Від Євгена до Дмитра Кисельова шлях коротший, ніж можна уявити

Від Євгена до Дмитра Кисельова шлях коротший, ніж можна уявити

24 Квітня 2015
3615
24 Квітня 2015
16:30

Від Євгена до Дмитра Кисельова шлях коротший, ніж можна уявити

3615
Уявіть, що хтось зібрав в одному місці з десяток політиків і політологів та попросив їх протягом години обговорювати якусь однаково далеку для них усіх тему – і ви отримаєте присвячений вбивствам Олеся Бузини та Олега Калашникова ефір політичного ток-шоу «Чорне дзеркало» на каналі «Інтер»
Від Євгена до Дмитра Кисельова шлях коротший, ніж можна уявити
Від Євгена до Дмитра Кисельова шлях коротший, ніж можна уявити

У записничку кожного досвідченого журналіста є декілька так званих emergency experts - людей, здатних швидко прокоментувати будь-яку тему незалежно від того, чи дійсно вони обізнані у даному питанні. До них зазвичай звертаються, коли потрібно підняти якусь тему, на яку не хоче говорити жоден з її справжніх фігурантів. Вони завжди беруть слухавку мобільного з першого разу, швидко надиктовують коментар і ніколи не просять його на погодження. І справа не в тому, що вони настільки коректно висловлюють свої думки - з коректністю у них якраз далеко не завжди все гаразд. Справа в тому, що жодне їхнє слово ні на що не впливає.

 

Тепер уявіть, що хтось зібрав в одному місці з десяток таких експертів і попросив їх протягом години обговорювати якусь однаково далеку для них усіх тему - і ви отримаєте присвячений вбивствам Олеся Бузини та Олега Калашникова ефір політичного ток-шоу «Чорне дзеркало» на каналі «Інтер» від 17 квітня 2015 року. Путін чи не Путін, диверсанти чи не диверсанти, «нас хочуть розсварити і викликати громадянську війну» та «що робить керівництво країни, правоохоронні органи та чому досі не розкриті вбивства на Майдані?» - ось вам короткий переказ довгої та беззмістовної «дискусії».

 

Найсамокритичнішою з гостей студії виявилася нардеп від «Батьківщини» Альона Шкрум. «Мені б хотілося, щоб ми зараз не будували якихось конспірологічних теорій і не заглиблювалися в деталі, тому що ми на них не розуміємося», - прокоментувала пані Шкрум. Після такої заяви гості в студії пообговорювали вбивства Бузини та Калашнікова ще якихось 20 хвилин і нарешті переключилися на іншу тему.

 

 

«У нас висить супутник із Москвою», - анонсував співведучий «Чорного дзеркала» Євген Кисельов пряме включення російського політолога Дмитра Орєшкіна. Завдання останнього полягало в тому, щоб розтлумачити багатогодинну прес-конференцію Володимира Путіна, яка мала місце напередодні.

 

«Потрібно не слухати те, що він сказав, а думати про те, чого він не сказав, - просвітив глядачів "Інтера" Дмитро Орєшкін. - Деякі його красномовні умовчання були важливими. Наприклад, він жодного разу не вжив слова "Новоросія". Навпаки, говорив, що за негативний розвиток сценарію на Донбасі відповідає пан Порошенко. Я ще півроку тому казав, що рано чи пізно на зміну фазі військового перетягування Донбасу прийде фаза його економічного перепихування. Тепер Путін неначе перепихує цю гарячу картоплину за комір панові Порошенку».

 

Не знаю, чи правильно тлумачив цей політологічний «жрець» думки свого правителя. Але в образному мисленні йому, звичайно, не відмовиш.

 

Після перерви на рекламу ведучі оголосили наступну тему випуску - боротьба з корупцією. Слово надали Рефату Чубарову, голові конкурсної комісії Антикорупційного бюро, який поділився враженнями від призначення головного антикорупціонера країни: кандидат, мовляв, не ідеальний, але кращого не було. Трохи посумувавши разом із паном Чубаровим, я вирішила переключитися на конкуруюче політичне ток-шоу - «Шустер live» на каналі «112 Україна».

 

Гості Савіка Шустера обговорювали ті самі три теми, що й учасники «Чорного дзеркала», у тому ж порядку: вбивство Олеся Бузини та Олега Калашнікова, відсутність покарання за розгін Майдану, боротьба з корупцією. «Совпадение? Не думаю», - скептично сказали б російські телевізійники.

 

Команда «Шустер live» розкрила ці теми набагато майстерніше. Вбивствам присвятили лише хвилин десять, але яких! Виступав особисто Савік Шустер, який провів приголомшливу паралель між нинішніми українськими подіями та діяльністю неонацистів у Німеччині та Італії. Сказав - і залишив глядачів сам на сам із цією інформацією, переключившись на довжелезну розповідь-покаяння екс-голови КМДА Олександра Попова про обставини розгону студентського Майдану в ніч на 30 листопада 2013 року. «Не виноватая я, он сам пришел», - ось короткий переказ версії тогочасних подій від екс-мера.

 

Взагалі, головне у політичній аналітиці - вміти розставляти акценти і проводити паралелі. Чи виникли у вас асоціації між подіями квітня-2015 і лютого-2014? Якщо ні, то редактори «Чорного дзеркала» і «Шустер live» їх вам підкажуть.

 

Яке ж із двох ток-шоу обрали глядачі? Показники у них схожі: «Чорне дзеркало» отримало рейтинг 1,28%, частку 4,1% за аудиторією «18-54, вся Україна», перша частина «Шустер live» (яка йшла одночасно з «Чорним дзеркалом») - рейтинг 1,05% та частку 3,19%. Але не забуваймо: те, що є хорошим показником для «112 Україна», не є таким для «Інтера».

 

Так сталося, що обидва ток-шоу я дивилася в YouTube. Знаєте, які відео цей сервіс тепер пропонує мені як рекомендовані? «Воскресный вечер с Владимиром Соловьевым» і «Вести недели с Дмитрием Киселевым». Хоча що може розуміти цей «госдепівський» пошуковий алгоритм, правда ж?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3615
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Dmitiy
3288 дн. тому
что- то я не пойму телекритику, те 20-30 минут, что были посвящены чудовищным политическим убийствам за последние месяцы в Украине о них вообще не стоило говорить….Для меня эта главная тема месяца, которой надо посвящать не одну передачу. Телекритика как и все главные СМИ Украины пытается как-бы не замечать тот ультранационализм, который вспыхнул после Майдана. А если об этом не говорить, последствия могут быть ещё более чудовищными.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду