Учасники Docudays UA знімають фільм про Сенцова та вивчають теми про Україну

Учасники Docudays UA знімають фільм про Сенцова та вивчають теми про Україну

31 Березня 2015
2787
31 Березня 2015
12:17

Учасники Docudays UA знімають фільм про Сенцова та вивчають теми про Україну

2787
Учасники Docudays UA знімають фільм про Сенцова та вивчають теми про Україну
Учасники Docudays UA знімають фільм про Сенцова та вивчають теми про Україну

Іноземні учасники Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA розповіли «Детектор медіа» про те, які теми їх цікавлять у зйомках фільмів про Україну.

 

Російський режисер-документаліст Аскольд Куров під час майcтеркласу в рамках фестивалю зупинився й на розповіді про зйомки фільму, в якому йдеться про ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Завершити його пан Куров поки що не має можливості. Можливо, припускає він, поштовх для завершення історії про українського кінорежисера дасть наступне засідання суду у справі Сенцова. Нагадаємо, 26 грудня Лефортівський суд Москви продовжив термін утримання кінорежисера під вартою до 11 квітня.

 

 

 

        Аскольд Куров

 

До матеріалів фільму увійшли попередні засідання суду та зйомки за участі сестри Олега Сенцова - Наталії - у Москві. Аскольд Куров відзначив, що, оскільки Наталія є активісткою, у фільмі прозвучить і тема політики.

 

Український режисер Андрій Литвиненко теж підготував матеріали для цього фільму - в Україні. Як він розповів у коментарі «Детектор медіа», вже відзняв епізоди за участі друзів Олега Сенцова й учасників «Автомайдану».

 

Продюсер стрічки Ольга Журженко пообіцяла ТК розповісти про фінансову історію проекту окремо.

 

 

Хуберт Саупер

 

Приглядається до України і відомий французький кінодокументаліст Хуберт Саупер, володар «Оскара» і лауреат «Берлінале». Як він розповів в інтерв'ю «Детектор медіа», тема його наступного фільму так чи інакше буде дотична до ситуації тут. «Швидше за все, цей фільм буде пов'язаний з Україною. - сказав пан Саупер. - У тому сенсі, що мене цікавлять політичні ігри й конфігурації. Також мої фільми мають іти в одну ногу з сучасною динамікою світу». Про деталі проекту Хуберт Саупер не розповів, оскільки він іще перебуває на стадії задуму.

 

Чеський автор документального кіно Їржі Стейскал в рамках Docudays UA представив стрічку «Яма» про мешканців київських Позняків, яка стала фаворитом глядачів. Як він сказав в інтерв'ю «Детектор медіа», тема України, вочевидь, звучатиме і в наступній його роботі. Йтиметься у цьому фільмі про програму переселення корінних чехів з України на Батьківщину.

 

 


  Їржі Стейскал

 

«Мене цікавить, як ці люди пристосуються до нового місця. Якщо під час зйомок вони повернуться до України, це буде взагалі цікаво», - сказав Їржі Стейскал. У цій роботі від хоче підняти тему Чехії і типових рис і цього народу, а також тему міграції у Європі загалом.

 

Кошти і можливість знімати цей фільм Їржі Стейскал шукає при допомозі своїх продюсерів. Раніше він зняв кілька фільмів на замовлення чеських телеканалів. «Нині ж все ще на етапі розгляду», - сказав кінорежисер.

 

 


  Сара Мун Хоу

 

Кінорежисер із Бельгії Сара Мун Хоу представила на Docudays UA стрічку «Комплекс кенгуру» про право на самостійне життя дітей з особливими потребами. До цього фільму увійшов епізод із Криму.

 

За джерелами «Детектор медіа», Сара Мун Хоу розглядає можливість зйомок фільму про українського правозахисника Андрія Федосова, який виїхав до Франції. Пан Федосов раніше співпрацював із правозахисником Дмитром Гройсманом, який пішов із життя. Нещодавно на Федосова у Франції було вчинено жорстокий напад: зловмисник завдав йому понад десять ножових поранень. Цей інцидент Андрій Федосов пов'язує із тим, що зібрав дані, які викривають темні місця у системі охорони здоров'я Криму.

 

Під час кінофестивалю режисер вела пошуки учасників знімальної групи для цього проекту. У коментарі «Детектор медіа» Сра Мун Хоу зазначила, що остаточно з рішенням про початок роботи над цією темою вона ще не визачилася.

 

Нагадаємо, завершив свою роботу Docudays UA 27 березня. Головну нагороду фестивалю здобула російська стрічка «Разом» російського режисера Дєніса Шабаєва. Фільм відзначено за «новаторство, здатність надихати й глибоку роботу з героями».

 

Цьогоріч фестиваль пройшов із помітними аншлагами.

 

Інтерв'ю з учасниками Docudays UA читайте на «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Фото Максима Лісового

Фото Аскольда Курова - Docudays UA

Фото Сари Мун Хоу - http://www.old.docudays.org.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2787
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду