«Казкова Русь» і повернення Януковича

«Казкова Русь» і повернення Януковича

13 Червня 2014
10280
13 Червня 2014
11:01

«Казкова Русь» і повернення Януковича

10280
У «Казковій Русі» – 2014 Віктора Другого Януковича та Азарова, він же Кіля Азірів, перевели у якість, максимально наближену до килимка для витирання ніг. Але все одно нагадують українцям про існування даного політичного й навіть людського неліквіду
«Казкова Русь» і повернення Януковича
«Казкова Русь» і повернення Януковича

Зізнаюся: не думав, що мультсеріал «Казкова Русь» з початком Майдану лишиться як проект. Для таких висновків мав кілька суб'єктивних причин. По-перше, ще після перших сезонів сформулював своє ставлення до нього як до талановитого, але водночас маніпулятивного. Такої собі тривимірної анімаційної версії газети «Вести». Раз так, то заблокував його для себе ще до початку Революції гідності. По-друге, щойно почався Майдан, все довкола навіть у кольоровому телевізорі одного дня стало чорно-білим. Тут світло - там темрява. Тут друзі - там вороги. Навіть «хороші» політики, тобто «триголова опозиція», своїми вперто не сприймалися. Їх терпіли, хоч дедалі менше слухали й покладали надію. Це могло означати тільки одне: якщо «Казкова Русь» існує далі, автори проекту повинні були за визначенням підкреслювати ідіотичні, незграбні, беззмістовні складові Кролика Сені, Бугая Віталіка й Тягнибика.

 

Нічого не маю проти. Сам перемивав їм кісточки, дратуючись заявами про «кулю в лоб» або «з цією злочинною владою українцям нема про що домовлятися». Але водночас припускав: ці анімаційні персонажі виглядатимуть ще гірше на тлі царя Віктора Другого. Бо мультяшний прототип громадянина Януковича був єдиним, хто міг в уяві авторів замирити ідіотів (саме такий сценарний хід логічно було припустити після перших сезонів «Казкової Русі»), або фантазія авторів могла породити схему «Пахана здають свої за його спиною».

 

Вся ця конспірологія була породжена небезпідставним висновком вашого автора: Віктор Янукович за часів свого президентства і навіть до останніх його днів не був для команди Володимира Зеленського, яка створює відомий мультсеріал, абсолютним злом. Чого там: він не був для них і злом звичайним.

 

Не маючи нічого проти політичної сатири, вважаючи її вільне існування ознакою наявності свободи слова в Україні, все ж таки дозволю собі лишитися при своїй думці. А саме: такий персонаж, як Янукович, наводив страх навіть на шанованих, найвідоміших у нас майстрів телевізійного гумору.

 

Те, що команда «Кварталу 95» та їхні глядачі вважали сатирою на Віктора Федоровича, насправді виглядало дружнім шаржем. Мабуть, враховуючи очевидну відсутність почуття гумору в екс-прем'єра Азарова, квартальці випускали пару на його персоні. Цілком справедливо й логічно зробивши ставку на те, що Микола Янович усе одно нічого не зрозуміє.

 

До речі, саме з подачі «Казкової Русі» в народ пішло визначення «Азіров». Зокрема, на Майдані бачили гасло: «Азіров, іди в жіпу!» та графіті «Азірів хій!». Що непрямо доводило певну популярність, навіть упливовість мультфільму. Котрий, нагадаю, помилково, хоч і вперто, вважали повноцінною політичною сатирою.

 

Ділянки пам'яті, що відповідали за недопущення телевізійних вірусів у вигляді проектів, із ставленням до яких визначився, розблокувалися весною. У березні ваш автор цілком випадково дізнався: «Казкова Русь» не просто знову виходить як складова «Вечірнього Києва» по п'ятницях у праймі на «1+1». Черговий сезон має підзаголовок «Нова історія».

 

І навряд чи вихід першої серії випадково збігся в часі з відвертим інтерв'ю самого Володимира Зеленського. У якому він, зокрема, вперше розказав, як його пресував особисто Янукович. І заодно просив ЗМІ «не тролити те, що відбувається в "Вечірньому кварталі"». З чого роблю висновок: не так уже й помилявся, припускаючи - персона саме Віктора Федоровича була для квартальців недоторканою. І той виведений у попередніх сезонах образ «доброго баті», довкола якого всі погано стараються - компроміс із собою та самозахист водночас.

 

Я не маю права засуджувати людей, котрі прийняли свого часу рішення відбілювати громадянина Януковича перед мільйонами українців. У них теж є родини, діти, треба працювати й займатися, що важливо, улюбленою роботою. Просто, на мій погляд, за таких розкладів краще було або не починати проекту, в якому Янукович постане вимушено позитивним на тлі решти ідіотів, або згорнути його до сприятливих часів. Проте, повторюся, слід розуміти контекст і робити на нього поправку. Тепер таємниця дивної любові квартальців до персонажу під назвою Віктор Другий розкрита остаточно.

 

Запропонована від 17 березня «Казкова Русь. Нова історія» за акцентами та загальною спрямованістю все ж відрізняється від попередніх сезонів у кращий бік. Так буває завжди, коли творцям ніхто й нічого не загрожує, можна говорити й робити все, навіть більше. Але разом із тим наповнення нового сезону розходиться з думкою самого пана Зеленського, озвученою ним у ефірі ТСН приблизно в той самий час.

 

Зокрема, популярний шоумен висловив громадянську позицію та звернувся до Януковича, котрий на той час уже був у Ростові-на-Дону з проханням піти мовчки. Його історія скінчилася. Тепер українцям він уже не цікавий у будь-якому форматі.

 

Добре, коли так. Я сам не раз чув про падіння інтересу до персони президента-втікача, навіть недавно сам писав про це. Маю такі ж переконання, як у Володимира Зеленського. Проте перші та подальші серії «Київської Русі» ‒ 2014 показують: прощатися з ним та іншими «героями вчорашніх днів» автори проекту не збираються. Віктора Другого Януковича та Азарова, він же Кіля Азірів, перевели у якість, максимально наближену до килимка для витирання ніг. Але все одно нагадують українцям про існування даного політичного й навіть людського неліквіду. Виглядає, їхня історія скінчилася для нас, про що ваш автор зовсім недавно нагадав. Натомість квартальці її продовжують. Що в світлі справедливої, між іншим, заяви пана Зеленського, наведеної вище, не зовсім зрозуміло.

 

Оцінюючи не зміст, а формат нового сезону «Казкової Русі», робиш висновок: автори проекту цього разу пішли до глядача коротшим та завжди вдячним шляхом. Майже кожна серія з уже більш як двох десятків - це пародія на відомий фільм. Перші сезони були однією великою пародією на казку не знати якого народу (проглядалася мішанина російських та українських фольклорних елементів). Тоді щоразу показували оригінальну історію. Моделюючи при цьому ситуацію, більш-менш реальну з огляду на звичаї українського політикуму. Тепер пропонуються так само логічно завершені історії, але вже альтернативні, ніби в іншій реальності.

 

На це прямо вказує заставка кожної серії, зроблена як пародія на культову «Матрицю». Де Януковичу пропонують на вибір дві пігулки, одна з яких перенесе в Європу, інша - в Росію. Жадібний Віктор Другий ковтає відразу обидві й опиняється в світі, де всі насправді проти нього. «Ти не обраний, ти - посланий!» - кажуть йому, що відповідає нинішньому статусу «ростовського полоненого».

 

Не брехатиму - всіх серій не дивився. Але випадковість перегляду саме й визначає закономірність: коли не ввімкни «Нову історію», завжди тобі нагадають про існування Януковича.

 

квартальці послідовно, з дивною впертістю раз за разом повертають зовсім не варту процесу й результату, нікчемну, всіма послану незграбну й неоковирну фігуру Віктора Федоровича в український інформаційний простір. Та ще й у прайм-тайм.

 

Ніби не Володимир Зеленський закликав нас усіх швидше забути про нього ще кілька місяців тому. Мені здається, він та Азаров не варті навіть восьмої частини креативу, котрий застосовує до них команда «Кварталу 95» від серії до серії.

 

Ось Януковича, Гешу Кернеса й Сеню Яценюка волею авторів поміщають у сюжет «Діамантової руки», тільки тут Геша має привезти шефу-Путіну золотий батон. А ось Віктор Другий вже в образі Остапа Бендера разом із Азаровим-Кісою починають полювання на дванадцять унітазів, шукаючи серед них один, той самий, золотий. Взагалі тема «Янукович та унітаз», а то й конкретніше - Янукович та екскременти, звучить досить часто. Жарти на зразок: «Это мой унитаз! - Вот бери и мой свой унитаз!» не сприймаються зразками так званого сортирного гумору, який, до речі, має свої традиції ще з часів Апулея, Джованні Боккаччо, анекдотів про Ходжу Насреддіна й навіть Івана Котляревського. А в контексті Віктора Федоровича скетчі з натяком на лайно взагалі йдуть на «ура».

 

Переспівом комедій Гайдая і реверансами в бік «Матриці» нові серії «Казкової Русі» не обмежуються. Наприклад, одна з останніх серій запропонувала інтерпретацію «Любові та голубів» - рідкісний випадок, де в головній ролі та, здається, навіть за лаштунками нема Януковича. Правда, зміст дещо провокаційний: Кролик Сеня зраджує українським соратникам із Європою у вигляді Ангели Меркель. У фіналі приносить Юлі замість баварських ковбасок собачу каку, і висновок: що Європі добре, Україні, гм, не дуже. Але й це, й більшість побачених серій адресовані передусім аудиторії 50+. Яка зрозуміє пародію на старі радянські комедії швидше, аніж приколи з «Матрицею» чи Дартом Вейдером. За сюжетом, саме в цього лиходія перевдягається Янукович, аби стати кандидатом у Президенти. Проте обіграти «Зоряні війни» не вдалося. Власне, навіть спроби не робилося. Моя мама та її ровесниці, а також її молодші сестри не знають, хто такий Дарт Вейдер. Не ідентифікують джедая. І взагалі для них «Зоряні війни» - словосполучення часів пізнього СРСР, а не культова сага Джорджа Лукаса.

 

Словом, радянська кіно- та мультиплікаційна класика (одна з серій використовує мотиви кращого мультика всіх часів «Жив-був пес») усе одно лишається близькою цільовій аудиторії квартальців. Та вдячним матеріалом для експериментів із українськими, російськими та європейськими політиками - персонажі населяють проект без обмежень. Раз їх так багато - це зайвий раз підтверджує: без згадки про Януковича з Азаровим цілком можна обійтися. Бо цього разу команді Зеленського вдалося практично неможливе: створити хоча б якійсь поживний образ абсолютно позбавленому харизми Олександру Турчинову. Якщо вже з таким персонажем можна працювати, то про Януковича справді варто забути.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10280
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
3574 дн. тому
Шановний Макс, "для чого зроблено" і "кому вигідно" - суть різні речі. Кожне дійство має свою мету. Якщо воно позбавлено смислу, надзавдання, якщо розказати ту чи іншу історію саме так, а не інакше, не спровокувала якась мета - тоді дійство = перетягуванню каната. Фраза "Короче, Мустафа наел" - випадкова, не пов`язана жодним чином з Мустафою Наємом? Ха тире ха тире ха, знак оклику. Шляшко "чистил дупло", "кому и ляшко невеста" - все правильно, і напряму стосується, прости, Господи, Олега Валерійовича. І я не поспішав би говорити, що це не смішно. Це смішно. Мені. Я цитую. Проте з чого все почалося? З Яника. Чи треба показувати в сатиричному мультфільмі того, кого ще не так давно відбілювали - в тому ж мульфільмі. І головне: чи смішний той, хто віддавав накази вбивати громадян України, в зараз спонсорує тероризм? Найголовніше: чи бачить він себе в такому вигляді? творчі колективи мають повне право на реалізацію своїх ідей. Ми не в Росії, слава Богу, демократія. Коли була війна, Кукринікси малювали карикатури на Гітлера - але не на якогось придурка, з яким навіть Гітлер не рахується. Ось карикатури на Путіна вітаються. Яник просто здувся. А Квартал його знову надуває. Я просто намагаюся викласти свої думки з цього приводу. Вони можуть не подобатися. Але вони такі. Яник не вартий, аби команда не дурних людей застосовувала свій креатив на його дурнуватій персоні.
Макс
3574 дн. тому
Последнее для вас, Андрей. Ваша проблема в том, что вы обладаете явно выраженным "конспирологическим мышлением". Исследуя любое явление, вы ставите перед собой вопросы: Кому это выгодно? Кто за этим стоит? Действительно в половине случаев кому-то выгодно и кто-то стоит. Но не во всех ста! Конечно, "Квартал" не махновщина, все подчиняются более-менее общим правилам и точно уж срокам производства. Но вам не приходило в голову, что образы Мустафы и Ляшко ушли, не потому что позвонили свыше сказали убрать, а потому что собрался коллектив и сказал авторам первых серий и Зеленскому: Пес - не соответствие личности Мустафы. Образ гея-Ляшко - уж очень пошло. Мои источники информации, близкие к "Кварталу", утверждают: было именно так. Возьмем более серьезную тему. Неудачи АТО. Сторонники заговора утверждают: причины в предательстве. А я говорю, да предают, да есть агенты ФСБ... Но! Огромная часть неудач - это плохая подготовка, неумение воевать, разгильдяйство, головотяпство, преступная халатность... Мне бы очень хотелось, чтобы наши журналисты, исследуя любое явление все же не были зашорены изначально какими-то установками. Тогда будут писать более объективно.
кокотюха
3574 дн. тому
Добре, ОК, не подобається "ідеолог" - хай буде "натхненник". Вдохновитель по-русски. Квартал асоціюється з Зеленським. Хоче він того чи ні. Саме він, а не хто інший, як би комусь не хотілося, є обличчям команди. Він її репрезентує. З нього і запитують. Зараз Ви хочете мені довести, що продакшн, котрий виробляє багато успішного в комерційному плані продукту - махновський колектив. Де кожен сам собі отаман. І де ніхто нікого не слухає. В нічого ні від кого не залежить. Всі роблять, що хочуть, бо творчі люди. Так не буває, коли йдеться про виробництво. Творчість - це поетичний фестиваль. Або карнавал (включно з гей-парадом). Те, чим займається Квартал - виробництво. Не треба боятися слова "ідеологія". Це в совку його навантажили тим смислом, від якого всі нормальні люди зараз шарахаються. Ідеологія є в американських коміксах про Людину-Павука та Людей Ікс. У романах Флемінга про Джеймса Бонда та фільмах про нього ж. І цю ідеологію приймає цивілізований світ. Тому вона перемогла тупу радянську цензуру. До речі, про цензуру окрема розмова. Чому ніхто не піднімає хай, коли щось вирізають з випусків Кварталу? А я скажу: бо на кожну таку претензію завжди знайдеться маса обгрунтувань. Від "не смішно" до "недоцільно, не відповідає чомусь там, не ваше діло" тощо. Масова культура, яка для мене - щось типу релігії, насправді не буває без ідеології. Це - її кров. Не плутайте ідеологію з цензурою. А про "Оттепель"... Кіно хороше. Класне. Після "Бригади" - перший нормальний від початку до кінця російський серіал. Все продумано. Навіть такі качелі: ми покажемо, що в Союзі жили так, як на Заході, ну, майже так - а ви нам не заважайте показувати секс, бухло і що всі курять, як павуки. Тоді навіть ліберальна інтелігенція продумає: о, а ми ж колись жили майже так, як на Заході. Маніпуляції. Такі ж самі, як песик Мустафа, якого лупить Яник з носака. Хто знає Мустафу Наєма з цільової аудиторії Кварталу? А хто знає, в чому прикол жартів про Ляшка? Це - не та аудиторія, для якої розкручений маховик масової культури. Значить, в обох випадках - особисте. Або - цінна вказівка. Або... Я вважаю Ляшка мудаком і провокатором. Він - агресивна секс-меншина. Але ж Квартал його не розмазав, на жаль :(((( І таких випадків, детальок - повно. Просто коли я намагаюся щось осмислити, перша думка - не як це зроблено (ніколи не казав, що неякісно), а для чого це робиться. Контекст. Хоча все одно нічого не пояснив і не поясню. Дякую, що читаєте :)
Макс
3575 дн. тому
Андрей, вы вроде человек не старый, а пишите советскими категориями "Зеленский - идеолог "Квартала". Как это вы себе представляете?! Каждый понедельник он собирает коллектив на политинформацию? Рассказывает о чем писать и о чем нет? Да чтобы быть идеологом он просто недостаточно разбирается в политике, что легко видеть в его интервью. Представление о творческом коллективе у вас тоже советское: начальник сказал и все безропотно побежали исполнять. Такое возможно где угодно, только не в коллективах сценаристов. Тем более коллективах прошедших такую "школу жизни", как КВН. Да в случае, если б Зеленский приказал (попросил) писать что-то резко расходящееся с политическими взглядами коллектива - его просто бы послали. Или саботировали. Зеленский - мотор "Квартала", его движок, продюсер, лицо, режиссер и пр., но только не идеолог. И не будет идеологом никогда - это не сфера его интересов. И еще: вот вы сказали, что понимаете в производстве программ. А вы в курсе, что у "Квартала" нет своего телеканала? И что та же "Сказочная Русь" идет в эфире канала 1+1, руководство которого может убрать серию, вырезать из нее эпизод и т.д. Вот вы интересовались сколько серий Руси не пустили в эфир? Сколько было вырезано номеров в "Вечернем квартале"? В "Вечернем Киеве". Сколько было вырезано шуток из номеров? Вот это в принципе и можно назвать манипуляцией, когда даже после незначительного (по сравнению с общей массой материала) вырезания, меняется восприятие или сериала, или концерта, или номера. Но фамилии манипуляторов - вне "Квартала". Поищите идеологов среди руководителей телеканалов, которые выпускают кварталовский продукт. По поводу того, что сценаристы часто выбирают простые пути - согласен. И простые, и бывает неудачные... Но это обычный творческий процесс. У вас тоже одна статья получше, другая похуже. Но я же не утверждаю, что это связано с идеологией и манипулированием... И главное... Честно говоря "Сказочная Русь" - это не тот объект, который нуждается в критическом осмыслении. С творческой точки зрения - это так, безделушка. Вот когда вы писали о сериале "Оттепель" - это да. Тут есть о чем писать. И кстати в той статье у вас было слишком много "идеологии", даже политической зашоренности. Ведь режиссер просто рассказал историю, и не вкладывал в нее те мотивы, в которых вы его подозреваете. А ОРТ фильм пропустило, из соображений: ну должен у нас быть хоть один хороший фильм. Пусть либеральная интеллигенция порадуется.
кокотюха
3576 дн. тому
Шановний Максе, навряд чи треба пояснювати, що автор цих рядків має, скажемо так, певне уявлення про кіно-телевиробництво. В тому числі - серіалів. Але Бог із цим, категорія "смішно - не смішно" дуже умовна і надзвичайно суб`єктивна. Те, що Зеленський - ідеолог Кварталу, а Квартал - команда Зеленського, Ви навряд чи будете заперечувати. Між іншим, я й не говорив, що це не смішно. Більше того, я написав чітко - Турчинов не смішний. Якщо Ви читаєте мій ФБ, то можете переконатися: популярний персонаж саме через категоричну відсутність ханризми як такої. Нема, за що зачепитися. Так само Ви не будете вимагати від мене перераховувати всіх авторів сценарію всіх серій. Інакше буде не текст з суб`єктивними враженнями, а титри. Також я чесно визнаю, і це написано: в силу різних причин дивився не всі серії. Згадав лише ті, які бачив. Але є в цьому всьому один момент: на початку серіал справді був маніпулятивним. На користь Яника. І це відзначав не лише я. Справді, кожна така думка - лише індивідуальна. Я навіть на початку пояснив сам собі, чому у перших сезонах Яник був саме таким, а тепер об нього витирають ноги, і правильно роблять. Згоден, він смішний. Проте і БУВ смішним. Тепер же він просто нікчемна, тупа, нікому не потрібна і нецікава істота. З ним усе ясно. Ізя всьо, так сказать. Тому не бачу причин нагадувати про нього громадянам навіть у такому форматі. Зрозуміло, краще йти шляхом найменшого опору: показувати шакала, який уже не може жерти падаль. Воно-то народу зрозуміліше. Тільки, виходить, все мінятиметься, крім об`єкта намішок - тупого Яника. Жаль :(
Макс
3576 дн. тому
Андрей, лет 15-20 назад был популярен фильм.. кажется он назывался "Аэробика". Суть такая: журналист, для того, чтобы написать о занятиях аэробикой два месяца ходит на них, знакомится с тренером, занимающимися и т.д. Так почему же наши журналисты пишут о каких-то явлениях, о достаточно сложном производстве программ, не отрывая попы от стула?! Такой подход просто дезинформирует читателя, когда вместо фактов выкладываются личные версии не имеющие ничего общего с действительностью. Если почитать ваши (и не ваши) статьи о "Квартале", то получается, что все тексты пишет лично Владимир Зеленский. Это же явная, очевидная глупость!!! Вы посморите какой объем выдает "Квартал" в разных направлениях. Это все одному человеку прочесть сложно, не то что написать или поправить! И как по-вашему Зеленский все это делает, если он ездит в туры, снимается в кино, в программах и т.д.?! Вот он уже месяц в Москве, а программы "Квартала" выходят. Что, по-вашему, он имеет возможность как-то на них влиять?! Если бы вы поговорили с людьми, которые занимаются, например, сериалами (А мульт - это сериал), то знали бы: каждую серию пишут разные люди: со своим чувстом юмора, вкусом, политическими взглядами и т.д. Поэтому искать какую-то общую логику, какие-то общие зловещие замыслы - это перекладывать на сценаристов какие-то свои личные страхи. Почему так много Януковича в мульте? Да все просто - он СМЕШНОЙ!!! А вот Турчинов не смешной. И его таким не сделаешь, не дает повода. Скучный персонаж во всех планах. И Порошенко не очень смешной, и Юля скучная стала... Вот и остается в сценариях то, что получилось смешно, а то что не смешно уходит. Вот и весь секрет! А ставить перед творческими людьми задачу: надо писать этого, а этого не писать - бесперспективно. Ничего не получится! Так что, Андрей, совет: под видом молодого автора придите, покрутитесь в "Квартал", в "Педан-Притула шоу", другие юмористические проекты (ситкомы) и вы убедитесь: никаких подводных течений, никаких сверхзадач кроме "написать смешно" там не ставят. Другое дело, что не всегда получается. Об этом можно говорить. Мне тоже не нравятся "перепевки" старых фильмов. Но должен заметить, что были и серии и с оригинальными сюжетами, которые у вас выпали из контекста и вы решили их не заметить.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду