Райрада на Рівненщині заснувала нову комунальну газету – існуючу виганяє з приміщення

Райрада на Рівненщині заснувала нову комунальну газету – існуючу виганяє з приміщення

15 Жовтня 2014
7353
15 Жовтня 2014
17:10

Райрада на Рівненщині заснувала нову комунальну газету – існуючу виганяє з приміщення

7353
Райрада на Рівненщині заснувала нову комунальну газету – існуючу виганяє з приміщення
Райрада на Рівненщині заснувала нову комунальну газету – існуючу виганяє з приміщення

Голова Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Дмитро Тарасюк заявляє, що Костопільська районна рада на Рівненщині є ініціатором низки протизаконних дій по відношенню до районної газети «Віче Костопільщини». Про це ідеться у його зверненні до керівництва Спілки, повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

Дмитро Тарасюк повідомляє, що депутати Костопільської районної ради прийняли рішення про створення нової комунальної газети «Новини Костопільщини» і нової комунальної установи для забезпечення її виходу. Натомість газета «Віче Костопільщини», що існує 75 років, має багато відзнак за перемогу в творчих конкурсах, у тому числі й на краще висвітлення діяльності органів влади, залишається у невизначеному статусі.

 

Наразі керівництво райради намагається виселити редакцію видання «Віче Костопільщини» з приміщення в будинку № 24-а по вулиці Сарненській у Костополі (Рівненська область), котре журналістський колектив займає з 1984 року.

 

Водночас, як повідомляє Дмитро Тарасюк, редакція газети вклала власні кошти у капітальний і поточні ремонти другого поверху будинку. У квітні 2003 року тодішній голова районної ради Михайло Кривко передав частину приміщення Костопільському районному управлінню юстиції. Цю площу управління займає і нині, але редакції за неї не сплачує.

 

«Нинішня представницька влада в районі вирішила піти ще далі - повністю позбавити редакцію приміщення. А чому б і ні? Адже будинок, в якому нині розміщується редакція «Віче Костопільщини», є доволі привабливим об'єктом: знаходиться в мальовничому куточку майже в центральній частині міста, неподалік - лісові угіддя...», - йдеться в листі Рівненської організації НСЖУ.  

 

При цьому чиновники не зважають на Закон України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна. Про це журналістам так і заявили в районній раді.

 

Секретаріат Рівненської обласної організації НСЖУ звернувся до Президента України Петра Порошенка з проханням дати доручення відповідним службам, аби ті втрутилися в ситуацію, що склалася довкола редакції.

 

Головний юрисконсульт НСЖУ, секретар Спілки Тетяна Котюжинська нагадує, що відповідно до законодавства, навіть прийнявши рішення про ліквідацію районних, міських та міськрайонних газет і телерадіоорганізацій, засновник не може перепрофіліювати ці об'єкти. На місці однієї газети може виникнути інша, але приміщення, матеріальна база редакції ліквідованої газети не можуть бути передані нікому, крім іншої районної, міської та міськрайонної газети або телерадіоорганізації. Це вказано, зокрема, в Законі України «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів».

 

Також, відповідно до Закону України «Про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних засобів масової інформації приміщень та майна», «до набрання чинності законом про реформування державних та комунальних засобів масової інформації, встановлюється мораторій на відчуження приміщень та майна редакцій державних та комунальних засобів масової інформації».

 

«Що стосується журналістів, трудового колективу, який працював в редакції на момент прийняття рішення про ліквідацію, то, вони можуть оскаржити таке рішення засновника, оскільки воно має наслідком їх обов'язкове звільнення, а значить стосується вже не тільки засновника або господарських питань, але й питань трудових прав громадян. Суд має перевірити, наскільки обґрунтоване рішення про ліквідацію редакції, адже засновник все одно має передати майно і приміщення редакції іншій редакції, тобто виникає факт порушення трудових прав», - заявила Тетяна Котюжинська.

 

НСЖУ вимагає від органів влади прийняти відповідне законодавство про реформування комунальних ЗМІ та позбавити журналістів від недолугого «керування» засобами масової інформації місцевих князьків, кожен з яких хоче за бюджетний рахунок створити власне ЗМІ.

 

Нагадаємо, 19 вересня Верховна Рада прийняла за основу проект закону № 2600 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» і підготовку його до другого читання за скороченою процедурою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7353
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду