Як «Інтер» у душу плюнув, а потім забрав свій плювок назад

Як «Інтер» у душу плюнув, а потім забрав свій плювок назад

1 Січня 2015
14123
1 Січня 2015
21:25

Як «Інтер» у душу плюнув, а потім забрав свій плювок назад

14123
Інакше, ніж цинізмом, назвати цей розгул «рашизму» в новорічному ефірі одного з найбільших каналів не випадає
Як «Інтер» у душу плюнув, а потім забрав свій плювок назад
Як «Інтер» у душу плюнув, а потім забрав свій плювок назад

Про новорічну ніч цього року хотілося писати переважно в мажорних тонах - більшість загальнонаціональних каналів підготували власні програми. Навіть «Україна», яка з року в рік стабільно демонструвала московські смаки, транслюючи всілякі «Голубиє огонькі» з Шаболовки, 31 грудня вже минулого року зробила ставку на власний продукт - Великий Новорічний концерт та мюзикл «Аліса в країні чудес».

 

Але ж деякі телевізійники не можуть без того, щоб буквально на рівному місці не нажити собі клопотів, і то дуже неприємних.

 

Ідеться, ясна річ, про телеканал «Інтер». Тут зверстали сітку в новорічну ніч так, ніби думали про  задоволення смаків кого завгодно, тільки не українців. Здавалося, о 23-й за київським часом інтерівці перервуть свій концерт «Жди меня в Новый год» новорічним зверненням президента РФ Путіна. Але минулося, й за 10 хвилин до півночі «Інтер» усе-таки згадав, що він мовить на країну, що називається Україною, а не Росією, й показали новорічне звернення президента Порошенка.

 

Воно було як ніколи людяним і нетиповим. По-перше, президент був не сам, а з волонтерами, бійцями Східного фронту та громадськими активістами. По-друге, вперше в історії  (і, звісно, це було необхідністю) України новорічне звернення керівника держави переривалося на Хвилину мовчання за тими, хто загинув упродовж року, захищаючи власну гідність і територіальну цілісність держави. Петро Порошенко знайшов правильні слова, щоб підбити підсумки неймовірно тяжкого року й окреслити перспективи наступного.  По-третє, записував президент своє звернення під стінами Михайлівського Золотоверхого монастиря, того самого, що був прихистком для поранених євромайданівців, а замість циферблата курантів Києво-Печерської лаври стрілка годинника, що відлічувала останню хвилину року, рухалася по колу з єврозірок. І, нарешті, вперше за три роки, ми почули Гімн, який за минулий рік наповнився новим змістом. Точніше - наше «Ще не вмерла...»  набуло свого буквального значення. Так само, як і «Душу, тіло ми положим...».

 

І ось після цього на каналі «Інтер» з'являється щасливе обличчя Таїсії Повалій, яка співає «Червону руту». Трохи отетерівши, ваш автор увесь час, поки «Просто Тая», пританцьовуючи, вдавала з себе патріотку, думала приблизно таке: цікаво, чи дійшло до пані співачки, в яку халепу вона влипла два роки тому, ставши другим номером ПР і пройшовши до парламенту? Чи бодай щось ця екс-депутатка зрозуміла, побачивши шквал нищівних відгуків на свою торішню «миротворчу місію» в Державній думі РФ?  І взагалі, як можна аж так не відчувати жодних моральних мук за своє недалеке минуле, щоб нічтоже сумняшеся вийти на сцену в новорічному концерті на «головному каналі країни»?

 

Але ще більше запитань було до керівника Inter Media Group і члена наглядової ради телеканалу «Інтера» Ганни Безлюдної, яка увійшла в кадр на тлі звуків, що видавала «Просто Тая», з бокалом ігристого, аби привітати глядачів із Новим роком. Весела й щаслива, як ніде нічого, так, наче й не було перед цим Хвилини мовчання за тими, хто загинув упродовж року. В країні що, нічого не сталося? Ми живемо не в часи анексії Криму, воєнної агресії на Донбасі? І можна вітати глядачів так, наче все гаразд, і вірити в свої слова про нове щастя в Новому році?

 

Проте порівняно з тим, що видав «Інтер» в ефір перед своїм проектом «Жди меня», це все було квіточками. Бо о 20.40 тут показали російський концерт «Новогодний парад звезд». Здавалось б, нічого злочинного ні в намірах показати російський телепродукт, ані в їх реалізації не було й немає. Тим паче, «Інтер» практикує паралельний показ цієї програми каналу «Россия 1» не перший рік.

 

Але є одне «але». Уже позаторік новорічна ніч на українських каналах із її засиллям московського телепродукту викликала органічну неприязнь. Цього ж року, після всіх його тяжких подій, коли нормальним людям ясно, що вже ніколи не буде, як було, і це особливо стосується «братніх зв'язків» із уже далеко не дружньою державою, український організм не просто не сприймає останкінсько-шаболовських «голубих огоньків», а просто-таки їх відторгує.

 

І тут справа не лише в тому, що саме пропонує російський партнер «Інтера», а радше в тому, хто виконує типу гумористичні кавер-версії популярних совєцьких і російських пісень. А серед них - такі відверті «кримнашисти», як Йосип Кобзон, Валерія чи Олег Газманов. Останні ще й пісеньку про санкції, ті самі, яких не бояться «Тополя», заспівали. Вочевидь, така честь цьому тріо випала за те, що Кобзон нині персона нон-грата в Україні, а Валерія з Газмановим - у Латвії.

 

Інакше, ніж цинізмом, назвати цей розгул «рашизму» в новорічному ефірі одного з найбільших каналів не випадає.

 

Найцікавіше ж, що вже 1 січня, після грандіозного скандалу в соцмережах через «рашистську вакханалію», телеканал «Інтер» зняв з ефіру продовження «Гумору року» та «Новорічний голубий вогник 2015». Замість «Гумору» поставили хронічно-вічну «Іронію долі» Рязанова, а замість «вогника» - кінофільм «Мама Люба».  

  

Ведучий «Подробиць» Олексій Ліхман публічно відмежувався від того, що робилося в ефірі «Інтера» в Новорічну ніч, та засудив це ганебне явище, наголосивши: продакшн Національні інформаційні системи, який виробляє новини для «Інтера», не має відношення до іншого контенту, який демонструє канал, відтак новинарі самі обурені російською вакханалією, що буяла в ефірі «Інтера» . А ще, за словами Ігоря Шувалова, консультанта продакшену, НІС навіть збирається брати участь у просуванні закону, яким заборонятиметься присутність в ефірі осіб, що демонструють відверто антиукраїнську позицію.   

 

Така практично миттєва реакція, звісно, заслуговує на увагу, проте навіщо було доводити до неї, спровокувавши бурю в суспільстві плювком у обличчя?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14123
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
мнение
3373 дн. тому
Инночка долженкова! А что делать с уже неоднократным за год и непонятным немотивированным ни чем повтором, в том числе 30.12.2014 (всего за сутки до концерта на "Интере") каналом "1+1" в программе "Вечерний квартал" выступлений всё тех же "одиозных" артистов, включая ОЛЕГА ГАЗМАНОВА и других, к которым имеют претензии Турчинов О.В. и вы, тут живо вещающая? Выпячивание внимания вокруг таких фактов относительно канала "Интер" и системное игнорирование подобных явлений у других телевещателей - свидетельство коррупционных действий, некомпетентности и заказного тенденциозного подхода, не имеющего ничего общего с нормамы существования правового государства, а в применении лично к Вам - свидетельство "ватной" и лживой журналистики, занимающейся искажением и замалчиванием фактов! А если вы, пользуясь случаем (сейчас - выходные) изучите Конституцию Украины и другие основополагающие законы нашего государства (которые никто пока что не отменял), то Ваши заявления и требования, а также требования отделшьно взятых деятелей имеют признаки нарушения Основного Закона и принципов построения цивилизованного демократического государства! Также есть признаки превращения действующей государственной машины в такую, которая существует в тоталитарных недемократических государствах-изгоях, изолированных от всего цивилизованного мира!
герман
3373 дн. тому
ИХо-хо, Шувалков сам поставил и сам протестовал...А Леввочкин и Киселев поднимали удивленно брови...Увольнение Безлюдной неизбежно. Или закрытие канала диверсантов не загорами
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду