МЗС Чехії хоче створити російськомовний проукраїнський канал

МЗС Чехії хоче створити російськомовний проукраїнський канал

3 Червня 2014
9693
3 Червня 2014
11:01

МЗС Чехії хоче створити російськомовний проукраїнський канал

9693
МЗС Чехії хоче створити російськомовний проукраїнський канал
МЗС Чехії хоче створити російськомовний проукраїнський канал

Міністерство закордонних справ (МЗС) Чехії ініціює створення телекомпанії, яка транслюватиме інформаційні програми в Україні російською мовою і буде конкурувати з російськими телеканалами. Про це повідомляє видання Deutsche Welle.

 

Намір чеської дипломатії підтримують Польща, Словаччина та Угорщина. Ініціативу країн Вишеградської четвірки обумовлено тим, що російськомовні телевізійні канали в Україні перебувають під контролем Москви, і з огляду на це «вимикаються» київською владою. «Наслідком такої політики є те, що населення східних областей опиняється в інформаційній блокаді», - пише оглядачка газети Lidové noviny Катержина Шафаржикова.

 

У зовнішньополітичному відомстві Чехії наголошують, що Україна стане стабільною державою лише тоді, коли її громадяни матимуть крім незалежної преси і незалежне телебачення. «Допомога вільним засобам масової інформації є елементом нової чеської політики, коли йдеться про захист прав людини», - повідомив під час дебатів з вишеградськими партнерами глава чеської дипломатії Лубомир Заоралек.

 

До фінансування нової телекомпанії заступник глави МЗС Чехії Петр Друлак хоче залучити інші держави або навіть використати бюджетні кошти Європейського Союзу. Як приклад у чеському закордонному відомстві наводять досвід Euroradio FM і сателітного каналу Belast TV, які транслюють з Європи на Білорусь. Euroradio, яке щодня має 300 тисяч слухачів, є найулюбленішою станцією людей віком від 18 до 35 років. Програми польського каналу Belast дивиться кожний другий власник супутникової антени, а це - майже чверть від усіх дорослих глядачів.

 

На заклик «Вільне телебачення - Україні!» відгукнулись як провідні чеські політики, так і знані громадські діячі. Зокрема, ініціативу підтримує голова Міжнародного комітету в чеському парламенті Карл Шварценберґ. Щоправда, він висловився за україномовний канал.

 

Більш скептично поставилась до ініціативи чеського МЗС частина української громади й тих чеських фахівців, чиї інтереси безпосередньо пов'язані з Україною. «Намір, безперечно, вартий уваги, але, на превеликий жаль, спізнілий, - сказала DW україністка Ленка Віхова. - Росія давно розв'язала інформаційну війну проти України, але у західних столицях та й у самому Києві цього не хотіли помічати. А тепер Україна цю війну програла». Як припускає пані Віхова, населення Донеччини та Луганщини настільки зманіпульоване московською пропагандою, що «пеклом дихає на все західне, а тому й не дивитиметься передачі з Праги».

 

Заступник голови «Української ініціативи в ЧР» Богдан Райчинець зазначає, що російськомовні трансляції в Україну з-за кордону - це «вода на млин сепартистів, які не визнають державності української мови». На його думку, сепаратисти сприйматимуть наявність в ефірі такої станції як доказ на те, що в Україні мусять таки бути дві державні мови.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9693
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду