Вхурделило. Враження експертів від висвітлення снігової стихії на ТБ

Вхурделило. Враження експертів від висвітлення снігової стихії на ТБ

26 Березня 2013
20694
26 Березня 2013
12:30

Вхурделило. Враження експертів від висвітлення снігової стихії на ТБ

20694
Чи впоралися українські телевізійники зі сніговим циклоном та його наслідками?
Вхурделило. Враження експертів від висвітлення снігової стихії на ТБ
Вхурделило. Враження експертів від висвітлення снігової стихії на ТБ

Рекордна снігова негода, що наприкінці березня охопила захід, північ і центр України, стала однією з топових тем для вітчизняного телебачення. Адже в ній яскраво зійшлися й соціальна значущість проблем, і видовищність, і емоційність сприйняття подій як усіма громадянами країни, так і журналістами.

 

Включення із засніжених вулиць, спроба жорсткої розмови Алли Мазур із головою КМДА Олександром Поповим, рапортування Першого національного про подолання стихії - такою побачили роботу тележурналістів глядачі в минулий вікенд.

 

Опитані «Детектор медіаю» експерти по-різному оцінили побачене: одним здалося, що в ефірі навмисне нагнітали ситуацію, іншим - навпаки, що телеканали надто легковажно підійшли до теми. Та зійшлися наші співрозмовники на тому, що телебачення вкотре програло інтернету, який набагато оперативніше і всебічніше інформував і продовжує інформувати про сніговий колапс і те, як із нього виборсатися.

 

Ми поставили респондентам такі запитання:

 

Як ви оцінюєте рівень висвітлення українськими каналами надзвичайної ситуації, яку зумовив снігопад?

Чи вдалося, на вашу думку, журналістам знайти нестандартний підхід до теми?

Чи вдалося всебічно охопити проблеми у зв'язку з негодою?

Чого бракувало в новинах телеканалів?

 

Відповідають Григорій Руденко, Віктор Марущенко, Андрій Шевченко, Сергій Неретін, Ірина Соломко, Лариса Горська, Світлана Коляда.

 

 

Григорій Руденко, кіносценарист:

 

- То, как отработали украинские новости снежный шторм в Киеве, лучше всего характеризует почти истерическая реакция Михаила Чечетова, который обозвал репортеров паникерами и сообщил, что с такими СМИ «война закончилась бы в 41-м». Для меня это УЖЕ означает, что отработали хорошо!

 

Увы, я не видел всех новостей на разных каналах, но репортажи ТСН и «Вікон» СТБ были вполне приличными и отражали то, что я видел на улицах собственными глазами. Хотя неологизмы СТБ типа «вхурделило» меня по-прежнему просто убивают.

 

Не вполне понравился «прицеп» к ТСН с господином Поповым и Мазур, но Алла сама по себе очень деликатный человек в эфире, и такова ее манера общения, ее телеязык. Не стала ловить на лжи и тыкать его носом в сказанное им же.

 

В целом, социальные сети и интернет-СМИ доказали, что первенство в оперативном информировании о происходящем, особенно в таких случаях, без сомнения, уже не у ТВ.

 

 

Віктор Марущенко, фотограф, викладач, засновник Школи фотографії Віктора Марущенка:

 

- Загалом я не дивлюся телевізора, але вчора (24 березня. - ТК) мені трапилося переглянути новини на основних телеканалах - «Україна», «Інтер», ICTV та «1+1». На мою думку, висвітлення подій, зумовлених негодою, на всіх цих мовниках було рівнозначне. Вони здебільшого подавали позитив, пов'язаний із подоланням стихії. Натомість не було детального обговорення проблемних моментів.

 

Я, як і інші громадяни, сплачую податки, а натомість ми не маємо навіть снігоприбиральної техніки. Як це може бути? Де ці гроші? Я вважаю, що ці питання мали б підняти журналісти, бо в простої людини менше можливостей для зворотного зв'язку з владою. Бо така ж негода була й у Польщі, і в Німеччині. Я пам'ятаю, що навіть у радянські часи, коли випадало вдосталь снігу, всю ніч працювали снігозбиральні машини. А тут цього немає, і Попов звертається до приватних підприємців із проханням надати техніку!

 

Проблема навіть не в тому, як канали висвітлювали ці події, бо зрозуміло, що журналістам важко дістатися тієї ж Троєщини та подивитись, як там засипало людей. Я вчора зустрів маленьку дівчинку, яка, прийшовши до бабусі, відкопувала вхідні двері, бо та два дні не могла вийти на вулицю. І є дуже багато таких маленьких історій. А телеканали зробили з цього гірськолижний курорт у Києві. Звісно, сніг - це радість для дітей та дорослих, які нормально живуть. Але ЗМІ мали не нехтувати й проблемами, які давали привід висловити недовіру цій владі. А тепер сніг розтане, й усе забудеться.

 

Журналісти мають звертатись із гострими запитаннями до влади, і це їхня функція. Ми не бачимо прозорого бюджету, люди не мають зворотного зв'язку, влада не звітує перед громадянами. Комунальні служби майже не працюють, у мене в центрі - двірники-алкоголіки, я навіть не уявляю, що в інших районах. Журналісти мали питати, де техніка. Я їхав у п'ятницю ввечері, коли був страшний снігопад, і жодної (!) снігозбиральної машини не було на основній трасі. Ще працював аеропорт, а до міста дістатися було неможливо. Але в нас же ХНІ століття, ми в центрі Європи! Як таке може бути? Навіщо мені платити податки, якщо мої співмешканці самі наймають трактор, щоб він прибрав сніг? Добре, що немає жертв. Хоча, може, й є, тільки інформації про це немає. Журналісти мали звернутися до влади від імені мешканців Києва.

 

 

Андрій Шевченко, народний депутат («Батьківщина»), перший заступник голови парламентського Комітету з прав людини, екс-журналіст:

 

- З того, що я бачив і чув, - якісно спрацював «1+1». Сюжети наповнені масою живих історій, там вражаюча історія про оператора телеканалу, син якої з величезними труднощами їхав у Київ у день негоди. Були абсолютно очевидні рішення знімати вокзали, показувати життя простих людей у таких умовах. Так малиname="_GoBack"> би спрацювати не лише ТСН, а й інші телеканали.

 

Варто також відзначити Тетяну Даниленко з 5-го каналу, яка подарувала українському народові нове словосполучення «повний веснець», але разом із тим, мені здалося, новинний канал міг би в цій ситуації показати більше, набагато більше. Новини можна було подавати у форматі марафону чи включень із київських вулиць, це був би зоряний час. Натомість же ми побачили критичні зауваження на адресу Попова та емоції, які не завжди були підкріплені фактами. Мені здається, включення Ольги Петрів з Майдану відійшло в бік політичного контексту, а не інформаційного повідомлення, на яке від новинного каналу чекають у першу чергу.

 

Ще я чув про сюжет Першого каналу, в якому розповідається про міліцію та МНС, які відпоювали постраждалих чаєм. Мені здається, це серйозно відрізнялося від тих вражень, які отримали кияни чи люди з Київської області.

 

На всі триста відсотків спрацювала українська інтернет-спільнота: фотографії, фотожаби, відео - все це миттєво розліталося інтернетом із перших годин негоди. Інтернет показав, що могло робити телебачення, якби воно по-справжньому використало потенціал своїх глядачів. Я пригадую, як CNN висвітлював ураган Катріна: ефір був заповнений фотографіями, відео, які надсилали очевидці. Думаю, шеф-редакторам новин та продюсерам варто було би подивитися на те, що відбувалося в інтернеті, тому що інтернет вивів цю історію на якісно новий рівень.

 

Станом на вечір п'ятниці київські ньюзруми були готові до негоди не набагато краще за комунальників. Більшість новинних служб кинулися активно працювати в цьому напрямку лише в суботу зранку, хоча прогноз на сніжну бурю був ще в понеділок. Мій знайомий головний редактор газети «Волинь», яка виходить у Луцьку, розповів, що вони спеціально зсунули графік здачі номера на півдня для того, щоби встигнути розвезти свіжий номер до своїх читачів. Це я до того, що часто хороші ідеї приходять колегам-газетярам, і не обов'язково київським. На мою думку, ньюзруми мали би краще підготуватися до стихії. Якби новинні журналісти подумали про негоду хоча б у четвер увечері, ми би побачили ці події інакше.

 

 

Сергій Неретін, журналіст, телепродюсер:

 

- За всі канали не відповім, але головні випуски новин на «Плюсах», «Інтері» та «Україні», а також п'ятничні вечірні новини на СТБ я дивився. СТБ, між іншим, відреагували швидше і змістовніше за інших... У п'ятницю, нагадаю, снігопад тільки розпочався.

 

Не впевнений, що слід було робити якісь позапланові виходи в ефір, за винятком, хіба що, ТРК «Київ». Цей канал просто покликаний робити такі марафони у випадку подібних погодних аномалій. Але, очевидно, його керівництво про це нічого не знає.

 

Тепер щодо «нестандартних» підходів... По-перше, «нестандартні» у даному випадку це які? Мені завжди здавалося, що в новинах головним є - всебічно розповісти про ту чи іншу подію... Як на мене, то найбільше це вдалося недільним «Событиям» на каналі «Україна», які у своєму головному випуску зуміли показати якомога ширше коло охоплених стихією регіонів, діставши звідти відео, як, приміром, приватні фермери тракторами чистять сніг у власних селах, а волонтери ходять і роздають продукти пенсіонерам...

 

За так званою нестандартністю всі інформаційні програми країни, мабуть, перевершила ТСН. Журналісти просто зі шкури лізли, аби, наслідуючи карикатурного героя-журналіста (у виконанні Сергія Притули) з «Файни Юкрайни» вразити (від головного слогану «ТСН вражає») змученого негодою глядача. В мене склалося гіпертрофоване враження, що редакторсько-журналістський склад теесенщиків з усіх сил намагався довести до його розуму, що ситуація критична, всім погано, негода нас доконає! І зараз ми вам розкажемо, «як усе це буде». Не новини, а суцільні жахи, що активно підкреслювалися музикою, ефектами, плюс інформаційним нагнітанням...

 

Зрозуміло, що ТСН уже давно працює на ниві смажених новин, які у вузькому колі колег називають «вбив-зарізав-закопав». Екс-новатор Адріан Сирбу, колишній генпродюсер «1+1», який свого часу і змінив концепцію ТСН, назвав такі новини «новинами для барбоса». Рейтинги смаженої ТСН доводять успішність барбосизації... Але цього разу, на мій погляд, теесенщики вирішили перевершити себе... Ось вона, мовляв, зоряна мить у вигляді стихії! Ось вона, можливість вразити глядача по повній... В одному з якихось суботніх постів в ФБ хтось із працівників ТСН (чесно - не пам'ятаю, хто саме) зазначив, мовляв, готуйтеся всі дивитися - ми вам покажемо...

 

І я дивився цей блокбастер... Підкреслюю - не новини, а саме невдалу спробу зіткати жанрове видовище з того, що є під рукою... А що в нас є? Приміром, жінка, син якої застряг в одному з «хюндаїв»... Ага! Збацаємо історію! Причому журналістка і в сюжеті промовисто назвала жінку «героїнею» - прямо відчувалися внутрішні редакторські вказівки. Інфотейнмент вийшов якийсь недолугий.

 

Далі був недільний випуск ТСН з Аллою Мазур із невдалими підводками й занадто лояльною розмовою з очільником КМДА Олександром Поповим, із якого ведуча не змогла вичавити нічого змістовного. Була спроба поставити жорсткі запитання, але, очевидно, завдання отримати на них конкретні відповіді вже не стояло. Було не менш дивне спілкування ведучої з кореспонденткою ТСН Іриною Павленок наживо... Коли остання почала говорити про те, що швидкі не можуть дістатися до пункту призначення, Алла Мазур (після редакторських настанов у підсушку?) просто обірвала її на півслові...

 

Про окремих журналістів, що готували голлівудські сюжети - навіть і говорити не хочеться, як і про тих, хто дозволив цій маячні потрапити до ефіру. Хоча, безумовно, були й колеги, які й в рамках теперішньої жанровості ТСН примудрилися справді донести інформацію такою, як вона є - без сантиментів та нальоту сенсаційності.

 

І насамкінець... Той факт, що вітчизняне ТБ вже перетворилося із засобу масової інформації на засіб видобування прибутку, схоже, не потребує ні доведення, ні співчуття. Вже сталося, то що ж горювати... Просто з окремих програм варто зняти ярлик «інформаційні» й поставити замість нього «атракційні». І все стане на свої місця! А рейтинги від цього не зміняться, боже збав!

 

Між іншим, швидка реакція на снігопад у соціальних мережах, активні коменти і блискавично поширена інформація про надання допомоги волонтерами - дають більше користі, ніж перегляди новин від окремих каналів, топ-менеджмент яких скористався негодою просто як приводом, аби розкрутити позаплановий перегляд апокаліптичної стрічки «Післязавтра»... Як казав знаменитий гангстер: «нічого особистого - це лише бізнес!».

 

 

Ірина Соломко, оглядач журналу «Корреспондент»:

 

- Я дивилася різні канали й намагалася стежити за ситуацією. На мою думку, висвітлення було середнім. Тому що через негоду не всі могли доїхати до місця події, тож, приміром, на 5-му каналі було дуже багато телефонних включень, особливо в суботу зранку. Тобто за тих умов, що склалися, було намагання оперативно реагувати. Але дуже бракувало і кращої підготовленості ньюзрумів, і об'єктивної інформації про проблемні моменти.

 

Адже багато хто чекав від медіа інформації про те, який транспорт і де ходить, як найкраще дістатись у те чи інше місце. 5 канал робив включення з Московського мосту, але таких репортажів із проблемних точок мало би бути більше. І цього не вистачало. Також непоганий був випуск «ТСН. Тиждень» з Олександром Поповим як гостем студії, канал намагався якнайширше представити ситуацію, робив прямі включення з регіонів тощо.

 

Мені не вистачало, приміром, таких речей, щоби хтось поїхав у Межигір'я й відзняв те, скільки там техніки було. Тому що наразі це така собі terra incognita, туди ніхто не поїхав, а важливо було би показати, наскільки президент далекий чи близький до свого народу.

 

Також думаю, що не варто було шукати нестандартних подач. Важливо було просто охопити всі проблемні точки, щоб люди розуміли ситуацію.

 

Якщо до ЗМІ, які висвітлювали цю ситуацію, питань менше, то значно гірша ситуація з роботою прес-служб усіх державних органів. Усіх потрібно звільняти! Приміром, на вокзал, щоби з'ясувати про зміни в розкладі потягів, можна було додзвонитися лише за одним номером. Так само було з аеропортом «Бориспіль», де навіть не повідомлялося, на який період затримано рейси. Мені було дуже шкода людей, які постраждали від відсутності нормальної комунікації. Адже щоб полегшити людям цю надзвичайну ситуацію, потрібно не так багато розуму, лише бажання. А натомість Попов розповідає, що трамваї запрацюють зранку, але якщо поглянути на ті колії, то ясно, що вони поїдуть, коли прийде весна. Це повний провал роботи всіх наших служб.

 

 

Лариса Горська, екс-керівник  НІСу («Інтер»):

 

- Как показали стихию главные каналы страны.

 

1. «Интер», «Подробности недели».

 

Содержание и тональность сюжета абсолютно не соответствуют масштабу трагедии.

 

Подводка к сюжету сообщала о главном, по мнению редакции: «Кабмин позаботился и объявил понедельник выходным днем»...

 

В самом сюжете акцент на том, как борется власть со стихией, на таких примерах, как «пожарная вызволила ехавших на тестирование учеников», как тягают транспорт БТРы. Журналист заверил, что всё под контролем, ситуация заметно улучшается.

 

Не было даже попытки выяснить, почему власти оказались совершенно не готовы к этой ситуации, учитывая, что гидрометцентр очень конкретно предупреждал об аномальных снегопадах. Почему не была организована никакая помощь попавшим в беду людям? Почему киевские чиновники даже не удосужились сделать хоть какие-то заявления через СМИ?

 

Почему Попов вместо того чтобы готовить город полетел с Януковичем в Польшу на футбол, зная о надвигающемся на город циклоне? При просмотре сюжета было ощущение, что авторы стараются снизить масштаб трагедии и не увидеть абсолютную несостоятельность как киевской, так и главной власти. Не было героев, которые пострадали, которые могли бы эмоционально рассказать... Что особенно странно в исполнении В. Зимы, для которого характерны ирония и здоровый сарказм. Не сказано ни слова о том, как успешно справился со стихией Львов, начав заранее готовиться.

 

Была попытка у приглашенного в студию Порошенко сказать об этом, но ведущий прервал его.

 

2. «Украина», «События недели».

 

1. Сама ситуация показана очень ярко, есть ощущение драматизма, есть яркие герои, жесткие выражения. Но тоже не была сделана попытка проанализировать бездеятельность власти. Два раза появились в сюжете синоптики. Зато особенно цинично прозвучал синхрон Азарова о том, что «брошенные людьми авто мешают уборке». Как всегда сами виноваты....а что им, собственно, оставалось делать? Но это вопрос к премьеру, а не к редакции...

 

Вместо анализа зарисовки из интернета о том, как развлекаются киевляне.

 

2. Зарисовки из интернета о погоде.

 

3. Включение вице-премьра А.Вилкула.

 

3. «1+1», «ТСН-тиждень»

 

1. Самое четкое, без купюр освещение ситуации.

 

Даны отчеты Укравтодора о проходимости на основных трассах, и тут же репортаж с места, где всё наоборот.

 

Включение Киев - Чоп с яркими синхронами дальнобойщиков, которые едут уже третьи сутки, с их оценкой ситуации.

 

Дана четкая оценка бездеятельности власти.

 

Очень яркая картина Киева, ситуация на всех видах транспорта с героями.

 

Только ТСН сказал об акции «спасем Киев без Попова», где все кто мог предлагал бесплатную помощь пострадавшим: рестораны, заправки, владельцы джипов...

 

2. Попов-гость. Ведущая задала острые вопросы о том, почему бездействовала власть. Не стеснялась говорить ему, что он говорит неправду.

 

Очень ярко показана хронология действий власти с момента оглашения прогноза 20 марта о надвигающемся циклоне.

 

Яркая картинка ситуации в Киеве на момент выпуска программы через прямое включение. ТСН дает наиболее реальную картину. Мне обидно это признавать...

 

 

Світлана Коляда, редактор, телепродюсер:

 

- Усі канали приділили багато уваги цій темі, адже негода зачепила кожного, навіть тих самих медійників. Я уважно дивилась усі випуски новин, але в жодному з них, на жаль, не почула рецепту, як же себе поводити на випадок стихії. Ніхто не запропонував алгоритму дій служб, які відповідають за ліквідацію наслідків і за оптимізацію життя постраждалих. Ми критикуємо нашу місцеву владу, й те, як зненацька прийшла зима, до якої ми не підготувалися, критикуємо служби, які недостатньо добре працюють, але ніхто не сказав, як мають поводитися ці служби та МНС. Я розумію, що журналісти не професіонали і загалом це не їхня робота, але хоча б змусити відповідні органи сісти й подумати, на це можна було звернути увагу.

 

Але загалом усі молодці, дуже активними були соціальні мережі і в телевізорі все було більш-менш правильно.

 

Фото - з УНІАН, Bigmir.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Вікторія Білаш
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20694
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
журналюга
4018 дн. тому
Горская? Кто она такая? Великий знаток телерынка и новостей! Прихлебала Хорошковского. Угробила новости, выхолостила все хорошее, что только может быть в нормальных новостях, а теперь вымещает свою обиду на Васе Зиме, на колективе, который из нее три года пытался сделать здравомыслящего человека, но так ничего и не вышло.
Обсервер
4019 дн. тому
Горская - обнять и плакать!! Сурово она спросила с работодателей, которые выгнали её за профнепригодность!!
НЕ КИЯНИН
4020 дн. тому
Всі канали ганялись за смаженими фактами в намаганні знайти шось ексклюзивне.І АБСОЛЮТНО ВСІ як полуничку показали АБСОЛЮТНО ОДНАКОВІ кадри з Андріївського узвозу.НІХТО НАВІТЬ НЕ СПРОБУВАВ знайти снігоприбиральну техніку і розповісти про скаженні труднощі, з якими стикались люди, що працюють на ній.НІХТО НЕ СПРОБУВАВ сгуртувати киян за для відпору стихії.ВСІ З РАДІСНИМ КАРКАННЯМ роздирали на шматки душу МІСТА.
журналист
4020 дн. тому
Уважаемые, а с какой радости Лариса Горская - эксперт? Что она сделала в своей жизни для ТВ? А еще - она забыла, как сама работала "по звонку" акционера? Просто тошнит от того, какие теперь все борцы за правду! Пусть вспомнит, сколько сюжетов она не выдала в эфир, потому что "нельзя", и сколько установок было с ее подачи!
Noser
4020 дн. тому
Відчувається з коментарів певна близкість Неретіна до влади.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду