Головред комунальної газети «Зоря» скаржиться на тиск і цензуру з боку голови Кіровоградської РДА

Головред комунальної газети «Зоря» скаржиться на тиск і цензуру з боку голови Кіровоградської РДА

30 Грудня 2014
5609
30 Грудня 2014
17:38

Головред комунальної газети «Зоря» скаржиться на тиск і цензуру з боку голови Кіровоградської РДА

5609
Головред комунальної газети «Зоря» скаржиться на тиск і цензуру з боку голови Кіровоградської РДА
Головред комунальної газети «Зоря» скаржиться на тиск і цензуру з боку голови Кіровоградської РДА

Головний редактор Кіровоградської районної газети «Зоря» Вікторія Семененко заявляє про систематичний тиск і втручання у редакційну політику з боку глави Кіровоградської райдержадміністрації (РДА) Віктора Дайдакулова (на фото). Про це йдеться у публікації газети «Кіровоградська правда» під заголовком «Голова Кіровоградської РДА наказав підлеглим вичитувати перед виходом районну газету (ДОКУМЕНТ)».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», призначений у травні поточного року голова Кіровоградської районної держадмінстрації Віктор Дайдакулов підписав доручення №01-10/32/1 від 11 грудня, за яким на керівника апарату РДА Володимира Червоного покладено обов'язок посилити контроль за діяльністю редакції районної газети «Зоря» та здійснювати «вичитку газети». Таким чином голова РДА фактично запровадив цензуру в районній газеті, засновниками якої є райдержадміністрація і районна рада.

 

Головред районки Вікторія Семененко заявила, що спеціальні доручення за підписом голови райдержадміністрації про контроль над газетою надходили керівникові апарату РДА і раніше: «Тобто те, що відбувається систематичне втручання в редакційну діяльність, це я можу сказати однозначно».

 

За словами головреда «Зорі», посадовець забажав взяти газету під контроль одразу після призначення на посаду. «Все почалося з того, що голова райдержадміністрації сказав мені писати заяву на звільнення. Це було влітку. Він, очевидно, забув, що в газети два засновники. Заяву я не написала, але тиск на мене чинився просто ней­мовірний. Надходила чимала кількість листів, на які вимагались відповіді, починаючи з надання копій лікарняних листів, відряджень, відпусток, посадових інструкцій усіх працівників редакції і ще всякої іншої інформації. Крім листів, доводилось ще й чути в усній формі купу претензій. Я кілька разів намагалася поговорити з головою РДА, але ж­одного разу він мене не почув», - сказала пані Семененко.

 

Головний редактор також повідомляє, що керівник райдерж­адміністрації ініціював внесення змін до статуту, які б давали йому повний контроль над газетою.

 

«Але щойно ми ознайомилися з запропонованими змінами, помітили, що більшість із них суперечать законодавству. Проте, щоб не бути голослівними, звернулися до медіаюриста Інституту розвитку регіональної преси Олександра Бурмагіна. Його виснов­ки теж вказували на те, що запропоновані головою РДА пункти суперечать законам», - сказала Вікторія Семененко.

 

Вона повідомила, що нову редакцію статуту «Зорі» винесли на розгляд сесії районної ради, але депутати за неї не проголосували.

 

«Доведеться шукати правового захисту, адже у таких умовах працювати важко. Взагалі, складається враження, що голова адміністрації думає, що це його приватна газета», - констатує Вікторія Семененко.

 

Журналісти «Кіровоградської правди» («КП») змогли поставити питання голові Кіровоградської райдерж­адміністрації Віктору Дайдакулову щодо втручання у діяльність районної газети. Як зазначає видання, спочатку він намагався аргументувати доцільність свого розпорядження, однак насамкінець заявив, що такого документа взагалі не існує.

 

Далі «Детектор медіа» публікує діалог між журналістом «КП» і посадовцем повністю:

 

««КП»: З яких пір в обов'язки керівника апарату входить вичитка районної газети? Ви ввели цензуру у «Зорі»?

 

Дайдакулов: Він (керівник апарату, - ред.) в редколегію входить, і вони разом готують газету. А що, вичитка - це таємниця? Що значить цензура? Вони готують матеріали, адміністрація свої подає, рада - свої.

 

«КП»: Що спричинило появу такого розпорядження?

 

Дайдакулов: А яке розпорядження?

 

«КП»: Ваше доручення керівнику апарату вичитувати газету.

 

Дайдакулов: А це що, заборонено вичитувати йому газету?

 

«КП»: Чому ви саме зараз видаєте таке розпорядження?

 

Дайдакулов: Яке «саме зараз»? Воно завжди було. Де розпорядження? Я не бачив такого розпорядження.

 

«КП»: Тобто такого розпорядження немає?

 

Дайдакулов: Такого розпорядження немає».

 

 

Нагадаємо, 23 грудня медіаспільнота Кіровоградщини публічно засудила факти цензури з боку голови Олександрівської райдержадміністрації (Кіровоградська область) Сергія Шпирки, що власноруч, разом з дружиною здійснював попередню «вичитку» і цензурування матеріалів районної газети «Вперед». Того ж дня  надійшла інформація, що Президент України своїм указом звільнив голову Олександрівської РДА із займаної посади. Незважаючи на звільнення чиновника, Національна спілка журналістів України вимагатиме його покарання за запровадження цензури.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5609
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду