У Росії понад 300 кінодіячів просять розслідувати застосування тортур до Олега Сенцова

У Росії понад 300 кінодіячів просять розслідувати застосування тортур до Олега Сенцова

1 Вересня 2015
4774
1 Вересня 2015
13:52

У Росії понад 300 кінодіячів просять розслідувати застосування тортур до Олега Сенцова

4774
У Росії понад 300 кінодіячів просять розслідувати застосування тортур до Олега Сенцова
У Росії понад 300 кінодіячів просять розслідувати застосування тортур до Олега Сенцова

Більше 300 російських діячів мистецтва і журналістів просять Раду з прав людини при  президентові РФ (РПЛ) розслідувати застосування тортур до українського режисера Олега Сенцова, якого у Росії засуджено до 20 років ув'язнення за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі. Про це повідомляється на сайті РПЛ.

 

Рада при Президентові Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини отримала колективне звернення від громадської організації «Кіносоюз», яке підписали 323 діячі мистецтва і журналісти. У зверненні митці просять ініціювати розслідування за фактом повідомлень Олега Сенцова про застосування до нього тортур і випадках «вибивання» потрібних слідству свідчень.

 

Серед тих, хто поставили свої підписи під зверненням, є відомі російські режисери, лауреати міжнародних кінофестивалі Андрій Смирнов, Олексій Федорченко, Борис Хлєбніков, Олексій Попогребський, Віталій Манський, Валерій Тодоровський, Андрій Звягінцев, Марина Разбєжкіна, Аскольд Куров, а також публіцисти, журналісти Олександр Архангельський, Ольга Леонтьєва, Дар'я Варденбург, Юлія Латиніна та інші.

 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 22 серпня стало відомо, що Російська міжрегіональна громадська організація «Кіносоюз» спільно з Європейською кіноакадемією збирають підписи на підтримку українського кінорежисера Олега Сенцова. Повідомленння про це діячі російського кіно, зокрема засновник кінофестивалю «Артдокфест» Віталій Манський, кінодокументаліст і педагог Марина Разбєжкіна опублікували на своїх сторінках у Facebook.

 

Нагадаємо, 25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія)засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму.  Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Після оголошення вироку та запитання судді про те, чи він зрозумілий обвинувачуваним, Олег Сенцов та Олександр Кольченко почали співати гімн України.

 

Перед вироком суду Правління Європейської кіноакадемії (European Film Academy, EFA) звернулося з листом до керівництва РФ, в якому закликало негайно звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова.  Серед відомих кіномитців, які підписали звернення, Агнєшка Холланд, Даніель Ольбрихський, Анджей Вайда, Вім Вендерс, Фолькер Шльондорф, Кшиштоф Зануссі та інші.

 

Європейська кіноакадемія закликала забезпечити безпеку Олегу Сенцову; зняти звинувачення через недостатність доказів; негайно і беззастережно звільнити затриманих; забезпечити повну реабілітацію затриманих; ініціювати повне, оперативне і неупереджене розслідування свавільного затримання ФСБ Олега Сенцова, також його слів про застосування до нього тортур і притягнення винних до відповідальності.

 

Польська кіноакадемія стала першою національною академією кіномистецтва, яка підтримала цю ініціативу EFA. Як писала «Детектор медіа», у березні Польська кіноакадемія провела акцію «Я - Олег Сенцов» на церемонії вручення польського «Оскара».

 

На захист Олега Сенцова також виступили російські кінорежисери, члени Європейської кіноакадемії Олександр Сокуров і  Олексій Федорченко, згодом з проханням звільнити українського режисера до російської влади звернулися російські кінодіячі Володимир Котт, Володимир Мірзоєв, Олексій Герман-молодший, Павло Бардін, Аскольд Куров та Андрій Звягінцев.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4774
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду