Найбільше новин з ознаками джинси в першому кварталі публікували УНІАН, «Обозреватель» та Lb.ua – ІМІ

Найбільше новин з ознаками джинси в першому кварталі публікували УНІАН, «Обозреватель» та Lb.ua – ІМІ

16 Квітня 2015
2532
16 Квітня 2015
10:30

Найбільше новин з ознаками джинси в першому кварталі публікували УНІАН, «Обозреватель» та Lb.ua – ІМІ

2532
Найбільше новин з ознаками джинси в першому кварталі публікували УНІАН, «Обозреватель» та Lb.ua – ІМІ
Найбільше новин з ознаками джинси в першому кварталі публікували УНІАН, «Обозреватель» та Lb.ua – ІМІ

Згідно моніторингу джинси та неналежного маркування реклами, який проводив Інститут масової інформації (ІМІ) у першому кварталі 2015 року, найбільше новин з ознаками замовності експерти виявили в інтернет-виданні УНІАН - 81 за три тижні, виданнях «Обозреватель» (34) та Lb.ua (26). Про це ІМІ повідомляє на своєму сайті.

 

Найбільше джинси в українських інтернет-виданнях за січень, лютий та березень 2015 року було розміщено на користь УПЦ Московського патріархату, Гуманітарного Штабу фонду Ріната Ахметова та чиновників екс-президента Віктора Януковича - Олександра Клименка, Сергія Льовочкіна, Михайла Бродського та інших.

 

 

Як повідомляє ІМІ, за період моніторингу не було виявлено публікацій з ознаками замовлення в стрічках новин видань «Українська правда», «ЛІГАБізнесІнформ» та «Укрінформ».

 

За словами експерта ІМІ Романа Кабачія, більшість джинси в УНІАН було опубліковано в рубриці «Релігія», яку, за інформацією ІМІ, фінансує УПЦ Московського патріархату.

 

«Ресурс УНІАНу церква використовує для просування цілої низки меседжів: протистояння з УПЦ КП з приводу храмів та громад, можливості створення помісної церкви в Україні; позиціонування УПЦ МП як найбільшої релігійної структури в Україні, здатної вести діалог із світовими релігійними організаціями; підкреслення патріотичності УПЦ МП у зборі коштів та гуманітарної допомоги для потреб АТО, переселенців; позиціонування церкви як мосту, що єднає окуповані території із Україною; пастирські послання керівництва церкви», - розповідає експерт.

 

Також на сайті УНІАН було виявлено джинсу про Гуманітарний штаб фонду Ріната Ахметова, передовсім щодо створення пунктів роздачі гуманітарної, психологічної та фінансової допомоги. Також замовні матеріали стосувалися мережі магазинів «Фокстрот», яка належить Геннадію Виходцеву.

 

«Видання Lb.ua переважно розміщує комерційну джинсу, проте є й політична, зокрема екс-голови Адміністрації Президента Януковича Сергія Льовочкіна, нардепів Олександра Фельдмана і Вадима Новинського, голови Полтавської ОДА Валерія Головка», - повідомляє ІМІ.

 

«Обозреватель» розміщував політичну джинсу на користь народного депутата Миколи Томенка, колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, бізнесмена Михайла Бродського та депутатської групи «Відродження».

 

У рамках моніторингу експерти ІМІ перевіряють усі публікації стрічки новин шести інтернет-видань (УНІАН, Lb.ua, «Обозреватель», «Українська правда», «Лігабізнесінформ» та «Укрінформ») протягом одного тижня в місяць на відповідність таким критеріям: матеріал відстоює або просуває інтереси лише однієї сторони конфлікту; подібного змісту матеріал надрукований  в інших ЗМІ або в попередніх номерах того ж ЗМІ; експертами є особи, які некомпетентні коментувати подію або процес; політик коментує подію або процес і при цьому до коментування не залучено більш компетентних осіб; безпідставно акцентується увага лише на позитивних або негативних характеристиках суб'єкта; матеріал містить елементи, які сприяють політичній підтримці суб'єкта (політика, партії, блоку партій); «протокольні» матеріали з заходів чиновників/політиків, в яких відсутня зрозуміла суспільно важлива новина.

 

Нагадаємо, у лютому згідно оцінки експертів Інституту масової інформації (ІМІ) лідером з дотримання журналістських стандартів стало інтернет-видання «Українська правда», а аутсайдером - «Обозреватель».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2532
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду