новини» на «UA: Першому» 27 березня. Переважна більшість ЗМІ повідомляли так, ніби тих протестантів і не існує зовсім. Серед повідомлень про урочисте богослужіння, проведене у Ватикані Папою Римським, та католицькі пасхальні традиції не довелося побачити жодного повідомлення про святкування лютеран або англіканців. Так, подеколи ЗМІ вживали вислів «західнохристиянський світ» або «християни західного обряду» — здавалося б, це був уже крок уперед. От тільки запитання: чи вся аудиторія знає, що воно таке — той західний обряд? А чи розуміє цей вислів однозначно: католики?

Можна зрозуміти: у повсякденному житті ми користуємося старовинними стереотипами — ще тих часів, коли на українських теренах точилося протистояння православних та католиків, а протестанти в його контексті були неактуальними. Але ж ЗМІ та прадідівські стереотипи — здавалося б, несумісні поняття.

Сьогодні замовчування протестантів — а йдеться саме про нього — призводить до формування в суспільства викривленої картини зовнішнього світу. До формування уявлень про бінарний, біполярний світ, де є «ми» й «вони», «свої» й «чужі», «наші» й... хто? Де, в кінцевому підсумку, — так, так — є православний «русскій міръ» і є ворожий (а чи, принаймні, незрозумілий, геть інакший, але монолітний) католицький Захід.

Оцей «католицький Великдень» нівелює в громадській свідомості той факт, що зовнішній світ, і Європа зокрема, є розмаїтими, різнобарвними, багатовимірними. Що там, де перемішано різні конфесії (а протестантизм — це велика кількість різних релігійних течій і церков), є місце для всіх і кожного, а протистояння бути не може, бо це було би протистояння всіх проти всіх. Багатокольоровий зовнішній світ стає монохромним.

І останнє — хоча, мабуть, найважливіше. Кілька мільйонів українців є греко-католиками. Тобто теж католиками. Вони святкуватимуть Великдень 1 травня, як і українські православні. Але звідки про це дізнатися пересічному жителеві українського сходу? Оцей штамп — «католицький Великдень» — сіє й підтримує поширену в суспільстві переконаність, що нібито галичани святкують Великдень окремо від решти країни. Що греко-католики — це «вони», а не «ми». Кажете, «єдина країна — единая страна»?..

Фото - www.50img.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4046
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Галина
2946 дн. тому
При цьому автор забув, що першими святкують Великдень Дажбожий рідновіри України і Європи- 20 березня. У християн усіх конфесій нема Великодня (бо це язичницька назва), у християн свято називається Пасха.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду