Кіно та німці в Перкалабі...

13 Жовтня 2003
1915
13 Жовтня 2003
15:37

Кіно та німці в Перкалабі...

1915
Враження непересічної глядачки від програми "Кіно і німці" телеканалу "ТЕТ" Враження непересічної глядачки від програми "Кіно і німці" телеканалу "ТЕТ"
Кіно та німці в Перкалабі...
“ТЕТ». «Кіно і німці» - прочитала Зінка Підалькіна в програмці і подумала, що мова, певне, йде про гумор. Уявити, що передача розповідає про кіно, вона ще могла, а от щодо поєднання кіна та німців дуже сумнівалася, і зовсім не тому, що не любила Вендерса чи Фасбіндера... Ні... Відчувала Зіна, що вислів “кіно та німці” це майже синонім до “смішно, сказитися можна”... І мала рацію, але не щодо сміху, хоча натяки на нього в “Кіно і німцях” вряди годи були. Ні про кіно, ні про німців в передачі не йшлося. Розповідалося в ній про подорож гурту “Перкалаба” у західне селище з такою ж назвою. “Жителі якого –правила своєї дівчина у розгадуванні смислу назви – набагато ближчі до німців, ніж ми, кияни”...

До речі, Підалькіній сподобався початок самої передачі, а саме, схожа на мультик заставка - яскраво і зі смаком зроблена. Вона нагадала Зінці про веселе дитинство, якого дівчина не мала, а мріяла... Тому налаштувалася на приємні враження та розслабилася у кріслі. І камера їй показала, як четверо нічогеньких таки субчиків штовхають машину, яка чомусь відмовлялася їхати. “Якби моя мама знала, куди я подався, вона б мене не пустила” – сказав один, і Зіна збагнула – ведучий. Далі з’явилися титри: “Реквієм за Перкалабою, або тіні “забитих”... “Звучить красиво”... – кинула, і протягом усього сюжету не змогла збагнути, бідолашна, до чого і про що хоче сказати оця краса.

А голос за кадром повідомляв, що десь 40 років тому у богом забуте селище Перкалаба Совєти засилали дисидентів, повій та дармоїдів, а 30 років тому там побував продюсер гурту “Перкалаба” Олег, грубеньке обличчя котрого оператор тут же продемонстрував глядачеві. Висновок не забарився – “Перкалаба” прямує на свою ментальну батьківщину. Побачивши, що їх знімають кіношники, справжні перкалабці “зривалися на ноги й тікали”, бо таке видиво, мабуть, в них не щодня траплялося... Втім, і Зіна таке не щодня бачила. На хуторі лише 10-12 дворів, в обличчях людей затурканість і безпорадність.

“Олег, сказав би ти, що в Перкалабі життя прекрасне?” – із натхненням спитав ведучий в продюсера гурту після того, як камера показала злиденне життя селян. “Звісно. Життя всюди прекрасне!” – масними очима дивлячись в екран і нарізаючи шматки м’яса для вечірки, промовив той. “Цікаво, якої б заспівав цей дещо опецькуватий продюсер, якби пожив у тому злидарстві хоч би рік!” - подумалося дівчині. “Ось де кіно та німці!” – раптом скаженіло зарепетував та затицяв ножем у дерев’яний стіл Олег, вказуючи туди, де тільки-но лежало м’ясо, а тепер просто лишилася жирна пляма. Зіна злякалася, бо ніяк не могла пояснити той “жарт”. “Як поєднати кіно, німців, жирну пляму на дерев’яному столі та ніж”?.. - дурниця, звісно, нічого не скажеш, але це питання її мучило, страх...

“Олег, а що таке гуцульська богема?” – не вгамовувався та правив своєї ведучий... “Богема... А через півгодини ви це зрозумієте, що воно є” - натякнув на щось продюсер. “На горілку? – безпорадно кліпала очима дівчина, і на душі її стало зовсім кепсько, бо не могла второпати, від чого ті люди в екрані тішаться та пупа від сміху вривають. І... Прийшла вечірка, де “Перкалаба” заграла... “Краще б не і не чула цього”... - сказати правду, те, що виривалося з їхніх інструментів, музикою назвати і справді не можна було. Зіна знала, що про таких в народі кажуть просто – “лабухи”, але дозволити собі таких висловів не могла, тому вирішила зовсім не писати про це паскудне виконання.

Показали ще в “Кіно і німцях”, як у Черемоші купаються ті, в кого після вечірки голова боліла, концерт та танці на подвір’ї, маленького оленя, якого лікує поштарка, а ще як ведучий маленькій Ганні шоколадку подарував і радісно проговорив: “Мати сказала, що Ганна з’їсть шоколад, коли прийдуть брати та сестри... Хоче поділитися”... І камера відзняла дівчинку та її матусю. “Другого такого бовдура ще світ не бачив – не витримала Зіна, бо що хоче ця дитина, по очах її було видно - шо-ко-ла-ду. До всього звикнути могла, тільки не до знущань з малечі... – Замість того, щоб, як телепень, пустими радощами тішитися, дражнити малу, дарувати те, що їй з’їсти самій не дозволено, купив би їй ще декілька цукерок”... До того ж, і розмову із хуторянами інтонаційно ведучий веде так, ніби з хворими розмовляє і заздалегідь “щиро” співчуває їм. Часом ці фальшиво-щирі вболівання так діяли на нерви, що нічого не лишалося, як конати біля екрану від реготу.

І збагнула Зінка, що “Кіно і німці” – це передача про “нас – хороших”... Тобто про них, телевізійників та музикантів, словом, про богему, яка здійснила мандрівку до хутора Перкалаба. Якщо створені у такому ж форматі (знімальна група виїжджає на місця подій, і звідти веде репортаж) “Контролер” на Першому Національному та “Спецрепортер” на Новому каналі по-справжньому намагаються вирішити соціальні проблеми та розповідають про щоденний “подвиг” та життя пересічних українців, дають вичерпну історію на задану тему, то “Кіно і німці” просто про те, як “ліва” група “Перкалаба” та знімальна група з’їздили до селища із такою ж назвою. Мало не гигнула дівчина, щоб цікаві люди були ті “перкалабці” з гурту, то ні. Розмовляти не вміють, жарти паскудні, а музика... Про неї ні слова! І щоб розповідь про перкалабців справжніх почути (люди вони, хоч і бідні, але цікаві і розповісти їм є про що), то також ні. Не цікавили перкалабці телевізійників! Та хоч би й що було, а видовище увесь настрій споганило, бо вирішила Зіна, що її знов ТВ ошукало. Дивитися сюжет про “нас хороших”, які з’їздили у екзотичне українське місце Перкалаба, це – чисте дурисвітство, бо хорошого там дівці нічого не вгледілося... “Так, “пшик” лише та й годі! Передача ні про що” - і спало на думку, що може гурт “Перкалаба” за допомогою ТВ – просто в такий спосіб рекламу собі зробив, а “Кіно і німці” менше витрат на програму мали. Зручно і взаємно вигідно... Словом, кіно та німці!
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1915
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 593
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду