Український прокат картини «Плем’я» охопить 36 кінотеатрів

Український прокат картини «Плем’я» охопить 36 кінотеатрів

8 Вересня 2014
9195
8 Вересня 2014
07:30

Український прокат картини «Плем’я» охопить 36 кінотеатрів

9195
Український прокат картини «Плем’я» охопить 36 кінотеатрів
Український прокат картини «Плем’я» охопить 36 кінотеатрів

Після гучної фестивальної історії стрічка «Плем`я» Мирослава Слабошпицького розпочинає знайомство і з широким колом глядачів. На великі екрани в Україні, як писала «Детектор медіа», картина вийде 11 вересня. А з 1 жовтня у Франції стартує й міжнародний кінопрокат, що охопить 26 країн.

 

За даними дистрибуторської компанії, в Україні прокат стрічки охопить 36 кінотеатрів у великих містах й обласних центрах. Зокрема, в столиці картину можна буде переглянути в кінотеатрах «Київ», «Україна», «Жовтень», кінотеатрах мережі «Мультиплекс» та інших.

 

Промокампанія картини розпочалася у березні цього року, уточнив Денис Іванов. «Як помітна подія у світі кіно, фільм здобув значну інформаційну підтримку міжнародних та українських ЗМІ. Сприяло цьому й те, що "Плем`я" приймає участь майже в усіх фестивалях класу " від Торонто до Сан-Себастьяну, від Карлових Вар до Лондона», - відзначив пан Іванов.

 

 

У прокат «Плем'я» вийде із віковим обмеженням для глядачів до 18 років. Найближчі зустрічі представників творчої групи картини заплановані у Львові, Одесі, Дніпропетровську, розповів у коментарі «Детектор медіа» директор «Артхаус Трафік» Денис Іванов.

 

Найпершими в Україні стрічку оцінили кінокритики й кіножурналісти. Прес-показ картини пройшов 2 вересня у кінотеатрі «Київ». Прес-конференція ж щодо прем`єри «Племені» відбудеться 10 вересня.

 

Присутніх у залі кінотеатру «Київ» стрічка вразила і концепцією, і драматургією. Недаремно у виданні Variety стрічку Мирослава Слабошпицького назвали «Відчайдушно оригінальним кінотрюком», а журналісти Indiewire додали: «Ексцентричний, турбуючий, видатний фільм».

 

Нагадаємо, події стрічки «Плем'я»  відбуваються в школі київського інтернату для глухих. Фільм є експериментом у галузі кіно і повністю знятий жестовою мовою, у ньому немає субтитрів і закадрового голосу. Головний герой фільму потрапляє в спеціалізований інтернат для людей із вадами слуху, де діє кримінальна організація. Намагаючись вписатися в ієрархію школи, Сергій бере участь у кількох пограбуваннях. Однак кохання змушує його порушити неписані закони племені.

 

«Подовжуючи тему глухонімих, розпочату в "Глухоті", Мирослав вирішив піти далі короткого метру і створити повнометражний фільм без слів, проте зі звуком, - ділиться враженнями після прес-показу в одній з найперших рецензій український кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський. - Його герої, учні школи для глухонімих, активно жестикулюють, часом, на видиху, викидають із себе горлові звуки, але мовчать. Тобто глядач усе дійство сприймає лише очима, таким чином віддаючи 6% нашого вербального життя на поталу 100%-й візуалізації. Такого ніхто не робив у часи звукового кіно ("Артиста" Мішеля Азанавічуса до уваги не братимемо, там інша концепція)».

 

Тим часом «Плем'я» бере участь у відборі фільму-номінанта від України в 2014 році на здобуття премії «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук в номінації «Фільм іноземною мовою».Його конкурентами єкпічна драма «Поводир, або у квітів є очі» режисера Олеся Саніна та сімейна музична комедія «Трубач» режисера Анатолія Матешка.

 

Шанси фільму на здобуття «Оскара» Денис Іванов оцінює як «дуже високі»: «Міжнародний успіх фільму беззаперечний - картина «Плем`я» стала великою подією для світу кіно, яку просто неможливо не помітити».

 

Нагадаємо, фільм представлено на 38-му на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, що є своєрідним трампліном до номінації на «Оскар». «Плем`я» бере учать у офіційній програма Discovery, що представляє глядачеві найзнаковіших режисерів світу.

 

 


 

Відзнаку Міжнародного журі секції «Паралелі та зустрічі» XXI Фестивалю європейського кіно (European Film Festival Palić) стрічці було присуджено за те, що автор «не побоявся виступити без остраху за реакцію глядачів - і представив унікальний зразок кіномистецтва»

 

Картина завоювала також гран-прі російського кінофестивалю «Зеркало» імені Андрія Тарковського і перемогла в номінації «Ігрове кіно» 11-го Єреванського міжнародного кінофестивалю «Золотий абрикос». Також у переліку нагород «Племені» - приз Міжнародного журі секції «Паралелі та зустрічі» XXI Фестивалю європейського кіно (European Film Festival Palić) і гран-прі хорватського кінофестивалю в Мотовані.

 

А найголовніший успіх «Племені», нагадаємо, в тому, що стрічка здобула три призи конкурсної програми «Тиждень критики» Міжнародного Каннського кінофестивалю. При цьому фільм став фаворитом багатьох глядачів фестивалю, які в коментарях та публікаціях висловлювали думку, що у картини Мирослава Слабошпицького були значні шанси на перемогу й в інших номінаціях. Відповідаючи на запитання «Детектор медіа» щодо цього, Денис Іванов зазначив: «Фільм був поданий на розгляд в усі секції і програми Канн, але найбільшу зацікавленність виявив саме "Тиждень критики", найбільш відкритий і політично незаангажований конкурс на Каннському кінофестивалі. Хоча на мою думку, фільм однозначно став би подією і в основному конкурсі, і в "Особливому погляді"».

 

Ярослав Підгора-Гвяздовський у своїй публікації в «Дзеркалі тижня. Україна» відзначає: «Звісно, Канни - вершина визнання. Втім, кар'єра українського режисера вже до цього мала розлогий і яскравий вигляд, а запрошення фільму до Канн стало тільки черговою сходинкою у фестивальній "небесній драбині" Мирослава». Адже дві короткометражні стрічки кінорежисера «Діагноз» і «Глухота» у 2009-му і 2010-му були представлені на Берлінському міжнародному кінофестивалі. А в 2013-му українська кіноспільнота вітала гучними оплесками здобула «Срібного леопарда» з кінофестивалю в «Локарно», яким була відзначена короткометражна робота Мирослава Слабошпицького «Ядерні відходи». 

 

«Оскара» української кіноіндустрії стрічка «Плем`я» вже здобула. Адже це чи не перший із вітчизняних фільмів нової хвилі, який представить українське кіно інтелектуальному колу глядачів з усього світу.

 

Рецензію на стрічку  «Плем`я» читайте на «Детектор медіа» незабаром.

 

З інтерв'ю з оператором-постановником та продюсером стрічки Валентином Васяновичем можна ознайомитися тут.

 

Інтерв'ю з режисером картини Мирославом Слабошпицьким опубліковано тут.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - кадри з фільму, надані «Артхаус Трафік»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9195
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду