Телевізійне меню Дня незалежності

Телевізійне меню Дня незалежності

22 Серпня 2015
5704
22 Серпня 2015
13:00

Телевізійне меню Дня незалежності

5704
Більшість великих українських телеканалів у День незалежності застосує спецпрограмування. Деякі канали зняли власні документальні фільми, інші вирішили відсвяткувати 24-річчя України музичними концертами. Найбільше ініціативи з нагоди свята проявили ICTV, «UА:Перший» та «ТРК Львів». СТБ та «Новий канал» не підготували нічого
Телевізійне меню Дня незалежності
Телевізійне меню Дня незалежності

Підготовка до національного свята на деяких каналах почалася заздалегідь. Ще 27 липня на каналі «Україна» в ранковому шоу стартувала рубрика «24 роки Незалежності» - свого роду ретроспектива життя держави. У випусках спецпроекту рік за роком за участі відомих українців згадуються переломні моменти історії, проблеми та досягнення країни за цей час. Автором проекту став журналіст програми «Ранок з Україною» Володимир Кондратьєв.

 

Телеканал «24» впродовж серпня показував чотири епізоди спецпроекту «Післязавтра», творці якого ставили за мету відповісти на питання: «Що нам треба зробити вже сьогодні, щоб через кілька років Україна стала сильною і заможною?».

 

Двадцять другого серпня телеканал «1+1» демонстрував власний спецпроект до Дня незалежності України у жанрі роуд-муві - документальний фільм «Де починається Україна?» авторства Акіма Галімова. Подорожуючи країною, журналіст дослідив, як змінилося ставлення українців до Батьківщини за останні півтора роки. Деталі про роботу над проектом він розповів «Відеотеці».

 

Незадовго до Дня незалежності - 20 та 21 серпня - канал ICTV показав три документальні стрічки: «На передовій», «Братство Червоного Хреста» та «Спецназ. Повернутися живими», присвятивши ці проекти усім героям, які й нині виборюють українську незалежність.

 

У передсвяткові дні в ефірі «UА:Першого» вийшло дві частини запису музичного концерту «Країна мрій».

 

А регіональна ТРК «Львів» проанонсувала цикл коротких програм під загальною назвою «Моя Незалежність», які будуть в ефірі каналу з 21 по 24 серпня. У них глядачі почують роздуми політиків, істориків, громадських діячів, учасників АТО, представників національних меншин, інших відомих людей про значення незалежності. 

 

Спецпрограмування канали застосували й до Дня Прапора 23 серпня.

 

О 8:55 в ефірі каналу «Україна» вийде спецвипуск «Событий». Глядачі побачать прямі включення і репортажі про події в центрі столиці, зокрема, виступ президента України Петра Порошенка на Софійській площі та церемонія підняття державного прапора.

 

«UА:Перший» 23 серпня вранці після урочистостей покаже короткий фільм «Гімн України. Ода державності». О 14:00 розпочнеться документальний фільм про Холодноярську республіку «Вони боролись до загину».

 

Канал «112 Україна» зняв з нагоди Дня Прапора та Дня незалежності відеоролики, у яких розповідатиметься про нову Україну, «перших вільних» українців і національну символіку, які спонукають глядача до роздумів, що таке свобода сьогодні.

 

Яке «меню» телевізійники пропонують цьогоріч у святковий день 24 серпня українському глядачу - далі в цьому матеріалі.

 

«Українаname="__DdeLink__1672_1715312768">» та «5 канал»: новинні спецпроекти

 

О 9:55 в ефірі каналу «Україна» вийде спеціальний випуск інформаційної програми «События» з ведучою Анною Пановою. У прямому ефірі глядачі дізнаються, як у Києві і в регіонах країни святкують 24-річчя незалежності України. Ведучий інформаційно-аналітичної програми «События недели» Олег Панюта перебуватиме на майдані Незалежності та проведе пряме включення з Маршу Незалежності.

 

А на «5 каналі» о 7:10 стартує телемарафон з нагоди Дня незалежності України, який триватиме до 23:55. Він перериватиметься на випуски новин «Час новин» та «Час-Тайм», прогнози погоди, а також на трансляцію наживо концерту класичної музики з нагоди 24-ої річниці незалежності України, який розпочнеться о 21:00. Зокрема, під час марафону «5 канал» покаже тематичні інтерв'ю з відомими та поважними українцями, а також прямі включення з різних точок країни, завдяки яким глядачі матимуть змогу спостерігати за святкуванням Дня незалежності в різних регіонах України та урочистостями.

 

У студії «5 каналу» ведучі разом з гостями - представниками різних гілок влади, священнослужителями, соціологами, людьми, причетними до проголошення незалежності країни, громадськими діячами, письменниками, військовослужбовцями та волонтерами - обговорюватимуть не лише тему незалежності України та її здобутків за 24 роки існування, а й піднімуть тему незалежності Криму та Донбасу.

 

 «1+1», «Інтер» та ICTV: музичні концерти

 

Телеканал «1+1» до цього дня організував спеціальний концерт «Незалежність - це ти!», який стартує в ефірі о 20:15. Глядачі побачать виступи Тіни Кароль, Наталі Могилевської, Олександра Пономарьова, Pianoboy, гуртів «Друга ріка», «Скрябін», ТНМК, ТІК, Hardkiss і «Ярмак». Спеціальними гостями вечора будуть фіналісти талант-шоу телеканалу «Голос.Діти» і «Голос країни». У рамках концерту глядачі побачать сюжетну лінію, паралельну з музичними номерами - історії про видатних українців та простих людей, які «здійснюють свої подвиги щодня». Однією з таких історій концерту «Незалежність - це ти!» стане ексклюзивний сюжет про гурт «Океан Ельзи» - ровесника незалежної України.

 

Концерт на каналі «Інтер» називатиметься «Мрія про Україну» та розпочнеться о 20:30. Його ведучими стали Анастасія Даугулє та Андрій Доманський.

 

У концерті візьмуть участь Софія Ротару, Таїсія Повалій, Ніна Матвієнко, Ірина Білик, Наталя Могилевська, Олександр Пономарьов, Віктор Павлік, Злата Огневич, Віталій Козловський, Ольга Полякова, Наталія Бучинська, Олег Винник, Alyosha , Міла Нітіч, Світлана Тарабарова, Іван Березовський, Наталія Гордієнко, Ярослава, Ольга Цибульська, Сергій Гладир, гурти «Авіатор», «Фрідом-джаз», Kadnay та інші.

 

Також звучатимуть улюблені пісні різних років у сучасному виконанні, до кожного виступу канал підготував оригінальні постановки, декорації і візуальне оформлення. Ведучі та учасники концерту згадють про досягнення, якими може пишатися Україна, і людей, які прославили нашу країну у світі.

 

У той же час - о 21:30 - на телеканалі ICTV відбудеться телевізійна прем'єра фільму ОЕ. 20 Live in Kyiv Сергія Шалигіна про ювілейний концерт групи «Океан Ельзи», що відбувся 21 червня минулого року в «Олімпійському». Він зібрав 75 тисяч прихильників, на концерті прозвучало 35 пісень гурту з 20-річною історією. Телеканал підкреслює, що цей концерт став історичною подією не лише для української музики, а й для всієї країни.

 

ICTV, «UА:Перший» та «112 Україна»: документальне та художнє кіно

 

Канал ICTV 24 серпня о 17:45 покаже документальний фільм «Добровольці», який підготував департамент спеціальних проектів . Фільм присвячено «захисникам за велінням серця», які щодня відстоюють суверенність і кордони України. Ця стрічка - документальна хроніка подій та містить свідчення реальних очевидців. Героями проекту стали бійці 90-го окремого аеромобільного батальйону, на долю яких випали випробування Донецьким аеропортом, втрата побратимів, полон, депресія і розчарування, однак вони знайшли в собі сили й далі захищати державу. Автори фільму намагалися показати, як змінювалися бійці: їхні думки, позиції, рішення, що спонукали кожного з них піти на війну.

 

Документальний фільм департаменту спецпроектів ICTV «Перша Вітчизняна. Другий фронт» з'явиться в ефірі о 14:05. Його присвячено волонтерам - героям другого фронту, які прикривають бійців на передовій, підіймають їхній бойовий дух і забезпечують найнеобхіднішим. Глядачі почують розповіді про небезпеку та побачать правдиві, шокуючі кадри, зняті під час їхньої роботи.

 

Також канал ICTV у День незалежності покаже два художні фільми. О 10:45 розпочнеться показ стрічки «Легенда про княгиню Ольгу» режисера Юрія Іллєнка українською мовою. Фільм вийшов на екрани понад 30 років тому і через радянську цензуру був знятий російською мовою. Цьогоріч стрічку відомого вітчизняного кінорежисера вперше переклали українською.

 

О 14:50 на ICTV продемонструють фільм «Поводир» Олеся Саніна. В основу сюжету покладено мандри Україною напередодні та під час Голодомору американського хлопчика та українського сліпого кобзаря. Головні ролі зіграли Станіслав Боклан, Антон Грін, Олександр Кобзар, а також співачка Джамала. Фільм отримав нагороди Одеського міжнародного кінофестивалю, а також спеціальну відзнаку МКФ у Барі (Італія).

 

Суспільний мовник «UА:Перший» 24 серпня покаже дві прем'єри - документальні стрічки власного виробництва.

 

Документальний фільм «Сходи Якова» розпочнетьсяо 16:20. Однокласники Любомир Гузар, Юрій Шухевич та Борис Білинський зустрінуться, щоб через 71 рік розповісти про складне, але життєствердне. «Єпископ Української греко-католицької церкви, політв'язень й онкохірург жартуватимуть, згадуватимуть забутих, говоритимуть про самотність, гріхи, хвороби і спокуту. Вони переповідатимуть свої сни, пригадуватимуть перші кроки по сходах, які у кожного - свої», - анонсує телеканал.

 

О 20:20 на «UА:Першому» відбудеться прем'єра документального фільму «Без права на славу» - продовження фільмів «Я - війна» та «Я - док» Сніжани Потапчук та Світлани Коваль. Авторки знову привезли з передової вражаючі кадри та продовжують досліджувати людину в умовах війни.

 

Також телеканал покаже художні фільми: стрічку «Гетьманські клейноди» Леоніда Осики про розподіл влади за часів Богдана Хмельницького (о 13:35) та «Нескорений» Олеся Янчука, що розповідає історію нерівної боротьби на теренах Західної України проти німецьких військ та диверсійних загонів НКВС СРСР (о 17:20).

 

Телеканал «112 Україна» о 23:30 демонструватиме документальний фільм «Битва за незалежність», автором якого став ведучий каналу Олексій Ананов.

 

У стрічці розповідається про основні етапи становлення незалежної України, забуті уроки історії, події 1991-го і 2004-го років, і порушується питання сьогодення. Канал називає фільм як спробу з'ясувати наскільки змінилися уявлення українців про незалежність і визначити її місце в нашій свідомості.

 

Для автора фільму була однаково важлива думка як відомої особистості, так і простого українця. Тому героями стрічки стали Леонід Кравчук, Семен Глузман, Левко Лук'яненко, Юрій Шаповал, Елла Лібанова, доброволець «кіборг» Мирослав Коптило та звичайні перехожі на вулицях Києва. Особливу роль у фільмі також відіграють ровесники незалежності, які стали активними учасниками революції Гідності.

 

Спецпроекти в регіонах

 

До Дня незалежності України творча група державної обласної телерадіокомпанії (ОДТРК) «Львів» підготувала відеофільм «Незалежність: український варіант», який стратує в ефірі о 18:10. Автори називають основні здобутки і втрати України від 1991 року та проводять короткий екскурс в історію національно-визвольних змагань українців. За незалежність заплачено життям багатьох поколінь, а нині за свободу України проливають кров герої в зоні АТО.

 

Також 24 серпня о 16:30 ТРК «Львів» транслюватиме авторський фільм журналістки каналу Оксани Клим та оператора Віталія Руденка «Незалежність на лінії вогню» про те, як солдати та волонтери на сході країни боронять Україну.

 

А увечері, о 18:40, ТРК покаже телевізійну версію історично-музичного перформенсу «Ремінісценції.UA» заслуженої артистки України Ірини Мазур та балету «Життя».

 

В ефірі Донецької ОТРК 24 серпня будуть святкові вітання від українських артистів, письменників, поетів, співаків. Також на її хвилях відбудеться включення «Громадського ТБ Донбасу», і програми-подарунки від колег з інших ОДТРК України: «Кобзар єднає Україну» (Черкаси); «Волонтерські паралелі» (Харків); «Небесна колискова» (Рівне); «Український вимір» (Львів); «Комбати 95-ї» (Житомир); «Ніхто крім нас» (Миколаїв); «Тоненька грань війни», презентація книги «100 днів у полоні» (Київ).

 

Нові програми

 

24 серпня о 12:50 на суспільному телемовнику відбудеться прем'єра проекту «На пам'ять», створеного за матеріалами архівних документів і відео, що розповідають про історію України. Окрім документів глядачі дізнаються історії очевидців, які пригадуватимуть не лише події, а й свої переживання. Прем'єрний ролик нагадає часи, що передували підписанню Акту про здобуття незалежності України, а героєм першого випуску стане громадський діяч та політв'язень Левко Лук'яненко.

 

Серед великих українських каналів знайшлися й такі, які не підготували ніяких спецпроектів з нагоди національного свята - це СТБ та «Новий канал»name="_GoBack">.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5704
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду