«Смертельно живий»: сімдесят п’ять хвилин аматорства

«Смертельно живий»: сімдесят п’ять хвилин аматорства

25 Квітня 2015
3713
25 Квітня 2015
11:00

«Смертельно живий»: сімдесят п’ять хвилин аматорства

3713
Пропонована історія насправді має досить багато чеснот. Хоча б через не характерне для українських творців бажання дотриматися жанрової чистоти
«Смертельно живий»: сімдесят п’ять хвилин аматорства
«Смертельно живий»: сімдесят п’ять хвилин аматорства

Це той випадок, коли «в прокаті новий український фільм» - фраза красива, корисна та обнадійлива. Але занадто гучна й претензійна. Бо стрічка Максима Стецкова «Смертельно живий», яку закликають шукати в кінотеатрах із 16 квітня, насправді демонструється на малій кількості майданчиків. У камерних залах із мінімальною кількістю глядачів. Хоча заявлений жанр - детективний трилер - передбачає ширшу аудиторію і стабільно популярний серед глядачів. І при небаченому медійному супроводі: інформаційну підтримку стрічці надає зо два десятки популярних і модних українських видань.

 

Пропонована історія насправді має досить багато чеснот. Хоча б через нехарактерне для українських творців бажання дотриматися жанрової чистоти. Герой, українець віком недалеко за п'ятдесят, три роки поспіль отримує смс-повідомлення з невідомого номера. Щоразу це пророцтво, і щоразу воно справджується. Віщують не лише біди, як-от пожежу чи смерть родича. Часом прогнозують зустріч із майбутньою дружиною та народження доньки. Герой звик вірити, хоча тут виникає перше логічне запитання не стільки до нього, скільки до драматурга: вже після першого такого повідомлення нормальна доросла людина почала б вираховувати незнайомця, хай безуспішно. Проте цього не стається, і Бог із ним, приймаємо правила гри.

 

Отже, останнє повідомлення від віщуна - пророцтво смерті героя в певний день о певній годині. Тепер чоловік починає ворушитися. Навіть запрошує до себе додому сина, аби той був поруч, коли прийде вбивця. Далі починається складена переважно з флешбеків оповідь, котра не лише є відновленням хронології попередніх таємничих подій із метою розгадати загадку та уникнути смерті, а й єдино можливим прийомом, котрий дозволяє творцям малобюджетного проекту створити ілюзію великого кіно.

 

Власне, проблеми починаються вже тут. Її вже помітила критик Анастасія Лях, зазначаючи: «Пускати подібний аматорський фільм у кінотеатри й продавати на нього квитки - не просто егоїзм і меркантильність, але практично шарлатанство. Максимум для "Смертельно живого" - телепоказ». У форматі «кіно для ТБ», тобто - «мувик», нічого принизливого немає. Бо, по-перше, насправді різниця сьогодні не така й велика, адже технічні можливості дозволяють транслювати фільм із будь-якого носія на будь-який екран. Тобто, телевізійне кіно можна теоретично прокатати в кінозалах так само, як кінофільм показати по телевізору, що й відбувається. Проте критик відразу уточнює свою думку: «Маємо приклад того, як круто здійснити мрію: зібратися компанією і зварганити кіно для себе і друзів. От тільки не треба клеїти на мрію цінник і виставляти на прилавок, подібну продукцію краще залишати собі».

 

Відповіддю, і відповіддю правильною, може бути: говоримо про зразок творення незалежного кіно. Мовляв, Тарантіно з Родрігесом теж були незалежними творцями, не мали бюджетів - і тепер визначають порядок денний в актуальному кіно. Та й узагалі незалежне кіно як тренд у всьому світі досить потужне, популярне, навіть впливає й формує. Максим Стецков у проекті є людиною-оркестром: сценарист, режисер, композитор, виконавець однієї з головних ролей, монтажер, продюсер і співпродюсер. Подібних моторів можна лише вітати, вони рухають світ. Будь-який, окрім світу кіновиробництва й узагалі індустрії, виробництва.

 

Жанрове кіно передусім індустріальне. Або, як «13» Гели Баблуані, може бути авторським, котре відповідає всім законам індустрії й виросло на ній та довкола неї. Не даремно Баблуані перезняв своє кіно в кольорі для Голлівуду із зірковим складом. Не досить, як творець «Смертельно живого», надихатися Хічкоком та Фінчером. Треба вміти адекватно відтворити старі добрі «чорні» сюжети на українському матеріалі. Чи бодай пострадянському.

 

Адже від самого початку кіно заточувалося з прицілом на Росію, про що свідчать мова текстів есемесок, нотатки головного героя і складні, часом штучні україномовні конструкції діалогів. Вони написані російською, що не злочин. Та не адаптовані під українську, а просто перекладені. Від чого мова персонажів стала як для стрічки такого жанру надто літературною. Для «Звичайної справи» Валентина Васяновича це норма. Для детективного трилера, в якому проглядаються елементи нуару - нонсенс.

 

Але насправді все це - дрібні зауваження. На які творець «Смертельно живого» може зважати, а може й не зважати. Бо виробництво кіно - процес, і результати потрібні всякі. Чим більше їх буде, тим швидше індустрія зможе почати розвиватися. До того ж сам по собі, з умовними дійовими особами, сюжет цілком тримається купи.

 

Так, ближче до фіналу мимоволі крутиш пальцем біля скроні. Мовляв, масовик-затійник раптом вирішив упасти «на умняк» та надати історії інтелектуальної ваги. Адже раптом з'ясовується, що вся дія відбувається... глибоко в підсвідомості головного героя. Проте останні п'ять хвилин повертають нас до згаданого вище детективу в стилі «Вовчиць» чи «Її не стало» французького письменницького тандему Буало-Нерсежак. Тут ніби все добре.

 

Бідося починається, коли сюжет населяють героями. Головний, той самий, хто отримує повідомлення від незнайомця - Семен Ноздрьов. Він, поза сумнівом, громадянин України. В нього багато грошей, рахунки в Україні, Росії та Швейцарії. В нього є дорога машина та водій, він же - охоронець, молодий чоловік міцної статури з «кінським хвостом» на потилиці. Він легко може дати синові 20 тисяч доларів за те, щоби той побув із ним удома 20 хвилин.

 

Думаєте, Ноздрьов - олігарх, наближений до Ігоря Коломойського? Дзуськи. Ноздрьов - сучасний український письменник. Книги якого відомі одній сьомій частині населення планети. І на спадщину Ноздрьова, далеко не творчу, претендує багато народу. Власне, через намір заволодіти мільйонами українського письменника й починається вся ця багатоходова, довжиною в три (!) роки комбінація з есемесками.

 

Син Ноздрьова батька ненавидить, що видно від самого початку історії. Але за що? Конфлікт батьків та дітей? Нехай так. Лиш для жанрового кіно цієї абстракції не досить. Мотивація всіх дій, а не лише бажання отримати спадок, мусить бути чіткою, залізною, логічною та не мати інакших трактувань окрім тих, які пропонуються. Сюди ж - відсутність у Ноздрьова, нібито сильної, активної, ділової, з огляду на зароблені мільйони, людини, бодай чисто людського бажання відшукати адресата повідомлень уже після першого випадку. Може, письменнику, творчій людині, раптом стало цікаво погратися в чужу гру. Гаразд, почав грати й догрався. І це мало б якось прозвучати в фільмі.

 

Додайте сюди українських міліціонерів, котрі не просто читають книжки, а є фанатами Ноздрьова. Як і їхні родини. Подібний рефрен зсуває детективний трилер у бік альтернативної історії чи соціальної фантастики.

 

Письменник, не лише український, у якості головного героя - майже на сто відсотків гарантія провалу історії та неліквідності сюжету. Звісно, є винятки. Наприклад, літератори з фільмів, створених за книгами Стівена Кінга. Або авторка бестселерів Джоан Вайлберг із «Роману з каменем» Роберта Земекіса. Та вони потрапляють у ситуації, де мусять проявити інші свої якості, окрім уміння складати слова в речення. Якщо вже хочеться показати в кіно літератора, логіка вимагає такого персонажа, якого явив Андрій Курков у «Приятелі небіжчика» - безробітний невдаха, котрий запекло соціалізується. Роман вдало екранізований В'ячеславом Криштофовичем ще 1997 року й є справді міцним, професійно зробленим психологічним трилером із елементами нуару.

 

Ось про що, на думку вашого автора, каже критик Анастасія Лях, рекомендуючи авторам «Смертельно живого» краще розуміти, як це воно - працювати в команді. Й мати інакші, ніж дуже обмежений кінопрокат, амбіції.

 

Андрій Кокотюха

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3713
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
3280 дн. тому
Перерахована кількість залів не означає, що всюди стрічка йде великим екраном у кращі часи. Як правило, це 1-2 сеанси на день (здебільшого, хоча можуть бути винятки), або - в залах, які називаються малими з відповідною кількістю місць. Щоб подивитися фільм, я мусив купити 2 (два) квитки, аби мені його показали. Це є раз. Два: автор статті (хоча це насправді колонка) - не критик, він просто висловлює власну думку, бо має на те право. Але інший, хто читатиме, може назвати автора критиком. Це неправда. Але ж це не автор себе так назвав :) Нарешті - не знаю нічого про українфобію незнайомої мені Анастасії Лях. Але з її думками в конкретному випадку згоден + її думки викладені на сайті НСКУ, а це - офіційне фахове видання спілки, членом якої я є. Отже, нема підстав для недовіри.
OlenaIvanova1
3281 дн. тому
Про - кінотеатри - повна протилежність дійсності. Факти і тільки факти. Фільм було продемонстровано/демонструється у наступних кінотеатрах: Мультиплекс Проспект Киев, Мультиплекс Блокбастер Киев, Мультиплекс Днепропетровськ, Мультиплекс Херсон, Планета кино IMAX Львов, Планета кино IMAX Одесса, Планета кино IMAX Харьков, Планета кино IMAX Сумы, Киевская Русь Ленинград, Флоренция, Правда-кино (Днепр), Довженко (Запорожье), Киев (Киев), Премьер Сити (Луцк), Андреналин (Луцк), Палац кино (Тернополь), Украина (Черкассы), Гонзо (Ровно), Кино-плаза (Южный), Эффект (Черновцы), Черновцы (Черновцы), Африка (Калуш), Кинобум (Ивано-Франковск), Люмьер (Ивано-Франковск), Украина (Долина), Меридиан (Надворное), Юбилейный (Херсон), Кинопанорама (Киев), КСК НЗФ (Никополь), Франка (Черновцы), Синема Сити Киев, Синема Сити Одесса, Синема Сити Тернополь, Линия кино в ТЦ Алладин. Якщо це обмежений кінопрокат - то я Мая Плісецька :) І ЩЕ: ХТО ТАКА КРИТИК АНАСТАСІЯ ЛЯХ - Я ТАКИХ НЕ ЗНАЮ. Алферов, Гусєв, Войтенко, інші - таких знаю. Називати невідому графоманку та українофобку - критиком і ще цитувати - не тільки безглуздо, але і показує рівень даної статті та автора.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду