«Вєсті Кремля»: обличчя ворога

«Вєсті Кремля»: обличчя ворога

19 Березня 2015
5237
19 Березня 2015
09:01

«Вєсті Кремля»: обличчя ворога

5237
Новий проект каналу «24» — на часі, подібних потрібно більше. Але за умови, що охопити ними вдасться саме ту аудиторію, на перепрограмування якої вони розраховані. А от із цим, схоже, проблеми
«Вєсті Кремля»: обличчя ворога
«Вєсті Кремля»: обличчя ворога

Не Путіним єдиним лякають українські телеканали. Виявляється, отримати від Нацради останнє китайське попередження можна не лише за показ російського вождя наживо, як це свого часу необережно зробили в ефірі «Еспресо ТБ». Нещодавно цей орган контролю попередив супутниковий канал NewsOne за те, що вони не просто транслювали інтерв'ю колишнього українського прем'єра Миколи Азарова, а навіть насмілилися зробити це двічі.  Якщо когось цікавить моя думка, вважаю такі дії суворими, але в де-факто військовий час справедливими. Нічого корисного в подібних трансляціях нема, найжирніші фрази можна процитувати. Тим не менше, готовий приймати виправдання тих, кого попередили «за Путіна»: ворога, мовляв, треба знати в обличчя.

 

Заборона поширювати Путіна, Азарова, Януковича чи, прости Господи, когось на кшталт громадян Захарченка-Плотницького мусить існувати й діяти. Порушення - каратися. Проте приватно переглядати улюблене відео ніхто, нікому й ніколи заборонити в наш час не може та й не має права. Тож індивідуальне вивчення ворога - цілком прийнятний варіант, і багато хто, як свідчить практика, не соромиться в цьому гріху зізнаватися. Інший спосіб відкрити масам справжній ворожий вишкір - запустити проект «Вєсті Кремля», що й зроблено на каналі «24» з 11 березня.

 

Автори пообіцяли незнайомий раніше українському глядачеві формат журналістики. Перший тиждень ефіру поки не відкрив, у чому ексклюзивність, бо кожен наступний випуск не схожий на попередній найперше хронометражем - прем'єра зайняла десь 11 хвилин, понеділковий, від 16 березня, випуск, сягнув майже 20-ти. Хто знайомий зі специфікою телебачення, не дасть збрехати: збільшення програми майже вдвічі, хай це додаткових десять хвилин, таки суттєве. Це може свідчити і про градацію проекту, і про позитивну динаміку розвитку, і про великий обсяг матеріалу, котрий необхідно запропонувати глядачеві.

 

Проте демократичним підходом до хронометражу унікальність пропозиції обмежується. Більше того: складно зрозуміти формат. Почалося з політичної сатири, перетекло в стьоб, далі в рамках одного випуску могли показати іронічні, пародійні та цілком серйозні сюжети. Хоча завдання команди прочитується: розвінчати кремлівську пропаганду різними способами. Тому й використовуються різні способи вирішення проблеми. Але результат - не остаточно визначена форма часом може нівелювати зміст. І замість «ух ти, круто підмітили» може бути «тю, ну і що вони цим хотіли сказати?»

 

Щоправда, «Вєсті Кремля» пропонують такий спосіб показувати й цитувати Путіна та інших ворогів України та цивілізованого світу, за який Нацрада не покарає, не побачить у цьому порушень. Використовуючи відео з російських федеральних каналів у якості цитатника, автори «Вєстей Кремля» ніби розбирає його на складові, розповідаючи, як усе є насправді. Не знаю, кому треба спеціально пояснювати, хто такий Путін і чого варті його слова. Напевне, є серед наших співгромадян мільйони, котрі ще не зрозуміли всієї правди про головного мачо Російської Федерації. По ідеї, зусилля каналу «24» - для них. Лише один нюанс: ті, кого ми вже звично називаємо ватниками, не є й не будуть цільовою аудиторією цієї програми.

 

Натомість вони витрачаються на сателітні антени заради неконтрольованої можливості дивитися «НТВ», «Росію 1» та інші зразки ворожої пропаганди. Ще - охоче беруть безкоштовно й уважно читають реальні «Вести». Йдеться, звісно ж, про відому своїми антиукраїнськими маніпуляціями газету, котра стоїть на чолі «п'ятої колони», яку неможливо заборонити і котра справді, без лапок та іронії, є кремлівським вісником в Україні. А ще ця публіка охоче дивиться шоу Шустера, де регулярно й безкарно дають прямі включення тих самих кремлівських вісників, подаючи подібне, як реалізацію права на свободу слова.

 

«Вєсті Кремля» - проект потрібний та корисний саме як засіб контрпропаганди. Тут не лише коментують історію зі зникненням Путіна, а потім - його тріумфальну появу в компанії президента Киргизстану. Тут беруть показові цитати з інтерв'ю так званого прокурора Криму Наталі Поклонської, трактуючи вислови так, що з них випаровується всяка претензія на розумність та змістовність. А ще досить цікаво й корисно виглядали бліц-інтерв'ю зі Львова, під час якого журналіст встановив очевидне - російське телебачення бреше, і в Україні книжки Миколи Гоголя ніхто ніколи не забороняв.

 

Але ці та інші приклади - аналог розміщенню подібного відео й схожих цитат у Facebook та збирання дошкульних коментів під постами. Уже давно доведено: аудиторії цієї мережі, мереж «В Контакте» та «Одноклассники» практично не пересікаються. Та навіть у тому ж  Facebook є проукраїнський та ватний сегменти, звідки користувачі періодично видаляють один одного, чим негайно хваляться.

 

Кажу це для розуміння не менш, ніж шкідливість кремлівської пропаганди, очевидних речей: «Вєсті Кремля» задумані та втілюються з благими намірами. Проект на часі, подібних потрібно більше. Але за умови, якщо охопити ними вдасться саме ту аудиторію, на перепрограмування якої вони розраховані. Тобто, якщо, за аналогією з соціальними мережами, вдасться переагітувати завсідника «В Контакте» поміняти середовище постійного спілкування, а разом із тим - погляди та світогляд. 

 

Бо поки нема впевненості, що о досить пізній для ватників порі (22.30) вони перемкнуться на потрібний канал і з задоволенням отримають свіжу порцію антикремлівського щеплення. Поки «Вєсті Кремля» дивиться той, хто цілком поділяє погляди авторів проекту й кого не треба перепрограмовувати. Що викликає небажану підозру: а раптом і ці постріли будуть холостими...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5237
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду