Опозиційні до Кремля «Ведомости» може придбати засновник російського каналу СТС і перепродати «Газпрому» – Forbes

Опозиційні до Кремля «Ведомости» може придбати засновник російського каналу СТС і перепродати «Газпрому» – Forbes

16 Жовтня 2014
5237
16 Жовтня 2014
16:53

Опозиційні до Кремля «Ведомости» може придбати засновник російського каналу СТС і перепродати «Газпрому» – Forbes

5237
Опозиційні до Кремля «Ведомости» може придбати засновник російського каналу СТС і перепродати «Газпрому» – Forbes
Опозиційні до Кремля «Ведомости» може придбати засновник російського каналу СТС і перепродати «Газпрому» – Forbes

Американський бізнесмен, засновник російського телеканалу СТС та радіо «Максимум», Пітер Гервей може придбати активи видавничого дому Sanoma Independent Media (SIM) з метою подальшого перепродажу «Газпром-Медіа холдингу» або «Національній Медіа Групі». Про це повідомляє російська версія видання Forbes.

 

Пітер Гервей може стати новим, тимчасовим власником російської газети «Ведомости», яка зараз займає незалежну до Кремля позицію, і продати її згодом структурам, що контролюються російською владою.

 

Як зазначає Forbes.ru, інформацію про можливу продаж газети журналістам підтвердили два джерела на медіаринку. «Гервей - основний претендент, і угода може бути закрита найближчим часом», - говорить один із джерел видання. За даними Forbes.ru, згодом Пітер Гервей може викупити частки Dow Jones і FT Group у власності видання. Втім, сам бізнесмен в коментарі Forbes заявив: «Жодної угоди немає, і ми дуже далекі від її підписання».

 

Водночас джерела стверджують, що Пітер Гервей планує протягом 2015 року продати газету «Ведомости» холдингу «Газпром-Медіа» або структурам близького до Володимира Путіна бізнесмена Юрія Ковальчука.

 

Глава «Газпром-Медіа» Михайло Лесин заявив, що його холдингу активи Sanoma Independent Media «не цікаві за жодних обставин». Він додав, що не отримував пропозицій про покупку видань SIM. В «Національної Медіа Групі», що об'єднує медіаактиви Юрія Ковальчука та Олексія Мордашова, від коментарів для Forbes відмовилися. Головний редактор «Ведомостей» Тетяна Лисова також не стала коментувати продаж газети. Гендиректор медіахолдингу Sanoma Independent  Жан Емануель де Вітт заявив Forbes, що ані Sanoma, ані він як її представник в Росії «не коментують чутки». Представники Dow Jones і FT також відмовилися від коментарів з цього приводу.

 

Сума операції поки невідома. Раніше видання РБК оцінювало вартість активів Sanoma Independent Media в діапазоні від 2,8 до 5,3 млрд руб. Консультує угоду Citibank, в якому також не відповіли на запит Forbes.

 

Нагадаємо, інформація про те, що газету «Ведомости» мають намір придбати бізнесмени, близькі до Президента Росії Володимира Путіна, вперше з'явилося на сайті Bloomberg. Власні джерела видання висловили припущення, що прийнятий Держдумою Росії закон про обмеження іноземних акціонерів у статутному капіталі російських ЗМІ до 20% може бути використаний для того, аби ці частки придбав або холдинг «Газпром-Медіа», або компанії, пов'язані з близьким до Володимира Путіна російським бізнесменом Юрієм Ковальчуком. За їх словами, для того, аби угода з лояльними Володимиру Путіну бізнесменами стала більш «політично привабливою», може бути використаний посередник.

 

Наразі частки власності на газету «Ведомості» мають наразі американська компанія News Corp. (видавець The Wall Street Journal), британська FT Group (видавець The Financial Times) і фінська компанія Sanoma Independent Media.

 

Як відомо, закон, що обмежує частку іноземних акціонерів у статутному капіталі російських ЗМІ до 20% та забороняє громадянам інших країн бути засновниками медіа у Росії, був прийнятий Держдумою РФ 26 вересня. 15 жовтня його підписав президент Росії Володимир Путін. Документ набуває чинності з 1 січня 2016 року.

 

Раніше гендиректор медіахолдингу Sanoma Independent Media Жан Емануель де Вітт заявляв, що прийняття закону може призвести до того, що кілька тисяч людей втратять роботу, а деякі видання взагалі закриються. До складу Sanoma Independent Media входять газети «Ведомости» і The Moscow Times, а також ряд глянцевих журналів - Cosmopolitan, Esquire, Harper's Bazaar, Men's Health, National Geographic і Grazia. Фінський медіахолдинг Sanoma оголосив про підготовлюваний продаж своїх російських медіаактивів восени 2013 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5237
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду