«Молодість» отримала рекордну кількість заявок на участь у націконкурсі і відкриється фільмом Вайди

«Молодість» отримала рекордну кількість заявок на участь у націконкурсі і відкриється фільмом Вайди

5 Вересня 2013
15038
5 Вересня 2013
18:27

«Молодість» отримала рекордну кількість заявок на участь у націконкурсі і відкриється фільмом Вайди

15038
На фестивалі з’явиться конкурс тизерів і окрема програма з дитячим журі
«Молодість» отримала рекордну кількість заявок на участь у націконкурсі і відкриється фільмом Вайди
«Молодість» отримала рекордну кількість заявок на участь у націконкурсі і відкриється фільмом Вайди

Цьогорічний 43-ий міжнародний кінофестиваль «Молодість» відкриється показом нового ігрового фільму польського режисера Анджея Вайди «Валенса. Людина надії», світова прем'єра якого сьогодні, 5 вересня, відбулася на Венеційському МКФ. Про це повідомив генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі на сьогоднішній першій анонсуючій прес-конференції.

 

Організатори отримали близько 1600 заявок на участь у трьох основних конкурсних програмах з 82 країн світу. Окрема позаконкурсна програма «Українські національні прем'єри», як і раніше, налічуватиме близько 20 фільмів, більшість із яких ще не були показані на широку глядацьку аудиторію, зазначив програмний директор «Молодості» Денис Нікітенко. Проте, на відміну від попередніх років, цього року оргкомітет «Молодості» мав можливість провести серед українських претендентів повноцінний відбір стрічок: надійшло близько 150 заявок на участь у національній панорамі, що є рекордною кількістю, за даними організаторів фестивалю.

 

3 жовтня, під час чергової передфестивальної прес-конференції, організатори «Молодості» обіцяють назвати всіх учасників програми національних прем'єр.

 

Під час фестивалю відбудеться світова прем'єра реставрованої стрічки «За двома зайцями» Віктора Іванова з віднайденою оригінальною українською звуковою доріжкою. Показ відбудеться за підтримки Національного центру Олександра Довженка. Його заплановано на 20 жовтня під відкритим небом, організатори хочуть, щоб це стало подією для всього Києва.

 

На цей момент відомі імена трьох членів головного міжнародного журі, які оцінюватимуть конкурс повнометражних стрічок: бельгійська режисерка, продюсерка й акторка Маріон Генцель, президент ОМКФ Вікторія Тігіпко та грецький кінорежисер Бабіс Макрідіс, який минулого року отримав Гран-прі «Молодості» за стрічку «L».

 

Поки що організатори не можуть з упевненістю сказати, які саме стрічки увійдуть до одної з найцікавіших поза конкурсних програм - «Фестивалю фестивалів». Але щоб задовольнити цікавість усіх кіноманів і фанатів «Молодості», запевнили, що серед них буде фільм-володар цьогорічного «Золотого ведмедя», румунська драма «Поза дитини» режисера Келіна Петера Нецера, а також стрічка «ІІо ІІо» сінгапурця Ентоні Чена, найкращого дебютанта Каннського фестиваля-2013, який отримав цьогоріч «Золоту камеру».

 

Крім цього, серед новинок цьогорічного фестивалю «Молодість» - розрахована на 10-14-річних глядачів конкурсна програма «Молодість - дітям», яку оцінюватиме окреме дитяче журі, конкурс фестивальних тизерів (можливість для режисерів заявити про себе на широку аудиторію) та проект «Режисери без кордонів» (семінар для продюсерів та програма кінопоказів стрічок з країн колишнього СРСР), що реалізується спільно з МКФ «Золотий абрикос». Традиційно під час «Молодості» буде проведено майстерню талантів та дводенний пітчинг для дебютантів Boat Meeting.

 

Цього року на фестивалі буде багато британського кіно - втричі більше, ніж зазвичай, за словами координатора програм короткометражного та студентського кіно «Молодості» Іллі Гладштейна. «Молодість» потрапила до переліку найпрестижніших короткометражних фестивалів світу: BAFTA, національний британський Оскар, включила український фестиваль до переліку тих, участь у яких дає право номінуватися на цю премію. «Молодість» номінуватиме британські короткометражні стрічки на BAFTA. Участь фільму в міжнародному конкурсі автоматично дає право фільму номінуватися на цю премію у категоріях «Британський короткометражний фільм» та «Британський короткометражний анімаційний фільм».

 

Серед спеціальних гостей цьогорічної «Молодості» - австрійський режисер, сценарист та продюсер Ульріх Зайдль. В рамках фестивалю відбудеться унікальна ретроспектива усіх знятих відомим кіномитцем стрічок, а також масштабна виставка його фотографій «Любов. Віра. Надія», присвячена його кінотрилогії «Рай». Під час відкриття фестивалю 19 жовтня у палаці «Україна» Ульріху Зайдлю вручать «Скіфського оленя» - нагороду «За внесок у розвиток світового кіномистецтва». До речі, цього року завдяки новому спонсору фестивалю (українській ювелірній компанії «Кімберлі») статуетки оленів, які зазвичай вручають переможцям під час закриття, будуть вироблені з дорогоцінних металів з використанням діамантів і стануть такими, які не соромно виставити у себе в кабінеті, як жартома висловився Андрій Халпахчі.

 

Наразі організатори «Молодості» працюють над тим, щоб забезпечити приїзд Анджея Вайди на українську прем'єру своєї стрічки. За словами пана Халпахчі, паралельно з ними своїх зусиль для того, щоб візит видатного польського кінорежисера до Києва відбувся, докладає почесний президент «Молодості» Віктор Ющенко. Про це пан Халпахчі повідомив у відповідь на запитання про роль пана Ющенка у фестивальній діяльності.

 

«Вацлав Гавел не будучи президентом Чехії, був почесним президентом кінофестивалю у Карлових Варах і завжди його відкривав. І сидів поруч із діючим президентом. Це є характерним для всіх цивілізованих країн. Віктор Ющенко був чи не єдиним політиком, який завжди відвідував наш фестиваль, ще не будучи президентом України. Ми, безумовно, з ним спілкуємося. У нього, як ви знаєте, є Інститут Віктора Ющенка, він дуже багато працює, дуже багато їздить за кордоном. І ви знаєте....всі це, мабуть, розуміють, що всі наші угоди, які відбуваються щодо асоціації (з ЄС. - ТК), вони починаються поїздкою Віктора Ющенка. Його запрошують в першу чергу, він є локомотивом у цій євроінтеграції. Він активно працює й у царині культури, дуже багато років займається етнічною пісенною творчістю. Завжди ми його використовуємо, іноді запрошення від нього є більш вагомим, ніж запрошення від нас»,- сказав під час прес-конференції Андрій Халпахчі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15038
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду