Спеціально для психоаналітиків. Перші прем’єри на ОМКФ

Спеціально для психоаналітиків. Перші прем’єри на ОМКФ

12 Липня 2015
3227
12 Липня 2015
22:35

Спеціально для психоаналітиків. Перші прем’єри на ОМКФ

3227
«Детектор медіа» розпочинає серію публікацій з Одеського міжнародного кінофестивалю. Наш журналіст фокусується на стрічках, якими, за даними оргкомітету ОМКФ, дистрибутори цікавляться для кінопрокату в Україні. Першими в наш фокус потрапили фільми «Видалити з друзів» і «Лобстер»
Спеціально для психоаналітиків. Перші прем’єри на ОМКФ
Спеціально для психоаналітиків. Перші прем’єри на ОМКФ

У суботу, 11 липня, Одеський кінофестиваль влаштував психологічний Гелловін. Розпочався день із показу данської стрічки про серію підліткових самогубств у містечку («Бріджент») і фільму «Сівас» про собачі бої в Туреччині. Не надто веселими були і кінодистрибуторські прем'єри дня - картина «Лобстер» про пошуки літнім чоловіком кохання свого життя і веб-трилер з елементами горора «Видалити з друзів» про пригоди шістьох учасників скайп-конференції.

 

«Видалити з друзів» (реж. Лео Габріадзе)

 

Показ «Видалити з друзів» найкраще сприймала молодіжна аудиторія фестивалю. Саме ця категорія глядачів, як помітила «Детектор медіа», активно реагувала в залі та жваво обговорювала стрічку після показу.

 

А початок фільму глядачі сприйняли за помилку механіка: на весь екран - монітор комп'ютера зі сторінкою YouTube. У залі лунає іронічне хихотіння - мовляв, із ким не буває. Однак саме в параметрах цього екрану комп'ютера глядачам випало перебувати наступні 83 хвилини. Адже дія фільму відбувається у «вікні» скайп-конфереції.

 

На початку, за сюжетом картини, - трохи страшилок для глядачів-батьків: двоє школярів фліртують у скайпі (ну хто з просунутих людей у наш час ходить на побачення?), а потім він просить її зняти сорочку. Триває ця романтична пригода недовго - завдяки хакеру до відеочату долучається ще кілька однокласників головних героїв. Вони теж школярі як на підбір: поціновувач марихуани, алкоголічка, підліток, який увіковічнює власний секс із дівчиною для хоумвідео...

 

Спочатку герої картини обмінюються беззмістовними повідомленнями, як це зазвичай буває в чаті. А потім зі свого акаунта у Facebook озивається їхня однокласниця, яка вчинила самогубство, бо була ославлена в соцмережах після вечірки. «Просто видали її з друзів», - радить друг головної героїні. Однак не все так просто: як виявляється, всі учасники чату влипли по повній програмі. Слова за слово, їх втягнуто в гру, в якій вони по черзі зізнаються в речах, що приховували один від одного.

 

  

І провини персонажів, і спосіб розплати за них - перебільшення. У фільмі чимало такого, що видається смішним для тих, хто звик до грубих американських комедій: закаляна дівчина, яку після вечірки виявляють десь за гаражами, абсолютна неувага батьків, які «разом пішли бухати до бару», до особистого життя своїх дітей.

 

Ще однією особливістю стрічки стали порівняння трьох реальностей - справжньої (факти вбивства), віртуальної (продовження життя в мережі) та підсвідомої (страхи учасників відеочату). При цьому на великий екран виносяться цілком приватні речі - під збільшувальним склом розглядаються й такі деталі, як написання-видаляння повідомлення і галочка-підтвердження його отримання.

 

Після сеансу «Детектор медіа» розпитала про враження директора кінотеатру «Жовтень» Людмилу Горделадзе. «Картина цікавитиме широку молодіжну аудиторію. Усі ці приколи з інтернетом - це їхнє життя, й закладену в стрічці загадку вони розгадуватимуть із цікавістю, - зауважила пані Горделадзе. - Фільм, може, й не буде касовим чемпіоном, але касовим - дуже ймовірно. Такі картини мають попит».

 

Кого зацікавить фільм? Гламурну молодь, здатну витримати півторагодинний дискурс щодо моральності коментарів у соцмережі про осоромлену на вечірці дівчину.

 

Хто під час кіносеансу плакатиме? Серйозні кінознавці, які не мають акаунтів у Facebook і не уявляють, як працюють «усі ці їхні чати».

 

Художні та інші особливості. Герої фільму розшаровані на людей, яких вони вдають і якими вони є. В усьому стрічка догоджає смакам глядачів. Недаремно ж один із трьох її продюсерів - Тимур Бекмамбетов (РФ), якого, наприклад, Людмила Горделадзе називає маркетинговим генієм, а автор фільму - грузинський кінорежисер Лео Габріадзе - зняв такі стрічки, як «Викрутаси» (2011), «Йолки 2» (2011), «Йолки 3» (2013) (втім, аудиторії авторського кіно він більше відомий роллю скрипаля у стрічці «Кін-дза-дза!»).

 

Що може запозичити українська кіноіндустрія? «Видалити з друзів» - малобюджетний фільм, який чіпляє своїм сюжетом і тримає глядача в тонусі. Його створено в копродукції США, Росії, Польщі, Німеччини та Пуерто-Ріко. Найбільше адаптована стрічка до ринку США, а тема Росії в ній не звучить взагалі.

 

Права на територію України: Multi Media Distribution.

 

 

«Лобстер» (реж. Йоргос Лантимос)

 

 

На момент написання цього тексту стрічка «Лобстер» уже встигла здобути захоплені відгуки кінокритиків на всіх континентах і приз журі Каннського кінофестивалю. Її автор, грецький кінорежисер Йоргос Лантимос, на каннський синдром, напевне, не скаржиться. Його стрічка «Ікло»(2009) перемогла в програмі «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю.

 

«Лобстер» - ще цікавіша за втіленням стрічка, вперше знята режисером англійською. Тема також універсальна - пошуки кохання. Розкриваючи цю тему, кінорежисер розміщує персонажів у соціальні групи, одна з яких культивує об'єднання людей у пари, тоді як інша суворо карає за це, наполягаючи на моноформах існування. За рівнем драматургії картина не розчарує поціновувачів театру. Також кінорежисер обрав ефектні зображувальні засоби - його «лісові сцени» відзнято з проникливістю, у якій і дерева, й старі пні відтінюють хитросплетіння людської психіки.

 

Як повідомляла «Телекртика», прем'єра стічки на ОМКФ пройшла з аншлагом і оваціями. Сподіваємося, «Лобстер» рано чи пізно вийде в український кінопрокат.

 

Кого зацікавить фільм? Дистрибуторів, які реагують на гучні фестивальні історії картин; поціновувачів глибокого авторського кіно, ерудованих і самотніх людей, у тому числі, літнього віку.

 

Хто під час кіносеансу плакатиме? Гламурна молодь, яка прийде до кінотеатру, необачно піддавшись анонсам у сітігайдах; самотні люди; поціновувачі незвичайного кіно.

 

Художні та інші особливості. «Лобстер» є втіленням високого мистецтва, що звертається до актуальної проблеми самотності та досліджує її в новаторський спосіб - у змодельованих кінорежисером обставинах і «декораціях». Підказати їх параметри кінорежисеру могли такі тренди, як шлюбні агенції, тренінги для пошуків партнера чи рекомендації психологів (або й психотерапевтів) на тему особистих стосунків.

 

Що може запозичити українська кіноіндустрія? Авторську сміливість. Вміння знайти універсальну тему для таких різних країн як Ірландія, Великобританія, Греція, Франція, Нідерланди, у співпраці яких було створено «Лобстера».

 

Права на територію України: Protagonist Pictures.

 

Кадри стрічок - із сайту ОМКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3227
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду