Проекти на ім’я «супер»

Проекти на ім’я «супер»

5 Жовтня 2015
2061
5 Жовтня 2015
12:00

Проекти на ім’я «супер»

2061
Суперпроектів у новому сезоні на завжди Новому два. Принаймні, тих, що містять цей префікс — «Суперінтуїція» та «Супермодель по-українськи». Чому вони обидва «супер», для автора загадка
Проекти на ім’я «супер»
Проекти на ім’я «супер»

Як і те, чому «супермоделями» не командує Сергій Притула. Бо на три речі можна дивитися нескінченно: як Сергій Притула тролить Катерину Варнаву в «Хто зверху?»; як Сергій Притула співчуває ображеним рестораторам у «Пристрастях за"Ревізором"»; як Сергій Притула смішить публіку в «Суперінтуїції».

 

Так само нескінченно можна дивитися на Олександра Педана, який на рідному Новому веде два шоу - «Дешево і сердито» та в образі судді-невидимки «Хто зверху?». Він хоча й не веде «Супермодель по-українськи», але таки засвітився в цьому проекті, провівши танцювальний батл на Хрещатику між двома командами, одна з яких, отримавши більше грошей від глядачів, забезпечила собі імунітет від вигнання.

 

Така вірність цих ведучих рідному Новому гідна поваги. Канал, тим часом, популярність своїх ведучих використовує на повну, відплачуючи за їхнє буквальне виконання заклику екс-колеги Ольги Фреймут «Не ходіть по інших каналах» максимальною задіяністю.

 

І часто-густо саме ці вірні паладини витягують загалом неоригінальні проекти на собі. Приміром, як той-таки Сергій Притула - шоу «Суперінтуїція».

 

Здавалося, що нового можна привнести в давній і розкручений на тому ж таки Новому каналі проект? Те, що в «Суперінтуїції» грають пари? Але це вже було ще тоді, коли, знову ж таки, на Новому виходила просто «Інтуїція», яку вів уже згаданий Олександр Педан.

 

Те, що тепер на подіум виставляють не 12, а 13 учасників? Так, це новинка, але, здається, не принципова. Хіба що вся сіль цієї фішки в тому, що за одним із 13 учасників ховається «джекпот» від гравця, якого має вгадати його ігрова половинка.

 

В усьому іншому - це давно прописаний формат.

 

Але чому ж від «Суперінтуїції» неможливо відірватися, навіть випадково натрапивши на неї в процесі запінгу? Принаймні, з автором саме це й трапилося минулого четверга, 1 жовтня, коли Сергій Притула розважав публіку діалогами з Надією Дорофеєевою та Володимиром Дантесом.

 

Ця пара нещодавно побралася, і про їхнє «лавандове весілля» з величезною симпатією розповідали всі українські таблоїди. Сама пара теж надзвичайно симпатична й органічна. Настільки, що зазвичай безцеремонний і колючий Притула так і не зміг знайти для них жодного образливого слова.

 

До того ж, як давно встигли помітити телеглядачі й шанувальники, подружжя Дорофеєва-Дантес має цілком нормальне почуття гумору. Відтак усі досить ніжні шпильки ведучого викликали в них цілком адекватну реакцію. Тобто просто сміх.

 

У результаті виник досить гармонійний коктейль, де всі інгредієнти - ведучий, гравці, учасники на подіумі та команди Наді з Володимиром, які підказували їм вибір (часто керуючись геть фантасмагоричними припущеннями), - дуже вдало доповнювали одне одного.

 

Все дійство супроводжувалося купою гегів та реприз у виконанні гравців і ведучого, що й забезпечило півтори години чистих веселощів, змусивши глядача геть забути про економічні, політичні та інші негаразди.

 

Це не означає, що в людей, які ті веселощі влаштували, замість душі якийсь мішок, набитий ватою, і вони байдужі до того, що відбувається в країні. Вочевидь, вони просто обрали таку місію: з телеекрана народ розважати, а поза ним - допомагати бійцям в АТО, родинам переселенців зі сходу та іншим нужденним. Про те, що Сергій Притула давно допомагає українським бійцям, знають усі. Але навіть цей його розважальний проект позначено допомогою поза екраном - усі виграні гроші, як зазначено в заставці, йдуть на допомогу дітям переселенців.

 

І жодних суперечностей тут немає.

 

«Супермодель по-українськи» з «Суперінтуїцією» поєднує не лише перфектний префікс. Це шоу теж іде не перший сезон і теж покликане відволікти глядача від його житейських чи економічних негараздів.

 

Суть його дуже проста й давно зафіксована в біблії формату - дівчатка, набрані на кастингах у всіх містах України, змагаються за місце під сонцем, тобто в осяйному, як їм усім здається, світі модельного бізнесу.

 

Четверо експертів-суддів, від яких залежить доля дівчат, вигадують для них найрізноманітніші випробування. І не всі учасниці після них «виживають», тобто залишаються в проекті.

 

Згідно з форматом, у цьому шоу дефіле - це геть не те, що уявляє собі глядач, який регулярно переглядає модні телеканали або ходить на покази мод. Кандидаток у супермоделі чомусь у цьому сезоні регулярно змушують ходити по воді, яко Христос. І ще добре, коли це «дефіле» - в кулях-зорбах. Тут, звісно, дуже легко гепнутись, не втримавши рівновагу, але все-таки ризики мінімальні. Хоча, як довела одна з учасниць, травмуватися можна й тут, зачепивши камеру під час провального падіння.

 

Але дефіле в образах потопельниць, коли учасниці теж ходили по воді, не в змозі нічого при цьому бачити, бо їм повставляли білі світлонепроникні лінзи, - це було жорстоко.

 

Хоча й дуже кумедно збоку. Потопельниці, звісно ж, порушили всі режисерські задуми, то завиваючи, як зомбі, то махаючи руками, як вітряки. Експерти в особах Сергія Нікітюка (модного скаута, як він себе називає), фешн-фотографа Соні Плакидюк, режисера Річарда Горна, а також ведуча шоу, справжня українська супермодель Алла Костромічова, немало повеселилися в цьому епізоді. Щоправда, зовні зберігаючи при цьому вигляд суворих і неупереджених вершителів доль, чомусь дуже дивуючись результатам «дефіле потопельниць». Але ж, ставлячи нещасним кандидаткам подібне завдання, цілком можна було передбачити всі наслідки.

 

Проте шоу на те й шоу, щоби поставити його учасниць у найбільш екстремальні умови. І глядачеві цікаво, як модельки виплутуються з усіх пасток, що їх підготували капосні режисери, й експерти можуть судити про стійкість дівчат у стресових ситуаціях.

 

Спостерігати за ними можна, як і за Притулою, нескінченно, наче за рибками в акваріумі. Вони, ці наївні претендентки на світові модні подіуми, кумедні й часто-густо безпорадні, як ті рибки, але так само милі й зворушливі в своїх провінційних амбіціях підкорити вершини світової модної індустрії.

 

Єдине, що викликає певний спротив у цьому невибагливому шоу, - відсутність бодай натяку на мовну паритетність. Усі експерти тут, як і більшість учасниць, - російськомовні. Єдина україномовна учасниця - студентка з Хмельницького, але вона вчиться на журналіста й уже працює на телебаченні.

 

Всі інші хоча й знають державну мову (принаймні, всі дівчата чудово розуміють написані українською завдання, так само як без жодних перекладачів розуміють режисера Любомира Левицького в Чернівцях або ж «найкращого фотографа Галичини», котрий змусив їх розкриватися в польоті), все-таки віддають перевагу російській.

 

Ба більше, одній із учасниць, дівчині з села Коровинці, котра розмовляє смачним суржиком, її конкурентка закинула саме «сільську мову»: «Она по-сельски разговаривает, много шокает, это не модель».

 

Це пролунало щонайменше як дискримінація за мовною ознакою.

 

Отож цим «рибкам в акваріумі», кинутим на виживання в недружньому середовищі, одразу дають зрозуміти - фешн-індустрія в Україні робиться виключно російською мовою. І це входить у величезну суперечність із тим, що тижні моди в Україні вже майже 20 років організовують цілком україномовні люди - Ірина Данилевська та її чоловік Володимир Нечипоренко.

 

До речі, суржиком, але більше наближеним до літературної української, розмовляє ще одна яскрава учасниця шоу. Але їй за це ніхто не дорікнув. Вочевидь, тому, що може за себе постояти.

 

Ніхто не дорікає й студентці з Хмельницького, яка послуговується виключно вишуканою українською. Але це вже інша історія - про сильну особистість, яка зробила свій вибір і не залежить від будь-яких умов, умовностей чи, тим паче, дрібних уколів конкуренток.

 

У будь-якому разі, Новий канал, обравши цільовою аудиторією молодь, дає їй цілком поживний продукт у вигляді лінійки цілком модерних проектів.

 

Фото - superintuitsiya.novy.tv

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2061
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду