Судова експертиза російських каналів виявила ознаки прийомів психологічного впливу і заклики до війни

Судова експертиза російських каналів виявила ознаки прийомів психологічного впливу і заклики до війни

18 Грудня 2014
6820
18 Грудня 2014
17:09

Судова експертиза російських каналів виявила ознаки прийомів психологічного впливу і заклики до війни

6820
Судова експертиза російських каналів виявила ознаки прийомів психологічного впливу і заклики до війни
Судова експертиза російських каналів виявила ознаки прийомів психологічного впливу і заклики до війни

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала висновки комісійної та комплексної психолого-лінгвістичної експертизи висловлювань, які в березні цього року звучали в ефірі російських телеканалів «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия 24» і «НТВ Мир». Експертиза була призначена 6 травня Окружним адміністративним судом міста Києва у справі за позовом Нацради до дистрибутора російських каналів ТОВ «Торсат». Про це на брифінгу 18 грудня повідомив голова Нацради Юрій Артеменко.

 

Експертами виявлено ознаки прийомів психологічного впливу, які зазвичай застосовуються задля змін почуттів, думок, намірів, соціальних установок та дій людини.

 

«У програмах, наданих на експертизу на електронних аудіовізуальних носіях, у поданні інформації виявляються ознаки використання прийомів психологічного впливу у вигляді інформування та переконання, які застосовуються задля змін почуттів, думок, намірів, оцінок, соціальних установок та дій людини у психологічній, педагогічній, психотерапевтичній, пропагандистській, тощо практиці», - йдеться у висновках експертизи, з якими ознайомилася «Детектор медіа».

 

 

Також експерти виявили в контенті чотирьох російських каналів заклики до війни, твердження, спрямовані на посягання на територіальну цілісність України, заклики до масових заворушень тощо.

 

«Деякі з висловлювань, використаних у програмах та передачах російських телеканалів «Первый канал. Всемирная сеть» (ОАО «Первый канал»), «РТР-Планета», «Россия 24» (ВГТРК), «НТВ Мир» (ОАО «Телекомпания НТВ»), містять заклики до розв'язування війни, агресивних дій, їх пропаганди, пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології, належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження, твердження, спрямовані на посягання на територіальну цілісність України, заклики до порушення громадського порядку та масових заворушень», - йдеться у висновках експертизи.

 

Водночас серед висловлювань наявні й такі, що, на думку експертів, не містять вищезазначеного змісту.

 

Чергове засідання Окружного адміністративного суду міста Києва, на якому суд розгляне результати експертизи, має відбутися в січні 2015 року, повідомили члени Нацради. Нагадаємо, що розгляд справи було призупинено на час проведення експертизи.

 

Нагадаємо, 18 березня 2014 року Національна рада відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України» звернулася в Окружний адміністративний суд міста Києва з позовом до ТОВ «Торсат» (дистрибутор російських каналів, входить медіагрупи «Інтер») про визнання такими, що не відповідають законам України та Європейської конвенції про транскордонне телебачення, іноземних каналів - «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24», «НТВ-Мир». Також регуляторний орган висловив прохання до суду ухвалити рішення про тимчасову заборону ретрансляції зазначених програм у багатоканальних мережах на території України.

 

23 березня регуляторний орган подав доповнення до позову, у якому містилася розширене обґрунтування позову, а також нові позовні вимоги про припинення ретрансляції чотирьох російських каналів.

 

25 березня Окружний адміністративний суду міста Києва виніс ухвалу щодо тимчасового - на час розгляду справи - припинення трансляції зазначених російських каналів. З цього дня провайдери програмної послуги були зобов'язані вимкнути відповідні програми.

 

27 березня відбулося перше засідання суду. На ньому розглядалося процесуальне питання стосовно залучення до участі у справі як третіх осіб представників чотирьох російських каналів. Як третю особу за власною заявою було залучено товариство «Об'єднання російських телеканалів». Також суд постановив надіслати запит до Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України для з'ясування факту отримання ними звернення від Ради національної безпеки і оборони України щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України.

 

На наступному засіданні, що відбулося 15 квітня, Національна рада подала на розгляд суду понад 40 сторінок цитат - витягів із програм, в яких, за узагальненнями фахівців регулятора, містилися заклики до національної ворожнечі, порушення територіальної цілісності України, перекручення наявної інформації, маніпуляції свідомістю громадян. Подана доказова база мала пройти відповідну експертизу.

 

29 квітня Нацрада подала клопотання про призначення комплексної психологічно-лінгвістичної експертизи висловлювань, які в березні цього року звучали в ефірі російських телеканалів.

 

6 травня Окружний адміністративний суд м. Києва призначив комісійну та комплексну судову психологічну та авторознавчу (лінгвістичну) експертизу поданих Національною радою матеріалів. Суд зупинив провадження у справі до закінчення проведення експертизи. Російські канали оскаржили призупинення судових слухань, дійшли до Вищого адміністративного суду України і програли оскарження.

 

14 і 15 травня Київський апеляційний адміністративний суд залишив у силі ухвали Окружного адміністративного суду міста Києва щодо тимчасової заборони ретрансляції на території України чотирьох російських каналів - «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Россия-24», «НТВ-Мир».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6820
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду