Стрічка «Креденс» про драми української сім’ї виходить в прокат (ФОТО)

22 Січня 2014
15152
22 Січня 2014
16:25

Стрічка «Креденс» про драми української сім’ї виходить в прокат (ФОТО)

15152
Стрічка «Креденс» про драми української сім’ї виходить в прокат (ФОТО)

21 січня стрічку «Креденс» режисера Валентина Васяновича представили в Києві. Прем`єра відбулася у кінотеатрі «Мультиплекс» торгового центру «Комод».

 

У прес-конференції взяла участь творча група фільму, а також директор дистибуторської компанії Parakeet Film Вікторія Хотянова.

 

(На фото зліва направо) Оператор Юрій Дунай, режисер Валентин Васянович, виконавиці провідних ролей Ольга Гришина та Наталія Васько, актори Михайло Жонін та Веніамін Прибура

 

 

Анонсований як різдвяна історія фільм, насправді не на сто відсотків святкова історія. За сюжетом, під колядницькі пісні у родині відбуваються драми, які не мають нічого спільного із заповідями Божими. «Креденс» виявився стрічкою про сімейні цінності і насилля, яке є проблемою не лише головного героя - львівського віолончеліста Ореста.

 

«Іронічна, драматична, важка, місцями смішна історія», - каже про свою стрічку Валентин Васянович. А виконавиця однієї з головних ролей, актриса Наталія Васько передбачає різну реакцію глядачів: «Нелегко зізнаватися собі у власних недоліках».

 

 

Актриса Наталія Васько

 

Як і в фільмі «Звичайна справа», Валентин Васянович вправно користується режисерським досвідом, здобутим у документальному кіно. Лише цього разу некомфортна завдяки сарказму і сатирі драма постає у казковій львівській архітектурі. Вулиці, бруківка, традиційні розмови за філіжанками кави, виявляється, багато можуть додати у цілком життєву історію. До того ж, актори вжилися у неї з віддачею, осмислюючи це кіно, як саме життя. Наприклад, Наталія Васько на етапі кастингу доволі скептично сприйняла сценарій та доводила режисеру: «Такого не може бути, щоби мама творила диявольські речі!».

 

Актор Михайло Жонін у захваті від неординарного задуму режисера

 

Варіантів сценарію було три, розповів Валентин Васянович.

 

Оператор Юрій Дунай знімав і попередню ігрову стрічку режисера («Звичайна справа»). Цього разу випускник польської Державної вищої школи кіно і театру у Лодзі знайшов так краєвиди і ракурси, що за візуальним втіленням фільм не поступається європейському кіно.

 

 

 

 

Ольга Гришина та Наталія Васько втілили образи сестер-протилежностей

 

 

До особливостей зйомок картини додалися імпровізації, тоді як сцени «Звичайної справи», за словами режисера, були детально розкадровані.

 

 

 

Найменший учасник знімальної групи, Веніамін Прибура, каже: «Фільм вийшов навіть цікавіший, ніж я очікував». І додає, що колектив дуже хороший

 

«Креденс», за відгуками кінокритиків, які встигли ознайомитися зі стрічкою під час Одеського міжнародного кінофестивалю-2013, одна з найяскравіших українських прем'єр нинішнього року. Вдумливого кіномана стрічка-переможець першого пітчингу Держкіно, зацікавить. Чи піде на неї глядач у кінотеатри, з'ясується після 23 січня, коли «Креденс» вийде в прокат. Окрім Києва і Дніпропетровська, оцінити роботу українського режисера зможуть глядачі Львова, Донецька, Хмельницького, Сімферополя, Запоріжжя, Миколаєва, Кривого Рога, Рівного та Житомира.

 

Дистрибуцією, як повідомляла «Детектор медіа», займається нова дистрибуторська компанія Parakeet Film із Дніпропетровська. За словами Вікторії Хотянової, у Дніпропетровську інтерес до «Креденса» високий. На прес-показ у Дніпропетровську завітало близько 150 журналістів зі східного регіону України. Рекламна кампанія велеться на місцевих телеканалах, «Gala радіо» та білбордах.

 

У Києві ж інтерес до фільму виявили близько 20 журналістів та фахівців сфери кіно. Представників телеканалів на прем'єрі не виявилося.

 

Надалі Валентин Васянович розглядає можливість зйомок історій у різних регіонах України. Однак наразі задіяний у кіно в якості оператора - знімає картину Мирослава Слабошпицького «Глухі».

 

Нагадаємо, на 4-му Одеському міжнародному кінофестивалі картина «Креденс» отримала нагороду Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI як «Найкращий український повнометражний фільм», а критики вже назвали її «вибухом в українському кіно».

 

«Детектор медіа»

Фото Максима Лісового

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15152
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду