Вічна війна за вічний мир

8 Квітня 2003
1364
8 Квітня 2003
14:06

Вічна війна за вічний мир

1364
Антиамериканська і антизахідна істерії особливо яскраво втілилися у програмах російського „Первого канала”, які намагаються створювати дивну мішанину хворобливої ностальгії та угарного патріотизму.
Вічна війна за вічний мир
Для того, щоб зрозуміти, що сьогодні відбувається по обидві сторони Атлантики, і чому одні - «за», а інші - «проти» війни у Іраку, найкраще звернутися до дуже модної нині статті Роберта Кагана, що не так давно з'явилася в Policy Review, і яку, як кажуть, Хав’єр Солана навіть настійливо рекомендував уважно прочитати усім своїм підлеглим, що працюють над європейською зовнішньою політикою.

Стаття ця називається «Сила і слабкість». У ній Америка - це, природно, сила, а Європа - відповідно, слабкість. Слабкість, що насолоджується пост-історичним раєм миру і благополуччя, переживаючи те, що Кант у свій час назвав «вічним миром». Америці ж для захисту цього благополуччя доводиться добряче упрівати, узявши на себе (добровільно!) завдання охороняти цей мир, пам'ятаючи, що насправді ми живемо у світі, у якому, відповідно до Гоббса, людина людині ворог, усі намагаються порушувати закони, а їхнє збереження базується винятково на застосуванні сили.

Європейці звикли вживатися з загрозами чи умиротворяти їх, американці ж просто будуть з ними боротися. Шкода тільки, що чим більше американці з цим злом будуть боротися, тим більше нових причин з'явиться для тих, хто обирає тероризм як свою зброю проти американського Левіафана. От так - Кант versus Гоббс. А де ж, спитаєте ви, у цьому протистоянні знаходить собі місце Росія?

Росія опинилася у надзвичайно складній ситуації, коли вона, з одного боку, не здатна впливати на перебіг іракської війни, і не має можливості зупинити цю війну, а з іншого боку - виявилася абсолютно неспроможною, аби скористатися її перевагами для закріплення своїх інтересів на Близькому Сході чи деінде. Вона не може насолоджуватися пост-історичним раєм, бо такий стан ніколи не був характерним для спраглої за фрустраціями російської національної свідомості.

Та ж роль, яка, згідно Кагану, у цьому дихотомічному поділові на «силу-слабкість» належить США, була б більш притаманною для Росії як у ситуації з Іраком, так і взагалі, і цілком би задовольнила очікування пересічного росіянина. Але Путін обирає зовсім іншу стратегію і виступає на боці Берліна та Парижа. Втім, Шредер та Ширак все ж грали у свою, персональну гру, яка не передбачала подальшого долучення Москви до вісі «Берлін-Париж». І попри схожість намірів - протистояти американській агресії в Іраку - Москва поступово втрачала як ініціативу у цій грі, так і можливість скористатися пост-воєнними перевагами, внаслідок жорсткого протистояння з Вашингтоном. Тому Путін зупиняється десь посередині, що дорівнює бездіяльності.

І така ситуація повної безпорадності у цьому конфлікті залишає хіба що можливість розминатися на найближчих країнах, які волею обставин, а рідше - з власної політичної волі опиняються начебто по зовсім інший, неросійський бік нової парадигми світової політики. Одним словом, те, що зараз відбувається в Росії на тлі начебто послаблення офіційної антиамериканської риторики Кремля, можна охарактеризувати фразою з Геніса: «В студии «Пионерской зорьки» волосатый Саша Савельев, и сейчас вы услышите нашу отповедь ястребам из Пентагона».



Антиамериканська і антизахідна істерії особливо яскраво втілилися у програмах російського „Первого канала”, які намагаються створювати дивну мішанину хворобливої ностальгії та угарного патріотизму. Найвищою точкою такої могутньої безпорадності стала програма «Основной инстинкт», з підзаголовком - «НАТО и наши». Як ставало зрозуміло з перебігу програми, зробленої у кращих традиціях радянського агітпропу (з єдиною відмінністю - зараз вона начебто не віддзеркалювала погляди офіційного Кремля, хоча хто його знає, які погляди в того Кремля), основним інстинктом російської пострадянської політики залишається міцний хапальний інстинкт, виражений у незмінних імперських традиціях, а «наши» - це ми з вами, грузини, країни Балтії - одним словом, усі ті, кого В’ячеслав Ніконов назвав споживачами безпеки, утримання яких обходитиметься Заходові дорого, і які нічого не можуть дати тому в замін.

Секрет виробництва тотально шовіністичної програми досить простий, як і будь-чого, що має апелювати не до логіки та здорового глузду, а до емоцій (чи то пак інстинктів), тому ведуча - досить екзальтована особа, гість-адмірал - зі світоглядом прапора (мічмана), а спікер Думи - справжній господар цього дискурсу - відповідно, шовініст.

Навіть на рівні імперської риторики було помітно, що жоден з виступаючих так і не зміг хоча б на вербальному рівні примусити себе пристосуватися до не таких вже, здавалося б, і нових геополітичних реалій. Втім, аргументи лунали досить старі і заїжджені - всі маленькі «державки» обкрадають Росію, роблячи її відповідно бідною, безпорадною і одинокою, і дружать з Америкою або мріють про Європу. Для чого? Все одно рано чи пізно усе знову повернеться на свої місця. Тим більше, що є досить добрий симптом, про який з надією увесь час згадують гості та експерти - це домовленість про створення четвірки - Росії, України, Білорусі та Казахстану. «Домовленість» пишу з маленької літери, бо хоча це величина досить символічна і багатозначуща - насправді ж ніхто не знає як того, що малося на увазі, так і того, чим це все має скінчитися. Щоправда, експерти називають цю Домовленість (з великої літери) «найбільш перспективною». От тільки для чого?

Це була телепрограма, у якій гості-ветерани і експерти грали фактично по один бік, а головним героєм програми, проти якого вони дружньо і заповзято грали, стала Грузія - маленький демонічний Інший, по якому вільно розгулює американська солдатня, грубо попираючи право Росії на успадковане бажання також розгулювати своїми колишніми околицями. У студії лунає закономірне запитання: яке добро зробили вам ці американці, щоб отак от без бою отримати у володіння батьківщину Великого Міміно? Жоден з присутніх не підвівся і не сказав, що це законне право однієї Грузії - вирішувати, в якому напрямку рухатися, з ким розбудовувати свої відносини, і від партнерства з ким і на користь кого відмовлятися. Так само ніхто не сказав, що російська Дума не має жодного права обговорювати домовленість суверенної Грузії з США. Хтось, продовжуючи цей список образ, започаткований Грузією, дратівливо закричав: а Україна послала свій батальйон до Кувейту!!! Чому ніхто не сказав, що Росія вже програла імперський дискурс і має з цим змиритися?..

Втім, гості та автори програми зовсім не поділяли таке сприйняття ситуації як тотальної поразки і абсолютно чітко артикулювали рецепти подолання негативних для Росії тенденцій. Рецепти були слабкі з точки зору логіки, але невибагливі з точки зору дидактики. Наприклад, військові логічно пропонують збільшувати військові витрати з тим, аби через деякий час знову лякати своїм арсеналом Вашингтон, НАТО і «маленькі державки». Інший спосіб, запропонований експертами - інтегруватися Росії в НАТО і розвалити його з середини. Спікер Селезньов взагалі зізнався, що головна його мрія у житті - дожити до того дня, коли відзначатимуть не день народження Альянсу (як у цій програмі), а його смерть. Через цю мрію оголюється чітке усвідомлення того, що для тієї частини Росії, яку представляє Селезньов, НАТО - певна метафора власного безсилля, яка здатна пережити сам Альянс, бо якщо з останнім щось трапиться - наприклад, він не переживе іракської кризи - Росія опиниться перед проблемою відсутності об’єднавчого і легітимізуючого Іншого.

І лише один експерт у студії російської телепрограми - Тетяна Пархаліна - запропонувала цілком логічну річ, яку більшість явно не сприймала: необхідно спочатку облаштувати Росію, а потім інші країни самі будуть вирішувати, які відносини мати з Москвою. Більшість ж робила наголос на тому, що усіх знову необхідно ледь не силою загнати back to USSR, або зробити так, щоб вони не дісталися більше нікому.

Дещо схоже відбувалося і у програмі Савіка Шустера «Свобода слова» на НТВ. Там військові - хоча й опинилися у помітній меншості - також говорили про те, що винні в усьому журналісти і (менше) політики, і що ситуацію може покращити лише збільшення військових витрат (і маленька переможна війна?).

Основна теза програми зводилася до того, що чим більше усі, в тому числі російські військові, виступали проти війни в Іраку, тим більше вони ж висловлювалися на користь війни чеченської. Недарма кажуть, що Росія та США надзвичайно схожі країни, з тією лише різницею, що тоталітарність американського режиму направлена в першу чергу на інших, тоді як Росія спрямовує його проти свого народу, а іншим пропонує лише свої месіанські ідеї. Так що російський спротив «яструбам з Пентагону» навряд чи носить ціннісний характер. Швидше за все, це також метафора власного безсилля. А як свідчить історія, військові з усвідомленням власного безсилля нічим не кращі за всесильних військових.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
політолог, Агентство стратегічної інформації(АСІ), викладач Києво-Могилянської Академії, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1364
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду