Творці фільму «Неоголошена війна» про АТО планують випустити прокатну і телеверсію

Творці фільму «Неоголошена війна» про АТО планують випустити прокатну і телеверсію

17 Червня 2015
2503
17 Червня 2015
12:04

Творці фільму «Неоголошена війна» про АТО планують випустити прокатну і телеверсію

2503
Творці фільму «Неоголошена війна» про АТО планують випустити прокатну і телеверсію
Творці фільму «Неоголошена війна» про АТО планують випустити прокатну і телеверсію

Закінчується робота над сценарієм повнометражного художнього фільму про військовий конфлікт на Донбасі, який розповість реальні історії із зони АТО і матиме приватне фінансування. Про це «Детектор медіа» повідомив автор та креативний продюсер проекту Крістіан Жерегі та сценаристи.

 

Сюжет стрічки з робочою назвою «Неоголошена війна» розробила команда сценаристів - Крістіан Жерегі, Роман Лероні, Андрій Максименко, Алла Мартинюк та Олена Степова.

 

Крістіан Жерегі розповів, що фільм  складатиметься з декількох історій. Зараз йдуть переговори як з відомими, так і молодими українськими кінорежисерами.

 

«Я є автором та креативним продюсером стрічки. Моя задача - реалізувати проект, зібрати найкращу команду та простежити, щоб фільм вийшов якомога більш правдивим. Це наш обов'язок перед воїнами, які повернулися з АТО, і бачили війну на власні очі», - зазначив Крістіан Жерегі, який також кілька місяців воював як доброволець на Донбасі, а згодом зайнявся волонтерською діяльністю.

 

Автор проекту також повідомив, що усі учасники сценарної групи також були на війні.

 

«Роман - прозаїк та досвідчений сценарист, Андрій - професійний сценарист та режисер за освітою. Обидва вони воювали. Алла - актриса, поетеса і волонтер. Для неї це сценарний дебют, і я вважаю його дуже успішним», - зазначив пан Жерегі.

 

Ще одна сценаристка проекту - блогер з Луганської області Олена Степова, яка стежила за перебігом подій з іншого боку конфлікту.

 

Крістіан Жерегі розповів, що наразі сценарій редагується. Фільм має вийти в прокаті, а також планується зробити телеверсію. Проект має недержавне фінансування, проте яке саме автор поки що не готовий повідомити.

 

Режисер також зазначив, що майбутній фільм отримав схвальні відгуки заступниці міністра інформаційної політики України та радника міністра оборони Тетяни Попової.

 

«Читала сценарій нової роботи Крістіана. Не могла відірватися до глибокої ночі. Проковтнула відразу всі 200 сторінок. Питання з полігоном для зйомок вже обговорене з Міноборони.Чекаємо тепер рішення продюсерів», - зазначила вона на своїй сторінці у Facebook.

 

Автор проекту сподівається, що обіцянки Міністерства оборони будуть виконані. За його словами, дозвіл безкоштовно знімати на справжніх полігонах, військових базах, а також надана відомством військова техніка суттєво допоможе зекономити бюджет стрічки. Крістіан Жерегі також розповів, що частина зйомок відбуватиметься безпосередньо в зоні АТО, бо такі локації неможливо відтворити деінде без величезних грошей.

 

«Це буде непросте кіно, без ура-патріотизму, яке змусить глядачів замислитися над багатьма питаннями», - обіцяє автор.

 

«Детектор медіа» також поспілкувалася з двома членами сценарної групи нового фільму.

 

Роман Лероні розповів, що усі описані ним історії були побачені або відбулися особисто з ним чи з його побратимами безпосередньо під час виконання бойових завдань.

 

«Покликання автора, драматурга та умови війни сплетені дуже щільно. Що одне, що інше спонукає бути спостережливим. Одне карбується у пам'яті, інше нотується, і згодом відтворюється у історії у друкованому вигляді або у кіно. Невигадані історії із бойового досвіду писати не важко. Якщо додати до цього досвід та відповідну освіту - здається, що взагалі просто, але не так... Складність цього процесу полягає зовсім в іншому. Писати про війну, що наразі відбувається на нашій землі неможливо без моралі. Цього вимагає чисельна кількість людських трагедій. І разом із тим це має бути кіно. Під час сценарної роботи терези постійно хитаються від моралі до розважання», - зазначає він.

 

За його словами, цей проект є єдиною спробою говорити про війну не вигадками, офіційною мовою, статистикою та «особливим» баченням тих чи інших зацікавлених сторін, а мовою безпосередніх учасників.

 

Сценаристка Алла Мартинюк написала про кохання на війні

 

Актриса, поетеса та волонтер Алла Мартинюк стала автором романтичної історії у майбутньому фільмі. «Декілька документальних історій я поєднала однією сюжетною лінією і додала до них історію кохання. Процес роботи над сценарієм був важким і довгим. Я багато разів, змінювала початок і фінал, добавляла динаміки. Складно було описати бій, хоча як волонтер на фронті я запросто відрізняю АКС від РПГ і БМП від танка та БТРа. Але описати це все в сценарному листі - це інше. Допоміг мій брат - командир розвідвідділення. Моя історія - про героїзм жінок, чоловіків та велике кохання на війні за маленький проміжок часу», - каже авторка.

 

Після затвердження сценарію продюсерами відбудеться закріплення історій за режисерами та акторські кастинги. Крістіан Жерегі розповів, що вони планують шукати нові обличчя. Цілком можливо, що деякі ролі в проекті виконають бійці АТО.

 

Початок зйомок фільму заплановано на серпень цього року.

 

Нагадаємо, з грудня 2013 року до літа 2014 року Крістіан Жерегі співпрацював з творчим об'єднанням «Вавилон'13», у межах якого зняв 20 фільмів про події на Майдані та в Криму, зокрема стрічку «Заповіт», яка здобула гран-прі фестивалю «Відкрита ніч».

 

Влітку Крістіан Жерегі пішов добровольцем для захисту України в зону АТО та знімав цикл фільмів про війну на сході України «Край Землі: Зона АТО» для ток-шоу «Хоробрі серця» на телеканалі «1+1». Згодом він став одним із засновників міжнародного фонду «Чисте небо», який допомагає військовим.

 

У жовтні минулого року «Детектор медіа» опублікувала інтерв'ю з Крістіаном Жерегі.

 

«Детектор медіа»

Фото з Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2503
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду